Ellenőrizhetetlen és követhetlen migráció

Nem ellenőrzik a macedón-szerb határon, hogy azok, akik állításuk szerint Ausztriában vagy Németországban kérnének menedéket, valóban ezekbe az országba akarnak-e eljutni. Ilyen ellenőrzésre nincs mód - jelentette ki Csikós László szociálisügyi államtitkár szerdán Belgrádban az MTI tudósítójának telefonon nyilatkozva.

Ellenőrizhetetlen és követhetlen migráció

Hozzátette: amennyiben a migránsok eljutnak Németországba, és mégsem akarnak ott megállni, arra a német hatóságoknak kell majd valamilyen megoldást találniuk. Miután Macedónia és Szerbia novemberben elkezdte szűrni az illegális bevándorlókat, és már csak azokat engedte be, akik háború sújtotta övezetből érkeztek, valamint rendelkeztek korábban, Görögországban kiállított regisztrációs papírokkal, néhányan más útvonalon próbáltak meg továbbjutni. Így történhetett meg, hogy a múlt héten a román hatóságok egy hatvanfős csoportot fogtak el.

 

Azok a migránsok, akik nem Németországban vagy Ausztriában kérnének menedéket, nem is léphetnek be Szerbia területére, ha mégis átjutnak a miratovaci vagy a presevói központba, onnan nem mehetnek tovább. Ez történt az utóbbi hónapokban azokkal is, akik nem háborús övezetből érkeztek - magyarázta a szociálisügyi államtitkár.

 

A bevándorlók - miután értesülnek a szigorításról - valószínűleg megpróbálják majd elkerülni a macedón-szerb határt, és Bulgáriánál, Koszovónál vagy a zöldhatáron próbálkozhatnak. Ezeken a helyeken azonban jelenleg nagyon zord az időjárás, a hőmérséklet elérheti a mínusz 20 Celsius-fokot is, illetve hegyek nehezítik a közlekedést. Az sem lenne jó, ha Bosznia-Hercegovina felé indulnának - folytatta Csikós László, egyrészt mert ott is hegyek nehezítik a továbbjutást, másrészt senkinek sem lenne érdeke, ha a bevándorlók esetlegesen csatlakoznának a boszniai iszlám csoportokhoz.

 

Az államtitkár rámutatott, hogy egyetlen toloncegyezményt sem függesztett fel Szerbia a közelmúltban, tehát Horvátországból visszaküldhetők azok, akik nem felelnek meg az új átengedési követelményeknek, illetve Szerbia is visszatoloncolhatja Macedóniába mindazokat, akik nem Németországot vagy Ausztriát jelölték meg célországként.

 

Csikós László ugyanakkor hozzátette, hogy tavaly április óta egyetlen migránst sem toloncoltak vissza Macedóniába. Azt egyelőre nem lehet tudni - fűzte hozzá -, hogy Horvátország a napokban visszaküld-e majd bárkit is Szerbia területére, az viszont nem lehetséges, hogy schengeni országból toloncoljanak vissza bárkit is Szerbiába, hiszen a migránsok már egy másik uniós országon is áthaladtak, mielőtt a nyugat-balkáni országba léptek volna, és az uniós szabályozás értelmében őket ezekbe az országokba kellene visszaküldeni. Szerbiában jelenleg nagyon kevés, körülbelül kétezer migráns tartózkodik - tette hozzá a politikus. Az viszont bizonyos, hogy a migránsáradatot egyelőre nem lehet leállítani - fűzte hozzá.

Hozzászólások

Csökkent a horvát államháztartás hiány

A horvát államháztartás hiánya 2016-ban rekord alacsonyra, a hazai össztermék (GDP) 0,9 százalékára csökkent, miközben a GDP-arányos államadósság 2015-höz képest két és fél százalékponttal 82,9 százalékra esett - közölte a horvát statisztikai hivatal (DZS) hétfőn.
2017. 10. 24. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Észak-koreai válság: A brit külügyminiszter nem zárná ki a katonai megoldás lehetőségét

A brit külügyminiszter szerint "senki a világon" nem akarja, hogy az észak-koreai válság fegyveres konfliktussá fajuljon, de "legalábbis elviekben" nyitva kell tartani a katonai beavatkozás lehetőségét.
2017. 10. 24. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az utcán támadt a medve Erdélyben

Két személyt sebesített meg hétfőn reggel egy medve a dél-erdélyi Fogarason - közölte az Agerpres hírügynökség.
2017. 10. 24. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a költségvetési hiány és az államadósság mértéke az EU-ban

Tovább csökkent a költségvetési hiány és az államadósság mértéke tavaly mind az Európai Unió egészében, mind pedig az euróövezetben - tudatta hétfőn az Eurostat.
2017. 10. 24. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Az ukránok jelentős része nem bízik Porosenko elnökben

Az ukránok 68,2 százaléka nem bízik Petro Porosenko elnökben, a parlament iránti bizalmatlanság viszont ennél is magasabb, 80,7 százalékos - derült ki abból a felmérésből, amelyet a neves ukrán szociológiai kutatóintézet, a Razumkov központ hétfőn hozott nyilvánosságra.
2017. 10. 23. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rendezetlen Brexit esetén 1,2 millió munkahely szűnhet meg az EU-ban

Nagyjából 1,2 millió munkahely szűnhet meg az Európai Unióban, ha nem sikerül megállapodni az Egyesült Királysággal a rendezett kiválás feltételeiről - figyelmeztetett Kris Peeters belga gazdasági miniszter a helyi sajtó hétfői beszámolói szerint.
2017. 10. 23. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Felerősödött Romániában a belső migráció

Felerősödött, és 2016-ban csúcsot döntött Romániában a belső migráció - közölte az Országos Statisztikai Hivatal (INS) adatait elemezve a Pressone.ro portál.
2017. 10. 23. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

20 font fölé emelkedett a legszennyezőbb járművek londoni behajtási díja

Csaknem a kétszeresére, 20 font fölé emelkedett hétfőtől a londoni behajtási díj a régi, korszerűtlen motorokkal felszerelt járművek számára.
2017. 10. 23. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul kereskedelmi forgalmunk Szerbiával

A magyar-szerb kereskedelmi forgalom alakulása, 2007-2016; behozatal; kivitel; milliárd forint
2017. 10. 23. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mégis lesz második forduló a szlovéniai választáson

Mégis lesz második forduló a szlovéniai elnökválasztáson, mert a hivatalban lévő államfő a vasárnapi első fordulóban mégsem szerezte meg a szavazatok több mint felét, bár az urnazárást követően közzétett előrejelzések ezt valószínűsítették.
2017. 10. 22. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bombariadó miatt kiürítették Moszkva egyik legnagyobb bevásárlóközpontját

Bombariadó miatt több mint háromezer embert evakuáltak vasárnap Moszkva egyik legnagyobb bevásárlóközpontjából, a Kijevi pályaudvar melletti Jevropejszkijből.
2017. 10. 22. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szlovén elnökválasztás - Kevesebben mentek el szavazni

A szlovén országos választási bizottság első adatai szerint vasárnap délig kevesebben mentek el szavazni az elnökválasztáson, mint öt évvel ezelőtt az első fordulóban.
2017. 10. 22. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elnökválasztás kezdődött ma Szlovéniában

Elnökválasztás kezdődött vasárnap Szlovéniában: reggel hét órakor kinyitottak a szavazóhelyiségek, ahova valamivel kevesebb mint 1,7 millió szavazásra jogosult állampolgárt várnak.
2017. 10. 22. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyesült Államok Nagydíja - Hamilton indul az élről, Vettel a második helyről

A negyedik világbajnoki címéért hajtó Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a Forma-1-es Egyesült Államok Nagydíjának szombati időmérő edzését, így a vasárnapi futamon ő rajtolhat majd az első helyről.
2017. 10. 22. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Varga: A gazdaság rugalmasságán múlik a nemzetek sikere

A nemzetek sikere egyre inkább azon múlik, hogy meg tudják-e teremteni saját alkalmazkodó- és versenyképességüket, azon, hogy gazdaságuk mennyire rugalmas - mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteken Budapesten egy díjátadó ünnepségen.
2017. 10. 21. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Cseh választás - Az ANO magasan megnyerte a képviselőházi választásokat

Az Andrej Babis vezette jobbközép ANO mozgalom magabiztos győzelmet aratott a hétvégi csehországi képviselőházi választásokon - derült ki a véglegeshez közeli részeredményekből. A független Csehországban ilyen nagy arányú győzelmet még egyetlen párt sem aratott parlamenti választáson.
2017. 10. 21. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jövő pénteken szavaz a spanyol parlament felső háza a katalán kormány felmentéséről

Jövő pénteken rendkívüli ülésen szavaz a spanyol parlament felső háza, a szenátus a katalán kormány felmentéséről és a spanyol kormány Katalóniára vonatkozó egyéb javaslatairól - döntött a szenátus elnöksége szombati madridi ülésén.
2017. 10. 21. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ilyen időre számíthatunk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
2017. 10. 21. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódnak a képviselőházi választások Csehországban

Csehországban folytatódnak a képviselőházi választások. Szombaton, a hagyományosan kétnapos választások második napján, reggel nyolctól délután kettőig lehet még szavazni. Az eredményeket az esti órákra ígéri a voksokat összeszámláló Cseh Statisztikai Hivatal.
2017. 10. 21. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A spanyol kormány szombat délelőtt megkezdte rendkívüli ülését

A spanyol kormány szombat délelőtt megkezdte rendkívüli ülését, amelyen végleges döntést készül hozni arról, hogy a katalán függetlenségi törekvésekkel kapcsolatban pontosan milyen intézkedéseket terjeszt be a parlament felső házának, az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva.
2017. 10. 21. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás