Fidelity: Mik lesznek a Kína-USA kereskedelmi konfliktus hatásai?

Az amerikai kormány több mint 800 kínai termékfajtára bejelentett vámintézkedései eléggé megrázták a piacokat. A két ütemben tervezett intézkedés éves szinten 50 milliárd dollárnyi kínai exportot érint. Washington ezek után még további 200 milliárd dollárnyi kínai importra 10 százalékos vám kivetését helyezte kilátásba. A Fidelity International Kína-szakértői elemzik a kialakult helyzetet.

Fidelity: Mik lesznek a Kína-USA kereskedelmi konfliktus hatásai?

Raymond Ma – portfóliómenedzser, FF China Consumer / FF Greater China
 
A gondot most az jelenti, hogy Kína a saját vámjainak megemelésével esetleg megtorló intézkedéseket vezet be az USA-val szemben. Egy ilyen lépés felhajtaná a bekerülési árakat, aminek hatására a kínai vállalatok vagy áthárítanák a megnövekedett költségeket a fogyasztókra, vagy elviselnék, hogy ezek a költségek a saját profitjukat erodálják – egyik verzió sem lenne kívánatos.

A kereskedési volumen és a volatilitás közelmúltban tapasztalt növekedése történelmi mércével mérve nem számít kivételesnek, és a piaci pullback (a meredek emelkedést követő rövid visszaesés) sem nevezhető meglepőnek, ha számításba vesszük, hogy egyes szektorokban mennyire kitartóan magasak az értékeltségek.

Bár az USA és a Kína közötti diplomáciai „adok-kapok” – vagy a fűtött hangvételű kereskedelmi tárgyalások – még eltarthatnak egy darabig, a helyzet kezelhető, de továbbra is kedvezőtlen hatással lesz a piacokra és a befektetői hangulatra egyaránt.

A kereskedelmet övező bizonytalansággal és a magas nyereségbázissal karöltve ez a negatív hangulat valószínűleg a tervezett jövőbeli nyereségekre is rányomja majd a bélyegét.

Kínai részvényekből álló portfólióinkat azonban alapvetően nem érintik ezek a kereskedelmi kockázatok. Emellett meg is váltunk a magas árazottságú papíroktól – készpénzhányadunk jelenleg 5-6% körül alakul.

Jing Ning – portfóliómenedzser, FF China Focus

 

Kína és az USA kapcsolatai vélhetően útelágazáshoz érkeztek, és fel kell készülnünk a két ország konfrontációjának elhúzódására, ami nem volt jellemző az elmúlt húsz évre.

Bár nem valószínű, hogy a konfliktus igazi kereskedelmi háborúvá fajulna, egyhamar nem is fog véget érni. Jelenlegi pozícióink és az a tény, hogy elsősorban az A minősítésű részvényekre összpontosítunk, azt jelenti, hogy az alapot érintő kereskedelmi kockázat nagyon korlátozott mértékű.
Trump elnök Kína stratégiai jelentőségű ágazatait célozza meg, nem az alacsonyabb szinten álló gyártóipart, mivel az annak termékeire kivetett vámok az importon keresztül megvalósuló inflációt okozhatnának az USA-ban, amit igyekszik elkerülni.
Csakhogy Kína nem sok fejlett, stratégiai jelentőségű cikket exportál az USA-ba, ezért fennáll annak a kockázata, hogy Trump elnök kiszélesíti a 200 milliárd dolláros célkitűzésének hatálya alá eső termékek körét.

A globálisan kedvezőbb körülmények – a likviditás szűkülése, a politikai problémák, Argentína – miatt a piac kockázati preferenciáinak már meg kellett volna változniuk, és bár erre egyelőre nem került sor, számítunk rá, hogy ez be fog következni.

Ennek eredményeképpen Kínának rugalmasabbnak kell majd lennie és lazítania kell a politikáján, mi pedig árgus szemekkel figyeljük majd ezt a folyamatot, tekintve, hogy a (gazdaság) politikai ballépések komoly kockázatokat hordozhatnak.         
          
Bryan Collins, portfóliómenedzser, az ázsiai kötvénydivízió vezetője, FF Asian High Yield / FF China RMB
 
A jelenlegi kereskedelmi vámtarifa – 50 milliárd dolláron 25% – a Kínából az USA-ba irányuló export kb. 2,5%-a, és az összes kínai exportnak kevesebb, mint 1%-a, vagyis a közvetlen hatása valószínűleg kisebb, mint a közelmúltbeli piaci reakciók sugallják.

 

Ha további vámok is bevezetésre kerülnének, a közvetlen hatás az ázsiai magas hozamú papírok (AHY) számára kezelhető lenne, a kínai RMB (CRMB) számára pedig még kis mértékben pozitív is lehetne.

Ami az AHY-t illeti, portfóliónk java olyan szektorokat foglal magában, melyeket a belföldi kereslet hajt, például ingatlanok, közművek, fogyasztási cikkek, valamint bankok és brókercégek. Az inkább az exporttól függő ágazatok, például a tőzsdecikkek és az energiaiparhoz kapcsolódó papírok, melyek célközönsége külföldön található, jobban megérezhetik a jelenlegi helyzet eszkalálódását, azonban ezek a portfóliónak mindössze kb. 20%-át teszik ki.

Ha tovább nő a kereskedelmi feszültség, az valószínűleg a portfólió többi részére is hatással lesz, de az ázsiai magas hozamú papírok az utóbbi néhány évben alapvetően felfelé ívelő pályán mozogtak. Pozícióink többsége kedvező likviditási profillal rendelkezik, és ez még kitarthat a következő 1-2 évben, mivel portfóliónk középpontjában a rövidebb futamidejű és jobb minőségű papírok állnak.

A CRMB-vel kapcsolatban elmondható, hogy a kínai döntéshozók valószínűleg nehezebbnek találják a tőkeáttét csökkentését, ezért más megszorító intézkedéseket fognak bevezetni. Ha kitörne a „kereskedelmi háború”, a kínai jegybank (PBoC) 2018 második felére vélhetően lazábbra venné a gyeplőt, ami kedvező hatással lenne az onshore árfolyamokra.

Mindez ennek az alapnak is előnyére válna, mivel a portfólióját az utóbbi időben onshore papírokkal bővítettük, mivel ezek az USA-beli árfolyamoktól való függetlenségük miatt jól használhatók a kockázat megosztására. Ami a pozícióinkra gyakorolt közvetlen hatást illeti, ez alapunk a befektetési minősítésű papírokra összpontosít, a dimsum vállalati piac pedig rövid lejáratú papírokból áll: e kettő számít mostanában a legellenállóbb eszközosztálynak. CRMB-ben jegyzett alapunk rendkívül stabil teljes hozamának köszönhetően valószínűleg továbbra is vonzó megoldást kínál majd, és jó diverzifikációs lehetőségeket jelent a hagyományos, USD-ben jegyzett eszközökkel szemben.         
     
Eric Wong, portfóliómenedzser, FF Asian Bond  

Számításaink szerint a korábbi USA-beli vámtarifák a hangzatos szalagcímek ellenére is kevesebb, mint 0,2 százalékpontos hatással voltak Kína GDP-jének növekedésére. Az újabb vámtarifák híre ismét megmozdította a piacokat, de mint az év korábbi szakaszában, úgy látjuk, hogy ennek a piaci visszaesésnek inkább a hangulat volt a kiváltó oka, mint a fundamentális gazdasági mutatók alakulása.

Vannak azonban valós hatások is, melyeket figyelembe kell vennünk, ha valóban bevezetik az újabb vámokat, mivel azok kétségkívül befolyásolhatják egyes konkrét cégek működését. A jelenlegi gazdasági hangulat közepette a kínai döntéshozók valószínűleg nehezebbnek is találják a tőkeáttét csökkentését, ezért más megszorító intézkedéseket fognak bevezetni.
Előfordulhat, hogy ez a „visszalépés” a megszorítások csökkenése, sőt akár a rövid távú monetáris vagy költségvetési lazítás révén hatással lesz a kötvényjellegű piacokra – mindkét intézkedés pozitív fejleménynek számítana a kötvényárfolyamok szempontjából.

Kötvényjellegű stratégiáinkon belül egyelőre a legnagyobb meggyőződéssel párosuló papírokra összpontosítunk, és azt igyekszünk felmérni, hogy ezeket mennyire érintené kellemetlenül egy-egy esetlegesen bevezetendő új vám.
Emellett szorosan figyelemmel kísérjük azokat a vonzóbb értékeltségeket is, melyekkel mostanában szembesülünk – elsősorban a befektetési minősítésű kategóriában –, és erre a piaci fejleményre inkább befektetési lehetőségként, mint aggodalomra okot adó körülményként tekintünk.         


Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Hozzászólások

Közvetlen légi járat indul Budapest és Sanghaj között

Június 7-étől közvetlen légi járat indul Budapest és Sanghaj között, a Shanghai Airlines gépei hetente háromszor közlekednek majd a két város között.
2019. 02. 23. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

2018-ban is a Játéknet lett az Ország Boltja

2018-ban is megrendezésre került a webáruházak legrangosabb megmérettetése, az Ország Boltja verseny. A résztvevők száma idén is rekordot döntött, ugyanis több mint 1400 webáruház indult, a Népszerűségi és Minőségi díjakért. A verseny iránti élénk érdeklődés többek közt arról is tanúskodik, hogy a webáruházak számára rendkívül fontos az a fajta vásárlói elismerés, amit az Árukereső.hu által szervezett Ország Boltja Verseny díjai képviselnek.
2019. 02. 22. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új ügyvezető került a Reál Hungária élére

Zsigray József értékesítési igazgató tölti be májustól a Reál Hungária Élelmiszer Kft. cégvezetői posztját - tájékoztatta a társaság az MTI-t pénteken.
2019. 02. 22. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az adók miatt jelentősen csökkent a cukrozott italok fogyasztása Kaliforniában

Ötvenkét százalékkal csökkent a cukrozott üdítők fogyasztása három év alatt Kalifornia államban, ahol 2015-ben vezették be az egészséget károsító italok megadóztatását - derítették ki a Kaliforniai Egyetem kutatói.
2019. 02. 22. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Brexit: Nincs idő a szabadkereskedelmi megállapodásra Japánnal

A brit külkereskedelmi miniszter szerint most már nincs idő arra, hogy Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) időpontjáig külön kétoldalú folytatólagossági kereskedelmi szerződést kössön Japánnal. A szerződés célja az lenne, hogy a két ország a jelenlegivel azonos feltételekkel kereskedhessen egymással, akkor is, ha nem lép életbe a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodás.
2019. 02. 22. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A kiskereskedelem már 66 hónapja folyamatosan bővül

A kiskereskedelem már 66 hónapja folyamatosan bővül, ezzel párhuzamosan közel harmadával nőtt a kosárba rakott áruk mennyisége, a kosár mérete, vagyis a nettó rendelkezésre álló reáljövedelem reálértelemben pedig másfélszeresére bővült - mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán a legfrissebb kiskereskedelmi adatokat kommentálva.
2019. 02. 22. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az online vásárlóknak is tartogat meglepetéseket a Brexit

Komoly meglepetéseket hozhat a Brexit azok számára is, akik az Egyesült Királyságból rendelnek terméket az interneten keresztül, mivel jelentősen nőhetnek a költségek és az adminisztratív tennivalók is.
2019. 02. 21. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyereséggel zárta a negyedévet a Lenovo

A Lenovo Group kínai személyiszámítógép-gyártó vállalat nyereséggel zárta a tavalyi utolsó három hónapot, a forgalma pedig négy éve a legnagyobb volt a december végével záródott pénzügyi harmadik negyedévében.
2019. 02. 21. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump máris újabb találkozót tervez az észak-koreai vezetővel

A jövő héten Hanoiban tartandó csúcstalálkozó után újabb találkozót tervez Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel Donald Trump. Az amerikai elnök ezt közölte újságírókkal a Fehér Ház Ovális Irodájában a Sebastian Kurz osztrák kancellárral tartott tárgyalásai előtt.
2019. 02. 21. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Stabil devizaárfolyamot is kér az USA Kínától

Jelentősen erősödött a kínai jüan arra a hírre, hogy a kereskedelmi tárgyalások során állítólag az egyik fontos kérés Kínával szemben a stabil devizaárfolyam.
2019. 02. 21. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fed: A gazdasági fejleményektől függ a kamat alakulása

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed januári kamatdöntő ülésének szerdán közzétett jegyzőkönyve szerint a Federal Reserve monetáris politikája a jövőben rugalmasan alkalmazkodik a pénzügyi, gazdasági feltételek alakulásához, így a kamatmódosítások üteme és mértéke bizonytalan.
2019. 02. 21. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump: Az Egyesült Államok ellenségei már a világűrben vannak

Donald Trump amerikai elnök kedden utasította a Pentagont (védelmi minisztériumot), hogy dolgozza ki az űrhaderő felállításához szükséges törvényjavaslat részleteit.
2019. 02. 20. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Berlin rendkívül nehéz európai-amerikai kereskedelmi tárgyalásra számít

Minden eddiginél nehezebb lesz az Európai Unió és az Egyesült Államok soron következő kereskedelempolitikai tárgyalása - mondta a német kormány gazdasági minisztere egy keddi interjúban.
2019. 02. 19. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Oroszországnak hatalmas veszteséget okoztak a külföldi kereskedelmi korlátozások

Oroszország ellen 62 országban 159 féle kereskedelmi korlátozás van érvényben, amelyek 2018-ban 6,3 milliárd dollárnyi veszteséget okoztak a kivitelnek - közölte kedden az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium.
2019. 02. 19. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét hackerek támadják az amerikai vállalatok számítógépes rendszereit

Iráni és kínai hackerek ismét mintegy tucatnyi amerikai vállalat, bank és kormányzati ügynökség számítógépes rendszereit támadták - jelentette hétfőn a The New York Times című napilap.
2019. 02. 19. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az amerikai kereskedelmi tárca nem hozza nyilvánosságra az autóipari védővámokról tett ajánlásait

Az amerikai kereskedelmi minisztérium nem kívánja nyilvánosságra hozni az autóipari védővámokról tett ajánlásait - közölte a tárca szóvivője.
2019. 02. 19. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rápihen az izgalmakra Amerika

Az elnökök napját ünneplik ma az USA-ban, így mind a részvény,- mind a kötvénypiacok zárva tartanak a mai napon. Holnaptól azonban ismét felpörögnek az események, az alábbi dolgokra lesz érdemes figyelni a héten:
2019. 02. 18. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szünnap van az amerikai piacokon

Hétfőn az amerikai értékpapírpiacok nemzeti ünnep miatt zárva tartanak.
2019. 02. 18. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ünnepnapján sem pihenhet Trump

Az elnökök napját ünneplik ma az USA-ban George Washington szülinapján, így mind a részvény-, mind a kötvénypiacok zárva tartanak. Holnaptól ismét minden visszatér a régi kerékvágásba.
2019. 02. 18. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zártak a vezető ázsiai piacok

Pluszban zártak a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn, és a még nyitva tartó térségbeli börzék mutatói is mind a pénteki záróértékük felett mozogtak.
2019. 02. 18. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás