Fidelity: Vigyázzunk, ha jön a kettős megszorítás

Ahogy közeledik a nyár dereka és a szokásos piaci uborkaszezon, az emberen úrrá lesz a déjà vu érzés. Sok befektető még élénken emlékszik a 2013-as lassítási pánikra, vagyis a taper tantrumra, ezért óhatatlanul arra gondolhatunk, hogy most is valami hasonló zajlik körülöttünk.

Fidelity: Vigyázzunk, ha jön a kettős megszorítás

Az elmúlt két hétben a világ jegybankjaitól érkező jelzések a monetáris támogatás megszüntetése felé lendítették ki azt a bizonyos ingát. Európában az EKB annyira biztos a gazdasági bővülésben, hogy szeptemberben valószínűleg a lazítási intézkedések visszafogására utaló bejelentést fog tenni. Az Egyesült Királyságban az MPC, vagyis a Bank of England monetáris politikai bizottságának unalomig ismételt véleménye alapján a Brexitet övező bizonytalanság ellenére idén nagyobb esélye van a kamatemelésnek. Ezzel egy időben az USÁ-ban lassan megkezdik helyreállítani a mérleg egyensúlyát. 

 

A piac reakciója éles és gyors volt. A globális államkötvény-hozamok feljebb ugrottak, amiben a német Bundok jártak az élen: 10-éves hozamuk több mint megduplázódott. Talán még ennél is fenyegetőbb fejlemény, hogy a hozamnövekedést a részvények árfolyamának csökkenése és a hitelszpredek tágulása kíséri.

 

Valahányszor a hírek az államkötvények hozamának látványos emelkedéséről számolnak be, felmerülnek a szokásos kérdések: Vajon ez lenne az a bizonyos pont, amelytől kezdve az alacsony kötvénypiaci ráták már nem „normálisak”? Vajon most jött el a „nagy kötvény-bikapiac vége”? Tényleg kipukkadt a kötvénylufi? De a világ minden táján dolgozó befektetési guruk vészkiáltásai ellenére a Fidelity véleménye az, hogy mindez nem más, mint vihar egy pohár vízben.

 

A kérdés ma nem az, hogy meddig emelkednek az államkötvények, hanem hogy mennyit viselnek el a jegybankok. A jegybankároknak a „kettős megszorítástól” kell legjobban tartaniuk, amikor az államkötvény-hozamok és jegybanki ráták emelkedése egybeesik a kockázatos eszközök árfolyamának csökkenésével. Márpedig a közelmúltban lezajlott kereskedési időszakok során éppen erre utaló jeleket tapasztalhattunk.


Emelkedő hozamok, csökkenő részvényárfolyamok
Forrás: Fidelity International, Bloomberg. 2017. július 7-i adatok
Sötétkék: Tízéves német Bundok hozama (jobb oldali függőleges tengely)

A monetáris politikának egy tökéletes világban zajló normalizálása során a monetáris ösztönzők megszüntetésére a gazdaság erősödése és mérsékelt infláció közepette kerül sor. Ez kedvező körülményeket jelent a vállalatok és a kockázatos eszközök számára. Azonban amikor a hozamok emelkedése elkezdi aláásni a részvények és hitelek teljesítményét, a jegybankárokon gyorsan úrrá lesz az idegesség. A problémát csak súlyosbítja, hogy a gazdaságok tőkeáttétele minden korábbi mértéket felülmúl, ezért a magasabb alapkamatok nagyobbat „szólnak”. Ha a jelenlegi piaci trendek tovább gyorsulnak, a jegybankok gyorsan visszavonulót fognak fújni.


A jegybankok hangulatváltozása több szempontból is nem más, mint a piacnak az elmúlt hat hónapban tapasztalt erejére adott megkésett reakció. A S&P500 index rekordmagasságban, a hitelszpredek pedig a ciklus legszűkebb értéke körül járnak, míg az alacsony államkötvény-hozamok nagyot lendítettek a pénzügyi kondíciókon. Az alapkamatok közelmúltban tapasztalt emelkedése részben az így létrejött feszültséget oldja. És míg a rövid távú lendületből a közeljövőben potenciálisan magasabb államkötvény-hozamokra lehet számítani, a globális ráták hosszabb távú kilátásait valószínűleg mégis az öregedő népesség, a rendkívül magas adósságállomány és a növekvő egyenlőtlenségek tartós hatása fogja meghatározni.

 

Ezek az erők együttesen a trendnövekedés ellen hatnak, lefelé nyomják az inflációt, és felfelé hajtják a kötvényjellegű eszközök iránt globálisan megnyilvánuló tartós keresletet. Mindez a szokásos ciklusvégi kockázatokkal együtt azt jelenti, hogy a portfóliók durációját továbbra is fenn kell tartani, mivel ez segít ellensúlyozni a hitelkockázatot, és védelmet jelent a jövőbeli gazdasági gyengüléssel szemben. És szerencsére még akkor is ott lesznek az éberen őrködő jegybankok” – teszi hozzá Al-Hilal István, a Fidelity International magyarországi értékesítési vezetője.


Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Hozzászólások

Kedvező hírekre emelkedik a United Technologies

A vételi ötletünk megfogalmazását követő napon új történelmi csúcsra emelkedett a United Technolgies árfolyama, és azóta gyakorlatilag töretlenül emelkedik tovább, immáron 10%-os emelkedést felmutatva egy hónap leforgása alatt. Az emelkedés begyorsulása azonban óvatosságra int, így jelen ponton célszerűnek tartjuk a profit egy részének bebiztosítását.
2018. 01. 17. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Citigroup - Első ránézésre: sokkoló

Első ránézésre sokkolhatná a befektetőket a Citigroupnegyedik negyedévre publikált eredménye, ami egyszeri tételekkel együtt 18,3 milliárd dolláros veszteséget mutatott.
2018. 01. 17. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai piacok

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék irányadó indexei kedden.
2018. 01. 16. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult a forint estére

Vegyesen mozgott a forint a bankközi devizapiacon a főbb nemzetközi devizákkal szemben kedden kora este a reggeli szintekhez képest.
2018. 01. 16. 20:20
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Az idén sem kereskednek a szombati munkanapokon

A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az idén sem kereskednek a szombati munkanapokon - határozott a BÉT vezérigazgatója.
2018. 01. 16. 19:15
Megosztás:
Hozzászólások:

Többnyire pozitívan kezdtek a főbb európai tőzsdék

Vegyesen, többségében mérsékelt indexemelkedéssel nyitottak kedden a főbb európai értékpapírpiacok.
2018. 01. 16. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OPUS részvény - érdemes még most belepiszkálni?

Továbbra sem mutat sokat az Opus árfolyama, bár tegnap a BUX is gyengélkedett. Az új kedvenc kispapírok rallyja is megállt eközben.
2018. 01. 16. 09:48
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult a forint

Vegyesen alakult a forintárfolyam hétfőn a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
2018. 01. 15. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Alulteljesített a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 298,75 pontos, 0,75 százalékos csökkenéssel, 39 579,11 ponton zárt hétfőn.
2018. 01. 15. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyenge kezdés, veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után a kereskedési idő végén is többségében veszteségben álltak a főbb európai tőzsdeindexek hétfőn.
2018. 01. 15. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megduplázódtak a dollár-eladások, továbbra is veszik az eurót

A legutóbbi COT-riport által vizsgált időszakban (január 3 – január 9) a dollár shortok állománya megduplázódott a nyolc IMM (International Monetary Market) devizával szemben. Ebben az egyhetes időszakban egyébként a dollár szeptember óta a leggyengébb volt a G10 országok devizáival alkotott keresztekben. Az egyik legfőbb tényező ebben az új rekordig emelkedő euró long állomány, de jelentős volt az AUD fordulata is: a ausztrál dollárt agresszívan shortolták az elmúlt hetekben, de ezt követően nagy mértékben vették, így az AUD pozíciója a COT-riport által megfigyelt alapoknál nettó longra fordult.
2018. 01. 15. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pénteken ismét nőtt a WTI, a Brent 70 dolláros szinten

A WTI 64,4 dolláron állt ma reggel, miután pénteken ismét jelentős áremelkedés volt a piacon.
2018. 01. 15. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Fidelity: Lassabb, de tartós profitnövekedés a globális részvények piacán

2017-ben a részvénypiacokat a globális vállalati nyereségek hajtották, és ez – talán lassabb ütemben – 2018-ban is folytatódhat. Japán fellendülése még nem zárult le, és szerezhet még meglepetéseket a befektetőknek. Jeremy Podger, a Fidelity International munkatársa szerint a geopolitikai kockázatokra továbbra is oda kell figyelni, csakúgy, mint a növekvő inflációra.
2018. 01. 15. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Alig mozgott a forint

A dollárral szemben erősödött, a többi vezető valuta ellenében alig mozdult a forint árfolyama hétfő reggelre a bankközi devizapiacon.
2018. 01. 15. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyar jegybank jelzálogkötvények felvásárlásába kezd – heti devizapiaci jelentés

-Az ipari termelési index novemberben 2,1%-kal csökkent, azonban 3,4%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. -A kereskedelmi mérleg novemberben 718 millió euró többletet mutatott. -A kiskereskedelmi forgalom volumene novemberben 6,4%-kal növekedett.
2018. 01. 14. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb rekordzárást vettek célba a főbb amerikai tőzsdeindexek

Pozitív kezdéssel és folyamatos emelkedéssel újabb rekordzárást vettek célba pénteken a főbb amerikai tőzsdeindexek.
2018. 01. 12. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint

A főbb devizákkal szemben különböző mértékben erősödött a forint pénteken a bankközi devizapiacon.
2018. 01. 12. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Indexemelkedéssel zártak a főbb európai tőzsdék

Indexemelkedéssel zártak pénteken a főbb európai értékpapírpiacok.
2018. 01. 12. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kicsit emelkedett a BUX-index

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 105,11 pontos, 0,26 százalékos emelkedéssel, 39 877,86 ponton zárt pénteken.
2018. 01. 12. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kilőtt az EUR/USD

Nagyobb erősödést mutatott az euró a dollárral szemben a tegnapi nap folyamán, miután az EKB publikálta decemberi ülésének jegyzőkönyvét.
2018. 01. 12. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás