Idén ünneplik először a nemzetközi aszúnapot

A világ egyik legjobb édes borára kívánja felhívni a figyelmet a nemzetközi aszúnap (International Aszú Day), amelyet idén december 10-én ünnepelnek meg először.

Idén ünneplik először a nemzetközi aszúnapot

A több szakmai szervezet - például a Tokaj Reneszánsz Egyesület és a Tokaji Bormívelők Társasága - által is támogatott aszúnaphoz egy a karácsonyi ünnepekhez közeli időpontot kerestek, így esett a választás december 10-re - mondta el az MTI-nek pénteken a kezdeményezés ötletgazdája, Kézdy Dániel, a Tokaji borvidék szakértője.
   
A borszakíró kiemelte: a tokaji aszú talán a világ legjobb édes bora; "a termőhely, a több évszázados tradíció, a helyi szőlőfajták és a napjainkban Tokaj-Hegyalján dolgozó borászok egy olyan mátrixot hoztak létre, amely egyszerre döbbenti meg a kezdő borkedvelőt és a profi sommelier-t" - fogalmazott.
   
A Tokaji borvidék a Zempléni-hegység lábánál, a Bodrog és a Tisza folyók mentén helyezkedik el. A világ első zárt borvidéke 1737 óta, ahová más területről származó szőlőt, mustot és bort nem szabad bevinni. A borok ásványos karakteréért és feszes savaiért a vulkanikus alapkőzet (andezit, riolit, kvarc) felel; a régió éghajlata kontinentális, hosszú és száraz ősszel. A borvidék különlegességét a dűlők eltérő mikroklimatikus és talajviszonyai adják, ezek változatos és jól megkülönböztethető borokat eredményeznek.
   
A speciális tokaji mikroklímának köszönhetően Tokajban évről évre megjelenik az egészséges, érett szőlőszemek aszúsodását előidéző Botrytis cinerea nevű nemespenész. A botritisz által elvékonyított héjon keresztül a bogyó nedvességtartalma elpárolog, a benne levő cukor, sav és aromák pedig koncentrálódnak. Mivel a fürtökön belül ez a folyamat nem egyenletes, ezért az aszús szemeket folyamatosan, kézzel szüretelik.
   
Miután a szemek nedvességtartalma elpárolgott, az aszúszemeket azonos évjáratú borban vagy erjedésben lévő mustban 1-2 napon át rendszeres keverés mellett ázni hagyják, hogy feltárják a beltartalmat. Az áztatás végén az így kapott aszútésztát leveszik, préselik, majd az ebből kinyert mustot erjesztik aszúborrá. A kierjedés utáni maradékcukor-tartalomnak minimum 120 gramm/liternek kell lennie.
   
A megfelelő körülmények között tárolt tokaji aszúk évtizedeken keresztül élményt nyújtanak. Egy jól tárolt, húszéves aszút élmény kóstolni, ekkorra már az aromák némileg átalakulnak, újabb rétegekkel gazdagodik a bor, nem csoda, ha a komoly borgyűjtők is kedvelik. Ugyanakkor érdemes fiatalon is fogyasztani az aszúkat, hiszen a friss tételek még teljesen más, könnyed és vibráló arcukat mutatják - emlékeztetett a szakember.
   
Kézdy Dániel kiemelte, hogy a tokaji aszúk sokszínűsége izgalmas kombinációkra ad lehetőséget az ételpárosítások terén is, az első Aszú Day alkalmából a tokaji aszúk és a kínai konyha jó párosíthatóságára is felhívják a figyelmet.
    

A kormányzat februárban a furmint évének nyilvánította 2017-et, azzal a céllal, hogy felhívja a nemzetközi és a hazai piac, illetve a fogyasztók figyelmét a Tokajban és az országban is az egyik legfontosabb őshonos magyar szőlőfajtára. Az idei esztendőtől ünneplik minden február 1-jén a nemzetközi furmintnapot is.

Kapcsolódó kalkulátorok:

Gyomorsav, reflux kalkulátor - nagy a baj?

Mennyi alkoholt ihatok egy nap? - kalkulátor

Mennyit tudsz a pálinkáról?

Hozzászólások

Rekord év vagy katasztrófa lesz 2018 a szőlőtermelőknek

Az idei tavasztól tapasztalható időjárás különleges helyzetet teremtett a szőlőtermesztésben országszerte. Március végén még hófúvások nehezítették a munkákat az ültetvényeken, három hétre rá pedig berobbant az azóta is tartó meleg idő. Az április és a május is nyáriasan meleg volt, és a rendkívül sok csapadék hatására a szőlővesszők robbanásszerű növekedésbe kezdtek, mostanra pedig soha nem látott mennyiségű és szinte kifejlett fürtöket hoztak. A meleg, csapadékos idő önmagában is hordozza a gombás fertőzések kockázatát, de akár soha nem látott termésre is van kilátás. A természet törekszik a kiegyenlítődésre, de a Varga Pincészet szakemberei úgy vélik, erre egyrészt már nincs elég idő, másrészt júliusban olyan hideg nem lehet, ami jelentősen csökkentheti a szőlő érését. Ezért szinte biztosra mondható, hogy a megszokott augusztus helyett már július 15-e körül elkezdődhet a szüret a hagyományosan első, illatos fajtával, a rendkívül zamatos, friss bort adó Csabagyöngyével.
2018. 06. 20. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így lesz jobb minőségű a bor

A szerkezetváltás segítheti, hogy minél nagyobb mennyiségben és még jobb minőségben lehessen borokat előállítani - fejtette ki Viski József agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár a III. Kecskeméti barackpálinka és borfesztivál alkalmából rendezett szakmai konferencián kedden.
2018. 06. 20. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A június a pezsgőkről fog szólni

Minden eddiginél szélesebb kínálattal, több mint harminc magyarországi és ötvennél több külföldi pincészet mintegy kétszáz pezsgőjével, champagne teremmel és mesterkurzusokkal várja a közönséget a Pezsgő Június Nagykóstoló június 16-án a Corinthia Hotel Budapest termeiben.
2018. 06. 08. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Borháló Borkereskedés lesz a nagy nyári fesztiválok borbeszállítója

Idén is a Borháló Borkereskedés lesz a Sziget Kft. nyári rendezvényeinek - a Volt, a Balaton Sound, a Sziget, a B.my.Lake és a Strand Fesztivál - kizárólagos borbeszállítója - közölte a Borháló márkanév tulajdonosa, a Vinotrend Kft. az MTI-vel.
2018. 06. 03. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kihirdették Az Országház Bora 2018 pályázat nyerteseit

Második alkalommal választották meg Az Országház Borait; a pályázaton nyertes nyolc tétel az Országház fontosabb eseményein képviseli majd Magyarországot.
2018. 06. 02. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Borünnepet rendeznek Debrecenben

Először rendeznek borünnepet május 31. és június 2. között Debrecenben, a programsorozatot a jövőben regionális, majd országos fesztivállá kívánják bővíteni - jelentették be a szervezők kedden Debrecenben, a rendezvény sajtótájékoztatóján.
2018. 05. 22. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén is megrendezik a Somogyi Borfesztivált

Idén is megrendezik a Somogyi Borfesztivált: a megye borait népszerűsítő eseményre június 7. és 10. között várják az érdeklődőket Kaposváron.
2018. 05. 13. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Drágulhatnak a borok

Az erősödő külföldi kereslet és a termelési költségek emelkedése miatt a borok drágulására számít a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT).
2018. 05. 03. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordáron keltek el a Grand Tokaj Zrt. aszúi

Rekordáron keltek el a Grand Tokaj Zrt. muzeális aszúi a Tokaji Borlovagrend hatodik alkalommal megrendezett Nagy Tokaji Borárverésén, szombaton Tokajban.
2018. 04. 22. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Konyári János lett 2018-ban a Borászok Borásza

Konyári János, a balatonboglári Konyári Pincészet alapítója nyerte el a Borászok Borásza címet, míg a Borászok Barátjának a brit Caroline Gilby borszakértőt választották.
2018. 04. 21. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tizenöt borvidék kékfrankosait lehet kóstolni a fővárosban

Tizenöt borvidék több mint ötven termelőjének száznál is több borát ismerhetik meg a látogatók a Winelovers által szervezett Kékfrankos Április Nagykóstolón szombaton Budapesten.
2018. 04. 20. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Április 20-án adják át a Borászok Borásza díjat

Két tokaji, két balatoni és egy villányi borász került be a Borászok Borásza díj döntőjébe, az elismerést április 20-án adják át - mondta Rókusfalvy Pál, a díj alapítója az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.
2018. 04. 18. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar borok mutatkoznak be a Vinitaly olasz szakkiállításon

Újból önálló standdal mutatkoznak be a magyar borok a Vinitaly nemzetközi borászati rendezvényen és szakkiállításon, amely az olaszországi Veronában nyílt meg vasárnap.
2018. 04. 15. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagyszabású fejlesztések a szekszárdi borvidéken

Csaknem két és fél milliárd forint értékű fejlesztést valósítanak meg a szekszárdi borvidék borászatai a Vidékfejlesztési program (VP) támogatásával, a beruházások több helyen is hozzájárulnak a palackos borok mennyiségének növekedéséhez
2018. 04. 14. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagyszabású fejlesztések a szekszárdi borvidéken

Csaknem két és fél milliárd forint értékű fejlesztést valósítanak meg a szekszárdi borvidék borászatai a Vidékfejlesztési program (VP) támogatásával, a beruházások több helyen is hozzájárulnak a palackos borok mennyiségének növekedéséhez
2018. 04. 14. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ezek a V4 országok legjobb borai

Kiválasztották a V4 országok legjobb borait a VinCE Budapest Wine Show-n - közölte az MTI-vel a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) hétfőn.
2018. 04. 10. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekord tételszámmal indult a Kékfrankos Országkóstoló

Rekord tételszámmal indult a Kékfrankos Országkóstoló.
2018. 04. 09. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megválasztották a magyar borvilág legjobbjait

Idén nyolc kategóriában díjazták a magyar borvilág kiválóságait a VinCE Awards-díjjal, amelyet csütörtökön adtak át a 9. VinCE Budapest Wine Show nyitónapján.
2018. 04. 05. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csütörtökön kezdődik a VinCE Budapest borfesztivál

A VinCE Budapest borfesztiválon 15, elsősorban a biodinamikus gazdálkodásról szóló mesterkurzus közül válogathatnak az érdeklődők és 160 kiállító termékeivel ismerkedhetnek meg - mondta Jandrasics Borbála, a VinCE Budapest Wine Show szakmai vezetője az M1 aktuális csatornán hétfőn.
2018. 04. 02. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szerencsen készítik el Magyarország eredetmintázati bortérképét

A DIAGNOSTICUM Zrt mintegy 879 millió forintos támogatással létesített Szerencsen egy NMR (Mágneses Magrezonancia Spektroszkópia) technológiával felszerelt új borászati laboratóriumot és készíti el a Magyar Borok Eredetmintázati Térképét. A fejlesztés célja egy olyan, a nemzetközi adatbázis részét képező bortérkép létrehozása, amely segítségével hitelesíthető a termőhely, fajta és évjárat valódisága. A palackon elhelyezhető ún. NFC címke tanúsítja, hogy az identitás és az autentikusság ellenőrzése NMR meghatározással történt, az eredmény a nemzetközi adatbázisban biztonságos letétben van. Mi ndez kulcsszerepet tölthet be a magyar borok minőségbiztosításának és piaci presztízsének erősítésében – hangsúlyozták a DIAGNOSTICUM Zrt. képviselői.
2018. 03. 22. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás