Fémtartalmú 3D nyomtatószálat fejleszt a magyar cég

A „Bio-kompozit anyagok a 3D nyomtatás számára” című pályázatával 67,5 millió forintos támogatást nyert el a Filamania Kft. a „Mikro- és kisvállalkozások innovációs tevékenységének támogatása (2018-1.1.1-MKI)” című pályázaton. A kutatás-fejlesztési tevékenység során a cég olyan speciális, a 3D nyomtatásban használt nyomtatószálak fejlesztésén dolgozik, amelyek számos iparág 3D nyomtatási projektjeinek megvalósításában jelenthetnek új irányokat.

Fémtartalmú 3D nyomtatószálat fejleszt a magyar cég

A Filamania Kft. 2015 nyara óta gyárt a hazai és az európai piacra filamenteket, a 3D nyomtatás alapanyagául szolgáló műanyag szálakat, Philament márkanéven. A 3D nyomtatásban az egyik legelterjedtebb és igent kedvelt alapanyag a PLA biopolimer. A PLA biológia úton, komposztálási körülmények között lebomlik. Környezetbarát tulajdonságai mellett a népszerűségét annak is köszönheti, hogy jól kezelhető, könnyen nyomtatható anyag. 

Ugyanakkor a PLA alapú filamenteknek van számos olyan előnytelen tulajdonsága – viszonylag könnyen törik, nem hőálló, nem vezetőképes, húzószilárdsága gyenge – ami miatt az ipari felhasználásra többnyire nem alkalmasak. A Philament Technical termékcsaláddal a Filamania Kft ezeket a hátrányokat küszöböli ki.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával megvalósuló, összesen közel 100 millió forintos kutatás-fejlesztési projektben újabb ipari felhasználásra alkalmas filamentek kifejlesztése a cél. A Filamania K+F tevékenységének egy érdekes és nagy kihívást jelentő feladata a magas fémtartalmú filament előállítása.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A banki betéti kamatok általában 0-1% közötti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 3,1% (KSH, 2018. június). Így az Ön pénze reálértéken romlik, hiszen az infláció nagyobb, mint a kapott kamat. Mi a teendő ilyen helyzetben?

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen befektetésben gondolkodik?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Miért édemes Önnek regisztrálni, és mi fog történni?
  • Mi a pénzhez értünk, segítünk Önnek pénzügyeiben.
  • A megadott elérhetőségeken szakértőink megkeresik Önt.
  • Kollégáink válaszolnak pénzügyi kérdéseire.
  • Szakértőink segítenek Önnek befektetési döntéseiben, információt adunk döntéseihez.
  • Segítségünkkel számos pénzügyi konstrukciót elérhet (állampapírok, deviza, hazai- és külföldi részvénypiacok, befektetési alapok stb).
  • A tanácsadás díjmentes.
Különös tekintettel az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendeletében („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”) foglaltakra valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”) szerint személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu kezelje. Továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy megadott személyes adataimat a ProfitLine.hu a Partnereink menüpontban feltüntetett szolgáltató partnerei részére továbbítsa további egyeztetés, tájékoztatás, kapcsolatfelvétel céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

„Több ipari felhasználónk tervezi a 3D fémnyomtatás bevezetését, azonban a jelenleg elterjedt technológiák akár százmilliós nagyságrendű beruházást és különleges szaktudást igényelnek. Ezt a feladatot szeretnénk megoldani a jóval könnyebben elérhető szálhúzásos technológiával. A fejlesztési projektben a biopolimer nyomtatószálakba fémeket keverünk, kinyomtatjuk a tárgyat, kiégetjük a biopolimer hordozót, és így kapjuk meg a kívánt fémtárgyat. Az előkísérletek bíztatóak, de még hosszú fejlesztési folyamat áll előttünk” – mondta el dr. Bodnár Zsolt, a Filamania Kft. ügyvezető igazgatója.

A magyar tulajdonú Filamania Kft. számos termékét használják a 3D nyomtatással foglalkozó cégek, magánszemélyek. Így igen népszerű a magas hőállóságú vagy a vezetőképes (ESD) filament illetve a gipsztartalmú, ezért a műanyagnál jóval könnyebben alakítható filament. A Philament termékek 2018-ban bekerültek a TOP100 magyar innováció közé.

Kalkulátor ajánlónk:
Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor
Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor
Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?


Hozzászólások

5% fölött a kínai BAIC részesedése a Daimlerben

5% fölé növelte teljes érdekeltségét a kínai BAIC a Daimlerben.
2019. 07. 24. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

41 milliárd forintból bővül az Audi győri központja

Az Audi 41 milliárd forintból bővíti Győrben a járműgyártási infrastruktúráját, motorfejlesztési központját és elektromos meghajtásokat gyártó egységét - közölte a külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón.
2019. 07. 24. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új mesterségesintelligencia-központot nyit a Bosch

A Bosch bővíti tevékenységét a mesterségesintelligencia-kutatásának terén: a technológiák és szolgáltatások szállítója Tübingenben, a német Cyber Valley régiójában megközelítőleg 35 millió eurót fog befektetni az új „Bosch AI Campus” létrehozásába. A Bosch jelenleg tárgyal Tübingen városával a campus felépítésére szolgáló mintegy 12 000 négyzetméternyi terület megvásárlásáról. Az új kutatási komplexumba, amelyben megközelítőleg 700 szakértő foglalkozik majd alkalmazott mesterséges intelligenciával, 2022 végén költözik a vállalat. „A Bosch célja, hogy a globális vezetők közé tartozzon az ipari AI-kutatás területén” – mondta a Bosch digitális és technológiai igazgatója, az igazgatótanács tagja, Dr. Michael Bolle. „Az új Bosch AI Campus egy lépéssel közelebb visz minket e cél eléréséhez.”
2019. 07. 24. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Brazília szállította a meglepetést a Santandernek

Még a legoptimistább elemzői várakozásokat is felülmúlta a Banco Santander a második negyedévben.
2019. 07. 24. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Keveset pihennek a magyar munkavállalók

A hazai dolgozók csaknem 50 százaléka kevésnek találja az egy évben kivehető szabadnapjai számát – derül ki a Profession.hu legfrissebb felméréséből. Mindez kedvezőtlen változás az öt évvel korábbiakhoz képest, akkor ugyanis az elégedetlenek aránya még csupán 40 százalék volt. A válaszok alapján csökkent viszont a bennragadt szabadnapok száma, ugyanakkor a válaszadók csaknem ötödénél az év végén ez meghaladja a meglévő keretük 60 százalékát.
2019. 07. 24. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Harmadszor rendezték meg a duális főiskolai napot a Mercedes-Benz gyárban

Múlt csütörtökön a Mercedes-Benz kecskeméti gyárában a duális főiskolai képzésben résztvevő diákoké volt a főszerep: a harmadik alkalommal megrendezett duális hallgatói nap egymás megismeréséről és a játékos csapatépítésről szólt. A programok között volt a gyárral és a termeléssel kapcsolatos autóipari kvíz, ügyességi játék és kiscsoportos kreatív feladat is, amelynek során az egyes csapatoknak azt kellett bemutatniuk, hogy hogyan képzelik el a jövő autógyárát.
2019. 07. 24. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem csak a bérleti díj a fontos! Buktatók és támaszok kiadóknak és bérlőknek egyaránt

Mit tegyünk, ha már eldőlt, hol kell albérletet néznie a felsőoktatásban tanuló diáknak? Ne csak az árakat nézzük, figyeljünk a részletekre is. Sok, a kiválasztáskor jelentéktelennek tűnő apróság okozhat később komoly vitákat és nehézségeket. A Duna House összegyűjtötte a legfontosabb szempontokat, amiket át kell gondolni bérlőknek és lakáskiadóknak egyaránt a megállapodás során.
2019. 07. 24. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Kivár a hazai jegybank

A várakozásoknak megfelelően nem változtak a monetáris kondíciók. A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa ma délutáni kamatdöntő ülésén az alapkamatot 0,90 százalékon, a jegybanki betéti rátát -0,05 százalékon hagyta. Összességében látható, hogy az Európai Központi Bank és a Fed monetáris lazítás felé hajló álláspontja miatt az MNB még jó ideig fenntarthatja a jelenlegi kondíciókat, a külső környezet nem sürgeti a változásokat.
2019. 07. 24. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jól pörög a hadibiznisz, szárnyal a Lockheed Martin

A Lockheed Martin nem csak annak örülhet, hogy az elmúlt hetek bizonytalanságát követően eldőlt, hogy az USA jövőre 3,0%-kal növeli katonai kiadásait, de a negyedéves gyorsjelentés is jól sikerült.
2019. 07. 24. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Váratlanul nőtt a Hasbro bevétele és profitja

A vártnál nagyobb lett a Hasbro amerikai játékgyártó egyszeri tételek nélküli profitja és bevétele a második negyedévben, egyebek között a mozikban forgalmazott filmek főszereplőinek játékfigurái iránti keresletnövekedés hatására.
2019. 07. 23. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ma rosszul teljesített a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 29,21 pontos, 0,07 százalékos emelkedéssel, 41 367,22 ponton zárt kedden.
2019. 07. 23. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Továbbra is kivár a jegybank

Még jó ideig fenntarthatja a jelenlegi monetáris kondíciókat a Magyar Nemzeti Bank (MNB), amely továbbra is kivár a szigorítással az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik a várakozásokkal megegyezőnek nevezték a monetáris tanács keddi döntését a kamatok és kondíciók fenntartásáról.
2019. 07. 23. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyar munkavállalók számára túl kevés a szabadnapok száma

A magyar munkavállalók 48 százaléka kevésnek találja az egy évben kivehető szabadnapok számát, mindez kedvezőtlen változás a 2014-es adatokhoz képest, amikor a dolgozók 40 százaléka vélekedett hasonlóan - derül ki a Profession.hu által 1000 ember bevonásával készített idei, online, reprezentatív felmérésből, amit kedden jutattak el az MTI-nek.
2019. 07. 23. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőhet a céges autólízing iránti kereslet

A Business Lease elemzése szerint Magyarországon növekvő, de a nyugati piacokhoz képest még alacsony a lízingelt gépjárművek száma.
2019. 07. 23. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mekkor az államháztartás hiánya?

Júniusban 213,6 milliárd forint volt az önkormányzatok nélkül számolt államháztartás hiánya, ezzel az első fél évet az államháztartás úgynevezett központi alrendszere 390 milliárd forintos hiánnyal zárta, ami a 998,4 milliárd forintos éves előirányzat 39,1 százaléka - erősítette meg hétfőn kiadott részletes jelentésében a Pénzügyminisztérium (PM).
2019. 07. 23. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mire számíthatnak ma a befektetők?

Emelkedéssel indulhat a kereskedés kedden a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.
2019. 07. 23. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megkezdődött a Debreceni nyári egyetem

Megkezdődött hétfőn a Debreceni nyári egyetem négy hétig tartó nyári kurzusa, amelyre harminchárom országból 156 hallgató érkezett.
2019. 07. 23. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

57. Közgazdász-vándorgyűlés: a klímaváltozásról Nyíregyházán

A fenntarthatóság és a klímaváltozás okozta gazdasági, nemzetgazdasági és társadalmi kihívások adják a központi témáját az idén 125 éves Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) éves konferenciájának. Az 57. Közgazdász-vándorgyűlésre 800–900 szakembert vár 2019. szeptember 5. és 7. között a Nyíregyházi Egyetemre a Kárpát-medencéből és a visegrádi országokból az MKT. A háromnapos tanácskozás előadói között ott lesz Áder János köztársasági elnök, Matolcsy György jegybankelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter, miniszterelnök-helyettes is.
2019. 07. 23. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökken a működő cégek száma Magyarországon

Több mint nyolcezer céggel kevesebb működött Magyarországon 2019 második negyedév végén, mint egy évvel korábban - közölte a Bisnode Magyarország Kft. negyedéves elemzése alapján hétfőn az MTI-vel.
2019. 07. 23. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Korrupció miatt fizet 8,7 millió dolláros büntetést a Microsoft magyarországi vállalata

A Microsoft magyarországi vállalatának 8,7 millió dolláros büntetést kell fizetnie korrupció miatt - jelentette be hétfőn az amerikai igazságügyi minisztérium.
2019. 07. 23. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások: