Fidelity: Mik lesznek a Kína-USA kereskedelmi konfliktus hatásai?

Az amerikai kormány több mint 800 kínai termékfajtára bejelentett vámintézkedései eléggé megrázták a piacokat. A két ütemben tervezett intézkedés éves szinten 50 milliárd dollárnyi kínai exportot érint. Washington ezek után még további 200 milliárd dollárnyi kínai importra 10 százalékos vám kivetését helyezte kilátásba. A Fidelity International Kína-szakértői elemzik a kialakult helyzetet.

Fidelity: Mik lesznek a Kína-USA kereskedelmi konfliktus hatásai?

Raymond Ma – portfóliómenedzser, FF China Consumer / FF Greater China
 
A gondot most az jelenti, hogy Kína a saját vámjainak megemelésével esetleg megtorló intézkedéseket vezet be az USA-val szemben. Egy ilyen lépés felhajtaná a bekerülési árakat, aminek hatására a kínai vállalatok vagy áthárítanák a megnövekedett költségeket a fogyasztókra, vagy elviselnék, hogy ezek a költségek a saját profitjukat erodálják – egyik verzió sem lenne kívánatos.

A kereskedési volumen és a volatilitás közelmúltban tapasztalt növekedése történelmi mércével mérve nem számít kivételesnek, és a piaci pullback (a meredek emelkedést követő rövid visszaesés) sem nevezhető meglepőnek, ha számításba vesszük, hogy egyes szektorokban mennyire kitartóan magasak az értékeltségek.

Bár az USA és a Kína közötti diplomáciai „adok-kapok” – vagy a fűtött hangvételű kereskedelmi tárgyalások – még eltarthatnak egy darabig, a helyzet kezelhető, de továbbra is kedvezőtlen hatással lesz a piacokra és a befektetői hangulatra egyaránt.

A kereskedelmet övező bizonytalansággal és a magas nyereségbázissal karöltve ez a negatív hangulat valószínűleg a tervezett jövőbeli nyereségekre is rányomja majd a bélyegét.

Kínai részvényekből álló portfólióinkat azonban alapvetően nem érintik ezek a kereskedelmi kockázatok. Emellett meg is váltunk a magas árazottságú papíroktól – készpénzhányadunk jelenleg 5-6% körül alakul.

Jing Ning – portfóliómenedzser, FF China Focus

 

Kína és az USA kapcsolatai vélhetően útelágazáshoz érkeztek, és fel kell készülnünk a két ország konfrontációjának elhúzódására, ami nem volt jellemző az elmúlt húsz évre.

Bár nem valószínű, hogy a konfliktus igazi kereskedelmi háborúvá fajulna, egyhamar nem is fog véget érni. Jelenlegi pozícióink és az a tény, hogy elsősorban az A minősítésű részvényekre összpontosítunk, azt jelenti, hogy az alapot érintő kereskedelmi kockázat nagyon korlátozott mértékű.
Trump elnök Kína stratégiai jelentőségű ágazatait célozza meg, nem az alacsonyabb szinten álló gyártóipart, mivel az annak termékeire kivetett vámok az importon keresztül megvalósuló inflációt okozhatnának az USA-ban, amit igyekszik elkerülni.
Csakhogy Kína nem sok fejlett, stratégiai jelentőségű cikket exportál az USA-ba, ezért fennáll annak a kockázata, hogy Trump elnök kiszélesíti a 200 milliárd dolláros célkitűzésének hatálya alá eső termékek körét.

A globálisan kedvezőbb körülmények – a likviditás szűkülése, a politikai problémák, Argentína – miatt a piac kockázati preferenciáinak már meg kellett volna változniuk, és bár erre egyelőre nem került sor, számítunk rá, hogy ez be fog következni.

Ennek eredményeképpen Kínának rugalmasabbnak kell majd lennie és lazítania kell a politikáján, mi pedig árgus szemekkel figyeljük majd ezt a folyamatot, tekintve, hogy a (gazdaság) politikai ballépések komoly kockázatokat hordozhatnak.         
          
Bryan Collins, portfóliómenedzser, az ázsiai kötvénydivízió vezetője, FF Asian High Yield / FF China RMB
 
A jelenlegi kereskedelmi vámtarifa – 50 milliárd dolláron 25% – a Kínából az USA-ba irányuló export kb. 2,5%-a, és az összes kínai exportnak kevesebb, mint 1%-a, vagyis a közvetlen hatása valószínűleg kisebb, mint a közelmúltbeli piaci reakciók sugallják.

 

Ha további vámok is bevezetésre kerülnének, a közvetlen hatás az ázsiai magas hozamú papírok (AHY) számára kezelhető lenne, a kínai RMB (CRMB) számára pedig még kis mértékben pozitív is lehetne.

Ami az AHY-t illeti, portfóliónk java olyan szektorokat foglal magában, melyeket a belföldi kereslet hajt, például ingatlanok, közművek, fogyasztási cikkek, valamint bankok és brókercégek. Az inkább az exporttól függő ágazatok, például a tőzsdecikkek és az energiaiparhoz kapcsolódó papírok, melyek célközönsége külföldön található, jobban megérezhetik a jelenlegi helyzet eszkalálódását, azonban ezek a portfóliónak mindössze kb. 20%-át teszik ki.

Ha tovább nő a kereskedelmi feszültség, az valószínűleg a portfólió többi részére is hatással lesz, de az ázsiai magas hozamú papírok az utóbbi néhány évben alapvetően felfelé ívelő pályán mozogtak. Pozícióink többsége kedvező likviditási profillal rendelkezik, és ez még kitarthat a következő 1-2 évben, mivel portfóliónk középpontjában a rövidebb futamidejű és jobb minőségű papírok állnak.

A CRMB-vel kapcsolatban elmondható, hogy a kínai döntéshozók valószínűleg nehezebbnek találják a tőkeáttét csökkentését, ezért más megszorító intézkedéseket fognak bevezetni. Ha kitörne a „kereskedelmi háború”, a kínai jegybank (PBoC) 2018 második felére vélhetően lazábbra venné a gyeplőt, ami kedvező hatással lenne az onshore árfolyamokra.

Mindez ennek az alapnak is előnyére válna, mivel a portfólióját az utóbbi időben onshore papírokkal bővítettük, mivel ezek az USA-beli árfolyamoktól való függetlenségük miatt jól használhatók a kockázat megosztására. Ami a pozícióinkra gyakorolt közvetlen hatást illeti, ez alapunk a befektetési minősítésű papírokra összpontosít, a dimsum vállalati piac pedig rövid lejáratú papírokból áll: e kettő számít mostanában a legellenállóbb eszközosztálynak. CRMB-ben jegyzett alapunk rendkívül stabil teljes hozamának köszönhetően valószínűleg továbbra is vonzó megoldást kínál majd, és jó diverzifikációs lehetőségeket jelent a hagyományos, USD-ben jegyzett eszközökkel szemben.         
     
Eric Wong, portfóliómenedzser, FF Asian Bond  

Számításaink szerint a korábbi USA-beli vámtarifák a hangzatos szalagcímek ellenére is kevesebb, mint 0,2 százalékpontos hatással voltak Kína GDP-jének növekedésére. Az újabb vámtarifák híre ismét megmozdította a piacokat, de mint az év korábbi szakaszában, úgy látjuk, hogy ennek a piaci visszaesésnek inkább a hangulat volt a kiváltó oka, mint a fundamentális gazdasági mutatók alakulása.

Vannak azonban valós hatások is, melyeket figyelembe kell vennünk, ha valóban bevezetik az újabb vámokat, mivel azok kétségkívül befolyásolhatják egyes konkrét cégek működését. A jelenlegi gazdasági hangulat közepette a kínai döntéshozók valószínűleg nehezebbnek is találják a tőkeáttét csökkentését, ezért más megszorító intézkedéseket fognak bevezetni.
Előfordulhat, hogy ez a „visszalépés” a megszorítások csökkenése, sőt akár a rövid távú monetáris vagy költségvetési lazítás révén hatással lesz a kötvényjellegű piacokra – mindkét intézkedés pozitív fejleménynek számítana a kötvényárfolyamok szempontjából.

Kötvényjellegű stratégiáinkon belül egyelőre a legnagyobb meggyőződéssel párosuló papírokra összpontosítunk, és azt igyekszünk felmérni, hogy ezeket mennyire érintené kellemetlenül egy-egy esetlegesen bevezetendő új vám.
Emellett szorosan figyelemmel kísérjük azokat a vonzóbb értékeltségeket is, melyekkel mostanában szembesülünk – elsősorban a befektetési minősítésű kategóriában –, és erre a piaci fejleményre inkább befektetési lehetőségként, mint aggodalomra okot adó körülményként tekintünk.         


Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Vegyes hangulat az amerikai tőzsdéken

Csekély elmozdulással, bizonytalan irányban nyitottak szerdán az amerikai tőzsdeindexek az előző napi rekordok után.
2021. 08. 25. 17:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen zártak a vezető ázsiai börzék szerdán, és a térségben 8 órakor még nyitva tartó részvénypiacokon sem alakult ki biztos trend.
2021. 08. 25. 08:30
Megosztás:

Nem úgy nőtt mint várták az új családi házak értékesítése Amerikában

Az elemzők által vártnál kevésbé nőtt az új családi házak értékesítése az Egyesült Államokban júliusban, miután az előző három hónapban csökkent.
2021. 08. 25. 04:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Indexemelkedéssel indult a kereskedés kedden az amerikai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 24. 16:00
Megosztás:

Az olaj ára nagyot emelkedett, Kínában (állítólag) nincs új Covid fertőzés

A WTI a soron következő, októberi határidőre 66 dollárig emelkedett. A hírek szerint Kínában nem találtak új Covid fertőzést az elmúlt napokban, ami jót tett a piacnak, ráadásul az ázsiai országban kezd az élet teljesen visszatérni a korábbi kerékvágásba.
2021. 08. 24. 13:00
Megosztás:

Teljes jóváhagyást kapott a Pfizer az Egyesült Államokban

Teljes jóváhagyást kapott az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságától (FDA) az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszeripari vállalatok közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcinája - jelentette be hétfőn az FDA.
2021. 08. 24. 07:30
Megosztás:

Áttöri az álomhatárt a Magyar Termék, új hazai márkát vezet be a SPAR

2021 végére eléri a 200-at a Magyar Termék védjegyeket használó hazai gyártók száma – mondta Benedek Eszter, a védjegyrendszert működtető nonprofit cég vezetője az idén először meghirdetett Hazai Termékek Hónapja sajtótájékoztatóján. A kampányt támogató SPAR Magyarország augusztustól SPAR HAZAI. SZERETEM márkanéven hagyományos magyar ízvilágú élelmiszereket kínál boltjaiban, az Irinyi Terv Élelmiszeripari Beszállítófejlesztési Programjának keretében pedig már 30-nál több csatlakozó gyártócéggel működik együtt.
2021. 08. 24. 01:00
Megosztás:

Allianz: Történelmi mélypontra süllyedtek a hajózási veszteségek

Az Allianz 2021. évi hajózásbiztonsági riportja szerint tavaly 49 nagy méretű hajó veszett oda világszerte. Az elmúlt tíz évben 50 százalékkal csökkent az összveszteség. A hajózási incidensek száma (2703) az előző évhez viszonyítva csökkent.A hajózási iparág ellenálló a világjárvánnyal szemben, a személyzet lecserélésének nehézsége azonban hosszú távú következményekkel jár. A Covid–19 miatti késések, és a hajózás iránti kereslet ugrásszerű növekedése a kárigények összegének emelkedését eredményezte. A hajók nem megfelelő karbantartása további kárigényekhez vezethet.A Szuezi-csatornán bekövetkezett incidens azt mutatja, hogy a hajók méretének növekedésével aránytalanul nagy kockázatot jelent a megfeneklés, az ilyen esetek elhárítására irányuló műveletek pedig költségesek. Sok a tűzeset és a tengereken eltűnt rakomány.A dél-kínai, az indokínai, az indonéz és a Fülöp-szigeteki tengeri régió vezet a veszteségek terén.
2021. 08. 23. 22:00
Megosztás:

Indexemelkedéssel tértek magukhoz az amerikai tőzsdék

Indexemelkedéssel tértek magukhoz a hétfői nyitásban az amerikai tőzsdeindexek a gazdasági növekedés ütemével szemben kialakult kételyek miatt az elmúlt héten elszenvedett veszteségekből.
2021. 08. 23. 17:00
Megosztás:

Újra itt van, a nagy csapat… helyett a hurrikánszezon

Idén is megérkezett a hurrikán szezon. Szerencsére most még nem tűnik olyan vészesnek a dolog. A Henri nevű hurrikánt nemrég visszaminősítették trópusi viharrá, és mostanában érkezik meg New Yorkba illetve New England-be, ahol felkészülten várják.
2021. 08. 23. 16:00
Megosztás:

Nőtt a kínai távközlési szektor bevétele

Jelentősen nőtt a kínai távközlési szektor bevétele az idei első hét hónapban - közölte a kínai ipari és informatikai minisztérium.
2021. 08. 23. 12:00
Megosztás:

Trump és Biden is hibázott?

Milos Zeman cseh államfő úgy véli, hogy Afganisztán esetében Donald Trump és Joe Biden amerikai elnök is hibát követett el és felelős a kialakult kedvezőtlen afganisztáni helyzetért. Szerinte az ottani események megmutatták, hogy szükség van a NATO reformjára is.
2021. 08. 22. 14:00
Megosztás:

Egyre többen veszik online az iskolaszereket

Jelentősen nőtt az idén az iskolaszerek online eladása az Extreme Digital adatai alapján.
2021. 08. 21. 10:00
Megosztás:

Nagy mértékben csökkent a munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma

Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben csökkent a munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma a múlt héten.
2021. 08. 20. 08:00
Megosztás:

Veszített lendületéből a feldolgozóipar a philadelphiai körzetben

Az elemzők által várt gyorsulás helyett lassult a feldolgozóipar bővülése az Egyesült Államok harmadik legnagyobb, közép-atlanti térségében augusztusban.
2021. 08. 20. 07:00
Megosztás:

Semmi meglepetés, mégis nagyot esett az amerikai tőzsde

A Federal Reserve tegnap közzétett jegyzőkönyve nem szolgált új információval az amerikai jegybank monetáris politikáját illetően.
2021. 08. 19. 15:00
Megosztás:

Vegyes indexekkel kezdik a napot az amerikai tőzsdék

Vegyesen indult a kereskedés szerdán az amerikai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 18. 17:00
Megosztás:

Nőtt az USA ipari termelése

A vártnál nagyobb mértékben nőtt az Egyesült Államok ipari termelése júliusban a Federal Reserve keddi jelentése alapján.
2021. 08. 18. 00:05
Megosztás:

Nagyot nőtt Magyarország tengeri forgalma

Majd 20 százalékkal nőtt a Magyarországra tengeri fuvarozással érkező konténeres áruforgalom 2021 első félévében az előző év azonos időszakához képest. A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének (MLSZKSZ) elemzése szerint a forgalom 64 százaléka import volt, az áruk főként Távol-Keletről, a dél-európai kikötőkön keresztül – elsősorban nyersanyagként a feldolgozóiparba – érkeztek Magyarországra. A késztermékek ugyanakkor többnyire közúti fuvarozásban, kisebb részt vasúton hagyják el az országot.
2021. 08. 17. 08:00
Megosztás: