Hányadán áll egymással az USA és Kína?

Továbbra is kétes az USA és Kína közötti kereskedelmi viszony, miután sikertelenül zárult a kereskedelmi tárgyalások első köre. Egyelőre nincs hír arról, hogy ez mikor folytatódhatna, így továbbra is a bizonytalanság lehet az úr a piacokon.

Hányadán áll egymással az USA és Kína?

A legközelebbi pont, ami további volatilitást szülhet az a most pénteki nap, amikor az USA pénzügyminisztériuma elvileg publikálja azon terveit, amivel korlátozni szeretnék külföldiek beruházását nemzetbiztonságilag fontos amerikai technológiákba. Ez nagy részben Kínát is érinti.


Ezt követően július 6-án lép életbe 25%-os importvám az USA-ban 34 milliárd dollár összértékű kínai importra, amire Kína saját bevallása szerint azonnal hasonló mértékű válaszlépéssel reagál. A kínai válaszlépés főként mezőgazdasági termékeket, illetve elektromos (Tesla) és hibrid autókat érinthet.


Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!


A kezdeti 34 milliárd dollárnyi kínai importot érintő importvám mellé az USA további 16 milliárd dollárnyi kínai importot érintő importvámot is beígért, de azoknak a termékeknek a körét még vizsgálják. Ebből is látszik, hogy nem lehet könnyű olyan termékeket találni, amik nem érintik rosszul az ország lakosságát és nem okoznak komolyabb törést Trump népszerűségében. Márpedig Trump megítélése a tavalyi adóreformot követően ismét emelkedő pályára állt (ld. lent), tehát az America First kereskedelmi politika, úgy tűnik, inkább segít, mint árt a megítélésének. Azonban Trump eléggé kötélen táncol, mert ha több olyan eset lesz, mind a Harley-Davidsoné (USA-ból áthelyezik a gyártás egy részét az EU által kivetett importvámok miatt), az könnyen visszaüthet. Ezért is lehet kisebb az esélye annak a fenyegetésnek, hogy esetleg a jövőben újabb 200 milliárd dollárnyi kínai importra vetne ki vámot az USA, mert az az amerikaiak egy igen széles köre megérezné. Márpedig a novemberi időközi választások előtt, ez elég nagy öngól lenne.

Kapaszkodik vissza Trump népszerűsége (zöld vonal)

Forrás: FiveThirtyEight


Mindenestre a kemény stílust tartania kell Trumpnak, így amíg nem jutnak egyezségre a felek, elmaradhat a számottevő vételi erő a piacokról. Ezalatt főként azok a cégek lehetnek alulteljesítők, akik esetleg ki lennének téve további kínai válaszlépéseknek. Alább látható, hogy a Kínába irányuló amerikai import mely ágazatokat érinti leginkább.

 

Forrás: U.S. Census Bureau, Erste


Repülőgépek, turbinák és egyéb tartozékok


Boeing közvetlenül érintett, beszállítói közvetlenül. Legnagyobb beszállítók: Spirit AeroSystems (árbevételének közel 80%-a), Triumph Group (31%), Rockwell Collins (11%), TransDigm Group (11%), Arconic (9%), United Technologies (5%).


Új és használt személyautók


Tesla-nak komolyabb gond lehet. Ford, General Motors kismértékben érintettek, de ők jelentős kínai gyártókapacitásokkal rendelkeznek, így számukra ez nem okoz komoly gondot. Érdekes módon főként a BMW és a Daimler lehetnek érintettek, mert ők több esetben USA-ban gyártják azt, amit Kínában adnak el.


Félvezetők

 

Félvezetőknél eléggé összetett a helyzet, mert sokszor az amerikai importcikkek egy része már Kínában készült, így ott Kína saját magát is hátrányba hozná. Valószínűleg ha akar, találna Kína olyan termékeket, amivel kevésbé hozná hátrányba a saját vállalatait, de ez egy elég érzékeny pont.

Ipari gépek és egyéb eszközök


Caterpillar (Kína jelentős piac, ráadásul most kifejezetten húzza a vállalat teljesítményét), Deere - ők inkább közvetett módon lehetnek érintettek, a mezőgazdasági termékekre (pl: szójabab) esetlegesen kivetendő kínai importvámok által (gépeken spórolnak az amerikai farmerek).

 

Tőzsde – értesz hozzá? - Tőzsdei, értékpapírpiaci ismeretek felmérő kalkulátor


Tehát ha tovább mérgesedne az USA és Kína közötti viszony, akkor főként ezek a szektorok és cégek lehetnek közvetlenül is érintettek. Ezek mellett alapvetően minden globális növekedésre érzékeny szektor (technológia, ciklikus fogyasztási cikkek, ipar) is negatívan lehet érintett.


A fentiek miatt érdemes lehet azokat a pozíciókat, amik fontos technikai szintek közelében vannak, a szintek törése esetén zárni, mintsem kiülni egy esetleges komolyabb negatívabb periódust. Mindezt azért, mert rövidtávon most nagyobb lehet egy esetleges hirtelen korrekció esélye.


Viszont ha megszűnnek ezek a bizonytalansági tényezők (ez lehet a valószínűbb forgatókönyv) igen jó vételi lehetőségek lesznek a piacon a most érintett szektorokban, így ott majd résen kell lenni.

Forrás: Erste

Hozzászólások

Japán kész megvédeni autóiparát

A japán kereskedelmi miniszter szerint Amerikának kemény válaszra kell felkészülnie, ha a japán autókra vetnének ki vámokat.
2018. 07. 21. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Továbbra is rendben bővül az amerikai gazdaság

Szerdán tette közzé a Fed a szokásos gazdasági felmérését, a Bézs könyvet. Ez alapján a 12 körzetből 10-ben tovább folytatódott a stabil gazdasági fellendülés.
2018. 07. 20. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem kell változtatnunk Kína pozitív megítélésén

Az USA újabb protekcionista intézkedéscsomagot léptetett életbe Kínával szemben, de úgy tűnik, mindez a világkereskedelmet nem érinti: a részvénypiaci idegesség inkább a konfliktus elmérgesedésétől való félelmet, mint a vállalati mutatókra gyakorolt konkrét hatást tükrözi. A politikai kakaskodás jegyében Trump valószínűleg kitart majd protekcionista retorikája mellett, ami további volatilitást gerjeszt, de ettől még nem kell változtatnunk Kína pozitív megítélésén George Efstathopoulos, a Fidelity International portfólió menedzsere szerint.
2018. 07. 20. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az őszi amerikai választásokon ismét orosz kibertámadásokra lehet számítani

Az őszi amerikai választásokon ismét orosz kibertámadásokra lehet számítani - jelentette ki Rod Rosenstein, amerikai igazságügyi miniszterhelyettes a coloradói Aspen Fórumon csütörtökön este.
2018. 07. 20. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Comcast lemond a Fox média-portfoliójának felvásárlásáról

A Comcast globális telekommunikációs vállalat bejelentette, hogy lemond a 21th Century Fox médiaportfoliójáról és kizárólag az európai televíziós óriás, a Sky felvásárlására összpontosít.
2018. 07. 20. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump türelmetlenül várja az újabb találkozót Putyinnal

"Türelmetlenül vár egy újabb találkozót Vlagyimir Putyin orosz elnökkel - írta csütörtöki Twitter-bejegyzésében Donald Trump amerikai elnök.
2018. 07. 20. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban nyitottak a New York-i tőzsdeindexek

Mínuszban nyitottak a New York-i tőzsde irányadó indexei csütörtökön.
2018. 07. 19. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csúcson a brit kiskereskedelmi forgalom

Tizennégy éves csúcsra futott fel a kiskereskedelmi forgalom növekedésének üteme a második negyedévben Nagy-Britanniában, jóllehet júniusban kevesebbet költöttek a fogyasztók.
2018. 07. 19. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem lesz népszavazás Kalifornia felosztásáról

Mégsem lesz népszavazás Kalifornia felosztásáról - erről döntött helyi idő szerint szerda este Kalifornia legfelsőbb bírósága.
2018. 07. 19. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Donald Trump nagy eredményekre számít a Putyinnal való találkozón

"Nagy eredményekre" számít a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel Helsinkiben tartott csúcstalálkozója után Donald Trump. Az amerikai elnök Twitter-bejegyzésében fogalmazott így szerdán.
2018. 07. 19. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az EB 4,3 milliárd euróra büntette a Google-t

Rekordösszegű, 4,34 milliárd eurós (nagyjából 1400 milliárd forint) büntetést szabott ki a Google-re szerdán az Európai Bizottság, amiért az amerikai internetes óriásvállalat visszaélt erőfölényével az Android operációs rendszert használó okostelefonokon és tableteken.
2018. 07. 18. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Waberer's vezetői a Teslánál, az Amazonnál és a Paccarnál tárgyaltak

A Waberer's vezetői a Teslánál, az Amazonnál és a Paccarnál folytattak tárgyalásokat múlt héten, amikor a Varga Mihály pénzügyminisztert kísérő üzleti delegációval az Egyesült Államokba utaztak.
2018. 07. 18. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Donald Trump nem oroszbarát?

"Nem vagyok oroszbarát, csak azt akarom, hogy az országunk biztonságban legyen" - szögezte le Donald Trump amerikai elnök kedden este a Fox televízióban sugárzott interjújában.
2018. 07. 18. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump szerint az orosz beavatkozás nem befolyásolta a 2016-os elnökválasztást

Az orosz beavatkozás nem befolyásolta a 2016-os amerikai elnökválasztást - közölte Donald Trump amerikai elnök kedden a Fehér Házban republikánus törvényhozókkal tartott megbeszélése kezdetén újságírókkal, egyúttal hangsúlyozta, hogy teljes mértékben bízik az amerikai hírszerzésben.
2018. 07. 18. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Aláírták az EU-Japán szabadkereskedelmi megállapodást

Aláírták az átfogó szabadkereskedelmi megállapodást az Európai Unió és Japán vezetői kedden Tokióban, ami a felek reményei szerint ellensúlyozza a Donald Trump amerikai elnök kereskedelempolitikája által szabadjára engedett protekcionista erőket.
2018. 07. 18. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt az ipari termelés az Egyesült Államokban

A várt mértékben nőtt az ipari termelés az Egyesült Államokban júniusban.
2018. 07. 17. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkentek az indexe New Yorkban

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés kedden az amerikai értékpapírpiacokon a hétfői vegyes zárás után.
2018. 07. 17. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul az unió és Kína kereskedelme

Az Európai Unió és Kína kereskedelme (2002-2017); export; import; milliárd euró
2018. 07. 17. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az IMF nem változtatott a globális növekedési előrejelzésén

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) fenntartotta a világgazdaság idei és jövő évi növekedésére vonatkozó áprilisi előrejelzését, ugyanakkor jelezte, hogy a kilátásokat növekvő kockázatok övezik.
2018. 07. 17. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Washington mégis tesz majd kivételt az iráni szankciók ügyében

Bizonyos esetekben Washington mégis tesz majd kivételt az iráni szankciók ügyében - jelentette ki Steve Mnuchin amerikai pénzügyminiszter újságíróknak.
2018. 07. 17. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás