Fidelity: Már a volatilitás sem régi

A piacok higgadtan vették tudomásul, hogy a Fed úgy határozott, márciusban 25 bázisponttal növeli az USA-ban érvényes kamatlábakat. Ez talán nem is volt meglepő, hiszen az Egyesült Államok pénzügyi körülményei valóban lazábbak lettek december és március között. Ugyanakkor az USA üzleti hiteleinek volumene az elmúlt hat hónapban ennek ellenére lassuló ütemben nőtt csak, ami néhány befektetőben némi aggodalmat keltett.

Fidelity szerint ez egyelőre nem gond, mivel a hitelállomány növekedésének lassulását nem annyira a szigorúbb banki hitelezési politika, hanem a hitelek iránti kereslet csökkenése idézi elő. Lehet, hogy ennek a Fed nem örül, de ezt egészen májusig nem fogjuk megtudni, amikor is a bizottság tagjai elkezdenek majd célozgatni az esetleges júniusi kamatemelésre. Mivel az olajár csökkenésének hatására az infláció stabilizálódott, a piacoknak viszonylag kevés okuk van az izgalomra.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A betéti kamatok általában 1% alatti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 2,5% (KSH, 2017. szept.). Így az Ön pénze reálértéken romlik.

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen ügyfél Ön?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Információ: Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény törvényben foglaltak alapján személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu a Személyes adatok védelméről és biztonságáról szóló adatvédelmi szabályzatában leírtak szerint kezelje és adataimat továbbítsa a Partnereink menüpontban felsorolt szolgáltató partnerei részére további egyeztetés, tájékoztatás céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.


Mindezek hatására az USA államkötvényei vélhetően szűk sávban mozognak majd, hacsak nem kerül sor valamilyen váratlan politikai megrázkódtatásra (ilyen lehetne például Marine Le Pen meglepetésszerű győzelme Franciaországban). Az USA államkötvényeit továbbra is kedvezően ítélik meg a szakemberek (szemben a többi fejlett ország államkötvényeivel), és ha a hozamuk 2,5% fölé növekszik, azt újabbak vásárlására fogják kihasználni.

 

Most, hogy az elmúlt hat hónap során jócskán csökkent a részvénypiaci volatilitás, megnőtt a devizák volatilitásának jelentősége. Ennek hatására a Fidelitynél a korábbinál is aktívabban menedzselik az income típusú alapjaink deviza-kitettségét, például úgy, hogy a devizákat az alap jegyzési pénznemében kötött fedezeti ügyletekkel biztosítják, és nem alkotnak nagyon határozott véleményt a piacról.

Eljött a reflációs ügyletek felülvizsgálatának ideje?


A Fidelity még szeptemberben elkezdett felkészülni a magasabb növekedésről és magasabb inflációról szóló, reflációshatású beszámolókra, és felduzzasztotta például a pénzügyiadósságokban és részvényekben fennálló pozícióit. Ugyanakkor januárban lezárta az USA pénzügyi részvényeiben fennálló, pozícióit, amely addigra jó teljesítményt tudhatott maga mögött.


A fegyelmezett hozzáállás márciusban hozta meg gyümölcsét, amikor az USA pénzügyi papírjai elkezdtek veszíteni az értékükből, mert Trump megválasztását követően beindult kereskedési hullám megfordult, és egyre erősebb lett a kétely, hogy az USA kormányzata képes lesz-e keresztülvinni a törvényalkotási terveit. A jövőben érdemes nyitva tartjuk a szemünket, hogy nem kínálkozik-e lehetőség a pozíció újbóli megnyitására és az income (jövedelem) típusú befektetőink védelmének további javítására. Az európai pénzügyi részvényekhez hasonló eszközosztályok is jó teljesítményt nyújthatnának, ha az EKB elkezdene a kamatemelésre koncentrálni.

A kötvényjellegű eszközök semleges megítélése egyelőre nem változik

A növekedés pozitív, az infláció stabil, így a kötvényjellegű eszközöket (pl. az államkötvényeket és a befektetési minősítésű kötvényeket) továbbra is semlegesen ítélik meg a Fidelity szakemberei. Defenzív vonásaik hatékonyan ellensúlyozzák a viszonylag alacsony szintű reálhozamukat. Ahhoz, hogy a megítélésük pozitívra változzon, előbb további reál- és nominális hozamnövekedést kellene felmutatniuk.

„Ugyanakkor ezek a defenzív előnyök nem jellemzőek a konvertibilis devizában jegyzett feltörekvő piaci kötvényekre – ez az a kötvényjellegű eszközosztály, melyet a legnegatívabban ítélünk meg. Az income típusú befektetőknek a keménydevizáskötvények esetében a helyi devizában jegyzettnél alacsonyabb hozamokkal is számolniuk kell” – kommentálja Eugene Philalithis, a Fidelity International Multi-Asset portfóliómenedzsere.

Jobban megválogatjuk a hiteltípusokat

A befektetők részéről megnyilvánuló kereslet növekedésével számos hiteltípus korábbi diszkontja megszűnt, sőt, egyesek (főleg az adósságfedezetű hitelkötelezettségek, Collateralized Loan Obligations, CLO-k) a nettó eszközértékhez (Net Asset Value, NAV) képest még felárat is el tudtak érni. A szpreadek további szűkülésének hatására a belső megtérülési ráták felfelé módosultak. Jövedelem típusú befektetőként viszont a Fidelity a hiteleket inkább az általuk kínált, futamidőtől mentes jövedelemért, és nem a tőkemegtérülési jellemzőikért kedvelik. Az eszközosztályt továbbra is pozitívan ítélik meg, de valószínű, hogy bizonyos típusokban fennálló kitettségeinket idővel hagyják majd felhígulni ahelyett, hogy a beáramló pénzeszközök felhasználásával fenntartanák a súlyozásukat.

A növekedési eszközök (growthassets)

Osztalékközpontú részvénystratégia számára 2016 vége nem volt egyszerű időszak, de az idei év első negyedévében lendületes felpattanást mutattak be. Különösen igaz volt ez a Fidelity Globális Osztalék (Global Dividend) stratégiájára. Az Enhanced Income stratégia, mely opciók felhasználásával lényegében a tőkeérték-növekedési potenciált váltja át jövedelemre, elmaradt a Global Dividend mögött, de az elmúlt három hónapban még így a S&P 500-at meghaladó teljesítményt nyújtott. A továbbiakban a részvényeket semlegesen ítélik meg, mivel a kínai gazdaság esetleges lassulása lefelé mutató kockázatot jelentene a globális növekedésre.

„Tekintve, hogy több eszköztípus is tőkeemelést hajtott végre, egyes infrastrukturális pozícióink teljesítménye márciusban a korábbinál gyengébb volt. Ugyanakkor ez lehetőséget teremt újabbak vásárlására, mivel a magasabb infláció kedvező hatással van számos eszköztípus összhozam-profiljára” - teszi hozzá Philalithis.


Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Hozzászólások

Amerikai pszichiáterek dolgoznak azon, hogy Trump elnököt elmozdítsák

Duty to Warn néven pszichiáterekből álló mozgalom alakult az Egyesült Államokban, melynek célja, hogy az amerikai alkotmány 25. módosítása alapján eltávolítsák hivatalából Donald Trump elnököt - derül ki a Trumppal rendszeresen szembehelyezkedő, The New Yorker című magazin e heti számából.
2017. 10. 18. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megmarad pár fontos elem az Obamacare-ből

Kétpárti egyezség született kedden az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény fontos elemeinek megőrzéséről Washingtonban - jelentette az amerikai sajtó.
2017. 10. 18. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szennyezett az ivóvíz Puerto Ricóban

Puerto Ricóban a Maria hurrikán pusztítása után szennyezett az ivóvíz, a sziget környezeti katasztrófával néz szembe.
2017. 10. 17. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Dübörög a feldolgozóipar New York-ban

Jócskán megverte a várakozásokat a New York-i Fed feldolgozóipari indexe októberben, ezzel 3 éves csúcs környékére emelkedett.
2017. 10. 16. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

10 millió dollár gyűlt össze Trump elnök újraválasztási kampányára

Több mint 10 millió dollár (2 milliárd 600 millió forint) gyűlt össze az idei év harmadik negyedében Donald Trump amerikai elnök újraválasztási kampányára.
2017. 10. 16. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb csalódást keltő inflációs adat az USA-ból

Elmaradt az amerikai infláció a várakozásoktól szeptemberben.
2017. 10. 15. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A hetedik bank ment csődbe az Egyesült Államokban

Hét bank ment csődbe az idén eddig az Egyesült Államokban, miután tavaly öt.
2017. 10. 15. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A vártnál alacsonyabb volt az infláció az Egyesült Államokban

Szeptemberben a vártnál kisebb mértékben emelkedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics pénteken közzétett kimutatása szerint.
2017. 10. 15. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump elnök: új stratégia szükséges Iránnal kapcsolatban

Donald Trump amerikai elnök pénteki nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy új stratégia szükséges az Egyesült Államok Iránnal kapcsolatos politikájában.
2017. 10. 14. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Netanjahu gratulált Trumpnak merész döntéséhez

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök gratulált Donald Trump  "merész döntéséhez" azzal kapcsolatosan, hogy az amerikai elnök azzal vádolta Iránt, nem tartja be a nukleáris megállapodásban foglaltakat.
2017. 10. 14. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom az Egyesült Államokban

A vártnál kevésbé, de másfél éve a legnagyobb mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom szeptemberben az Egyesült Államokban a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Census Bureau (CB) pénteken közzétett kimutatása szerint.
2017. 10. 14. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Pozitívan kezdett a new york-i tőzsde

Az előző napi zárás után pénteken indexerősödéssel indult a kereskedés az amerikai értékpapírpiacokon.
2017. 10. 13. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kilép az UNESCO-ból az Egyesült Államok

Az amerikai külügyminisztérium bejelentette, hogy az Egyesült Államok 2018 végi határidővel kilép az UNESCO-ból, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéből.
2017. 10. 13. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump elnök: nem támogathatjuk Puerto Ricót örökké

Donald Trump amerikai elnök csütörtöki Twitter-bejegyzéseiben azt hangoztatta, hogy a szövetségi kormányzat nem támogathatja "mindörökké" a hurrikán pusztításai után még mindig szenvedő Puerto Ricót.
2017. 10. 13. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Donald Trump elnöki rendeletet írt alá az Obamacare módosításáról

Donald Trump amerikai elnök rendeletet írt alá az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény módosításairól.
2017. 10. 13. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent a harmadik negyedévben a globális kötvénykibocsátás

Jelentősen csökkent a kötvénykibocsátási érték az idei harmadik negyedévben a globális magánvállalati szektorban a Moody' Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett összesítése szerint.
2017. 10. 12. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jövő évtől vezető nélküli autók is közlekedhetnek Kaliforniában

Jövő évtől vezető nélküli autók is közlekedhetnek Kaliforniában - döntöttek szerdán az illetékes kaliforniai hatóságok.
2017. 10. 12. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump erőteljesen növelné az Egyesült Államok atomfegyverzetét

Az NBC televízió meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt állította szerdán, hogy Donald Trump amerikai elnök a nyáron az Egyesült Államok nukleáris fegyverzetének erőteljes növelését vetette fel.
2017. 10. 12. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Fed-ülés jegyzőkönyve alapján akár csúszhat is a következő kamatemelés

A Fed szeptemberi kamatdöntő ülését követő tájékoztatóból levont piaci következtetésekhez képest csökkentette egy újabb idei kamatemelés valószínűségét a tanácskozás szerdán nyilvánosságra hozott jegyzőkönyve.
2017. 10. 12. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Észak-koreai válság: A tárgyalás az egyetlen megoldás

Az Észak-Koreai válság megoldására szolgáló mindhárom katonai forgatókönyv teljes mértékben irreális, ezért a tárgyalás az egyetlen életképes verzió - jelentette ki a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársa az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.
2017. 10. 11. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás