Gigaprojekt! 200 milliárdos fejlesztési terv Debrecenben

Soha nem látott fejlesztési program kezdődik Debrecenben: az Új főnix terv keretében több mint 200 milliárd forint fejlesztési forrás válik elérhetővé a város számára a 2020-ig tartó európai uniós költségvetési időszakban - közölte a hajdú-bihari megyeszékhely polgármestere szerdán, a városházán tartott sajtótájékoztatón.

Papp László (Fidesz-KDNP) szerint az új terv erénye, hogy Debrecen nemzetköz regionális vezető szerepének erősítése mellett kiemelten koncentrál a kisebb, a város polgárainak hétköznapi életét könnyebbé, komfortosabbá tevő beruházásokra. Utóbbiak közül azt a májusban kezdődő útfejlesztési programot emelte ki. Az Új főnix terv kiemelkedő jelentőségű eleme az a 15 milliárd forintos gazdaságfejlesztés, amely új ipari területek bevonásával, közművesítésével, a magas hozzáadott értékű ipar, az innováció támogatásával, a program részét képező foglalkoztatási paktum segítségével több ezer új munkahely létrejöttét biztosítja Debrecen és a régió számára - fűzte hozzá.

 

A polgármester szerint az Új főnix terv prioritásként tekint Debrecen iskolaváros jellegére, új bölcsőde és óvoda építésével, a nemzetköziiskola-program megvalósításával, a városban működő oktatási, nevelési intézmények energiahatékonyságot szem előtt tartó felújításával, amelyekre 10 milliárd forintos keretet biztosítanak. "A Zöld város programmal a városi intézmények jelentős részének környezettudatos felújításával és a megvalósítani tervezett e-mobilitás programmal jelentős lépést kívánunk tenni Debrecen környezeti értékeinek megóvása érdekében, az egészséges, élhető város feltételeinek megteremtéséért" - mondta Papp László.

 

Megjegyezte: a terv biztosítja Debrecen egységes, valamennyi városrészre kiterjedő dinamikus fejlődését. Külön fejlesztési területként tekint a város lakótelepeire, biztosítva ezáltal a helyenként évtizedes hiányosságok felszámolását, a közösségi terek, utak, parkolók felújítását. Folytatják a Nagyerdő-fejlesztési programot és jelentős forrásokat fordítanak a keleti és a déli városrész infrastrukturális fejlesztésére - ismertette. Papp László kiemelte: az Új főnix terv tartalmazza Debrecen történelmének legnagyobb közlekedésfejlesztési programját. Jelentősen megerősíti a város regionális közlekedési központ szerepét az új főpályaudvar felépítése (21 milliárdos támogatással), a várost átszelő vasútvonal teljes felújítása a dobozikerti és az apafai megállóhelyekkel, a szintbeli vasúti kereszteződések átépítése, a déli elkerülő út megépítése a repülőtér és a déli iparterület bekötésével, az M35-ös autópálya továbbépítése, a debreceni nemzetközi repülőtér fejlesztése, kétszer kétsávos közúti kapcsolat kiépítése Debrecen és Hajdúsámson között, a belvárosban a Sámsoni út felújítása - sorolta.

 

Idén 8 milliárd forintnyi fejlesztést indítanak el Debrecen városi úthálózatának felújítása, fejlesztése céljával, ebből 2,1 milliárdot 52 utca nagyfelületű aszfaltozására, illetve 11 utca új burkolására fordítanak - fűzte hozzá a polgármester, megjegyezve, hogy kerékpárutak építésére is 2,5 milliárd forintot fordít a város. Pósán László (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő az egyik legfontosabb beruházásnak a 17 milliárd forintból megvalósuló debreceni déli elkerülő szakasz megépítését nevezte, amely összeköttetést biztosít a 4-es és a 47-es út között, bekapcsolva a gyorsforgalmi úthálózatba a repülőteret és a déli ipari parkot.

 

A politikus megemlítette a Berettyóújfalut az országhatárral összekötő autópályát, amely mintegy 70 milliárd forintból 2018 év végére valósul meg, valamint az M35-ös autópálya ugyanakkorra elkészülő, 48 milliárdból megépülő Debrecen-Berettyóújfalu közötti szakaszát és az 541-es útnak a megyehatártól Debrecenig tartó kétszer kétsávosra szélesítését, amelyre 31 milliárdot költenek. Pósán László arról is beszélt, hogy 2,3 milliárd forint hazai forrásból idén elkészül Berettyóújfalu déli elkerülő útszakasza, valamint a 4-es út Debrecen-Bocskaikert-Hajdúhadház, valamint Püspökladány belterületi szakaszának felújítása. Papp László polgármester végezetül kiemelte: a korábbi integrált települési program és a Modern városok program debreceni elemeit integráló Új főnix terv azt jelzi, hogy "Debrecen a legnagyobb szeletet kapta a megyei jogú városok közül", és az ország második legnagyobb városa "megfelelő helyet kap a kormány, az ország fejlesztési elképzeléseiben".

Hozzászólások

Így nyerhettél a lottón

Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2017. 10. 22. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Közel 500 hátrányos helyzetű településre terjesztik ki az idősügyi infokommunikációs programot

Közel 500 hátrányos helyzetű településre terjesztik ki az idősügyi infokommunikációs programot, amely 2018 augusztus végéig 1,2 milliárd forint állami támogatásból valósul meg - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.
2017. 10. 21. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ilyen időre számíthatunk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
2017. 10. 21. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyíregyházán a szmogriadó tájékoztatási fokozata van érvényben

Megnövekedett a szálló por koncentrációja az elmúlt két napban Nyíregyházán, a mért értékek meghaladták a szmogriadó tájékoztatási küszöbértékét - közölte az önkormányzat sajtószolgálata szombaton az MTI-vel.
2017. 10. 21. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Informatikusok képzéséhez indít programot az NGM

Négy év alatt legalább 4 ezer informatikai fejlesztő állhat munkába a most induló Informatikai fejlesztői karrier start programnak köszönhetően - jelentette be Varga Mihály az MTI-nek adott nyilatkozatában. A nemzetgazdasági miniszter szerint a projekt során kiképzett szakemberek munkába állítása már rövid távon csökkentheti az IT területen fennálló munkaerőhiányt, és középtávon is megoldást nyújthat az iparág munkaerő-keresletének kielégítésére.
2017. 10. 21. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A befektetők láthatóan bíznak a magyar gazdaságban

A befektetők láthatóan bíznak a magyar gazdaságban - mondta Csath Magdolna közgazdász szombat reggel az M1 aktuális csatornán.
2017. 10. 21. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyit költöttünk zöldségre és gyümölcsre a múlt évben

Több mint 330 milliárd forintot költöttek a magyar háztartások zöldségre és gyümölcsre tavaly, mintegy 12 százalékkal többet az azt megelőző évhez képest, ez a napi fogyasztási cikkek éves forgalmának valamivel több mint a tizede - derült ki a GfK Hungária reprezentatív felméréséből, amelyet a Budapesti Nagybani Piac Zrt. megbízásából végzett.
2017. 10. 21. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hárommilliárd forintból fejlesztenek Szolnokon

Összesen hárommilliárd forintos fejlesztés kezdődik Szolnokon a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében támogatott nyertes pályázatoknak köszönhetően. A beruházások során egyebek mellett egy közösségi térként is funkcionáló őspark is létesül - közölte a szolnoki polgármesteri hivatal sajtóreferense az MTI-vel.
2017. 10. 21. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyi bort termel Magyarország?

egyszer fejtett bor, millió liter
2017. 10. 21. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Külföldi sajtó Magyarországról - Financial Times

A Financial Times című brit üzleti napilap a közép- és kelet-európai régió "ígéretes gazdasági kilátásaival", valamint a térség országainak politikai problémáival foglalkozott.
2017. 10. 21. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Sűrű köd miatti figyelmeztetést adtak ki szombatra is

A tartós, sűrű köd miatti figyelmeztetést szombatra is a fél országra kiadta az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2017. 10. 21. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT - A nap nyertese az OTP

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 34,41 pontos, 0,09 százalékos emelkedéssel, 39 132,62 ponton zárt pénteken, ami új történelmi csúcs.
2017. 10. 20. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kampánnyal népszerűsíti a belföldi utazást az MTÜ

A belföldi utazást népszerűsítő kampányt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), Magyarország kiemelt helyeinek, sokszínű, őszi kulináris kínálatának, borainak és borvidékeinek, valamint a Szent Márton napi hagyományok megismerésére ösztönzik a magyar utazni vágyókat.
2017. 10. 20. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Változik a közösségi közlekedés menetrendje október 23-án

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékező ünnepségek, és az azokhoz kapcsolódó közúti forgalmi változások miatt a Budapesti Közlekedési Központ járatai a szokásostól eltérő menetrend szerint közlekednek.
2017. 10. 20. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb belvárosi szórakozóhelyet számoltak fel a rendőrök

Túlszámlázás miatt újabb szórakozóhelyet számoltak fel a rendőrök Budapest belvárosában, huszonegy alkalmazottat előállítottak, közülük ötöt őrizetbe is vettek - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) pénteken a rendőrség honlapján.
2017. 10. 20. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Még megfontolják a kötelező kéményellenőrzést eltörlő törvényt

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek pénteken Áder János köztársasági elnök azt a kedden elfogadott törvényt, amely megszüntette a családi házak kötelező kéményseprőipari ellenőrzését.
2017. 10. 20. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jótékonysági est lesz az Erkel Színházban

Liszt, Schubert és Mozart művei szólalnak meg vasárnap a budapesti Erkel Színházban a Zongoraáriák című esten, amelynek bevétele az Őrzők Alapítványt, a Semmelweis Egyetem II. számú (Túloltó utcai) Gyermekklinika hivatalos alapítványát támogatja.
2017. 10. 20. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Növelnék a magyarok almafogyasztását

Évről-évre csökken az almafogyasztás, az egy főre jutó fogyasztás 12 kilogramm évente, amit 20-25 kilogrammra kellene növelni, ezért indítottak kampányt a fogyasztás élénkítésére - mondta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárkamara (NAK) országos kertészeti osztályának elnöke az M1 aktuális csatornán pénteken.
2017. 10. 20. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újranyitották a magyar nagykövetséget Bogotában

Újranyitották a magyar nagykövetséget Bogotában, a külgazdasági és külügyminiszter szerint a cél az új kolumbiai fejlődési szakasz nyújtotta lehetőségek kihasználása.
2017. 10. 20. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul a munkanélküliségi ráta

foglalkoztatottak száma, munkanélküliek száma a munkanélküliségi ráta alakulása
2017. 10. 20. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás