Equilor: A jegybankok határozhatják meg a piacok mozgását – nem várható további jelentős forintgyengülés

A következő időszakban egyre inkább a világ jegybankjainak monetáris politikája határozhatja meg a pénz- és tőkepiacok mozgását az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb kiadványa szerint, miközben az év első kilenc hónapjában inkább a geopolitikai események voltak hangsúlyosak. Ezek közül kiemelkedett az amerikai-kínai kereskedelmi háború, az uniós választások és a Brexit körüli huzavona, melyek rég nem látott hektikus mozgásokat okoztak a tőzsdéken. A magyar gazdaság teljesítménye továbbra is stabil, a gazdasági mutatók kedvezőek, ugyanakkor a következő időszakban lassulhat a GDP-növekedés üteme. A forint várhatóan nem erősödik jelentősen, a jelenlegi 328-333-as rekordgyenge szinten mozoghat az euróval szemben.

Equilor: A jegybankok határozhatják meg a piacok mozgását – nem várható további jelentős forintgyengülés

Izgalmasan telt az év első kilenc hónapja a világ pénz- és tőkepiacain, és az utolsó negyedév is sok fordulatot hozhat az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb, átfogó elemzése szerint. Míg eddig a politikai események határozták meg a piacok mozgását – elég csak a kereskedelmi háborúra vagy a Brexit halasztására gondolni –, addig ősztől a világ jegybankjai befolyásolhatják az irányt. Az amerikai jegybank kamatvágása, valamint az Európai Központi Bank szeptember közepén várható bejelentései számos kisebb jegybank számára teret nyithatnak a monetáris lazítás előtt, amennyiben ezt az inflációs folyamatok és a devizaárfolyamok lehetővé teszik.

A Magyar Nemzeti Bank tavasszal óvatos normalizációs lépéseket tett, melynek során emelték a betéti kamatszintet, illetve átmenetileg csökkentették a bankrendszeri többletlikviditást. Az Equilor szerint ez a folyamat megszakadhat, és akár lazító lépések is jöhetnek, elsősorban nemkonvencionális eszközök segítségével. Török Lajos, az Equilor vezető elemzője elmondta, hogy a nemzetközi tendenciák alapján még hosszú ideig fenntartható az ultralaza monetáris politika, és az alapkamat első emelésére legkorábban 2021-ben kerülhet sor. Az egyetlen kockázati tényező a forint árfolyama, melynek további gyengülése esetén inflációs hatás jelentkezhet, amire érdemes figyelnie a jegybanki döntéshozóknak. Az elmúlt hónapokban jelentősen mérséklődött az éves bázison mért infláció üteme, mely folytatódhat, ugyanakkor a mutató az idei évben a jegybank 3 százalékos célszintje felett maradhat, ami nem tesz lehetővé komolyabb monetáris lazítást. A mérséklődés külső tényezőknek köszönhető: az olajárfolyam és az üzemanyagárak csökkenése mellett az egyéb importált termékeken keresztül is jelentkezett némi dezinflációs hatás, ugyanakkor az Equilor szerint a keresleti oldal bővülése továbbra is felfelé mutató kockázat. Török Lajos kiemelte, hogy amennyiben az eurózónában tartósan fennmaradnak a jelenlegi folyamatok, a következő negyedévekben sem számíthatunk a hazai infláció élénkülésére. Az elmúlt időszakban történelmi szinteket ért el az euró a forinttal szemben, azaz a magyar fizetőeszköz sosem volt még ilyen gyenge. A kiadványban kiemelte, hogy a rekordszintre gyengülés nem okozott pánikhangulatot: lassan és lépcsőzetesen zajlott, egyedül az utolsó, a 327,5-ös szint áttörését követő szakasz volt gyorsabb. Fontos ugyanakkor, hogy nem forint-specifikus eseményekről és gyengülésről lehet beszélni, hanem a régiós devizák, így a lengyel zloty és a cseh korona általános, elmúlt másfél hónapban tapasztalt trendjéről.

Az Equilor a forint további jelentős gyengülésére egyelőre nem számít, az euró a jelenlegi viszonylag gyenge, 328-333 forint közötti sávban mozoghat.

A magyar gazdaság fundamentumai továbbra is kedvezőek, a GDP-növekedés üteme ugyan lassulhat, de az idei évben is élénk marad. A bővüléshez az ipar, az építőipar és a piaci alapú szolgáltatások járulnak hozzá a legnagyobb mértékben.

Továbbra is erőteljes a belső fogyasztás, melyet a bérek folytatódó emelkedése, illetve a bővülő lakossági hitelezés támogat. A vállalati beruházások mind a kis- és középvállalatok, mind a nagyvállalatok esetében tovább bővülhetnek, de a korábbinál már visszafogottabb ütemben. Az eurózóna, azon belül is Németország gyenge növekedési adatai egyelőre nem éreztették hatásukat, az elemző szerint erre a harmadik és negyedik negyedévben kerülhet sor. 2020-tól az uniós források, és az ehhez köthető állami beruházások csökkenése foghatja vissza a GDP-t, mely az Equilor jelenlegi számítása szerint a tavalyi 4,9 százalék után idén 4,2, jövőre 3,8, míg 2021-ben 3,3 százalék lehet. A hazai munkaerőpiac kapacitása elérte korlátait, a munkanélküliségi ráta historikus mélypontra esett, majd júliusban emelkedni kezdett. A szakképzett munkaerő hiánya továbbra is béremelést generál, ugyanakkor középtávon a gazdasági növekedés gátja lehet. Az Equilor várakozása szerint a jelenlegi szintekről már nem tud érdemben növekedni a foglalkoztatottság, illetve csökkenni a munkanélküliségi ráta. A fegyelmezett költségvetési politika az államháztartási hiány folyamatos csökkenésével jár, így az Equilor a GDP-arányos államadósság további csökkenését várja.

A Kormány által ígért, második és harmadik gazdaságvédelmi akcióterv költségvetési hatásait a konkrétumok nélkül nehéz megbecsülni. Az előzetesen elérhető információk alapján ezek némileg növelhetik az államháztartási hiányt, azonban miattuk várhatóan nem kerül veszélybe a vállalt hiánycél. A kedvező folyamatok alapján a nagyobb hitelminősítők közül októberben a Moody’s is hazánk hitelbesorolásának felminősítéséről dönthet, miután 2016 óta nem változtatott az egyébként a másik két minősítőnél jelenleg egy fokozattal alacsonyabb besorolásán.

A fontosabb tőzsdeindexek pozitív képet mutattak az év első kilenc hónapjában: eddig a Nasdaq teljesített a legjobban 20 százalék feletti növekedésével, de az S&P 500 és a Dow is 14-19 százalékkal emelkedett. Az európai tőzsdék sem maradtak el tengerentúli társaiktól: a német DAX 14,8 százalékot, a francia CAC 40 18,2 százalékot, míg a STOXX 50 index 16,1 százalékot emelkedett. Ezzel szemben a hazai részvényindex, a BUX alulteljesített, 2,7 százalékot emelkedett mindössze. Az Equilor elemzése kiemeli, hogy az indexek alakulását tekintve rövidtávon láthatóak nagyobb kockázatok: egy politikai sokk képes lehet elrontani a hangulatot – főként egy esetleges megállapodás nélküli brit kilépésre vagy az amerikai-kínai kereskedelmi háború további elmérgesedésére érdemes figyelni. A jegybankok várható lazítása miatt az Equilor azt várja, hogy a legfontosabb tőzsdeindexek emelkedni fognak december végére, és a kötvényhozamok is tovább csökkenhetnek. Továbbra is kockázatot jelent a fejlett piacok esetleges gazdasági lassulása, így megfontolandó a gazdasági növekedéstől kevésbé függő részvények felülsúlyozása.




* Az Eximbank a kormányzati szektoron belülre sorolva


KALKULÁTORUNKKAL (csak kattints rá) MOST KISZÁMOLHATOD, HOGY:

- Mekkora az agyad a magyar átlaghoz képest?

Mekkora lenne az ideális vérnyomásod?

Mennyi pénzt kellene keresned, ha rendesen megfizetnék a tudásodat?

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Alig javult az orosz ipari termelés

A vártnál kevésbé nőtt az ipari termelés éves szinten júliusban Oroszországban, miközben havi szinten csökkenést regisztráltak.
2021. 08. 27. 22:00
Megosztás:

Vegyes forintmozgás kora reggel

A forint az euróhoz és a dollárhoz képest erősödött, a frankkal szemben viszont gyengült péntek kora reggel a csütörtök esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 08. 27. 08:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Vegyesen alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult, kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben csütörtök reggelre az előző estihez képest a nemzetközi devizapiacon.
2021. 08. 26. 08:00
Megosztás:

Kicsit erőre kapott a forint

Erősödött kissé a forint szerdán a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
2021. 08. 25. 21:00
Megosztás:

A legjobb támogatás, amiről még nem hallottál

A magyar munkáltatók számára elérhető a lehetőség, hogy egészségpénztári keretek között célzott szolgáltatások révén támogassák munkavállalóikat, könnyítve ezzel az egészségmegőrzéshez és a családi kiadásokhoz kapcsolódó terheiken. Bár a hazai cégek már 2019-től választhatják ezt a kedvező adózású támogatási formát, egyelőre még nem terjedt el széles körben – hívja fel a figyelmet az OTP Egészségpénztár.
2021. 08. 25. 14:00
Megosztás:

Alig mozdult a forint

Alig változott, vegyesen mozgott a forint árfolyama a vezető devizákkal szemben szerda reggel a bankközi piacon kedd kora estéhez viszonyítva.
2021. 08. 25. 07:00
Megosztás:

Az MNB szeptemberben méri fel a kamatemelések eredményeit

A monetáris tanács a szeptemberi inflációs jelentés ismeretében értékeli átfogóan a kamatemelési ciklus eredményeit és azonosítja az inflációs kilátásokat övező kockázatokat - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a keddi kamatdöntés indoklásában.
2021. 08. 24. 23:00
Megosztás:

Javította a cseh gazdasági prognózist a prágai pénzügyminisztérium

Javította a cseh gazdasági előrejelzését a prágai pénzügyminisztérium. A kedden nyilvánosságra hozott új előrejelzése szerint az idén 3,2 százalékkal fog emelkedni a bruttó hazai termék (GDP) Csehországban, míg áprilisban a tárca 3,1 százalékos növekedést várt.
2021. 08. 24. 22:00
Megosztás:

Nőtt a világ acéltermelése

Nőtt a világ acéltermelése júliusban és az idei első hét hónapban az egy évvel korábbihoz képest a nemzetközi acélipari szövetség, a The World Steel Association (WSA) szerint.
2021. 08. 24. 21:00
Megosztás:

Tovább erősödött a forint

Fél százalékkal emelkedett a forint árfolyama kedden a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon az MNB elemzői várakozásoknak megfelelő kamatemelését követően.
2021. 08. 24. 20:00
Megosztás:

Felfelé javította a német GDP-növekedést a Destatis

Előző becsléséhez képest felfelé javította a második negyedévi német GDP-növekedési adatait a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentésében.
2021. 08. 24. 09:00
Megosztás:

Erősödött reggelre a forint

Erősödött kissé a forint kedd reggelre a nemzetközi devizakereskedelemben a főbb devizákkal szemben az előző esti árfolyamához képest.
2021. 08. 24. 08:30
Megosztás:

Ősztől újra törlesztene a még moratóriumban lévők nagy többsége

Pozitív, jövőközpontú és a problémák megoldására irányuló kommunikációt várnak a pénzügyi szolgáltatójuktól a lakossági ügyfelek a koronavírus-járvány okozta új környezetben – derül ki a CIB Bank nemrégiben a saját ügyfélkörében elvégzett online kutatásából. Az immár második alkalommal elvégzett felmérés alapján a válaszadók legnagyobb félelme változatlanul az, hogy egy családtagjuk elkapja a koronavírust, miközben az anyagi biztonságért inkább a fiatalabb, az egészségéért pedig az idősebb generáció aggódik jobban. A CIB Bank még hitelmoratóriumban lévő lakossági ügyfeleinek többsége szeptember után inkább már újra törlesztene.
2021. 08. 23. 23:00
Megosztás:

Vegyesen alakult hétfőn a forint árfolyama

Vegyesen alakult, alig változott hétfőn a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
2021. 08. 23. 19:30
Megosztás:

Ukrajnában lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése

Ukrajnában júliusban lassult a kiskereskedelmi forgalom növekedése éves összevetésben, ugyanakkor gyorsult havi szinten.
2021. 08. 23. 13:00
Megosztás:

Forinterősödéssel indult a hét

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfő kora reggel a péntek esti szintekkel összevetve a bankközi piacon.
2021. 08. 23. 08:00
Megosztás:

Erősödött a forint estére

Erősödött a forint a vezető devizákkal szemben péntek kora este a bankközi piacon reggelhez képest.
2021. 08. 20. 21:00
Megosztás:

46 éve nem volt ilyen magas a német termelői infláció

1975 óta nem emelkedtek olyan ütemben a termelői árak Németországban, mint júliusban; ez erősítheti az inflációs aggodalmakat.
2021. 08. 20. 12:00
Megosztás: