Ez rontja az euróövezet gazdasági teljesítményét

A globális pénzügyi kondíciók 2016 elején tapasztalt meredek romlása miatt az idén valószínűleg az eddig vártnál gyengébb lesz az euróövezet növekedési teljesítménye, az infláció pedig még jelentősebben elmarad a korábbi várakozásoktól - jósolta szerdán Londonban ismertetett féléves előrejelzésében a Standard & Poor's.

A nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy az előző, novemberi prognózisában szereplő 1,8 százalék helyett 1,5 százalékos átlagos növekedést vár az idén az euróövezeti gazdaságban, és 2017-ben is csak 1,6 százalékos GDP-bővüléssel számol. A cég még meredekebben visszavette inflációs előrejelzését: az eddigi 1,1 százalék helyett 0,4 százalékos átlagos inflációt vár 2016-ra a valutaunióban, 2017-re szóló prognózisát pedig 1,5 százalékról 1,4 százalékra csökkentette.

 

A Standard & Poor's elemzői szerint az év eleji piaci viharok mellett az is ingataggá teszi az euróövezeti kilátásokat, hogy a növekedés egyetlen motorja a fogyasztási kiadások élénkülése. A cég ennek illusztrálására kimutatja, hogy a fogyasztási kiadások adják az euróövezet nominális hazai össztermékének 55 százalékát, a hazai össztermék növekedésből azonban ez a tényező 2014 óta átlagosan 72 százalékkal részesedik. Ráadásul a fogyasztás élénkülése a valutauniós gazdaságon belül meglehetősen eltérő szakaszokban jár: a tavalyi negyedik negyedévben a fogyasztásra fordított kiadások Olaszországban még mindig 4,8 százalékkal, Spanyolországban pedig 6,7 százalékkal elmaradtak a 2008-as átlagtól, Németországban viszont már 7,2 százalékkal meghaladták a 2008-ban mért szintet - áll a Standard & Poor's szerdai elemzésében.

 

A hitelminősítő szerint mindehhez járul az is, hogy az euróövezeti jegybank (EKB) legutóbbi monetáris enyhítési lépéseinek gazdaság- és inflációélénkítő hatásai máris halványulnak, részben azért, mert az EKB olyan tényezők ellen próbálja felvenni a harcot, amelyek hatókörén kívül esnek - például az alacsony nyersanyagárak vagy a feltörekvő piaci valutaárfolyamok szeszélyes ingadozásai -, részben pedig azért, mert a jegybanki lépéseket a kormányok részéről nem kísérik versenyképesség-javító szerkezeti reformok. Az EKB három héttel ezelőtt 60 milliárd euróról 80 milliárd euróra növelte a mennyiségi enyhítési ciklus havi eszközvásárlási keretét, 0,05 százalékról nulla százalékra csökkentette irányadó kamatát, és mínusz 0,3 százalékról mínusz 0,4 százalékra csökkentette az egynapos betéti kamatot.

 

Más nagy londoni házak szerint is kérdéses azonban, hogy e lépések önmagukban elégségesek lesznek-e az euróövezeti gazdaság és az infláció élénkítéséhez. A Centre for Economics and Business Research (CEBR) nevű tekintélyes londoni gazdasági elemzőház közgazdászai az EKB döntéseit kommentálva annak idején kiemelték azt a véleményüket, hogy a még mélyebben negatív tartományba süllyesztett betéti kamatok alkalmazásának nem szándékolt következménye a kereskedelmi bankok jövedelmezőségének károsítása lesz, és ez éppen a fő cél, a gazdaságélénkítés ellen hathat.

 

A kereskedelmi bankok ugyanis az EKB negatív betéti kamatát nem tudják saját klienseikre áthárítani, mivel ez betétkiáramlást okozhat, így a reálgazdaság hitelellátásának drágítására kényszerülhetnek veszteségeik ellensúlyozása végett. A CEBR elemzői szerint itt egy enyhítő elem léphet be, az EKB által bejelentett újabb hosszú távú célzott refinanszírozási programsorozat (TLTRO), amelynek keretében a bankok mínusz 0,4 százalékos kamattal vehetnek igénybe EKB-hitelforrást - vagyis pénzt kapnak az eurójegybanktól a tőle felvett hitel után -, de ezt a forrást csak meghatározott, célzott reálgazdasági kihelyezésekre lehet használni. A CEBR szakértői szerint valószínűtlen ugyanakkor az is, hogy az EKB mennyiségi enyhítési ciklusának hatékonysága - az eszközvásárlásra fordítható havi keret 20 milliárd eurós megemelése ellenére - valaha is vetekedhet az amerikai jegybanki feladatokat ellátó Federal Reserve, illetve a brit jegybank, a Bank of England hasonló likviditáspótló programjaiéval, mivel az EKB GDP-arányosan mért programja messze elmarad a Fed és a Bank of England így számolt mennyiségi enyhítési ciklusaitól.

 

Mindezek alapján a CEBR közgazdászai szerint végül költségvetési lazításra is szükség lesz az euróövezeti gazdaságok élénkítése végett. Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai is kiemelték az EKB, a Fed és a Bank of England monetáris enyhítési ciklusai közötti jelentős méretkülönbségeket. Kimutatták, hogy az EKB mennyiségi enyhítési ciklusa a megemelt keretösszeggel együtt sem fogja sokkal meghaladni az euróövezet halmozott éves GDP-értékének 15 százalékát, miközben a Bank of England az eddig végrehajtott 375 milliárd fontos (több mint 150 ezer milliárd forintos) mennyiségi enyhítéssel az éves brit GDP-érték 25 százalékánál nagyobb értékű új likviditást juttatott a brit gazdaságba, és a Fed eszközvásárlási programja is megközelítette az amerikai hazai össztermék 25 százalékát.

Hozzászólások

Szlovén elnökválasztás - Kevesebben mentek el szavazni

A szlovén országos választási bizottság első adatai szerint vasárnap délig kevesebben mentek el szavazni az elnökválasztáson, mint öt évvel ezelőtt az első fordulóban.
2017. 10. 22. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kamatdöntés, kiskereskedelmi statisztikai adatok várhatók a jövő héten

Bár elemzők nem várnak változást az alapkamatban, a hosszú hétvége után a jegybank monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülése lesz a hét egyik fontos eseménye, illetve kiskereskedelmi adatok is várhatóak.
2017. 10. 22. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elnökválasztás kezdődött ma Szlovéniában

Elnökválasztás kezdődött vasárnap Szlovéniában: reggel hét órakor kinyitottak a szavazóhelyiségek, ahova valamivel kevesebb mint 1,7 millió szavazásra jogosult állampolgárt várnak.
2017. 10. 22. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Cseh választás - Az ANO magasan megnyerte a képviselőházi választásokat

Az Andrej Babis vezette jobbközép ANO mozgalom magabiztos győzelmet aratott a hétvégi csehországi képviselőházi választásokon - derült ki a véglegeshez közeli részeredményekből. A független Csehországban ilyen nagy arányú győzelmet még egyetlen párt sem aratott parlamenti választáson.
2017. 10. 21. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jövő pénteken szavaz a spanyol parlament felső háza a katalán kormány felmentéséről

Jövő pénteken rendkívüli ülésen szavaz a spanyol parlament felső háza, a szenátus a katalán kormány felmentéséről és a spanyol kormány Katalóniára vonatkozó egyéb javaslatairól - döntött a szenátus elnöksége szombati madridi ülésén.
2017. 10. 21. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ilyen időre számíthatunk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
2017. 10. 21. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódnak a képviselőházi választások Csehországban

Csehországban folytatódnak a képviselőházi választások. Szombaton, a hagyományosan kétnapos választások második napján, reggel nyolctól délután kettőig lehet még szavazni. Az eredményeket az esti órákra ígéri a voksokat összeszámláló Cseh Statisztikai Hivatal.
2017. 10. 21. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A spanyol kormány szombat délelőtt megkezdte rendkívüli ülését

A spanyol kormány szombat délelőtt megkezdte rendkívüli ülését, amelyen végleges döntést készül hozni arról, hogy a katalán függetlenségi törekvésekkel kapcsolatban pontosan milyen intézkedéseket terjeszt be a parlament felső házának, az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva.
2017. 10. 21. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kormányok és internetes óriásvállalatok vállaltak együttműködést a terrorizmussal szemben a G7-es csúcson

A világhálón terjeszkedő terrorista szervezetekkel szemben a kormányok és az internetes óriásvállalatok együttműködésének szükségességét hangsúlyozták az iparilag fejlett országokat tömörítő G7-csoport belügyminiszterei az olaszországi Ischia szigetén pénteken véget ért találkozójukon.
2017. 10. 21. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Külföldi sajtó Magyarországról - Financial Times

A Financial Times című brit üzleti napilap a közép- és kelet-európai régió "ígéretes gazdasági kilátásaival", valamint a térség országainak politikai problémáival foglalkozott.
2017. 10. 21. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy-Britannia tiszteletben tartja a kilépésre vonatkozó kötelezettségvállalásait

Nagy-Britannia tiszteletben tartja a kilépésre vonatkozó kötelezettségvállalásait, a bennmaradó uniós tagországok egyetlen fillért sem fognak veszíteni - jelentette ki Theresa May brit miniszterelnök Brüsszelben pénteken, az uniós tagországok kétnapos csúcstalálkozóján, miközben a bennmaradó 27 tagállam külön egyeztetett a kilépési tárgyalások állásáról.
2017. 10. 21. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Merkel szerint decemberben újabb szakaszba léphetnek a Brexit tárgyalások

Reményét fejezte ki a német kancellár, hogy a Nagy-Britannia kilépéséről folytatott tárgyalások következő, második szakasza december folyamán megkezdődhet. Angela Merkel az uniós vezetők pénteki brüsszeli csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről.
2017. 10. 20. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Oroszország elleni szankciók nem ijesztik el a befektetőket

A befektetők jó ideje a kockázatosabb eszközökben, a kockázatosabb országokban keresik a számukra megfelelő hozamokat. A 2014-ben Oroszország ellen bevezetett szankciók után az orosz kötvénypiac már nem tudott annyi dollárban denominált kötvényt kibocsátani, mint korábban, de a nemzetközi befektetők egy részét ez sem tántorította el az orosz piactól. Sikeres vállalati kötvénykibocsátások voltak többek között a telekommunikáció, az alapvető fogyasztási javak és az ingatlanfejlesztés területén. Az Orosz Vasutak 15 milliárd rubeles kötvénykibocsátását kétszeresen jegyezték túl, és a Novolipetszk (acél) 500 millió dolláros, valamint a Nostrum Oil 725 millió dolláros kötvényibocsátásai is jó fogadtatásra találtak a nyugat-európai és észak-amerikai befektetők körében.
2017. 10. 20. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szigorúbb hangnemet ütött meg Spanyolország Katalóniával szemben

Tegnap letelt a határidő, amit a spanyol kormány adott a katalán vezetésnek, hogy tisztázzák függetlenségi törekvéseiket.
2017. 10. 20. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Németországban gyorsuló ütemben emelkedtek a termelői árak

Gyorsuló ütemben emelkedtek szeptemberben a termelői árak Németországban, jelezve az inflációs nyomás növekedését Európa legnagyobb gazdaságában.
2017. 10. 20. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lengyelországban lesz A Viszkis című film világpremierje

Négy magyar mozifilm és egy animáció szerepel a napokban zajló varsói filmfesztiválon, ahol péntek délután lesz Antal Nimród A Viszkis című alkotásának világpremiere - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel.
2017. 10. 20. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ez történt az EU-csúcstalálkozón

Az Európai Tanács csütörtökön kezdődött brüsszeli uniós csúcstalálkozójának első munkaülését követően következtetéseket fogadott el a migrációról, a digitális Európáról, valamint a biztonságról és védelemről - közölte az uniós tanács sajtószolgálata.
2017. 10. 20. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyar hatóságoknak alá kell írniuk a CEU működését lehetővé tevő megállapodást

A magyar hatóságoknak a határidők meghosszabbítása helyett alá kell írniuk a Közép-európai Egyetem (CEU) működését lehetővé tevő, már letárgyalt megállapodást - emelte ki Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakcióvezetője, felszólítva az uniós tagállamok vezetőit, hogy csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcstalálkozójukon gyakoroljanak nyomást az ügyben Orbán Viktor kormányfőre.
2017. 10. 20. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bulgária a jövőben összehangolja európai uniós agrár szakpolitikáját hazánkkal

A jövőben Magyarország és Bulgária összehangolja majd az európai uniós közös agrárpolitikát (kap) érintő álláspontját, annak érdekében, hogy a gazdák a megfelelő forrásokhoz juthassanak - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Rumen Porozsanov bolgár mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterrel folytatott megbeszélés után, Szófiában a Földművelésügyi Minisztérium (FM) csütörtökön az MTI-nek eljutatott közleménye szerint.
2017. 10. 20. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több ezer egészségügyi dolgozó tüntetett Romániában

Több ezer egészségügyi dolgozó tüntetett csütörtökön Romániában, egyebek mellett a bérezési törvény és a társadalombiztosítási rendszer tervezett reformja ellen.
2017. 10. 20. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás