Hozhat a vendég otthonról dobozt?

Vendéglátóipari csomagolóeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Indepack Kft. kutatást végzett közel 4000 vendéglátással foglalkozó cég körében, hogy választ találjon arra, mennyire környezettudatosak a vendégek, a vendéglátóhelyek, illetve, hogy a cégek hogyan kezelik az otthonról hozott elviteles dobozokat. A kutatás azzal a céllal készült, hogy felhívják a figyelmet arra: az egyszer használatos műanyagok lecseréléséhez milyen lépésekre van még szükség a törvényhozás, a cégek és a vevők részéről.

Hozhat a vendég otthonról dobozt?

A kutatás igazolja, hogy a vendégek alacsony számban hoznak otthonról elviteles dobozt. A vendéglátóhelyek ezeket ugyan elfogadják, de az éttermek több, mint harmada ezzel figyelmen kívül hagyja a jelenlegi jogszabályi rendelkezést, a vendégek igényeinek előtérbe helyezése miatt. A megkérdezett vendéglátósok, akik napi kapcsolatban állnak vendégeikkel úgy gondolják, hogy a környezetbarát csomagolásért a vendégek nem áldoznának többletköltséget.


Az otthonról hozott dobozok kérdése


A vásárlóközönséget gyakran bíztatják arra, hogy a műanyag hulladék csökkentése érdekében otthonról vigyenek ételszállításra alkalmas dobozokat. Az otthonról hozott dobozok elfogadását viszont a magyarországi élelmiszer-higiéniáról szóló, valamint a vendéglátóipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről szóló 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet szigorúan szabályozza. Élelmiszerbiztonsági szempontból nem fogadható el ugyanis, hogy a fogyasztók által, ismeretlen körülmények között elmosogatott, szállítás közben az utcán, közlekedési eszközön stb. szennyeződött ételhordó edények bekerüljenek a tiszta konyhatérbe, tálalótérbe.

 

Éttermi etikett. Jó vagy benne?

 

A kutatás rámutat arra, hogy a vendégek kis számban hoznak dobozt otthonról. A vendéglátóhelyek 58%-a egyáltalán nem találkozik otthonról hozott dobozzal, 42%-uknál pedig átlagosan 10 vendégből 1 fő hoz magával valamilyen ételhordót.

Mosogatni kötelező!


A szigorú szabályozás ellenére a vendégek saját edényeinek használatára megoldás lehet, ha a hozott edényen a vendéglátóhely a tálalótéren kívül fertőtlenítőszeres mosogatást végez. Arra a kérdésre, hogy a vendéglátóhelyek elfogadnak-e otthonról hozott dobozt a válaszadók 41 százaléka válaszolt igennel Az is kiderült, hogy az elfogadókból csupán 4 százalék végzi el a fertőtlenítő mosogatást saját bevallása szerint. Összességében a vendéglátóhelyek negyede nyilatkozott úgy, hogy higiéniai okokból vagy át sem veszi az otthonról érkező edényeket vagy elmossa azokat, vagyis valamilyen módon igyekszik eleget tenni a szabályozásnak.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A banki betéti kamatok általában 0-1% közötti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 3,1% (KSH, 2018. június). Így az Ön pénze reálértéken romlik, hiszen az infláció nagyobb, mint a kapott kamat. Mi a teendő ilyen helyzetben?

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen befektetésben gondolkodik?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Miért édemes Önnek regisztrálni, és mi fog történni?
  • Mi a pénzhez értünk, segítünk Önnek pénzügyeiben.
  • A megadott elérhetőségeken szakértőink megkeresik Önt.
  • Kollégáink válaszolnak pénzügyi kérdéseire.
  • Szakértőink segítenek Önnek befektetési döntéseiben, információt adunk döntéseihez.
  • Segítségünkkel számos pénzügyi konstrukciót elérhet (állampapírok, deviza, hazai- és külföldi részvénypiacok, befektetési alapok stb).
  • A tanácsadás díjmentes.
Különös tekintettel az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendeletében („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”) foglaltakra valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”) szerint személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu kezelje. Továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy megadott személyes adataimat a ProfitLine.hu a Partnereink menüpontban feltüntetett szolgáltató partnerei részére továbbítsa további egyeztetés, tájékoztatás, kapcsolatfelvétel céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

Mennyire fontos a környezetvédelem?

A kutatás arra is kereste a választ, hogy a vendéglátóhelyek mennyire törekednek környezetbarát csomagolás bevezetésére. A vendéglátóhelyek 41%-a jelenleg nem tart semmilyen lebomló/újrahasznosítható csomagolóeszközt. 47%-uk részben használ (ez lehet pl. papírpohár), 12% pedig kizárólag ilyen termékekbe csomagol. Ez utóbbi kategóriába leginkább a pizzériák (pizzásdoboz), talponállók (papírtálca), kávézók (papírpohár) tartozhatnak.

A kérdőív arra is rákérdezett, hogy a vendégek hajlandók lennének-e többet fizetni, ha az ételek környezetbarát elviteles dobozba kerülnének. A válaszadók csak 12%-a nyilatkozott úgy, hogy a vendégeik megfizetnék a környezetbarát csomagolással járó többletköltséget, de a statisztika azt is megmutatja, hogy a vendégek 2/3-a ezt nem tenné meg.

Az Indepackról


Az Indepack Kft. 2009-ben kezdte meg működését. Jelenleg közel 10.000 kis- és középvállalat tartozik ügyfélkörébe a büféktől az éttermekig, emellett nagyobb rendezvények kiszolgálója is. Magyar tulajdonú vállalkozás, jelenleg 21 embert foglalkoztat. A cég közel 2000 féle részben saját gyártású, import és hazai terméket forgalmaz, melyet a vevők akár saját céges logójukat vagy egyedi grafikai kivitelezéssel is rendelhetnek. A cég bármely étel-ital csomagoláshoz, tálaláshoz, illetve rendezvényekhez szükséges eszközökre kínál megoldást. A termékpaletta valamennyi eleme nagyrészt elérhető környezetbarát alapanyagból is.

Hozzászólások

A McDonald’s üzletrész-adásvételi szerződést írt alá

A McDonald’s Corporation a mai napon jelentette be, hogy üzletrész-adásvételi szerződést írt alá Scheer Sándor vállalkozóval és tapasztalt üzletemberrel, aki elkötelezett szándékát fejezte ki, hogy a magyar piac Developmental Licensee (DL) partnerévé váljon. A megállapodás értelmében a McDonald’s a magyarországi vállalatban meglévő tulajdoni érdekeltségét teljes körűen Scheer Sándorra ruházza át, aki DL partnerként fejleszti és üzemelteti a piacon működő McDonald’s éttermeket.  A magyarországi üzlet további működtetéséhez és növekedéséhez szükséges tőkét Scheer Sándor fogja biztosítani.
2019. 02. 17. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordot döntött a skót whisky exportja

Mennyiségben és értékben is csúcsot döntött a skót whisky exportja tavaly - áll a skót whiskygyártók szövetségének (SWA) közleményében, amely a brit vámhatóság adataira hivatkozik.
2019. 02. 17. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent az élelmiszer-eredetű megbetegedések száma Európában

Európában mérsékelten csökkent az élelmiszer-eredetű megbetegedések száma az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) jelentése szerint - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
2019. 02. 15. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jön a gyógynövényes sertéshús

Összesen csaknem 630 millió forintból olyan sertéshús alapú élelmiszer termékeket állít elő a húsfeldolgozással- és értékesítéssel foglalkozó, teljes mértékben magyar tulajdonban levő, kunhegyesi Nagykun-Hús Kft., amelyek az emésztést támogató anyagok mellett a gyógynövények számtalan életminőséget javító összetevőit is tartalmazzák - közölte a cég közleményben az MTI-vel.
2019. 02. 14. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szlovéniában 12 tonna fertőzött lengyel húst vontak be a piacról

A szlovén élelmiszerbiztonsági hatóság 12 tonna fertőzött lengyel származású marhahúst vont be a piacról, amely feldolgozott, kebab formában érkezett az országba - írta a helyi sajtó szerdán.
2019. 02. 13. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Befejeződött a Hell beruházási programja Szikszón

A Hell Energy Magyarország Kft. harmincegyezer raklap befogadására alkalmas, teljesen automatizált magas raktárának keddi átadásával lezárult az energiaitalt gyártó cég szikszói hároméves beruházási programja.
2019. 02. 13. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Stagnált a Dreher Sörgyárak forgalma

Mintegy 2,5 millió hektoliter sört értékesített exporttal együtt a Dreher Sörgyárak Zrt. tavaly az előző évhez hasonlóan, ugyanakkor a minőségi portfóliójában szintet lépett - közölte Bai József, a vállalat pénzügyi igazgatója hétfőn sajtótájékoztatón Budapesten.
2019. 02. 12. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb mérföldkő a magyar élelmiszeriparban

A magyar élelmiszeripar újabb mérföldkövének nevezte Orbán Viktor miniszterelnök a Viresol Kft. hétfőn átadott visontai búzakeményítő üzemét, amellyel - mondta - egy teljesen más dimenzióba léphet a gabonafeldolgozás az országban.
2019. 02. 11. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Veszélyes gnocchi készítményre figyelmeztet a Nébih

Fémdarabokat tartalmazhat az S-Budget gnocchi készítmény - figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), ezért arra kéri a vásárlókat, hogy ne fogyasszák el a terméket.
2019. 02. 08. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lendületesen kezdték az élelmiszerárak az évet

Lendületesen, közel 2%-os növekedéssel, nyitott a globális élelmiszerkosár árát lekövető FAO élelmiszerár-index (164,8) januárban.Az ágazatban hatalmas lehetőségek rejlenek Európában és Közép-Ázsiában, ezek kiaknázását azonban komoly ökológiai, gazdasági és szabályozási kihívások nehezítik.
2019. 02. 08. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak

Januárban emelkedtek az élelmiszerárak a világon elsősorban a tejtermékek, az olajos magvak és a cukor drágulása miatt.
2019. 02. 07. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megújul és prémium kategóriába lép a Kozel

A világban zajló sörforradalom alaposan átformálta a magyar fogyasztók ízlését is. Hódítanak a változatos ízű, magas minőségű sörök. Erre reagálva a világon a legnagyobb mennyiségben értékesített cseh márka, a Kozel idén januártól megújul és Kozel Premium lager névvel válik elérhetővé a magyar piacon.
2019. 02. 07. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi történt pontosan a McDonald’s híres BIG MAC védjegyével?

Az elmúlt hetekben számos cikk jelent meg arról, hogy a McDonald’s elvesztette világhírű BIG MAC védjegyét. De mi is áll a felröppent hír mögött és valóban igaz, hogy ezután bárki szabadon használhatja a világ egyik legismertebb márkáját? A válasz a kérdésekre ennél jóval összetettebb, ezért a szellemi alkotások jogával foglalkozó Danubia Legal szakértője segít megérteni a döntés hátterét.
2019. 02. 07. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőtt a Zwack Unicum Nyrt. árbevétele és nyeresége

A Zwack Unicum Nyrt. 2018-2019-es üzleti évének első háromnegyedévében 23,88 milliárd forint bruttó árbevételt ért el, 19,1 százalékkal többet, mint az előző üzleti év azonos időszakában; az adózott eredmény 3,34 milliárd forint volt, 32,8 százalékkal magasabb a bázisnál - derül ki az időközi vezetőségi beszámolóból, amelyet a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden tett közzé.
2019. 02. 05. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Eddig kell utalni az élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét

Január 31-ig kell befizetni a 2018. évi élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
2019. 01. 29. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Piacvezető fuvarozó cégtől igazolt logisztikai vezetőt a Dreher

Krunity Milán tavaly évvégével vette át a Dreher Sörgyárak Zrt. logisztikai vezetői feladatait. A szakember az Európában is meghatározó, idehaza piacvezető fuvarozási és raktározási szolgáltatótól a Waberer's Csoporttól érkezett a Dreherhez.
2019. 01. 25. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezektől a citromlé-koncentrátumoktól lehet allergiás

A német hatóság szulfitot mutatott ki Piacelli márkájú citromlé-koncentrátumokban, amelyet a termék jelölésén nem tüntettek fel. A szulfitra érzékeny fogyasztóknál a termék allergiás reakciókat válthat ki - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán, a honlapján.
2019. 01. 24. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Online járványügyi képzést indított a Nébih a vadászoknak

Az afrikai sertéspestissel (ASP) fertőzött területeken csak járványügyi képzést végzett, sikeres vizsgát tett, és erről tanúsítvánnyal rendelkező vadászok folytathatnak egyéni és társas vadászatot, akik e kötelezettségüknek immár online is eleget tehetnek - tette közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden, a honlapján.
2019. 01. 23. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megnyitott Budapest legnagyobb cukormentes cukrászdája

Hosszú várakozás után megnyílt a kibővített Fitlife Cukormentes Cukrászda a budapesti Király utcában. Az immár 27 férőhelyes cukrászdában bárki kényelmesen elfogyaszthatja kedvenc süteményét. A vendégek az egészséges életmód jegyében akár szobabiciklizhetnek is január 18-án és 19-én.
2019. 01. 19. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hipermarketekben kampányol az élelmiszerpazarlás ellen a SPAR

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. idén is takarékosabb és gazdaságosabb élelmiszer felhasználásra buzdítja a vásárlókat.
2019. 01. 18. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás