Görögország: államcsőd vagy adósságátrendezés - csak a fogalom más...

"Elkerülhetetlennek" tartják a görög adósságtörlesztés átrendezését londoni pénzügyi elemzők, akik szerint a legutóbbi piaci fejlemények nyomán egyre nagyobb a kockázata annak, hogy Görögország már a közeljövőben finanszírozási nehézségekbe ütközhet.

A Capital Economics, a City egyik vezető befektetési és pénzügyi tanácsadó csoportja csütörtöki elemzésében felidézi, hogy az irányadó tízéves görög kormánykötvény hozama előző nap a pénzügyi válság kitörése óta mért legmagasabb szintre, 12,8 százalékra emelkedett. "Legalább ennyire érdekes" a kétéves futamidejű szuverén kötvények hozamának meredek megugrása, és az, hogy a két- és a tízéves lejáratú állampapírok hozamkülönbsége a görög kormánynak nyújtott tavaly májusi pénzügyi segítség óta most a legnagyobb.

 

A Capital Economics londoni szakelemzői szerint a görög kötvényhozamok mozgásainak egyik lehetséges magyarázata az, hogy a piac most még inkább tart a görög szuverén adósságtörlesztési leállástól - és ennek bekövetkeztét még hamarabbra várja -, mint néhány hónappal ezelőtt. A ház szakértői szerint a piac "egyre komorabb hangulata megalapozott", ugyanis - bár gyakran elhangzik az a feltételezés, hogy Görögországnak a pénzügyi segélycsomag nyomán a közeljövőben nem lesz szüksége tőkepiaci finanszírozásra - a valóság ettől "kissé eltérő".

 

Görögország

 

A görög államháztartási hiány jövőre a várakozások szerint 15 milliárd euró lesz, emellett Görögországnak további 65 milliárd euró lejáró adósság megújításáról kell gondoskodnia. Mivel azonban jövőre csak 24 milliárd eurónyi segítség esedékes az euróövezettől és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), Görögországnak a fennmaradó 56 milliárd eurót az adósságpiacról kell felhajtania - áll a Capital Economics csütörtöki elemzésében. A ház szerint azonban a piacon várhatóan egyre nagyobbak lesznek az aggályok azzal kapcsolatban, hogy Görögország képes lesz-e 2012-ben lejáró adósságainak megújítására.

 

Az euróövezet pénzügyi rendszerének stabilitása feletti aggodalmak miatt az uniós döntéshozók "gyaníthatóan" megpróbálják egy még nagyobb pénzügyi segélycsomaggal elejét venni a görög finanszírozási válságnak, de ez önmagában nem fogja enyhíteni a görög fizetőképességgel kapcsolatos félelmeket. Mivel a vezető euróövezeti országokban erőteljes az ellenállás a költségvetési unióval szemben, a görög kormányadósság átstrukturálása "gyakorlatilag elkerülhetetlennek tűnik" - áll a Capital Economics csütörtöki londoni elemzésében.

 

A ház szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy e törlesztésszerkezeti átalakítás rendezett formában megy végbe a 2013-tól belépő Európai Stabilitási Mechanizmus keretében, ám nem lehet kizárni az ennél hamarabb és rendezetlenebb körülmények között bekövetkező görög törlesztési leállást sem. A görög törlesztésleállási kockázattal kapcsolatos növekvő piaci aggodalmakat jelzi a kockázat ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása is. Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision adatai szerint a görög CDS-díjszabás a csütörtöki késői londoni kereskedésben 1080 bázispont környékén mozgott az 1070 bázispontos előző záró után.

 

A jelenlegi görög CDS-árazás azt jelenti, hogy a görög szuverén törlesztési leállás kockázatára biztosítási tranzakciókat kínáló piaci szereplők több mint egymillió euró éves díjat kérnek középárfolyamon minden 10 millió euró görög államadósság után a befektetőktől az irányadó ötéves futamidőre. A CMA számítási modellje szerint a csütörtöki görög CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac 58 százalékos halmozott valószínűséggel árazza Görögország mint szuverén adós törlesztésképtelenné válását ötévi távlatban, vagyis a piaci szereplők jóval nagyobb halmozott esélyt látnak arra, hogy Görögország öt éven belül törlesztésképtelenné válik, mint arra, hogy nem.

 

Magyarország CDS-árazása a csütörtöki londoni kereskedésben 297 bázispont körül járt. Ez a CMA számítási modellje szerint 18,6 százalékos halmozott nem fizetővé válási kockázat árazásának felel meg ötévi távlatban, vagyis e mérce alapján a piac Görögországot jelenleg több mint háromszor olyan kockázatos államadósnak tartja, mint Magyarországot. A CMA nemrégiben közölt 2010-es kockázati listáján - amely a decemberi utolsó CDS-árazások alapján sorolta be az egyes szuverén adósokat - Görögország tavaly a világ legkockázatosabb adós országa lett, megelőzve Venezuelát. (MTI)

Hozzászólások

2025-re befejeződhet a füzéri vár felújítása

Várhatóan 2025-ben fejeződik be a füzéri vár felújítása, amely a Nemzeti Várprogram első teljesen befejezett projektje lesz. A beruházás mintát adhat a többi erődítmény későbbi felújításához is - fogalmazott a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Füzéren.
2019. 11. 23. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Putyin növelné a modern fegyverzetek arányát

Hetven százalékra kell növelni a közeljövőben és ezen a szinten tartani a korszerű fegyverek arányát az orosz hadseregnél és flottánál - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz biztonsági tanács pénteki tanácskozásán, a Moszkvához közeli Novo-Ogarjovóban.
2019. 11. 23. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megnyílt a pozsonyi karácsonyi vásár

A pozsonyiak közös karácsonyfáján elhelyezett díszkivilágítás bekapcsolásával megnyílt péntek kora este a pozsonyi karácsonyi vásár.
2019. 11. 23. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Javult a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban

Javult a fogyasztók hangulata az Egyesült Államokban novemberben a Michigan egyetem szokásos havi felmérésének tanúsága szerint, jelezve, hogy az egyre több bizonytalanság dacára a fogyasztók derűlátóak, és emelkedő kiadásaikkal továbbra is támogatják a gazdaság növekedését.
2019. 11. 23. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Korkülönbség: számít vagy sem?

A mai napig meglehetősen ferde szemmel néznek a nagyobb korkülönbség ellenére együtt lévő párokra, pedig ez egy meglehetősen idejétmúlt és felesleges előítélet. Ma már teljesen elfogadott lehetne, hogy egy 10-15 év korkülönbséggel élő pár nem kap gúnyos, sértő megjegyzéseket az utcán. Mégis, miért tabu még mindig a nagyobb korkülönbség?
2019. 11. 22. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

NMHH: A műsorok 99,9 százaléka akadálymentes

Elfogadta a tévéműsorok akadálymentesítéséről készült legfrissebb kutatási jelentést e heti ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, amelyből kiderül, hogy a jogszabály hatálya alá tartozó műsoridő 99,9 százalékát akadálymentesítették a szolgáltatók. A grémium elvégezte egy budaörsi és egy pécsi frekvencia alaki vizsgálatát és elfogadta a Törökszentmiklós 96,4 MHz-es helyi, közösségi frekvencia pályázati felhívásának tervezetét is.
2019. 11. 22. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen alakult a forint árfolyama

Vegyesen alakult a forint árfolyama a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben péntek este a reggeli szintekhez képest.
2019. 11. 22. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedéssel zártak a vezető európai tőzsdék

Emelkedéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2019. 11. 22. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

EDR kommunikációs rendszerrel dolgozhatnak a polgárőrök is

Ezer Tetra-készüléket használhat az Országos Polgárőr Szövetség egy összefogás eredményeképpen, amelynek révén az eddigieknél hatékonyabban szolgálhatják a magyar polgárok biztonságát. A polgárőrök munkáját segítő készülékek a magyar Egységes digitális Rádiótávközlő (Tetra) hálózatot üzemeltető Pro-M Zrt adományai, a készülékek üzemeltetéséhez szükséges licenszeket pedig a hálózat szállítójától, az Airbus DS SLC magyarországi fióktelepétől kapja meg az Országos Polgárőr Szövetség, amely a professzionális eszközöket eljuttatja a felhasználókhoz.
2019. 11. 22. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Washington szankcióval sújtotta az iráni távközlési minisztert

Washington pénteken szankcióval sújtotta Mohamed-Dzsavád Azari Dzsahromi iráni távközlési minisztert az iráni internet-szolgáltatás felfüggesztése miatt - jelentette be az amerikai pénzügyminisztérium pénteken.
2019. 11. 22. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új történelmi csúcson a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 399,58 pontos, 0,92 százalékos emelkedéssel, 44 053,95 ponton, új történelmi csúcson zárt pénteken.
2019. 11. 22. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre több halat esznek a magyarok

Tíz százalékkal, 6,5 kilogrammra nőtt az egy főre jutó éves halfogyasztás Magyarországon - hangzott el az M1 aktuális csatorna péntek délutáni Híradójában.
2019. 11. 22. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Influencer marketinggel kapcsolatos kötelezettségeket kért számon a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy mind a Dukai Regina tulajdonában álló „With Love” Kft., mind a vele szerződő, influencereket közvetítő médiaügynökség, a Red Lemon Media Group Kft. hiányosan teljesítette a közösségi média-megjelenésekkel kapcsolatos, korábban vállalt kötelezettségeit.
2019. 11. 22. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban indult a kereskedés a New York-i értéktőzsdén

Pluszban indult a kereskedés a New York-i értéktőzsdén pénteken az előző napi gyengülés után.
2019. 11. 22. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább nőttek a termőföldárak

Az előző évit meghaladó ütemben, 11 százalékkal nőtt tavaly a mező- és erdőgazdasági területek ára, a földbérleti díjak 6,5 százalékkal emelkedtek, az értékesített termőföldek területe 72 ezer hektár volt, közel ugyanakkora, mint az előző évben, és harmada a két évvel korábbi, rendkívüli termőföldforgalomnak - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összefoglaló kiadványából.
2019. 11. 22. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jól haladnak a rekonstrukciós munkák az ajkai erőműben

Néhány héten belül finiséhez ér az ajkai erőmű 10-es számú kazánjának korszerűsítése, amely az energetikai létesítmény idén ősszel megkezdett rekonstrukciójának első fontos lépése. Mostanra befejeződtek a kazán új egységeinek beépítéseihez nélkülözhetetlen bontások és kiszerelések. Ezzel párhuzamosan folyamatosan zajlott a berendezéshez tartozó egyes részegységek rekonstrukciója, amely során - egyebek mellett - megtörtént a füstgáz recirkulációjához szükséges új ventilátor telepítése, valamint felújításra került a kazánhoz tartozó elektrofilter is, így hamarosan megkezdődhetnek a hideggerjesztési próbák.
2019. 11. 22. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megvan a Microsoft engedélye

Hosszú idő után a héten elkezdte kiadni a szükséges licenceket az Amerikai Kereskedelmi Minisztérium az amerikai cégeknek ahhoz, hogy ismét beszállíthassanak a Huawei-nek.
2019. 11. 22. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Felhajthatja az agglomerációs telekárakat egy új illetéktervezet

Az elmúlt évek óriási, a fővárost és a megyeszékhelyeket különösen érintő ingatlanár-emelkedése százezreket vonzott a nagyvárosok agglomerációjába, így az érintett kistelepülések látványos fejlődésen mentek keresztül. Egyre kevesebb azonban a beépíthető terület ezeken a településeken és a szabályozás is korlátozza ezek növelését, a kormány által a napokban benyújtott szigorítás pedig tovább szűkítené a bővítés lehetőségét.
2019. 11. 22. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Célegyenesben az idei kgfb-kampány

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) arra figyelmezteti az érintett, váltani szándékozó autósokat, hogy mivel a december 1-jei határidő idén vasárnapra esik, kgfb-szerződésük személyes vagy levélben történő felmondását legkésőbb november 29-ig juttassák el biztosítójukhoz.
2019. 11. 22. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szárnyal az olaj árfolyama - az OPEC befagyasztja a kitermelést

A WTI januári határidőre 58,3 dollár volt ma reggel, ami két hónap óta a legmagasabb érték. Az OPEC+ a tegnap kiszivárgott hírek szerint legalább fél évvel meg kívánja hosszabbítani a jelenlegi termelés befagyasztási megállapodást, amit Oroszország is támogat.
2019. 11. 22. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások: