Hányadán áll egymással az USA és Kína?

Továbbra is kétes az USA és Kína közötti kereskedelmi viszony, miután sikertelenül zárult a kereskedelmi tárgyalások első köre. Egyelőre nincs hír arról, hogy ez mikor folytatódhatna, így továbbra is a bizonytalanság lehet az úr a piacokon.

Hányadán áll egymással az USA és Kína?

A legközelebbi pont, ami további volatilitást szülhet az a most pénteki nap, amikor az USA pénzügyminisztériuma elvileg publikálja azon terveit, amivel korlátozni szeretnék külföldiek beruházását nemzetbiztonságilag fontos amerikai technológiákba. Ez nagy részben Kínát is érinti.


Ezt követően július 6-án lép életbe 25%-os importvám az USA-ban 34 milliárd dollár összértékű kínai importra, amire Kína saját bevallása szerint azonnal hasonló mértékű válaszlépéssel reagál. A kínai válaszlépés főként mezőgazdasági termékeket, illetve elektromos (Tesla) és hibrid autókat érinthet.


Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!


A kezdeti 34 milliárd dollárnyi kínai importot érintő importvám mellé az USA további 16 milliárd dollárnyi kínai importot érintő importvámot is beígért, de azoknak a termékeknek a körét még vizsgálják. Ebből is látszik, hogy nem lehet könnyű olyan termékeket találni, amik nem érintik rosszul az ország lakosságát és nem okoznak komolyabb törést Trump népszerűségében. Márpedig Trump megítélése a tavalyi adóreformot követően ismét emelkedő pályára állt (ld. lent), tehát az America First kereskedelmi politika, úgy tűnik, inkább segít, mint árt a megítélésének. Azonban Trump eléggé kötélen táncol, mert ha több olyan eset lesz, mind a Harley-Davidsoné (USA-ból áthelyezik a gyártás egy részét az EU által kivetett importvámok miatt), az könnyen visszaüthet. Ezért is lehet kisebb az esélye annak a fenyegetésnek, hogy esetleg a jövőben újabb 200 milliárd dollárnyi kínai importra vetne ki vámot az USA, mert az az amerikaiak egy igen széles köre megérezné. Márpedig a novemberi időközi választások előtt, ez elég nagy öngól lenne.

Kapaszkodik vissza Trump népszerűsége (zöld vonal)

Forrás: FiveThirtyEight


Mindenestre a kemény stílust tartania kell Trumpnak, így amíg nem jutnak egyezségre a felek, elmaradhat a számottevő vételi erő a piacokról. Ezalatt főként azok a cégek lehetnek alulteljesítők, akik esetleg ki lennének téve további kínai válaszlépéseknek. Alább látható, hogy a Kínába irányuló amerikai import mely ágazatokat érinti leginkább.

 

Forrás: U.S. Census Bureau, Erste


Repülőgépek, turbinák és egyéb tartozékok


Boeing közvetlenül érintett, beszállítói közvetlenül. Legnagyobb beszállítók: Spirit AeroSystems (árbevételének közel 80%-a), Triumph Group (31%), Rockwell Collins (11%), TransDigm Group (11%), Arconic (9%), United Technologies (5%).


Új és használt személyautók


Tesla-nak komolyabb gond lehet. Ford, General Motors kismértékben érintettek, de ők jelentős kínai gyártókapacitásokkal rendelkeznek, így számukra ez nem okoz komoly gondot. Érdekes módon főként a BMW és a Daimler lehetnek érintettek, mert ők több esetben USA-ban gyártják azt, amit Kínában adnak el.


Félvezetők

 

Félvezetőknél eléggé összetett a helyzet, mert sokszor az amerikai importcikkek egy része már Kínában készült, így ott Kína saját magát is hátrányba hozná. Valószínűleg ha akar, találna Kína olyan termékeket, amivel kevésbé hozná hátrányba a saját vállalatait, de ez egy elég érzékeny pont.

Ipari gépek és egyéb eszközök


Caterpillar (Kína jelentős piac, ráadásul most kifejezetten húzza a vállalat teljesítményét), Deere - ők inkább közvetett módon lehetnek érintettek, a mezőgazdasági termékekre (pl: szójabab) esetlegesen kivetendő kínai importvámok által (gépeken spórolnak az amerikai farmerek).

 

Tőzsde – értesz hozzá? - Tőzsdei, értékpapírpiaci ismeretek felmérő kalkulátor


Tehát ha tovább mérgesedne az USA és Kína közötti viszony, akkor főként ezek a szektorok és cégek lehetnek közvetlenül is érintettek. Ezek mellett alapvetően minden globális növekedésre érzékeny szektor (technológia, ciklikus fogyasztási cikkek, ipar) is negatívan lehet érintett.


A fentiek miatt érdemes lehet azokat a pozíciókat, amik fontos technikai szintek közelében vannak, a szintek törése esetén zárni, mintsem kiülni egy esetleges komolyabb negatívabb periódust. Mindezt azért, mert rövidtávon most nagyobb lehet egy esetleges hirtelen korrekció esélye.


Viszont ha megszűnnek ezek a bizonytalansági tényezők (ez lehet a valószínűbb forgatókönyv) igen jó vételi lehetőségek lesznek a piacon a most érintett szektorokban, így ott majd résen kell lenni.

Forrás: Erste

Hozzászólások

Közvetlen légi járat indul Budapest és Sanghaj között

Június 7-étől közvetlen légi járat indul Budapest és Sanghaj között, a Shanghai Airlines gépei hetente háromszor közlekednek majd a két város között.
2019. 02. 23. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

2018-ban is a Játéknet lett az Ország Boltja

2018-ban is megrendezésre került a webáruházak legrangosabb megmérettetése, az Ország Boltja verseny. A résztvevők száma idén is rekordot döntött, ugyanis több mint 1400 webáruház indult, a Népszerűségi és Minőségi díjakért. A verseny iránti élénk érdeklődés többek közt arról is tanúskodik, hogy a webáruházak számára rendkívül fontos az a fajta vásárlói elismerés, amit az Árukereső.hu által szervezett Ország Boltja Verseny díjai képviselnek.
2019. 02. 22. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új ügyvezető került a Reál Hungária élére

Zsigray József értékesítési igazgató tölti be májustól a Reál Hungária Élelmiszer Kft. cégvezetői posztját - tájékoztatta a társaság az MTI-t pénteken.
2019. 02. 22. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az adók miatt jelentősen csökkent a cukrozott italok fogyasztása Kaliforniában

Ötvenkét százalékkal csökkent a cukrozott üdítők fogyasztása három év alatt Kalifornia államban, ahol 2015-ben vezették be az egészséget károsító italok megadóztatását - derítették ki a Kaliforniai Egyetem kutatói.
2019. 02. 22. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Brexit: Nincs idő a szabadkereskedelmi megállapodásra Japánnal

A brit külkereskedelmi miniszter szerint most már nincs idő arra, hogy Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) időpontjáig külön kétoldalú folytatólagossági kereskedelmi szerződést kössön Japánnal. A szerződés célja az lenne, hogy a két ország a jelenlegivel azonos feltételekkel kereskedhessen egymással, akkor is, ha nem lép életbe a Brexit feltételrendszeréről szóló megállapodás.
2019. 02. 22. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A kiskereskedelem már 66 hónapja folyamatosan bővül

A kiskereskedelem már 66 hónapja folyamatosan bővül, ezzel párhuzamosan közel harmadával nőtt a kosárba rakott áruk mennyisége, a kosár mérete, vagyis a nettó rendelkezésre álló reáljövedelem reálértelemben pedig másfélszeresére bővült - mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán a legfrissebb kiskereskedelmi adatokat kommentálva.
2019. 02. 22. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az online vásárlóknak is tartogat meglepetéseket a Brexit

Komoly meglepetéseket hozhat a Brexit azok számára is, akik az Egyesült Királyságból rendelnek terméket az interneten keresztül, mivel jelentősen nőhetnek a költségek és az adminisztratív tennivalók is.
2019. 02. 21. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyereséggel zárta a negyedévet a Lenovo

A Lenovo Group kínai személyiszámítógép-gyártó vállalat nyereséggel zárta a tavalyi utolsó három hónapot, a forgalma pedig négy éve a legnagyobb volt a december végével záródott pénzügyi harmadik negyedévében.
2019. 02. 21. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump máris újabb találkozót tervez az észak-koreai vezetővel

A jövő héten Hanoiban tartandó csúcstalálkozó után újabb találkozót tervez Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel Donald Trump. Az amerikai elnök ezt közölte újságírókkal a Fehér Ház Ovális Irodájában a Sebastian Kurz osztrák kancellárral tartott tárgyalásai előtt.
2019. 02. 21. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Stabil devizaárfolyamot is kér az USA Kínától

Jelentősen erősödött a kínai jüan arra a hírre, hogy a kereskedelmi tárgyalások során állítólag az egyik fontos kérés Kínával szemben a stabil devizaárfolyam.
2019. 02. 21. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fed: A gazdasági fejleményektől függ a kamat alakulása

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed januári kamatdöntő ülésének szerdán közzétett jegyzőkönyve szerint a Federal Reserve monetáris politikája a jövőben rugalmasan alkalmazkodik a pénzügyi, gazdasági feltételek alakulásához, így a kamatmódosítások üteme és mértéke bizonytalan.
2019. 02. 21. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump: Az Egyesült Államok ellenségei már a világűrben vannak

Donald Trump amerikai elnök kedden utasította a Pentagont (védelmi minisztériumot), hogy dolgozza ki az űrhaderő felállításához szükséges törvényjavaslat részleteit.
2019. 02. 20. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Berlin rendkívül nehéz európai-amerikai kereskedelmi tárgyalásra számít

Minden eddiginél nehezebb lesz az Európai Unió és az Egyesült Államok soron következő kereskedelempolitikai tárgyalása - mondta a német kormány gazdasági minisztere egy keddi interjúban.
2019. 02. 19. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Oroszországnak hatalmas veszteséget okoztak a külföldi kereskedelmi korlátozások

Oroszország ellen 62 országban 159 féle kereskedelmi korlátozás van érvényben, amelyek 2018-ban 6,3 milliárd dollárnyi veszteséget okoztak a kivitelnek - közölte kedden az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium.
2019. 02. 19. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét hackerek támadják az amerikai vállalatok számítógépes rendszereit

Iráni és kínai hackerek ismét mintegy tucatnyi amerikai vállalat, bank és kormányzati ügynökség számítógépes rendszereit támadták - jelentette hétfőn a The New York Times című napilap.
2019. 02. 19. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az amerikai kereskedelmi tárca nem hozza nyilvánosságra az autóipari védővámokról tett ajánlásait

Az amerikai kereskedelmi minisztérium nem kívánja nyilvánosságra hozni az autóipari védővámokról tett ajánlásait - közölte a tárca szóvivője.
2019. 02. 19. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rápihen az izgalmakra Amerika

Az elnökök napját ünneplik ma az USA-ban, így mind a részvény,- mind a kötvénypiacok zárva tartanak a mai napon. Holnaptól azonban ismét felpörögnek az események, az alábbi dolgokra lesz érdemes figyelni a héten:
2019. 02. 18. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szünnap van az amerikai piacokon

Hétfőn az amerikai értékpapírpiacok nemzeti ünnep miatt zárva tartanak.
2019. 02. 18. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ünnepnapján sem pihenhet Trump

Az elnökök napját ünneplik ma az USA-ban George Washington szülinapján, így mind a részvény-, mind a kötvénypiacok zárva tartanak. Holnaptól ismét minden visszatér a régi kerékvágásba.
2019. 02. 18. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zártak a vezető ázsiai piacok

Pluszban zártak a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn, és a még nyitva tartó térségbeli börzék mutatói is mind a pénteki záróértékük felett mozogtak.
2019. 02. 18. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás