Hányadán áll egymással az USA és Kína?

Továbbra is kétes az USA és Kína közötti kereskedelmi viszony, miután sikertelenül zárult a kereskedelmi tárgyalások első köre. Egyelőre nincs hír arról, hogy ez mikor folytatódhatna, így továbbra is a bizonytalanság lehet az úr a piacokon.

Hányadán áll egymással az USA és Kína?

A legközelebbi pont, ami további volatilitást szülhet az a most pénteki nap, amikor az USA pénzügyminisztériuma elvileg publikálja azon terveit, amivel korlátozni szeretnék külföldiek beruházását nemzetbiztonságilag fontos amerikai technológiákba. Ez nagy részben Kínát is érinti.


Ezt követően július 6-án lép életbe 25%-os importvám az USA-ban 34 milliárd dollár összértékű kínai importra, amire Kína saját bevallása szerint azonnal hasonló mértékű válaszlépéssel reagál. A kínai válaszlépés főként mezőgazdasági termékeket, illetve elektromos (Tesla) és hibrid autókat érinthet.


Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!


A kezdeti 34 milliárd dollárnyi kínai importot érintő importvám mellé az USA további 16 milliárd dollárnyi kínai importot érintő importvámot is beígért, de azoknak a termékeknek a körét még vizsgálják. Ebből is látszik, hogy nem lehet könnyű olyan termékeket találni, amik nem érintik rosszul az ország lakosságát és nem okoznak komolyabb törést Trump népszerűségében. Márpedig Trump megítélése a tavalyi adóreformot követően ismét emelkedő pályára állt (ld. lent), tehát az America First kereskedelmi politika, úgy tűnik, inkább segít, mint árt a megítélésének. Azonban Trump eléggé kötélen táncol, mert ha több olyan eset lesz, mind a Harley-Davidsoné (USA-ból áthelyezik a gyártás egy részét az EU által kivetett importvámok miatt), az könnyen visszaüthet. Ezért is lehet kisebb az esélye annak a fenyegetésnek, hogy esetleg a jövőben újabb 200 milliárd dollárnyi kínai importra vetne ki vámot az USA, mert az az amerikaiak egy igen széles köre megérezné. Márpedig a novemberi időközi választások előtt, ez elég nagy öngól lenne.

Kapaszkodik vissza Trump népszerűsége (zöld vonal)

Forrás: FiveThirtyEight


Mindenestre a kemény stílust tartania kell Trumpnak, így amíg nem jutnak egyezségre a felek, elmaradhat a számottevő vételi erő a piacokról. Ezalatt főként azok a cégek lehetnek alulteljesítők, akik esetleg ki lennének téve további kínai válaszlépéseknek. Alább látható, hogy a Kínába irányuló amerikai import mely ágazatokat érinti leginkább.

 

Forrás: U.S. Census Bureau, Erste


Repülőgépek, turbinák és egyéb tartozékok


Boeing közvetlenül érintett, beszállítói közvetlenül. Legnagyobb beszállítók: Spirit AeroSystems (árbevételének közel 80%-a), Triumph Group (31%), Rockwell Collins (11%), TransDigm Group (11%), Arconic (9%), United Technologies (5%).


Új és használt személyautók


Tesla-nak komolyabb gond lehet. Ford, General Motors kismértékben érintettek, de ők jelentős kínai gyártókapacitásokkal rendelkeznek, így számukra ez nem okoz komoly gondot. Érdekes módon főként a BMW és a Daimler lehetnek érintettek, mert ők több esetben USA-ban gyártják azt, amit Kínában adnak el.


Félvezetők

 

Félvezetőknél eléggé összetett a helyzet, mert sokszor az amerikai importcikkek egy része már Kínában készült, így ott Kína saját magát is hátrányba hozná. Valószínűleg ha akar, találna Kína olyan termékeket, amivel kevésbé hozná hátrányba a saját vállalatait, de ez egy elég érzékeny pont.

Ipari gépek és egyéb eszközök


Caterpillar (Kína jelentős piac, ráadásul most kifejezetten húzza a vállalat teljesítményét), Deere - ők inkább közvetett módon lehetnek érintettek, a mezőgazdasági termékekre (pl: szójabab) esetlegesen kivetendő kínai importvámok által (gépeken spórolnak az amerikai farmerek).

 

Tőzsde – értesz hozzá? - Tőzsdei, értékpapírpiaci ismeretek felmérő kalkulátor


Tehát ha tovább mérgesedne az USA és Kína közötti viszony, akkor főként ezek a szektorok és cégek lehetnek közvetlenül is érintettek. Ezek mellett alapvetően minden globális növekedésre érzékeny szektor (technológia, ciklikus fogyasztási cikkek, ipar) is negatívan lehet érintett.


A fentiek miatt érdemes lehet azokat a pozíciókat, amik fontos technikai szintek közelében vannak, a szintek törése esetén zárni, mintsem kiülni egy esetleges komolyabb negatívabb periódust. Mindezt azért, mert rövidtávon most nagyobb lehet egy esetleges hirtelen korrekció esélye.


Viszont ha megszűnnek ezek a bizonytalansági tényezők (ez lehet a valószínűbb forgatókönyv) igen jó vételi lehetőségek lesznek a piacon a most érintett szektorokban, így ott majd résen kell lenni.

Forrás: Erste

Hozzászólások

Több mint 2,7 milliárd forintból korszerűsítette öt üzletét a SPAR

A SPAR tapasztalatai szerint egyre igényesebbek a hazai vásárlók, így az üzleti stratégia fókuszába a fogyasztói elvárásoknak megfelelő áruházak kialakítása került. A vállalat legutóbbi üzlet-korszerűsítései során három budapesti, egy kaposvári és egy veszprémi egységet modernizáltak. Ahol lehetőség adódott rá, nem csak felújítottak, hanem új salátabárokkal és SPAR to Go éttermekkel gazdagították a kínálatot.
2018. 09. 22. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Trendforduló a fiataloknál - negyedük vásárolt csak hamis terméket az elmúlt egy évben

Az elmúlt évek javuló tendenciája ellenére a legtöbb magyar fiatal továbbra is az alacsonyabb árat nevezte meg a hamis áru vásárlásának legfőbb motivációjaként. Többségük idén is az eredeti terméket gyártó cégeket jelölte meg a hamisítás legnagyobb károsultjainak, ugyanakkor harmadával nőtt azoknak a válaszadóknak a száma, akik már tisztában vannak a negatív gazdasági és társadalmi hatásokkal is, derült ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) és a TÁRKI közös kutatásából.
2018. 09. 21. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezért javult a hangulat a New York-i tőzsdén

Emelkedéssel nyitottak a New York-i tőzsde irányadó indexei pénteken, a hangulatot javítja, hogy az Egyesült Államok és Kína újra tárgyalni készül a kereskedelmi vitákról, miközben tovább emelkedett a kőolaj ára.
2018. 09. 21. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Öt éve folyamatosan nő a kiskereskedelmi fogyasztás

Több mint öt éve, 61 hónapja nő a kiskereskedelmi fogyasztás - mondta Pomázi Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.
2018. 09. 21. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Föld történetének legsúlyosabb tömeges kihalása 31 ezer év alatt zajlott le

A Föld történetében a fajok legsúlyosabb tömeges kihalását szinte semmilyen figyelmeztetés nem előzte meg, az esemény 31 ezer év alatt zajlott le - állítja egy új tanulmány, amelynek elkészítésében főleg amerikai és kínai tudósok vettek részt.
2018. 09. 21. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kétszeresére nőtt az amerikai szójabab részesedése az EU importjában

Kétszeresére nőtt az amerikai szójabab részesedése az Európai Unió teljes importjában az egy évvel korábbiakhoz képest, ma már az Egyesült Államok messze a legnagyobb exportőr - közölte csütörtökön az Európai Bizottság.
2018. 09. 21. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős pluszban nyitott a New York-i tőzsde

Erős pluszban nyitottak a New York-i tőzsde irányadó indexei csütörtökön, a mutatókat a technológiai vállalatok húzzák felfelé, enyhültek a teljes körű amerikai-kínai kereskedelmi háború kirobbanásától való félelmek.
2018. 09. 20. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Öt üzletét korszerűsítette a SPAR

Több mint 2,7 milliárd forintból öt üzletet - három budapesti, egy kaposvári és egy veszprémi egységet - korszerűsített a SPAR - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.
2018. 09. 20. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az aktív munkavállalókat már kifizette a Palóc Nagykereskedelmi Kft. felszámolója

Nógrád megye egykori legnagyobb foglalkoztatója, a felszámolás alatt álló salgótarjáni Palóc Nagykereskedelmi Kft. volt aktív munkavállalói már megkapták a juttatásukat, a korábbi boltok többségét pedig értékesítették - tájékoztatta az MTI-t a a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. felszámolója szerdán.
2018. 09. 20. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy előrelépés lenne a koreai békeszerződés

Nagy előrelépés lenne ha, ha még idén aláírnák az Észak- és Dél-Korea közti békeszerződést - mondta Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő az M1 aktuális csatornán szerda reggel annak kapcsán, hogy Phenjanban találkozott a két koreai vezető.
2018. 09. 20. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Visszavetheti a német gazdaság fejlődésének ütemét a kereskedelmi konfliktus

Visszavetheti a német gazdaság fejlődésének ütemét a protekcionizmus és az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi konfliktusa - figyelmeztetett szerdán az egyik vezető német gazdaságkutató intézet.
2018. 09. 20. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Washington kész azonnali tárgyalásokra Észak-Koreával

Washington kész azonnali tárgyalásokra Észak-Koreával a kétoldalú viszony átalakítása érdekében - jelentette be szerdai közleményben Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója.
2018. 09. 20. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálatot indított a Tesla ellen

Az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálatot indított az Elon Musk alapította, elektromos autókat gyártó Tesla vállalat ellen, Musknak a társaság privatizálásáról korábban közzétett Twitter-bejegyzései miatt - értesült a Bloomberg hírügynökség.
2018. 09. 19. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az utolsó szakaszába lépett a szíriai polgárháború

Az utolsó szakaszába lépett a szíriai polgárháború, az elmúlt másfél évben a kormányerők szinte az összes, felkelők uralta területet visszaszerezték - mondta Egeresi Zoltán Törökország-szakértő az M1 aktuális csatornán kedden.
2018. 09. 19. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Valószínűleg nem lesznek súlyos következményei az újabb amerikai vámoknak

Londoni pénzügyi elemzők szerint kedvezőtlen növekedési hatásai lehetnek a kínai és az amerikai gazdaságban a kínai importárukra kirótt újabb amerikai vámoknak, de az valószínűtlen, hogy az intézkedésnek katasztrofális következményei lennének, bár a kereskedelmi konfliktus további eszkalációját a kínai gazdaság jövőre már komolyabban megszenvedheti.
2018. 09. 19. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mintegy nyolcmilliárd madár vándorol az Egyesült Államok légterében

Több mint 140 meteorológiai radarállomás adatai és számítógépes algoritmusok segítségével amerikai ornitológusok megbecsülték, hogy mintegy 8 milliárd madár kel vándorútra az Egyesült Államokba és onnan, valamint kiszámolták azt is, hogy vándorlásuk hány áldozatot szed.
2018. 09. 19. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A kereskedelmi háború hatásai Kínára

Kínával szemben eddig 50 milliárd dollár értékű importra vezetett be Amerika 25%-os vámot. Ennek nem volt erőteljes hatása Kínára, ugyanis becslések szerint 0,2 százalékponttal vetheti vissza a kínai növekedést, melyre, 2018-ra 6,6%-ot, jövőre pedig 6,3%-ot vár az elemzői konszenzus.
2018. 09. 18. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kedvező lehet az európai cégeknek az amerikai-kínai kereskedelmi

A kínai importtermékekre kivetett pótlólagos amerikai vámok fékezik Kína gazdasági növekedését, de egyúttal javítják Európa pozícióját a nemzetközi kereskedelemben - állapítja meg a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének MTI-hez kedden eljuttatott elemzésében.
2018. 09. 18. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb 5000 kínai termékre vetettek ki vámot

Jövő hétfőtől több mint 5000 kínai termékre vetnek ki 10%-os vámot, ami jövő év elején 25%-ra emelkedik - olvashatjuk a mai ERSTE elemzői kiadványban.
2018. 09. 18. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump újabb védővámot jelentett be a kínai termékekre

Donald Trump amerikai elnök hétfőn közleményben jelentette be, hogy 200 milliárd dollár értékű kínai importtermékekre készül 10 százalékos védővámot kivetni.
2018. 09. 18. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás