Hozhat a vendég otthonról dobozt?

Vendéglátóipari csomagolóeszközök gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Indepack Kft. kutatást végzett közel 4000 vendéglátással foglalkozó cég körében, hogy választ találjon arra, mennyire környezettudatosak a vendégek, a vendéglátóhelyek, illetve, hogy a cégek hogyan kezelik az otthonról hozott elviteles dobozokat. A kutatás azzal a céllal készült, hogy felhívják a figyelmet arra: az egyszer használatos műanyagok lecseréléséhez milyen lépésekre van még szükség a törvényhozás, a cégek és a vevők részéről.

Hozhat a vendég otthonról dobozt?

A kutatás igazolja, hogy a vendégek alacsony számban hoznak otthonról elviteles dobozt. A vendéglátóhelyek ezeket ugyan elfogadják, de az éttermek több, mint harmada ezzel figyelmen kívül hagyja a jelenlegi jogszabályi rendelkezést, a vendégek igényeinek előtérbe helyezése miatt. A megkérdezett vendéglátósok, akik napi kapcsolatban állnak vendégeikkel úgy gondolják, hogy a környezetbarát csomagolásért a vendégek nem áldoznának többletköltséget.


Az otthonról hozott dobozok kérdése


A vásárlóközönséget gyakran bíztatják arra, hogy a műanyag hulladék csökkentése érdekében otthonról vigyenek ételszállításra alkalmas dobozokat. Az otthonról hozott dobozok elfogadását viszont a magyarországi élelmiszer-higiéniáról szóló, valamint a vendéglátóipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről szóló 62/2011. (VI. 30.) VM rendelet szigorúan szabályozza. Élelmiszerbiztonsági szempontból nem fogadható el ugyanis, hogy a fogyasztók által, ismeretlen körülmények között elmosogatott, szállítás közben az utcán, közlekedési eszközön stb. szennyeződött ételhordó edények bekerüljenek a tiszta konyhatérbe, tálalótérbe.

 

Éttermi etikett. Jó vagy benne?

 

A kutatás rámutat arra, hogy a vendégek kis számban hoznak dobozt otthonról. A vendéglátóhelyek 58%-a egyáltalán nem találkozik otthonról hozott dobozzal, 42%-uknál pedig átlagosan 10 vendégből 1 fő hoz magával valamilyen ételhordót.

Mosogatni kötelező!


A szigorú szabályozás ellenére a vendégek saját edényeinek használatára megoldás lehet, ha a hozott edényen a vendéglátóhely a tálalótéren kívül fertőtlenítőszeres mosogatást végez. Arra a kérdésre, hogy a vendéglátóhelyek elfogadnak-e otthonról hozott dobozt a válaszadók 41 százaléka válaszolt igennel Az is kiderült, hogy az elfogadókból csupán 4 százalék végzi el a fertőtlenítő mosogatást saját bevallása szerint. Összességében a vendéglátóhelyek negyede nyilatkozott úgy, hogy higiéniai okokból vagy át sem veszi az otthonról érkező edényeket vagy elmossa azokat, vagyis valamilyen módon igyekszik eleget tenni a szabályozásnak.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A banki betéti kamatok általában 0-1% közötti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 3,1% (KSH, 2018. június). Így az Ön pénze reálértéken romlik, hiszen az infláció nagyobb, mint a kapott kamat. Mi a teendő ilyen helyzetben?

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen befektetésben gondolkodik?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Miért édemes Önnek regisztrálni, és mi fog történni?
  • Mi a pénzhez értünk, segítünk Önnek pénzügyeiben.
  • A megadott elérhetőségeken szakértőink megkeresik Önt.
  • Kollégáink válaszolnak pénzügyi kérdéseire.
  • Szakértőink segítenek Önnek befektetési döntéseiben, információt adunk döntéseihez.
  • Segítségünkkel számos pénzügyi konstrukciót elérhet (állampapírok, deviza, hazai- és külföldi részvénypiacok, befektetési alapok stb).
  • A tanácsadás díjmentes.
Különös tekintettel az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendeletében („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”) foglaltakra valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”) szerint személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu kezelje. Továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy megadott személyes adataimat a ProfitLine.hu a Partnereink menüpontban feltüntetett szolgáltató partnerei részére továbbítsa további egyeztetés, tájékoztatás, kapcsolatfelvétel céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

Mennyire fontos a környezetvédelem?

A kutatás arra is kereste a választ, hogy a vendéglátóhelyek mennyire törekednek környezetbarát csomagolás bevezetésére. A vendéglátóhelyek 41%-a jelenleg nem tart semmilyen lebomló/újrahasznosítható csomagolóeszközt. 47%-uk részben használ (ez lehet pl. papírpohár), 12% pedig kizárólag ilyen termékekbe csomagol. Ez utóbbi kategóriába leginkább a pizzériák (pizzásdoboz), talponállók (papírtálca), kávézók (papírpohár) tartozhatnak.

A kérdőív arra is rákérdezett, hogy a vendégek hajlandók lennének-e többet fizetni, ha az ételek környezetbarát elviteles dobozba kerülnének. A válaszadók csak 12%-a nyilatkozott úgy, hogy a vendégeik megfizetnék a környezetbarát csomagolással járó többletköltséget, de a statisztika azt is megmutatja, hogy a vendégek 2/3-a ezt nem tenné meg.

Az Indepackról


Az Indepack Kft. 2009-ben kezdte meg működését. Jelenleg közel 10.000 kis- és középvállalat tartozik ügyfélkörébe a büféktől az éttermekig, emellett nagyobb rendezvények kiszolgálója is. Magyar tulajdonú vállalkozás, jelenleg 21 embert foglalkoztat. A cég közel 2000 féle részben saját gyártású, import és hazai terméket forgalmaz, melyet a vevők akár saját céges logójukat vagy egyedi grafikai kivitelezéssel is rendelhetnek. A cég bármely étel-ital csomagoláshoz, tálaláshoz, illetve rendezvényekhez szükséges eszközökre kínál megoldást. A termékpaletta valamennyi eleme nagyrészt elérhető környezetbarát alapanyagból is.

Hozzászólások

Ezeket az étrend-kiegészítőket vonták ki a forgalomból

Gyógyszerhatóanyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőket vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
2019. 06. 17. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Külföldön terjeszkedne a Borsodi Sörgyár

Beruházásainak köszönhetően regionális gyártási központtá válhat, és külföldön terjeszkedhet a Borsodi Sörgyár.
2019. 06. 14. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Öt klímabarát lépés egy éhezésmentes világért

Az egyre szélsőségesebbé váló időjárás egyértelművé teszi: a klímaváltozás a szemünk előtt zajlik és az életünkre is hatással van. Ez az egyik fő oka annak is, hogy az éhezés világszerte egyre nagyobb méreteket ölt. Az egyre szélsőségesebbé váló időjárás egyértelművé teszi: a klímaváltozás a szemünk előtt zajlik és az életünkre is hatással van. Ez az egyik fő oka annak is, hogy az éhezés világszerte egyre nagyobb méreteket ölt. A kiszámíthatatlan és kedvezőtlen feltételek mellett nehéz annyit termelni, hogy az egyre nagyobb népességszámú emberiséget jóllakassuk. Aggodalomra azonban nincs ok, még nem késő változtatni.A kiszámíthatatlan és kedvezőtlen feltételek mellett nehéz annyit termelni, hogy az egyre nagyobb népességszámú emberiséget jóllakassuk. Aggodalomra azonban nincs ok, még nem késő változtatni.
2019. 06. 12. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Átfogó sócsökkentő programot indított a SPAR

Az áruházlánc régóta elkötelezett az egészségtudatos életvitel mellett. Ennek újabb példája, hogy a saját termékeinek cukorcsökkentésével párhuzamosan mérsékeltebb sótartalmú húskészítményeket állít elő Regnum húsüzemében.
2019. 06. 11. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egészséges és fenntartható étrendet garantálhat a jövő élelmiszerlánca

A jövő élelmiszerlánca biztosítsa az egészséges és minőségi táplálkozás szükséges hozzávalóit, miközben óvja a környezetet is – mondta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója, aki az élelmiszerellátó rendszerek átalakítása mellett állt ki a minőségibb étkezés érdekében.
2019. 06. 11. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A KMV és a PepsiCo egyesült vállalata felvásárolja a szerb Knjaz Miloš ásványvíz- és üdítőital-gyártót

A Karlovarské minerální vody (KMV), Közép-Európa legnagyobb alkoholmentes italokat forgalmazó vállalata és a világ több mint 200 országában működő globális élelmiszer- és italgyártó cég, a PepsiCo, Inc. megállapodott a szerb ásványvíz- és üdítőital-gyártó Knjaz Miloš részvényeinek közös vállalkozáson keresztül történő 100 százalékos felvásárlásában. A KMV hazánkban a Szentkirályi Magyarország vállalatcsoport résztulajdonosaként van jelen.
2019. 06. 09. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A biztonságos élelmiszer mindenki felelőssége

Az elmúlt évtizedek jelentős élelmiszerbiztonsági eredményei ellenére az élelmiszerek okozta megbetegedések száma továbbra is elfogadhatatlanul magas. Évente mintegy 600 millióra becsülik azok számát akik szennyezett élelmiszertől betegednek meg (minden 10. ember érintett) és ez 420 000 ember életébe kerül. A biztonságos élelmiszer nem csak az egészség és az élelmezés alapja, de sokak megélhetésének, a gazdasági fejlődésnek, kereskedelemnek és az egyes országok jóhírének is.
2019. 06. 07. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Drágul a kukorica – felfelé kúsznak az élelmiszerárak

Már az ötödik egymást követő hónapja emelkednek a világpiaci élelmiszerárak. A fő hajtóerőt a sajtfélék és – a kedvezőtlen időjárás miatt – a kukorica jelentik.
2019. 06. 07. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

165 éves a Dreher Sörgyárak

A Dreher Sörgyár története szorosan összefonódott a magyar történelemmel. A XIX. század végén és a XX. század elején megélt robbanásszerű gyarapodást az I. Világháború és az azt követő korszakok kihívásai váltották a cég életében. Az 1854-ben alapított gyár egyike Magyarország legrégebbi , folyamatosan működő vállalkozásainak. A 165. évfordulóra limitált kiadású csomagolást kap a Dreher Gold, s történelmi plakátjai újraértelmezésére hívja fogyasztóit a márka. Az alapító pedig Kőbánya Díszpolgára posztumusz címet kap és a gyár mellett utat neveznek el róla.
2019. 06. 06. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak!

Májusban már az ötödik egymást követő hónapban emelkedtek a világpiaci élelmiszerárak, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított árindex 1,2 százalékkal, 172,4 pontra, tavaly június óta a legmagasabb szintre emelkedett.
2019. 06. 06. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezek a legfrissebb sörtrendek: növekvő fenntarthatóság, zéró glutén és az alkoholmentes sörök további térnyerése várható

A Brewers of Europe idei fórumán, Antwerpenben a világ legismertebb szakemberei beszélgettek a sörvilág jelenéről és jövőjéről, régi és új alapanyagokról, meghatározó stílusokról és innovációs trendekről. Melyek is ezek?
2019. 06. 06. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megugrott az élelmiszerek forgalma - elemzés

Áprilisban a nyers adatok szerint 8,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, a húsvét segítette az élelmiszereket. Az idén 5,5 százalék körüli bővülés várható.
2019. 06. 05. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jövőre kezdődhet el a Pick új gyártóüzemének építése

Jövőre kezdődhet el a Pick új gyártóüzemének építése Szegeden, a beruházásnak köszönhetően 30 százalékkal növelik a nemespenészes szárazáruk, köztük a kezdetek óta az eredeti receptúra szerint készülő téliszalámi értékesíthető mennyiségét - jelentette be Sutka László megbízott vezérigazgató kedden a csongrádi megyeszékhelyen.
2019. 06. 04. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyit fizetünk egy liter tejért? Ábrán mutatjuk!

felvásárlási ár; 2,8% zsírtartalmú pasztőrözött tej fogyasztói átlagára (forint/liter)
2019. 06. 04. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi pénzt szánunk egy új étel kipróbálására

Az internetezők nagy többségének a magyar konyha a kedvence, egy új étel kipróbálására 2000-5000 forintot szánnak, és mielőtt elmennének egy új étterembe, az interneten olvasnak róla - derült ki a Bónusz Brigád és a GKI Digital közös, étterembe járási szokásokról készített felmérésből.
2019. 06. 01. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csaknem felére csökkent Magyarországon az üdítők cukor- és kalóriatartalma

2010 óta összesen 43 százalékkal csökkent Magyarországon az üdítőitalok és gyümölcslevek átlagos cukor- és kalóriatartalma. A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség korábban tett önkéntes vállalása szerint az alkoholmentes italok átlagos cukor- és kalóriatartalma 2020. év végéig 50 százalékkal lesz kisebb a 2010-es értéknél.
2019. 05. 30. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Biosörfőzdét avattak Gyulaváriban

Biosörfőzdét avattak Gyulaváriban pénteken, amelynek tervezett kapacitása évi 100 ezer liter sör lesz.
2019. 05. 26. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fogyasztásösztönző kampány indul a nyúlhús népszerűsítéséért

Látványfőzéssel egybekötött sajtótájékoztatóval indult útnak a Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) valamint a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács által szervezett nyúlhús fogyasztást ösztönző kampány. Az immár harmadik éve megrendezett promóció célja, hogy növekedjen a jelenleg mindössze 1-2%-os belföldi nyúlhús fogyasztás, valamint, hogy ez, a fehérjében gazdag húsféle legyen része a mindennapi étkezésnek is.
2019. 05. 25. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Első alkalommal rendezték meg az Év fagylatja cukrászversenyt és fesztivált

Első alkalommal rendezték meg az Év fagylatja országos cukrászversenyt és fesztivált, amelynek csütörtökön Szombathely főtere adott otthont.
2019. 05. 24. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Súlyos pénzügyi gondokkal küzd a Vapiano étteremlánc

Súlyos pénzügyi gondokkal küzd a Vapiano étteremlánc német sajtóértesülések szerint, részvényének árfolyama egy év alatt ötödére esett. A tulajdonosoknak a cég megmentése érdekében egy legalább 30 millió eurós feltőkésítéséről kell megállapodniuk a hitelező bankokkal.
2019. 05. 23. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások: