Heves vita az amerikai republikánus elnökjelöltek között

Hatodszor rendezték meg csütörtök este a republikánus elnökjelölt-aspiránsok nyilvános televíziós vitáját az Egyesült Államokban. Hét politikus ezúttal a dél-karolinai Charleston városában állt a kamerák és a meghívott közönség elé. A vitát a Fox-televízió két munkatársa moderálta.

Heves vita az amerikai republikánus elnökjelöltek között

Az amerikai elemzők előzetes kommentárjai Donald Trump és Ted Cruz nagy összecsapását jósolták, s a csaknem két és félórás vitát valóban a milliárdos üzletember Trump és a texasi szenátor Cruz vitája határozta meg. De valamennyi politikus élénken vitázott: nem csupán Barack Obama elnök és a demokraták legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsainak, kiváltképp Hillary Clinton nézeteivel és elképzeléseivel, hanem egymással is.

 

Jeb Bush, volt floridai kormányzó a vita egyik pillanatában fontosnak is tartotta leszögezni: bár vitáznak egymással, de valamennyien azt akarják, hogy Amerika újra nagy legyen, s valamennyien egyetértenek abban, hogy ez csakis republikánus elnökkel lehetséges.

 

A hét vitázó politikus Trumpon, Cruzon és Bushon kívül Marco Rubio floridai szenátor, Chris Christie, New Jersey állam és John Kasich, Ohio állam jelenlegi kormányzója, valamint Ben Carson, visszavonult idegsebész-professzor volt.

 

A megvitatott témák között az amerikai elnök e héten elmondott évértékelő beszéde, az Obama általi fegyverviselési és -vásárlási szigorítás, az amerikai gazdaság helyzete, a jelenlegi és a jelöltek szerint követendő amerikai külpolitika szerepelt. Valamennyi résztvevő bírálta az Obama-kormányzat politikájának sok elemét.

 

John Kasich például túlzónak tartotta az Obama évértékelőjében az amerikai gazdaság jó állapotáról elmondottakat, arról beszélt, hogy a gazdaság helyzete valójában jóval borúsabb, és a gazdaságélénkítéshez adócsökkentést javasolt arra az esetre, ha ő lenne az elnök. Trump az amerikai-kínai gazdasági kapcsolatokat kritizálta, erőteljesebb amerikai érdekérvényesítést szorgalmazva, Marco Rubio pedig azt fejtegette, hogy Obama nem jobbítani akarja Amerikát, hanem megváltoztatni, és ez szerinte nem helyes politika.

 

A leghevesebb vita Donald Trump és Ted Cruz között robbant ki. Trump ugyanis azt állítja, hogy Cruz nem is lehetne elnök, mert az alkotmány szerint csakis az Egyesült Államokban született állampolgár választható meg az ország elnökévé, Cruz azonban - bár amerikai édesanyától, de - a kanadai Calgary városában látta meg a napvilágot. Ted Cruz visszavágása: John McCain sem indulhatott volna pár évvel ezelőtt, hiszen ő Panamában született, ahol az édesapja a Csatorna-övezetben teljesített szolgálatot, s hasonlóképpen külföldön született a négy évvel ezelőtti republikánus elnökjelölt, Mitt Romney is, akinek a szülei Mexikóban (is) voltak mormon misszionáriusok.

 

Az elnökjelöltséget ambicionálók megvitatták a menekültkérdést, a globális terrorizmus elleni küzdelem ügyét, s az amerikai nemzetbiztonság helyzetét. Többen - köztük a volt floridai kormányzó, Jeb Bush - Trump szemére hányták muszlim- és bevándorlóellenes kijelentéseit, mire Trump azzal válaszolt: a menekültek igazi arcát nem az a kutató jelenti, aki Obama elnök feleségének vendégeként részt vett az évértékelő beszéden.

 

"Hol vannak a menekültek között a nők, a gyermekek? Én azt látom, hogy életerős férfiak jönnek" - fogalmazott Trump. Egyúttal megvédte korábbi álláspontját, miszerint le kellene állítani a szíriai menekültek befogadását, mert - ahogyan fogalmazott- "trójai falovak". Valamennyi résztvevő kárhoztatta az Obama-kormány külpolitikáját, amely szerintük gyöngévé tette Amerikát.

 

Ted Cruz az amerikai matrózok minapi iráni fogva tartását hozta fel e gyöngeség példájaként, Chris Christie New Jersey-i kormányzó Irán kapcsán azt mondta, hogy "ellenségeinkkel is tárgyalnunk kell, de meg kell értetnünk velük, hogy a mi türelmünk is véges", Jeb Bush szerint "ellenségeink immár nem félnek tőlünk, visszavonultunk, újra kell építenünk haderőnket". Jeb Bush azt is leszögezte, hogy egy republikánus elnöknek Tel-Avivból Jeruzsálembe kell áthelyeznie az amerikai nagykövetséget. Jeb Bush egyébként azt mondta: Hillary Clinton elnöksége nemzetbiztonsági katasztrófa lenne.

 

A hét elnökjelölt-aspiráns vitája előtt három másik republikánus elnökjelölt-aspiráns is vitázott Charlestonban: Carly Fiorina, a Hewlett-Packard volt vezetője, Mike Huckabee, Arkansas állam volt kormányzója és Rick Santorum, volt pennsylvaniai szenátor. Utóbbi azzal ajánlotta magát a választók figyelmébe, hogy ismerkedjenek meg vele a Google hírkereső segítségével.

Hozzászólások

Nőtt az amerikai költségvetés hiánya

Nőtt az amerikai költségvetés hiánya dollárban számítva és GDP-arányosan mérve is a szeptember végével záródott költségvetési évben.
2017. 10. 23. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump elnök megbuktatására indít kampányt egy milliárdos

Tom Steyer kaliforniai milliárdos vasárnap bejelentette: 10 millió dollárt fordít egy reklámkampányra, amelynek célja Donald Trump amerikai elnök megbuktatása.
2017. 10. 23. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Egyesült Államok legköltségesebb kormányzóválasztása lesz Illinois államban

Milliárdosok versengése lesz a kormányzóválasztás 2018-ban Illinois államban.
2017. 10. 23. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyesült Államok Nagydíja - Hamilton indul az élről, Vettel a második helyről

A negyedik világbajnoki címéért hajtó Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a Forma-1-es Egyesült Államok Nagydíjának szombati időmérő edzését, így a vasárnapi futamon ő rajtolhat majd az első helyről.
2017. 10. 22. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Támadást intézhet az Iszlám Állam az Egyesült Államok ellen

A Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) vezetője arra figyelmeztetett csütörtökön, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet támadást intézhet az Egyesült Államok ellen.
2017. 10. 21. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Varga: A gazdaság rugalmasságán múlik a nemzetek sikere

A nemzetek sikere egyre inkább azon múlik, hogy meg tudják-e teremteni saját alkalmazkodó- és versenyképességüket, azon, hogy gazdaságuk mennyire rugalmas - mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteken Budapesten egy díjátadó ünnepségen.
2017. 10. 21. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az amerikai szenátus elfogadta a 2018-as költségvetés tervezetét

Az amerikai szenátus csütörtökön helyi idő szerint az éjjeli órákban megszavazta a 2018-as költségvetés tervezetét.
2017. 10. 20. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Iskolát neveznek el Barack Obamáról

Barack Obama volt elnök nevét veszi fel Mississippi állam fővárosában, Jacksonban az amerikai polgárháború egyik fontos déli szereplőjéről elnevezett általános iskola - írta csütörtökön egy helyi lap.
2017. 10. 20. 08:15
Megosztás:
Hozzászólások:

Puerto Rico kormányzója segítséget kért Donalt Trumptól

Ricardo Rossello, Puerto Rico kormányzója további segítséget és az amerikai szövetségi államokkal egyenlő elbánást kért Donald Trump elnöktől. A sziget kormányzója csütörtökön a washingtoni Fehér Házban folytatott megbeszélést az elnökkel.
2017. 10. 20. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Visszatér a politikába Barack Obama

Barack Obama, az Egyesült Államok volt elnöke visszatér a politikába, és demokrata párti kormányzójelöltek mellett kampányol.
2017. 10. 19. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Amerikai pszichiáterek dolgoznak azon, hogy Trump elnököt elmozdítsák

Duty to Warn néven pszichiáterekből álló mozgalom alakult az Egyesült Államokban, melynek célja, hogy az amerikai alkotmány 25. módosítása alapján eltávolítsák hivatalából Donald Trump elnököt - derül ki a Trumppal rendszeresen szembehelyezkedő, The New Yorker című magazin e heti számából.
2017. 10. 18. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megmarad pár fontos elem az Obamacare-ből

Kétpárti egyezség született kedden az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási törvény fontos elemeinek megőrzéséről Washingtonban - jelentette az amerikai sajtó.
2017. 10. 18. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szennyezett az ivóvíz Puerto Ricóban

Puerto Ricóban a Maria hurrikán pusztítása után szennyezett az ivóvíz, a sziget környezeti katasztrófával néz szembe.
2017. 10. 17. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Dübörög a feldolgozóipar New York-ban

Jócskán megverte a várakozásokat a New York-i Fed feldolgozóipari indexe októberben, ezzel 3 éves csúcs környékére emelkedett.
2017. 10. 16. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

10 millió dollár gyűlt össze Trump elnök újraválasztási kampányára

Több mint 10 millió dollár (2 milliárd 600 millió forint) gyűlt össze az idei év harmadik negyedében Donald Trump amerikai elnök újraválasztási kampányára.
2017. 10. 16. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb csalódást keltő inflációs adat az USA-ból

Elmaradt az amerikai infláció a várakozásoktól szeptemberben.
2017. 10. 15. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A hetedik bank ment csődbe az Egyesült Államokban

Hét bank ment csődbe az idén eddig az Egyesült Államokban, miután tavaly öt.
2017. 10. 15. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A vártnál alacsonyabb volt az infláció az Egyesült Államokban

Szeptemberben a vártnál kisebb mértékben emelkedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics pénteken közzétett kimutatása szerint.
2017. 10. 15. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump elnök: új stratégia szükséges Iránnal kapcsolatban

Donald Trump amerikai elnök pénteki nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy új stratégia szükséges az Egyesült Államok Iránnal kapcsolatos politikájában.
2017. 10. 14. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Netanjahu gratulált Trumpnak merész döntéséhez

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök gratulált Donald Trump  "merész döntéséhez" azzal kapcsolatosan, hogy az amerikai elnök azzal vádolta Iránt, nem tartja be a nukleáris megállapodásban foglaltakat.
2017. 10. 14. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás