Ezt olvassa a magyar ember

A 2015-ös sikerlisták alapján kiderül, hogy a világban uralkodó olvasási trendek hozzánk is begyűrűznek, a nemzetközi sikerlistás könyvek itthon is népszerűek. Sokan és sokfélét olvastunk tavaly is, a szórakoztató irodalom éppúgy helyet kapott a Bookline toplistáin, mint a komoly szépirodalom, vagy akár a helyesírási szótár.

Ezt olvassa a magyar ember

A magyar helyesírás szabályai 12. kiadásának sikere különleges, hiszen nem egy könnyed olvasmányról van szó. Mivel a Bookline sikerlistája az egyéni vásárlások alapján készül, az intézményi vásárlások nem indokolhatják a könyv sikerét. Úgy látszik, a mai napig fontosnak tartjuk, hogy magunk és gyerekeink is helyesen tudjanak írni.

 

A Bélügyek, Gárdos Pétertől a Hajnali láz, ami a legsikeresebb magyar regény lett idén a Bookline összesítése szerint, A lány a vonaton vagy akár A tőke a 21. században töretlen sikere pedig egyértelműen azt mutatja, hogy nemcsak a könnyed olvasmányok nyerik meg maguknak az olvasókat, hanem az igényes szép- és szakirodalom is. A Bélügyeknek sikerült 240 napig a sikerlistán maradnia, szinte egész évben kirobbanthatatlan volt a legkeresettebb könyvek közül.

 

A relaxációs mesék és stresszoldó technikák népszerűsége töretlen volt idén, sokszor szerepelt a toplistán Vekerdy Tamás, Kádár Annamária, Lori Lite és Beck Andrea pszichológia témájú könyve. Kádár Annamária Mesepszichológiája 254 napig szerepelt 2015-ben a Bookline sikerlistáján, míg Beck Andreától A Titoktündér már több mint egy éve, 416 napja szerepel a toplistás könyvek között.

 

Frei Tamás az egyetlen olyan szerző a sikerlistán, akinek sikerült kétszer is meghódítania a csúcsot, és első helyen szerepelnie. Októberben és novemberben is az Agrárbáróké volt a dobogó legfelső foka, a szövevényes nemzetközi játszmákat és országokat átívelő gátlástalanságot bemutató regény decemberben is csak a második helyre csúszott vissza.

 

Rekordideig, összesen 209 napig szerepelt a legjobbak között Johanna Basford Titkos Kert című felnőtteknek szánt színezőkönyve, ami háromszor volt dobogós, júniusban, rögtön a megjelenést követően az első helyet szerezte meg, júliusban pedig a másodikat. A lány a vonaton 2015 sikerkönyve, egész évben szerepelt a listán, májusban és júniusban is dobogós helyezése volt, júliusban is csak a negyedik helyre szorult vissza, az e-könyvek között pedig az első helyezést érte el júliusban.

 

A gasztrokönyvek közül kiemelkedik az év végén új lendületet kapó Bernáth József-könyv – amiben a szakács stílusosan és lezseren főz –, hiszen novemberben 40 helyet lépett előre. Veronica Roth, a Beavatott-trilógia szerzője azzal írta be magát a legjobbak közé, hogy egy hónap alatt ő is 40 helyet lépett előre 2015 januárjában.

 

Alföldi Róbert interjúkötete is szépen haladt tavaly a dobogó felé; mellette pedig ott toporgott Piketty bestsellere, A tőke a 21. században, ami közérthetően mutatja be korunk gazdasági folyamatait; a könyv 36 helyet ugrott előre júniusban. Egy-egy filmfeldolgozás is sokat lendít a könyvek népszerűségén.

 

A szürke ötven árnyalata a film bemutatását követően új lendületet kapott február hónapban, az Útvesztő-trilógia, a Beavatott-sorozat és Jane Hawking regénye, az Utazás a végtelenbe is új erőre kapott a filmbemutatók után.

 

De újra előtérbe került a Marsi is, a Matt Damon főszereplésével készült film bemutatása után. A Bookline toplistákon a legkeresettebb könyveket, a ti kedvenceit gyűjtjük össze. A 2015-ös évet áttekintve jól láthatjuk a könyvkínálat változását és az olvasók érdeklődésének irányát is.

Hozzászólások

Ma több mint húsz kérdésre kell válaszolnia a kormánynak az Országgyűlésen

Több mint húsz kérdésre kell válaszolnia a kormánynak az Országgyűlés kedden véget érő ülésén.
2017. 10. 24. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi lesz veled OTP részvény?

Lokális csúcsa környékén megpihenve az OTP sem alkotott nagyot az elmúlt kereskedési hét záró napján, döntésképtelen gyertya született.
2017. 10. 24. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Viharos szél miatt az ország nagy részére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki

A sok eső miatt már nem, de a viharos szél miatt az ország nagy részére elsőfokú figyelmeztetést adott ki keddre a meteorológiai szolgálat.
2017. 10. 24. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az 1956-os forradalmat megelőzően komoly ellátási problémák voltak a városokban

Az 1956-os forradalmat megelőzően komoly ellátási problémák voltak a városokban, ez is az egyik tényezője volt a forradalomnak - mondta Boros Imre közgazdász az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.
2017. 10. 23. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Cinema City Filmünnep idei műsorán több mint 50 filmet nézhet meg

A Cinema City Filmünnep idei műsorán több mint 50 filmet, köztük négy premiert és hatot premier előtt nézhet meg a közönség október 26. és 29. között a mozihálózat fővárosi és vidéki termeiben.
2017. 10. 23. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megújulnak a margitszigeti Danubius-szállodák

Megújulnak a margitszigeti Danubius-szállodák: a Danubius Health Spa Resort Margitsziget szálloda közösségi tereinek átalakítása egy hét múlva indul, eközben folytatódik a Grand Hotel szobáinak felújítása is, a beruházások értéke meghaladja az egymilliárd forintot - közölte a szállodaüzemeltető az MTI-vel.
2017. 10. 23. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rengeteg eső lesz országszerte

A sok eső veszélye miatt két megyében és Budapesten a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetés van érvényben, de a többi megyére is első- vagy másodfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat. A fél országban erős szélre is figyelmeztetnek.
2017. 10. 23. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi fiatalnak van nyelvvizsgája Magyarországon

adott évben nyelvvizsgát tett 14-19 évesek; adott évben nyelvvizsgát tett 20-24 évesek
2017. 10. 23. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Dzsesszvilágsztárok Budapestre

A nemzetközi dzsessz-színtérről Dave Holland, Joshua Redman, Nicholas Payton, James Ulmer, Lizz Wright, Robert Fonseca, Jan Garbarek és Victor Wooten is koncertet ad Budapesten a következő egy évben a Get Closer szervezésében.
2017. 10. 23. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Varga Gábor lett a polgármester Medgyesbodzáson

A független Varga Gábort választották polgármesterré a Békés megyei Medgyesbodzáson vasárnap - tájékoztatta a helyi választási iroda az MTI-t.
2017. 10. 23. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A 20. századi magyar történelem legnagyszerűbb eseménye az 1956-os forradalom

A 20. századi magyar történelem legnagyszerűbb eseménye az 1956-os forradalom - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője vasárnap Szentesen.
2017. 10. 23. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jövő év májusától működik az országos jégkár-mérséklő rendszer

Jövő év májusától működik majd az országos jégkár-mérséklő rendszer, amelynek következtében több tízmilliárd forint megtakarítás érhető el évente csak a mezőgazdaságban - közölte a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken Karcagon.
2017. 10. 22. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kiadós esőzéssel kezdődik a hét

A hétfői ünnepnapon országszerte kiadós esőzésre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Több megyére másodfokú, két megyére és a fővárosra a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adták ki a sok eső miatt.
2017. 10. 22. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nyerhettél a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 42. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2017. 10. 22. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változnak az átlagkeresetek

teljes munkaidőben foglalkoztatottak; havi nettó átlagkereset; költségvetés és a versenyszféra; forint/hó
2017. 10. 22. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

17 százalékkal nőtt a fizikai munkát végző dolgozók átlagos bruttó órabére

A harmadik negyedévben 859 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére közel 7 ezer dolgozó béradatainak elemzése alapján, ez 17 százalékos növekedés a tavalyi év hasonló időszakában elért 734 forinthoz képest - közölte a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. az MTI-vel.
2017. 10. 22. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Javult a levegő minősége Nyíregyházán

Javult a levegő minősége Nyíregyházán, a szálló por koncentrációja szombaton a szmogriadó tájékoztatási küszöbértéke alá csökkent - közölte a városháza sajtószolgálata vasárnap az MTI-vel.
2017. 10. 22. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több megyére és a fővárosra is figyelmeztetéseket adtak ki sok eső miatt

A várható sok eső miatt két megyére és a fővárosra elsőfokú, hat megyére pedig másodfokú figyelmeztetést adott ki vasárnapra az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2017. 10. 22. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Négymilliárd forintból épül tudásközpont Szekszárdon

Több mint négymilliárd forintos beruházással tudásközpont épül Szekszárdon a Modern városok program keretében. A létesítmény, amelyben könyvtár és levéltár is lesz, a tervek szerint 2019-ben készül el.
2017. 10. 22. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyesült Államok Nagydíja - Hamilton indul az élről, Vettel a második helyről

A negyedik világbajnoki címéért hajtó Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a Forma-1-es Egyesült Államok Nagydíjának szombati időmérő edzését, így a vasárnapi futamon ő rajtolhat majd az első helyről.
2017. 10. 22. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás