Felejtsük el az erkölcsi bizonyítványt!

A társaságok, vállalkozások lassan egy éve alkalmazzák az általános adatvédelmi rendeletet, amely jelentős mértékben szigorította és feltételekhez kötötte az adatkezelést az Európai Unióban. Az alkalmazás egyes területeken nehézkes volt, mivel az uniós szintű szabályozást biztosító általános adatvédelmi rendelettel több nemzeti szintű jogszabály nem áll összhangban. Az országgyűlés által a napokban elfogadott adatvédelmi „salátatörvény” legfontosabb célja, hogy egyes magyar törvényeket az adatvédelmi rendelet figyelembevételével módosítson, kiegészítsen, megteremtve az összhangot a nemzeti, illetve az európai szintű szabályozás között.

Felejtsük el az erkölcsi bizonyítványt!

Az adatvédelmi salátatörvény a munka törvénykönyvét is módosította.

A munkáltatók számos, különböző típusú személyes adatot kezelnek. Nincsen változás abban a körben, hogy továbbra is azokat a személyes adatokat kezelheti a munkáltató, amelyek a munkaviszony létesítése, teljesítése, megszűnése (megszüntetése) szempontjából lényegesek. A hivatkozott szabály a gyakorlatban azt jelenti, hogy amennyiben a munkáltatónak valamely kötelezettsége teljesítéséhez vagy jogos érdeke alapján szüksége van a személyes adatra, úgy abban az esetben jogosult az adott személyes adatot kezelni.
Új szabállyal találkozhatunk abban a körben, hogy milyen feltételek mellett kezelheti a munkáltató a munkavállaló erkölcsi bizonyítványát, azaz a különleges adatnak minősülő bűnügyi személyes adatát.

„Egyes munkáltatók szinte valamennyi munkakör esetén az alkalmazás általános előfeltételének tekintették a feddhetetlenséget igazoló erkölcsi bizonyítvány becsatolását. Az erkölcsi bizonyítvány eredeti példánya, vagy másolata a munkaviszony létesítését követően bekerült a munkavállaló személyügyi aktájába, és a munkáltató esetenként a munkaviszony megszűnését követően is éveken át őrizte a dokumentumot. Tette mindezt annak ellenére, hogy az adatvédelmi hatóság már korábban is mindössze hatvan napban korlátozta értelmező állásfoglalásaiban az őrzési időtartamot. Arra is van gyakorlat, hogy a munkáltató két-három évente ismételten bekérte az erkölcsi bizonyítványt, ezzel vizsgálva, hogy vajon továbbra is megbízhat-e a munkavállalóban” - mondta Szűcs László, a Réti, Várszegi és Társai PwC Legal szakértő ügyvédje.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság egy idén nyilvánosságra hozott állásfoglalásában – az általános adatvédelmi rendelet szabályaira hivatkozva - már bemutatta, hogy a munkáltatók mely feltételek fennállása esetén használhatják fel az erkölcsi bizonyítványból nyert különleges adatokat. Ezzel az értelmezéssel összhangban állnak a munka törvénykönyvébe bekerült új szabályok, amelyek – kiegészítve az általános adatvédelmi rendelet szabályait – pontosan meghatározzák azokat az eseteket, amikor a munkáltatónak lehetősége van az erkölcsi bizonyítvány beszerzésére.
Az új munkajogi normák hatálybalépését követően az erkölcsi bizonyítványt kérő munkáltatóknak előzetesen meg kell határozniuk, hogy az erkölcsi bizonyítványban található adatok mely munkakörök esetén zárhatják ki a foglalkoztatást. Csak olyan munkaköröket sorolhatnak ide, ahol törvény által védett titok, törvényben meghatározott munkáltatói érdek (például lőfegyverek használata), vagy a munkáltató jelentős vagyoni érdeke sérülne abban az esetben, ha az erkölcsi bizonyítványban szereplő adat ismeretének hiányában kerülne sor a foglalkoztatásra.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A banki betéti kamatok általában 0-1% közötti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 3,1% (KSH, 2018. június). Így az Ön pénze reálértéken romlik, hiszen az infláció nagyobb, mint a kapott kamat. Mi a teendő ilyen helyzetben?

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen befektetésben gondolkodik?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Miért édemes Önnek regisztrálni, és mi fog történni?
  • Mi a pénzhez értünk, segítünk Önnek pénzügyeiben.
  • A megadott elérhetőségeken szakértőink megkeresik Önt.
  • Kollégáink válaszolnak pénzügyi kérdéseire.
  • Szakértőink segítenek Önnek befektetési döntéseiben, információt adunk döntéseihez.
  • Segítségünkkel számos pénzügyi konstrukciót elérhet (állampapírok, deviza, hazai- és külföldi részvénypiacok, befektetési alapok stb).
  • A tanácsadás díjmentes.
Különös tekintettel az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendeletében („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”) foglaltakra valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”) szerint személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu kezelje. Továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy megadott személyes adataimat a ProfitLine.hu a Partnereink menüpontban feltüntetett szolgáltató partnerei részére továbbítsa további egyeztetés, tájékoztatás, kapcsolatfelvétel céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

A fenti szabályok alapján a munkáltatók jelentős része csak akkor kérhet erkölcsi bizonyítványt a jövőben, ha belső szabályzata pontosan felsorolja a jogszabályi feltételeknek megfelelő munkaköröket. Ezt meghaladóan a jelentős vagyoni érdek sérelmének bemutatására a munkáltatónak érdekmérlegelési tesztet kell készíteni, amely – munkakörönként és munkaköri feladatoként bemutatva – beazonosítja, hogy a munkavállaló mely munkaköri feladatához kapcsolódóan milyen vagyonelemekkel kerül kapcsolatba, az adott munkafeladatokhoz kapcsolódóan milyen mértékű kárveszély azonosítható be és ez a kárveszély a munkáltató teljes vagyonához viszonyítva jelentős vagyonelemnek tekinthető-e, vagy sem. A beazonosítást követően el kell készíteni azt a tájékoztatót is, amelyet a munkáltató az érintett pályázóknak, munkavállalóknak az erkölcsi bizonyítvány bemutatását megelőzően átad.

A gyakorlatban mindez ahhoz fog vezetni a termelő cégek esetén, hogy az erkölcsi bizonyítványokat csak azoknál a munkavállalóknál tekintheti meg a munkáltató, akik pénzkezeléssel foglalkoznak, rendelkeznek utalványozási, szerződéskötési vagy aláírási joggal, vagy rendszeresen nagyértékű vagyontárgyakat kezelnek, esetleg a kulcs informatikai rendszerekhez olyan jogosultsággal férnek hozzá, amely jogosultság visszaélésszerű gyakorlása a munkáltató számára jelentős vagyoni érdeksérelemmel járna. Önmagában annak ténye, hogy a munkavállalók nagyértékű gépeken dolgoznak, vagy az általuk használt munkaeszköz jelentős értéket képvisel, a jövőben nem lesz elégséges indok ahhoz, hogy a munkáltató erkölcsi bizonyítvány beszerzésére kötelezze a munkavállalót.

A korábban hivatkozott hatósági állásfoglalás arra is utal, hogy a munkáltatók a jövőben nem készíthetnek másolatot az erkölcsi bizonyítványról, illetve azt sem papíralapú, sem elektronikus dokumentumként nem tárolhatják rendszereikben.


A munkáltatók kizárólag arra jogosultak, hogy az erkölcsi bizonyítvány adatait tanulmányozzák – ez azonban önmagában is adatkezelést valósít meg, tehát fontos, hogy a munkavállalóknak szóló adatkezelési tájékoztató továbbra is utaljon erre.


Mivel az új jogszabályt a kihirdetést követően tizenöt nap elteltével alkalmazni kell, a munkáltatónak a korábban beszerzett erkölcsi bizonyítványokat meg kell semmisítenie. Új erkölcsi bizonyítvány az érintett munkakörök vonatkozásában csak akkor kérhető be, ha a fenti felételeknek megfelelő dokumentumok már elkészültek.

Hozzászólások

Vetőmagüzem épül Szegeden

Vetőmagüzemet épít 300 millió forintos beruházással a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft., a fejlesztésnek köszönhetően tíz év alatt ötszörösére nőhet a cég exportja - jelentette ki az agrárminiszter kedden a Tisza-parti városban.
2020. 02. 18. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kevés gyümölcs termett tavaly

Elsősorban a kedvezőtlen időjárás és a megelőző év kiugró terméseredményei miatt csökkent jelentősen, mintegy 683 ezer tonnára tavaly a Magyarországon termesztett gyümölcs mennyisége a megelőző évi 1,158 millió tonnáról, legnagyobb mértékben az almatermés esett vissza.
2020. 02. 18. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Visszavágta az MTelekom az osztalékot - esett is az árfolyam a tőzsdén

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 208,89 pontos, 0,46 százalékos emelkedéssel, 45 547,15 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 9,3 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest.
2020. 02. 18. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így teljesített a magyar piac

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 208,89 pontos, 0,46 százalékos emelkedéssel, 45 547,15 ponton zárt kedden.
2020. 02. 18. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét többfelé romlott a levegő minősége

Ismét többfelé romlott a levegőminőség magas szállópor-tartalom miatt - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ kedden az MTI-vel.
2020. 02. 18. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elfogadták a Szabolcs megyei önkormányzat költségvetését

Elfogadta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés az önkormányzat és annak hivatala 2020-as összevont költségvetését több mint 953 millió forintos bevételi és kiadási főösszeggel.
2020. 02. 18. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

29 új autóbusszal bővül Volánbusz Zrt. járműparkja

Magas komfortfokozatú turista-autóbuszok vásárlásáról szóló megállapodást kötött a Volánbusz Zrt. a MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel, ennek köszönhetően 29 új, emelt padlómagasságú, szóló autóbusz áll forgalomba országszerte várhatóan nyár végéig, a Neoplan Tourliner járművek beszerzésének értéke megközelíti a 2 milliárd 324 millió forintot - közölte a Volánbusz Zrt. kedden az MTI-vel.
2020. 02. 18. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordot döntött a lízingpiac

Tizenegy éves rekordot döntöttek a magyarországi lízingvállalatok, a kihelyezett összeg tavaly csaknem 740 milliárd forintot tett ki, ami 7 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit - mondta Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára sajtótájékoztatón kedden Budapesten.
2020. 02. 18. 12:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Fizetési nehézségeid vannak a cégednél? Akkor adunk pár jótanácsot

Gyakran előfordul, hogy nem úgy megy az üzlet, ahogy szeretnénk, ennek a súlyosabb formája, ha veszteséges a működés, esetleg már fizetési nehézség is felmerül a cégnél. Ilyenkor több út áll előttünk, lehet lyukakat tömködni és a túlélésre játszani, illetve szembenézni a problémával és megoldást keresni.
2020. 02. 18. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Unokázós csalókat fogtak el a rendőrök

Az úgynevezett unokázós csalásokra specializálódó, Angliából irányított bűnszervezet tagjait fogták el hétfőn három településen - tette közzé kedd hajnalban a police.hu oldalon a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság.
2020. 02. 18. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Stabil megoldás a munkaerő kölcsönzése

A munkaerő-kölcsönzés a legelterjedtebb atipikus foglalkoztatási forma; míg tipikus munkaviszony esetén egy munkáltatónál könnyen utcára kerülhet valaki, a munkaerő-kölcsönzésnél 50-100 partner jelent megoldást szakmán belül vagy új területen, versenyképes fizetésért történő továbbfoglalkoztatásra - hívta fel a figyelmet a Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége (MMOSZ).
2020. 02. 18. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megduplázódott a házi segítségnyújtásban részesülők és foglalkoztatottak száma

Nőtt a házi segítségnyújtásban részesülők és foglalkoztatottak száma 2010 óta, és az egy főre jutó támogatás is magasabb - mondta Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke az MTI-nek.
2020. 02. 18. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Májusra minden okmányirodában és kormányablakban lesz jelnyelvi szolgáltatás

Jelenleg kilencven kormányablakban érhető el a Kontakt jelnyelvi szolgáltatás, várhatóan májusra valamennyi kormányablakban és okmányirodában akadálymentesen intézhetik ügyeiket a hallássérültek - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatás működtetéséért felelős helyettes államtitkára hétfőn Budapesten.
2020. 02. 18. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Építőipari szakembereket díjazott a Mapei Kft.

A Hotel Spirit Sárvár törökfürdőjének burkolati munkájáért Dinesz Árpád pilisborosjenői burkoló szakember nyerte el a Mapei Kft. által az építőipari szakma társadalmi elfogadottságának növelése érdekében 2015-ben alapított Mesterek Mestere 2019 Díjat - közölte az építőipari segédanyagokat gyártó, és -forgalmazó vállalat az MTI-vel.
2020. 02. 18. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezért fontosak az egyetemi startupok Magyarországon

Egyetemi startupokkal növelhető Magyarország innovációs teljesítménye - hangsúlyozta az innovációs és technológiai miniszter hétfőn a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Z-épülétének 10. emeletén létrehozott startup inkubációs központ átadásán.
2020. 02. 18. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

50 milliárd forinttal tovább csökken a jegybanki swapállomány

Mind a négy lejáraton 14,7 milliárd forint értékű ajánlatot fogadott el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hétfői forintlikviditást nyújtó devizaswap-tenderen (devizacsere-tender), az MNB által biztosított bankrendszeri többletlikviditás mintegy 50 milliárd forinttal, 1942 milliárd forintra csökken.
2020. 02. 18. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tavaly stagnált a mezőgazdaság kibocsátása

A mezőgazdaság termelése az állattenyésztési ágazat 1,7 százalékos növekedése és a növénytermesztési és kertészeti termékek kibocsátásának ugyanekkor csökkenése következtében 0,3 százalékkal elmaradt az előző évitől. A növénytermesztési árak 3,2 százalékos és az élőállatok és állati termékek árának 5,2 százalékos emelkedése jóvoltából a mezőgazdaság termelési értéke 3,6 százalékkal nőtt - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbb kiadott második becsléséből.
2020. 02. 18. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Orbán Viktor Donald Trumppal tárgyalt telefonon

Orbán Viktor miniszterelnök telefonon megbeszélést folytatott Donald Trumppal, az Egyesült Államok elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár hétfőn.
2020. 02. 18. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A hárommilliárd forintot is megközelíti a februári viharszámla

A korábban becsültnél is jóval magasabbak a februári viharkárok, csak a lakásbiztosításokra már átutalt vagy folyamatban lévő kifizetések összege meghaladja a kétmilliárd forintot, amit tovább növelnek az ipari létesítményekben bekövetkezett károk - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfőn az MTI-vel.
2020. 02. 18. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyit takarítanak meg a magyar háztartások - egy ábrán

A háztartások nettó pénzügyi vagyona Magyarországon, milliárd forint
2020. 02. 17. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások: