Hányadán áll egymással az USA és Kína?

Továbbra is kétes az USA és Kína közötti kereskedelmi viszony, miután sikertelenül zárult a kereskedelmi tárgyalások első köre. Egyelőre nincs hír arról, hogy ez mikor folytatódhatna, így továbbra is a bizonytalanság lehet az úr a piacokon.

Hányadán áll egymással az USA és Kína?

A legközelebbi pont, ami további volatilitást szülhet az a most pénteki nap, amikor az USA pénzügyminisztériuma elvileg publikálja azon terveit, amivel korlátozni szeretnék külföldiek beruházását nemzetbiztonságilag fontos amerikai technológiákba. Ez nagy részben Kínát is érinti.


Ezt követően július 6-án lép életbe 25%-os importvám az USA-ban 34 milliárd dollár összértékű kínai importra, amire Kína saját bevallása szerint azonnal hasonló mértékű válaszlépéssel reagál. A kínai válaszlépés főként mezőgazdasági termékeket, illetve elektromos (Tesla) és hibrid autókat érinthet.


Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!


A kezdeti 34 milliárd dollárnyi kínai importot érintő importvám mellé az USA további 16 milliárd dollárnyi kínai importot érintő importvámot is beígért, de azoknak a termékeknek a körét még vizsgálják. Ebből is látszik, hogy nem lehet könnyű olyan termékeket találni, amik nem érintik rosszul az ország lakosságát és nem okoznak komolyabb törést Trump népszerűségében. Márpedig Trump megítélése a tavalyi adóreformot követően ismét emelkedő pályára állt (ld. lent), tehát az America First kereskedelmi politika, úgy tűnik, inkább segít, mint árt a megítélésének. Azonban Trump eléggé kötélen táncol, mert ha több olyan eset lesz, mind a Harley-Davidsoné (USA-ból áthelyezik a gyártás egy részét az EU által kivetett importvámok miatt), az könnyen visszaüthet. Ezért is lehet kisebb az esélye annak a fenyegetésnek, hogy esetleg a jövőben újabb 200 milliárd dollárnyi kínai importra vetne ki vámot az USA, mert az az amerikaiak egy igen széles köre megérezné. Márpedig a novemberi időközi választások előtt, ez elég nagy öngól lenne.

Kapaszkodik vissza Trump népszerűsége (zöld vonal)

Forrás: FiveThirtyEight


Mindenestre a kemény stílust tartania kell Trumpnak, így amíg nem jutnak egyezségre a felek, elmaradhat a számottevő vételi erő a piacokról. Ezalatt főként azok a cégek lehetnek alulteljesítők, akik esetleg ki lennének téve további kínai válaszlépéseknek. Alább látható, hogy a Kínába irányuló amerikai import mely ágazatokat érinti leginkább.

 

Forrás: U.S. Census Bureau, Erste


Repülőgépek, turbinák és egyéb tartozékok


Boeing közvetlenül érintett, beszállítói közvetlenül. Legnagyobb beszállítók: Spirit AeroSystems (árbevételének közel 80%-a), Triumph Group (31%), Rockwell Collins (11%), TransDigm Group (11%), Arconic (9%), United Technologies (5%).


Új és használt személyautók


Tesla-nak komolyabb gond lehet. Ford, General Motors kismértékben érintettek, de ők jelentős kínai gyártókapacitásokkal rendelkeznek, így számukra ez nem okoz komoly gondot. Érdekes módon főként a BMW és a Daimler lehetnek érintettek, mert ők több esetben USA-ban gyártják azt, amit Kínában adnak el.


Félvezetők

 

Félvezetőknél eléggé összetett a helyzet, mert sokszor az amerikai importcikkek egy része már Kínában készült, így ott Kína saját magát is hátrányba hozná. Valószínűleg ha akar, találna Kína olyan termékeket, amivel kevésbé hozná hátrányba a saját vállalatait, de ez egy elég érzékeny pont.

Ipari gépek és egyéb eszközök


Caterpillar (Kína jelentős piac, ráadásul most kifejezetten húzza a vállalat teljesítményét), Deere - ők inkább közvetett módon lehetnek érintettek, a mezőgazdasági termékekre (pl: szójabab) esetlegesen kivetendő kínai importvámok által (gépeken spórolnak az amerikai farmerek).

 

Tőzsde – értesz hozzá? - Tőzsdei, értékpapírpiaci ismeretek felmérő kalkulátor


Tehát ha tovább mérgesedne az USA és Kína közötti viszony, akkor főként ezek a szektorok és cégek lehetnek közvetlenül is érintettek. Ezek mellett alapvetően minden globális növekedésre érzékeny szektor (technológia, ciklikus fogyasztási cikkek, ipar) is negatívan lehet érintett.


A fentiek miatt érdemes lehet azokat a pozíciókat, amik fontos technikai szintek közelében vannak, a szintek törése esetén zárni, mintsem kiülni egy esetleges komolyabb negatívabb periódust. Mindezt azért, mert rövidtávon most nagyobb lehet egy esetleges hirtelen korrekció esélye.


Viszont ha megszűnnek ezek a bizonytalansági tényezők (ez lehet a valószínűbb forgatókönyv) igen jó vételi lehetőségek lesznek a piacon a most érintett szektorokban, így ott majd résen kell lenni.

Forrás: Erste

Hozzászólások

Elhúzódik az idei Black Friday, az online forgalom elérheti a 40 milliárd forintot

Az Amerikában hagyományosan egy napos Black Friday Magyarországon egyre inkább átalakul a magyar kereskedők és fogyasztók igényeinek, elvárásainak megfelelően. Az idei – immár ötödik – Black Friday mostanra az online és hagyományos kereskedelem minden fontosabb szereplőjét valamilyen formában megmozgató, a vásárlók számára valódi „kincsvadászattal” felérő eseménnyé nőtte ki magát, ahol felértékelődik a többcsatornás értékesítés szerepe is. Az idei Black Friday akciók során összességében várhatóan 800-840 ezer vásárló fog online is rendelni, az internetes költések összértéke pedig meghaladhatja a 40 milliárd forintot – derül ki az Euronics műszaki áruházláncpiaci jelentéséből, melyet a GKI Digital közreműködésével készített.
2018. 11. 15. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így érdemes rendelni, hogy időben megérkezzen a csomag Kínából az ünnepekre

Hamarosan elkezdődik a karácsonyi ajándékdömping-szezon, amikor a bevásárlóközpontok megtelnek ajándék után kutató emberekkel. Egyre növekszik ugyanakkor azoknak a száma, akik személyes vásárlás helyett inkább online szerzik be az ajándékokat. Akik külföldről szeretnének karácsonyi ajándékot rendelni, azoknak azonban számolniuk kell azzal, hogy az amúgy is hosszadalmas szállítási idő az ünnepek alatt még inkább megnövekedhet. A RendeljKínait.hu csapata a késlekedő vásárlók számára gyűjtött össze néhány jótanácsot, amelyeket betartva még időben megérkezhet a K ínából rendelt ajándék a karácsonyfa alá.
2018. 11. 15. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hamarosan itt a vásárlás ünnepe - hogyan használjunk kölcsönt hatékonyan?

Már csak pár nap és itt a Black Friday. Ha mindenképpen hitelhez kell nyúlnod a vásárlás alatt, legalább válaszd a legjobbat. A Bank360 tippjeit szedtük össze, hogy ne legyen később fejfájás a kölcsön miatt.
2018. 11. 15. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Két amerikai miniszter is a mexikói határhoz látogatott

James Mattis védelmi miniszter és Kirstjen Nielsen, a belbiztonsági minisztérium vezetője az amerikai-mexikói határhoz látogatott szerdán. Mattis védelmébe vette a határoknál végrehajtott amerikai katonai erősítést.
2018. 11. 15. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Semmelweis Ignác emlékére avattak szobrot Japánban

Semmelweis Ignác emlékére avattak szobrot Tokióban - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szerdán az MTI-vel.
2018. 11. 15. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újraválasztották az amerikai szenátus vezetőit

A múlt heti félidős választások után szerdán megválasztották az amerikai szövetségi törvényhozás felsőházának, a szenátusnak a vezetőit: a republikánus párti frakció vezetője továbbra is Mitch McConnell, a demokrata pártié pedig ismét Chuck Schumer szenátor lett.
2018. 11. 14. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős kezdés az amerikai tőzsdéken

Erőteljes indexemelkedéssel indult a kereskedés szerdán az előző napi vegyes zárás után az amerikai értékpapírpiacokon.
2018. 11. 14. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentősen nőtt a gyűlölet-bűncselekmények száma az Egyesült Államokban

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) jelentése szerint 2017-ben 17 százalékkal nőtt a gyűlöletből eredő bűncselekmények száma.
2018. 11. 14. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megvették az esést az USA-ban az alapkezelők

Egyes alapkezelők belevehettek már az októberi részvénypiaci esésbe, ugyanis a Bank of America Meryll Lynch legfrissebb alapkezelői felmérése szerint 5,1%-ról 4,7%-ra csökkent az alapokban tartott készpénzállomány.
2018. 11. 14. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Optimista az amerikai Home Depot

Hiába érkeztek az utóbbi időben gyengébb lakáspiac adatok az USA-ból, ezektől nem zavartatva megemelte idei éves bevétel-növekedési várakozását a Home Depot.
2018. 11. 13. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump a kabinetfőnöke menesztését tervezi

Donald Trump elnök nemcsak Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter, hanem John Kelly kabinetfőnök menesztését is tervezi - értesült az ABC televízió.
2018. 11. 13. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump elnök Twitter-bejegyzésekben támadta a francia államfőt

Donald Trump amerikai elnök helyi idő szerint kedden reggel több Twitter-bejegyzésben támadta Emmanuel Macron francia államfőt.
2018. 11. 13. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánította egész Kaliforniát

Természeti katasztrófa sújtotta területté nyilvánította egész Kaliforniát Donald Trump amerikai elnök hétfőn este Jerry Brown kormányzó kérésére.
2018. 11. 13. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban zártak a vezető ázsiai piacok

Mínuszban zártak a vezető ázsiai piacok kedden, a még nyitva tartó térségbeli börzék azonban jórészt pluszban álltak.
2018. 11. 13. 08:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump világában a befektetési vitákat is máshogy rendezik

Választottbírósági eljárás helyett a nemzeti és nemzetközi állandó bíróságok döntései kerülhetnek túlsúlyba a jövőben a közvetlen külföldi tőkebefektetésekkel kapcsolatos jogvitákban. Az egyre erősödő trendek következtében a mostanra megszokottá vált választott bírósági rendszer globálisan átalakulhat. A Taylor Wessing ügyvédi iroda szerint a szabadkereskedelmi egyezményeket átalakító Donald Trump politikája mellett két közelmúltbeli európai uniós döntés is azt mutatja, hogy új korszak veszi kezdetét a nemzetközi befektetési viták rendezésében.
2018. 11. 13. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem enyhül a tűzvész Kaliforniában

Nem enyhül Kalifornia történetének legpusztítóbb tűzvésze: az állam északi és déli vidékein is féktelenül terjednek a lángok, a halálos áldozatok száma 30 fölé emelkedett, és legalább 228 ember tűnt el.
2018. 11. 13. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump elnök a floridai szavazatok újraszámlálásának leállítását szorgalmazza

A floridai szavazatok újraszámlálásának leállítását szorgalmazta Donald Trump amerikai elnök egy hétfő reggeli Twitter-bejegyzésében.
2018. 11. 12. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenéssel nyitottak az amerikai tőzsdék

Csökkenéssel nyitottak a New York-i tőzsde irányadó indexei hétfőn.
2018. 11. 12. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szabadkereskedelmi megállapodásról tárgyalnak a délkelet-ázsiai országok

Szabadkereskedelmi megállapodásról tárgyalnak a novemberi délkelet-ázsiai csúcstalálkozón Szingapúrban, a megállapodás a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) tíz állama és nyolc külső ország között jöhet létre - közölte a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Modern Kelet-Ázsia Kutatócsoport tudományos segédmunkatársa az M1 aktuális csatornán vasárnap.
2018. 11. 11. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Horvát film kapta a legjobb emberi jogi film díját

A Srbenka című horvát film kapta a legjobb emberi jogi film díját, a nemzetközi diákzsűri különdíját pedig a Semmi sem mutatja című ukrán film érdemelte ki a 15. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon - közölték a szervezők a szombati budapesti díjátadó után az MTI-vel.
2018. 11. 11. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás