Fedezetkezelés – működik is, meg nem is

Közel tíz év tapasztalat alapján elmondható: bár az építőipari lánctartozások megelőzésére létrehozott ún. fedezetkezelői rendszer alapjaiban bevált, vannak a rendszernek még betemetetlen lyukai. Ráadásul az új polgári perrendtartás idén januári hatálybalépése újabb kihívás elé állítja az intézményt. -foglalja össze a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Fedezetkezelés – működik is, meg nem is

A fedezetkezelői rendszert megalkotó 2009-es kormányrendelet előírja, hogy mindazon építkezéseknél, amelyek a közbeszerzési törvény hatálya alá tartoznak, vagy pedig elérik a közbeszerzések közösségi értékhatárát (jelenleg kb. 5,5 millió euró), az építtető köteles fedezetkezelőt alkalmazni. A fedezetkezelő szerepe kettős. Egyrészt – akár az építtető által letett készpénzforrásból, akár más pénzügyi forrás útján – biztosítja az építési munkák pénzügyi fedezetét, másrészt a vállalkozói díjakat az elvégzett munkának megfelelően osztja el az építésben részt vevő közreműködők (fővállalkozó, alvállalkozók, egyéb szereplők) között. A fedezetkezelők – általában bankok vagy erre a szolgáltatásra kialakított speciális intézmények – két legfontosabb „fegyvere” a ki nem fizetett alvállalkozóknak járó díjösszegek visszatartása a fővállalkozói díjból, valamint a fővállalkozói kifizetés felfüggesztése akkor, ha az alvállalkozói teljesítés vitássá válik. Vagyis amennyiben a fővállalkozó leigazolt egy alvállalkozói teljesítést, de azt nem fizette ki, akkor az adott összeget a fővállalkozó sem kaphatja meg a neki járó díjból, hanem azt a fedezetkezelő közvetlenül kifizetheti az alvállalkozónak.


Milyen főnök lennél? Megmutatjuk!


Bihari Levente, a Jalsovszky Ügyvédi Iroda ügyvédje szerint mindamellett, hogy a rendszer többségében eredményesen tudja biztosítani azt, hogy az építkezésben résztvevők hozzájussanak az őket megillető vállalkozási díjhoz, a gyakorlatban több bonyodalom is felmerült a rendszer alkalmazása során.

Van-e fedezetkezelő vagy nincs?

Bár elég meglepőnek hangzik, egy építkezésbe bevont alvállalkozó számára sok esetben nem egyértelmű, hogy van-e az adott projektnek fedezetkezelője. Egy alvállalkozó ugyanis nem feltétlenül ismeri a projekt teljes összértékét. Márpedig, ha a projektérték meghaladja a jogszabályi összeghatárt, akkor a fedezetkezelés valamennyi alvállalkozói szerződésre kiterjed. Alvállalkozói szemszögből fontos ezért már a munka elvállalásakor megfelelőn tájékozódni arról, hogy a projektnek van-e fedezetkezelője, és ha igen, akkor az erre vonatkozó rendelkezéseket a vállalkozási szerződésbe megfelelően beépíteni.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A banki betéti kamatok általában 0-1% közötti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 3,1% (KSH, 2018. június). Így az Ön pénze reálértéken romlik, hiszen az infláció nagyobb, mint a kapott kamat. Mi a teendő ilyen helyzetben?

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen befektetésben gondolkodik?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Miért édemes Önnek regisztrálni, és mi fog történni?
  • Mi a pénzhez értünk, segítünk Önnek pénzügyeiben.
  • A megadott elérhetőségeken szakértőink megkeresik Önt.
  • Kollégáink válaszolnak pénzügyi kérdéseire.
  • Szakértőink segítenek Önnek befektetési döntéseiben, információt adunk döntéseihez.
  • Segítségünkkel számos pénzügyi konstrukciót elérhet (állampapírok, deviza, hazai- és külföldi részvénypiacok, befektetési alapok stb).
  • A tanácsadás díjmentes.
Különös tekintettel az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendeletében („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”) foglaltakra valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”) szerint személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu kezelje. Továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy megadott személyes adataimat a ProfitLine.hu a Partnereink menüpontban feltüntetett szolgáltató partnerei részére továbbítsa további egyeztetés, tájékoztatás, kapcsolatfelvétel céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

Mi történik, ha a fővállalkozó teljesítményét kifogásolják?

A fedezetkezelői rendszer logikája szerint a fővállalkozó hiába igazolja le a teljesítést az alvállalkozók felé, a fedezetkezelő csak akkor tud a fővállalkozói díjból alvállalkozót kifizetni, vagy a javára a fővállalkozói díjból visszatartani, ha a fővállalkozó felé is esedékessé vált az adott teljesítési szakaszhoz kapcsolódó díjösszeg megfizetése. Más szavakkal, amíg az építtető és az alvállalkozó viszonylatában nem zárult le eredményesen egy teljesítési szakasz, addig az adott szakaszban részt vevő alvállalkozó is hiába vár arra, hogy a fedezetkezelő a fővállalkozó díjából kifizesse őt.

Az alvállalkozó különösen akkor kerülhet kellemetlen helyzetbe, ha az építtető és a fővállalkozó között alakul ki vita arról, hogy a fővállalkozó egy munkarészt megfelelően teljesített-e vagy sem – és ezért a fővállalkozó nem kapja meg a teljesítésigazolást az adott szakaszra. Egy ilyen vita kimenetelére, rendezésére az alvállalkozó nem tud hatással lenni, pusztán reménykedhet annak mielőbbi lezárultában. Még komplikáltabb lehet a helyzet, ha az építtető és a fővállalkozó közötti vita odáig fajul, hogy valamelyik fél a fővállalkozói szerződést megszünteti. Ilyen esetekben a felek egy hosszas pereskedésnek néznek elébe, amelynek lezárultáig – fedezetkezelő ide vagy oda – az alvállalkozók sem fognak a pénzükhöz jutni.

Gyorsan leketyeg a 30 nap


A fedezetkezelői rendszer alkalmazhatóságának van egy szigorúan vett időbeli korlátja is. Amennyiben ugyanis a fővállalkozó és az alvállalkozó között merül fel konfliktus a tekintetben, hogy az alvállalkozó megfelelően teljesített-e, úgy az alvállalkozónak 30 napja van arra, hogy a vita rendezésére peres eljárást indítson. Ellenkező esetben ugyanis a fővállalkozó kifizetésének felfüggesztése megszűnik és a fedezetkezelő a fővállalkozónak fogja kiutalni a vitatott teljesítés kapcsán visszatartott összeget. Azaz megszűnik az alvállalkozó biztonsága.

Márpedig a 30 nap ma már rettentően szűk idő egy peres vitarendezési eljárás megindítására. Az új polgári perrendtartás igencsak megnehezítette ugyanis a megfelelő formai és tartalmi kellékekkel rendelkező keresetlevél beadását. Ennek ismeretében nagyon hatékonyan kell annak az alvállalkozónak eljárnia, aki nem akar kimaradni a fedezetkezelés nyújtotta biztonságból. Megjegyzendő továbbá, hogy ebben a körben a Teljesítésigazolási Szakértő Szerv (TSzSz) eljárásának megindítása nem elég, a vita rendezésére bírósági, választottbírósági, vagy közvetítői eljárást kell indítani az alvállalkozónak. A 30 napos keresetindítási határidő miatt pedig szinte kizárt, hogy ebbe még a TSzSz megelőző eljárása is beleférjen, így jó eséllyel a TSzSz nyújtotta előnyökkel (gyorsabb eljárás, előzetes végrehajthatóság stb.) sem lehet számolni egy ilyen perben.


Mennyi esélyed van, hogy havi 1 millió Ft-ot keress?


A teljesítési gazoláson múlik


Belátható, hogy a fedezetkezelés akkor és addig tud valóban érdemi és hatékony garanciát nyújtani az alvállalkozók kifizetésére, amíg egyébként a tényleges munkavégzés megfelelősége és a teljesítésigazolások kiadása kapcsán nem merül fel nézeteltérés. Ez egyrészt felértékeli a teljesítésigazolások kiadására jogosult személyek (elsősorban műszaki ellenőrök) szerepét. Másrészt növeli annak jelentőségét is, hogy egy vállalkozási szerződés hogyan kezeli azt az esetet, ha a felek között e körben vita merül fel, és feljogosít-e pl. független szakértőt a teljesítésigazolás elbírálására és kiadására.

Hozzászólások

Új zenei portál indult

Új internetes portál indult pénteken MagyarJazz.hu néven. Az oldal a teljes hazai dzsessz-szakmát kívánja képviselni és megjeleníteni a műfaj rajongóinak szélesebb köre felé, partnerkapcsolatban a dzsesszhez kapcsolódó legnagyobb intézményekkel, szervezetekkel.
2019. 04. 26. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elkészült a békásmegyeri piac új csarnoképülete

Elkészült a békásmegyeri piac új csarnoképülete és az ahhoz tartozó mélygarázs, a III. kerületi piac és közösségi tér fejlesztésének ezen első üteme több mint ötmilliárd forintból valósult meg.
2019. 04. 26. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szijjártó: Minden adott a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztéséhez

A magyar-kínai gazdasági kapcsolatok fejlesztéséhez minden politikai, kulturális feltétel adott - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Pekingben, kínai-magyar üzleti megállapodások aláírása előtt tartott beszédében.
2019. 04. 26. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Onkológiai központ épül Salgótarjánban

Új onkológiai központ épül Salgótarjánban, a Szent Lázár Megyei Kórházban; a beruházás 13 milliárd 380 millió forintból valósul meg 2020 végére, a Modern városok program keretében.
2019. 04. 26. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új vezetőedző a DVTK Jegesmedvék csapatánál

A szlovén Marcel Rodman lett a szlovák élvonalban szereplő DVTK Jegesmedvék jégkorongcsapatának új vezetőedzője.
2019. 04. 26. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több mint százezer család vette fel a csokot

Átlépte a százezret a családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) támogatott családok száma - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken Budapesten.
2019. 04. 26. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kerékpáros turisztikai fejlesztés indul a Balatonnál

Egész évben szolgáltatásokat és programokat kínáló kerékpáros turisztikai fejlesztések indulnak a Balaton térségében új útvonalak és kiszolgáló létesítmények kialakításával - közölte a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) elnöke a program pénteki, keszthelyi nyitórendezvényén.
2019. 04. 26. 12:35
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén bizonytalan a gabonatermesztés jövedelmezősége

Az aszály miatt bizonytalanná vált a gabonatermesztés jövedelmezősége idén, a várható, 15 százalékos terméskiesés mellett az Alföldön megkezdték a búzatáblák öntözését, ami a költségeket növeli - közölte a Concordia Közraktár Zrt. pénteken az MTI-vel.
2019. 04. 26. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Fogynak a magyarok?

Növekedett a természetes fogyás 2019 első két hónapjában, miután 5,1 százalékkal kevesebb gyermek született és 11 százalékkal többen haltak meg az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal pénteken az MTI-vel.
2019. 04. 26. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Holnaptól több vonat jár a Balatonra

Minden eddiginél korábban kezdődik a vasúti turisztikai szezon, a MÁV-START szombattól több járatot indít a balatoni vonalakon - tudatta a vasúttársaság közleményben.
2019. 04. 26. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedett a gázolaj ára

A Mol Nyrt. bruttó 2 forinttal emelte a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken, a benziné nem változott.
2019. 04. 26. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Meglódulhat az újautó-értékesítés

Meglódul az év második felében a magyarországi újautó-értékesítés a nagycsaládosok autóvásárlását támogató program hatására a márkakereskedők várakozásai szerint, miután már most élénk érdeklődést, egyidejűleg kivárást tapasztalnak - értékelte a piacot Papp Zoltán, a Porsche Hungaria márkaigazgatója.
2019. 04. 26. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

8,3 százalékkal bővült a belföldi turizmus

8,3 százalékkal bővült a belföldi turizmus az első negyedévben a Szallas.hu elemzése alapján. Átlagosan 36 730 forintot fizettünk foglalásonként, a legtelítettebb nap a márciusi hosszú hétvégén volt. Budapest, Eger és Hajdúszoboszló bizonyultak slágernek az úti célok közül.
2019. 04. 26. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Raiffeisen elemzői emelték az idei növekedési előrejelzésüket

A Raiffeisen Bank elemzői a korábbi 3,4 százalékról 3,7 százalékra emelték az idei magyarországi gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzésüket - mondta Török Zoltán vezető elemző a bank csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.
2019. 04. 26. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul a magyar-kínai kereskedelmi forgalom - ábrán mutatjuk!

A magyar-kínai kereskedelmi forgalom alakulása (2004-2018); behozatal; kivitel; milliárd forint
2019. 04. 26. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kevesebbet él a magyar ember, mint európai társai, de van remény...

Miközben a hazai várható élettartam 5 évvel alacsonyabb az Európai Uniós átlagnál, a magyarok a 76,2 évvel jelentősen elmaradnak a környező országok 78-82 éves átlagától is. A kedvezőtlen mutatók egyértelmű versenyhátrányt okoznak Magyarország számára. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete ezért hárompontos javaslatcsomaggal támogatja a Kormány korszerű egészségügyet és hatékony gyógyszerpolitikát célzó munkáját. Ennek értelmében a gyógyszerkassza 40 milliárd forintos megerősítésére, a gyógyszerbefogadások bürokratikus elemeinek lebontására, valamint a gyógyszeripart érintő különadók egészségügy érdekében történő felhasználására van szükség.
2019. 04. 26. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Meglepő eredmények a hazai magánvállalatok növekedési perspektívái kapcsán

Míg a fejlett gazdaságban tevékenykedő társaságok döntéshozóinak közel fele kiemelt fókuszként jelölte meg a felforgató technológiai trendek adta lehetőségek feltárását, addig a hazai és regionális vállalatvezetők inkább hagyományosabb termelési aspektusokat helyeztek előtérbe – derül ki a Deloitte Private globális kutatásából. A felmérésben 30 ország, 2500 magántulajdonú vállalkozás vezetőjét és tulajdonosát kérdezték meg arról, hogyan látják az előttük álló időszak növekedési lehetőségeit és kihívásait a globális piacokon.
2019. 04. 26. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Minden harmadik felsőoktatásba jelentkező műszaki vagy informatikai képzést választott

Minden harmadik felsőoktatásba jelentkező műszaki vagy informatikai képzést választott - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium csütörtökön az MTI-vel.
2019. 04. 26. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Forgalomkorlátozások lesznek Budapesten

Kerékpáros felvonulás miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz vasárnap Budapest I., II., III., V., VI., IX., XI., XIII. és XIV. kerületében. Az időszakos lezárások érintik a többi közt az Árpád hidat, a Margit hidat, a Petőfi hidat, a Hősök terét, valamint a pesti és a budai alsó rakpartot.
2019. 04. 26. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megnyílt a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

Megnyílt a 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál csütörtökön a fővárosi Millenáris parkban.
2019. 04. 26. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások: