Exitre kell játszani

Biztatóan és erőteljesen növekvő trendeknek lehetünk tanúi a cégeladások, cégfelvásárlások piacán, mely a gazdasági válság hatására történő „bezuhanás” után 2015. év végére nem csak hogy talpra állt, de intenzív növekedési pályára is lépett. A felvásárlási kedv további növekedése mellett a kínálati oldalon is erőteljesen növekvő aktivitást prognosztizálnak a szakértők. Jó hír a magyar vállalkozások számára, hogy Magyarország a régió top3 befektetési célpontja között szerepel, a kockázati tőkebefektetéseket tekintve pedig vezetjük a régiós statisztikát, az összes VC befektetés 30%-a hazánk cégeibe áramlott. A kockázati tőke természeténél fogva exitálni is fog, így Magyarországon is erősödő kínálatra lehet majd számítani. Hogyan készül és kell-e készülnie egy tőkét kapott vállalkozásnak az exitre?

Exitre kell játszani

A magyar gyökerű, nemzetközi IT cég a magvető Jeremie tőkebevonás után második körben is kockázati tőkebefektetést kapott. Csiszár Dénes, a nagyvállalati ügyfelek számára magas színvonalú, egyedi IT megoldásokat kínáló Jaystack Technologies Zrt. vezetője osztott meg néhány gondolatot arról, hogy kell-e, fontos-e az exit stratégia.

„Az exit a fontos, minden más csak füst”

A stratégiai befektetők, mint exit irány historikusan erős a régiónkban, az összes kockázati tőkebefektetés több mint 80%-a stratégiai befektető felé szállt ki a tavalyi évben. „Ez a jelenség bizonyos szempontból egyszerűsítheti a dolgát azoknak a vállalkozásoknak, akik a közeljövőben – akár a cégutódlás családon belüli megoldatlan problémája miatt – cégeladásban gondolkodnak, vagy kockázati tőkét vontak be és szükségképpen exitet kell végrehajtaniuk; várhatóan ugyanis stratégiai befektető lesz az, aki a céget fel fogja vásárolni. Az viszont nagyon nem mindegy mikor és hogyan készülünk fel erre – tudatos, előre felépített exit stratégiai nélkül ugyanis kevés az esélye a jó áron történő, sikeres cégeladásnak, exitnek” – mutat rá Horgos Lénárd, az M27 ABSOLVO partnere.


A Jaystack Technologies Zrt. rég kialakította exit stratégiáját, hiszen már a befektetői együttműködés kezdetétől készülnek az exitre, amelynek megvalósítása döntéseikben, működésükben kiemelkedő szerepet játszik. „Az exit stratégiának tartalmaznia kell, hogy kik lehetnek az exit partnerek, és hogy mi az általunk – ebben a pillanatban – gondolt megközelítési stratégia. Ez persze biztosan változni fog a jövőben. Az odavezető út nincs kikövezve, és elég kanyargós is, de az irányt tisztán látjuk. Számunkra olyannyira fontos ez, hogy „minden más csak füst” – mondta Csiszár Dénes. Azt is hozzáfűzte, hogy a potenciális vevőket érdemes elsődlegesen az értéklánc mentén azonosítani: „Vannak „beszállítóink”, akiknek a technológiájára részben építjük a miénket, illetve vannak olyan partnerek, akiknek mi vagyunk a kulcs beszállítóik. Ők a legkézenfekvőbb célpontok, ritkán érkezik ugyanis az exit az ismeretlenből.”

Nem csak az fontos tény, hogy exitre kell játszani, hanem az is, hogy ki fogja ezt menedzselni. „Álláspontunk szerint ezt nem szabad a befektetőre bízni, hanem kiemelt feladatként a projektgazdának, a CEO-nak kell ezt irányítani!” – tette hozzá Horgos Lénárd, az M27 ABSOLVO partnere. A Jaystack esetében szintén ez tapasztalható, hiszen a menedzsment felé már a befektetői tárgyalások során elvárásként fogalmazódott meg, hogy a céget az exit megvalósítása felé terelje, az erre irányuló fókuszt megtartsa.

Csiszár Dénes szerint az exit stratégiának a versenyképesség megtartása érdekében rugalmasnak kell lennie, menet közben stratégiai irányt váltani nem csak, hogy lehet, de indokolt esetben kell is! „Elsőre ijesztően hangozhat, de a fejlesztő eszközök piacán félévente, kilenchavonta cserélődik a komplett technológia. Az ugyanolyan márkanév alatt is teljesen új eszközök vannak a piacon. Emellett nem lehet rugalmatlan stratégiával labdába rúgni” – mondta Csiszár Dénes, a Jaystack Technologies Zrt. vezetője.

Cégeladás és exit hullám várható

Néhány éven belül számos exit várható majd, és a rendszerváltás utáni „első generációs” cégek tulajdonosai közül is sokan a nyugdíjkor közelébe érnek, vevőt keresnek majd cégükre – lesz tehát eladó cég bőven a piacon. Vajon tart–e egy élesedő versenyhelyzettől, a túlkínálattól és annak esetleges következményeitől egy exitre készülő cég? „A versenytárs jó dolog. Validálja, hogy amit csinálsz az jó, van piaca. Ha egy versenytársunkat veszik meg, az nekünk is jó, mivel katalizálhatja a mi megvételünket is. Egyáltalán nem féltünk ettől, de mi egy elég szűk piacon mozgunk és lehet, hogy máshol nem ez a helyzet” – válaszolta Csiszár Dénes.

„Tapasztalatom az, hogy kevés kockázati tőkét kapott cég ennyire tudatos, holott kulcskérdés az exit. Sajnos azt hiszik, majd bekopog a vevő, de ez nagyon ritka. Ha sikeres eladást akarnak, jó feltételekkel, akkor tudatosan kell menedzselni” – mondta Horgos Lénárd, az M27 ABSOLVO partnere.

Mi jöhet még?

Ha már van exit stratégiánk és a vevővel is célegyenesben vagyunk, érdemes tisztában lenni azzal, mi jöhet még ezután, esetleg milyen buktatók lehetnek még a sikeres tranzakciózárásig.

A befektetők ugyanis sokkal célirányosabban és hatékonyabban kívánják átvilágítani a – részben vagy egészben – felvásárolni kívánt cégeket, erre utalnak a közelmúltbeli hazai és közép-kelet-európai regionális tranzakciók tanulságai. „Mindez eltérő kötelezettségeket jelent az ügylethez információt szolgáltató eladóknak és céltársaságoknak, míg a befektetők kifejezetten a kulcsterületekre és a lényegi problémákra fókuszálnak” – mondta Fehérváry Ákos, a Kajtár Takács Hegymegi-Barakonyi Baker & McKenzie Ügyvédi Iroda partnere. Jelentősen megváltozott a cégeladások feltételrendszere is, az árazási kérdésekben például egyre inkább alkalmazzák az úgynevezett locked-box mechanizmust a záráskori elszámolás helyett.

„Az azonosított problémák kapcsán a befektetők határozottabb helytállási kötelezettséget várnak el az eladóktól, viszont a céget értékesítők sikeresebben limitálhatják a felelősségüket a cégeladás során. A befektetők megváltozott igényei és megközelítése miatt a tranzakciókban az eladónak és a céltársaságnak, illetve az üzleti, pénzügyi, és jogi tanácsadóknak minden korábbinál fokozottabban kell együttműködnie. Ezzel párhuzamosan mindinkább felértékelődik az adott iparágat és a hatékony folyamatokat ismerő tanácsadók szerepe a tranzakciókban” – tette hozzá Fehérváry Ákos.

A HVCA, a Baker&McKenzie és az M27 ABSOLVO 2016. november 24-i budapesti konferenciáján további hazai és nemzetközi példákat, tőke- és stratégiai befektetői esettanulmányokat ismerhetnek meg a cégeledást, exitet tervező hazai vállalkozások, és gyakorlati tanácsokat kaphatnak a hatékony felkészüléshez, a befektető-kereséshez és a sikeres exithez.

Hozzászólások

Így nyerhettél a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2018. 05. 27. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Akár 30 fok meleg is lehet

A következő napokban is többször várhatók záporok, zivatarok, de emellett sok lesz a napsütés, egyre melegszik az idő: május utolsó napjaiban 32 Celsius-fok is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2018. 05. 27. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Leromlott városrészben élőknek segít a Lakható Szekszárdért Egyesület

Közösségépítéssel és az ott élők egyéni fejlesztésével segíti a város egyik leromlott állapotú részének élhetőbbé tételét a Lakható Szekszárdért Közhasznú Egyesület.
2018. 05. 27. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

3 milliárd forintot fordít a kormány tehetséggondozásra

Több mint hárommilliárd forintot fordít a fiatal tehetségek felkarolására, gondozására a kormány - mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az Új Nemzedék Központ gyereknapi Tehetségfesztiválján vasárnap Budakeszin.
2018. 05. 27. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt a Diego lakberendezési áruházlánc forgalma

A Diego lakberendezési áruházlánc 18,8 milliárd forint árbevételt ért el tavaly, 15 százalékkal többet az előző évinél, 2018-ra pedig a forgalom 12 százalékos növekedését várja a társaság - közölte a Diego Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. az MTI-vel.
2018. 05. 27. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult a magyar tőzsde hete

Csökkent a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe az elmúlt héten, a BUX 35 758,06 ponton fejezte be a hetet, az előző heti záróértékénél 1012,87 ponttal, 2,75 százalékkal alacsonyabban.
2018. 05. 27. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ilyen családi foglalkozás lesz a szentendrei MANK Galériában

A geometria szépsége című kiállítás képei alapján közös városépítésre invitálják a szervezők a családokat vasárnap a szentendrei MANK Galériába.
2018. 05. 27. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szigorítják a Stop Soros törvénycsomagot

A szigorodó Stop Soros törvénycsomag elfogadása után büntető törvénykönyvi (Btk.) tényállás lesz a törvénytelen bevándorlás szervezése - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, az új kabinet megalakulása után tartott első kormányinfón.
2018. 05. 27. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elsőfilmes rendezőknek indítottak pályázatot

A Magyar Nemzeti Filmalap ismét meghirdette a pályakezdő rendezők első egészestés animációs, dokumentum- vagy játékfilmje elkészítését támogató pályázatát, az Inkubátor Programot, amelyre szeptember 2-ig várják a jelentkezéseket.
2018. 05. 27. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre többen szenvednek magasvérnyomás-betegségben Magyarországon - egy ábrán

A háziorvosi szolgálathoz bejelentkezett magasvérnyomás-betegségekben szenvedő 19 évesek és idősebbek (tízezer lakosra jutó megbetegedés)
2018. 05. 27. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Klasszikusokat vetítenek az idei Japán Filmhéten

Az 1950-es évek klasszikusait, Ozu Jaszudzsiró és Mizogucsi Kendzsi filmrendezők fekete-fehér drámai alkotásait tűzi műsorra az idei Japán Filmhét június 4. és 8. között Budapesten.
2018. 05. 27. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem csak az anyagi támogatásokról szól a családok éve

A családok éve az anyagi támogatások mellett arról is szól, hogy a családok minél több időt tudjanak eltölteni együtt önfeledten - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szombaton Budapesten, a Ringató Egyesület családi napján.
2018. 05. 27. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén négy százalékos gazdasági növekedés várható

Az idén négy százalékot közelítő gazdasági növekedéssel, három százalék alatti inflációval és laza monetáris politikával számolnak a CIB Bank elemzői - mondta Trippon Mariann, a pénzintézet vezető elemzője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.
2018. 05. 27. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pénzügyminiszter: Hazánk számára fontos az eurózóna stabilitása

Magyarország számára fontos az eurózóna stabilitása - jelentette ki az Eurogroup kibővített brüsszeli ülésén csütörtökön késő este Varga Mihály. A pénzügyminiszter arról is beszélt, hogy Magyarország kezdettől fogva támogatta a bankunió teljes kialakítását, beleértve a folyamatban lévő utolsó európai betétvédelmi pillért és a kapcsolódó védőhálókat is.
2018. 05. 27. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarország logójának és szlogenjének megalkotására lehet pályázni

A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) pályázatot hirdet Magyarország logójának és szlogenjének megalkotására, a pályázatokat június 12-ig lehet benyújtani - közölte az MTÜ a honlapján.
2018. 05. 26. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nyerhettél az ötös lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 21. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2018. 05. 26. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jazz és rockparádé Ózdon

Ismét megrendezik a jazz és rockparádét Ózdon - közölték az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában.
2018. 05. 26. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Dunamenti Halfesztivált rendeznek Mohácson

Második alkalommal rendezi meg július 21-én a Dunamenti Halfesztivált Mohácson a baranyai város német nemzetiségi önkormányzata, amelyre Magyarország mellett idén Horvátországból és Szerbiából is várnak halfőző mestereket, csárdásokat, valamint szabadidős halászléfőző csapatokat.
2018. 05. 26. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagyszabású turisztikai fejlesztések indulnak Mezőtúron

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében nyert, több mint 400 millió forintból kezdődnek turisztikai fejlesztések Mezőtúron; egyebek mellett interaktív helytörténeti kiállítással, megújuló kovácsműhellyel, városnéző kisvonattal bővül a település kínálata - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok megyei település polgármestere az MTI-vel.
2018. 05. 26. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Víznap lesz az MTA-n

A vízhez kapcsolódó számtalan bemutatóval, interaktív kísérlettel, ásványvíz-kóstolással és előadások, filmvetítések sokaságával várják az érdeklődőket a szervezők június 1-jén, pénteken az MTA Széchenyi téri Székházában és az épület előtti parkolóban.
2018. 05. 26. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás