Így forgasd sikerrel a pénzedet 2016-ban!

Hullámzó teljesítményű pénz- és tőkepiaci folyamatokra számít 2016-ban az Equilor Befektetési Zrt., miután a befektetők globális szinten növekvő kockázatokkal szembesülhetnek. A kínai gazdaság lassulása és az alacsony olajár tartósan fennmaradhat, míg az amerikai elnökválasztás rövid távon okozhat bizonytalanságot. Magyarországon ennek ellenére az év első felében pozitív lehet a hangulat, amit a felminősítési várakozások és a kedvező gazdasági folyamatok támogatnak, de hosszabb távon itthon is gyengülésre lehet berendezkedni. A forint enyhén gyengülő pályán mozoghat, év végére az euróval szemben a 320-as szint közelébe süllyedhet. A magyar részvénypiacon elsősorban a Richter és a MOL lehet a befektetők kedvence.

Így forgasd sikerrel a pénzedet 2016-ban!

2016 a kockázatkezelés éve lehet a pénzügyi piacokon az Equilor Befektetési Zrt. legfrissebb elemzése szerint, miután a világgazdaság számos területén egyre növekvő kockázatokkal kell szembenézni. Ennek alapján a független befektetési szolgáltató hullámzó kereskedésre számít az idei évben mind a részvény-, mind a devizapiacokon.

 

Az év során az egyik legfőbb kockázatot a tartósan alacsony szinten mozgó olaj árfolyama jelentheti, ami elsősorban az olajexportőr országok számára okoz komoly kihívásokat. Két fő tényező miatt maradhat tartósan alacsony az árfolyam: egyrészt technológiai okok (olcsóbban kitermelhető amerikai palaolaj megjelenése a piacon), másrészt a kínai gazdasági növekedés lassulása játszanak közre a folyamatokban, így 2017 végére sem valószínű, hogy 45 dollár fölé szökne az árfolyam. Mindez hosszú távon a komolyan eladósodott olajipari cégek közül többnek a csődjét is magával hozhatja, melynek negatív hatásai a bankszektorban is jelentkezhetnek. A kínai piacokon a gazdasággal kapcsolatos aggodalmak miatt jelentős tőkekiáramlás tapasztalható. A folyamatok hosszabb távon rendezhetik át a kínai kormányzat gazdaságpolitikáját, ami leginkább a fejlődő, délkelet-ázsiai gazdaságokat érintheti negatívan.

 

Az amerikai gazdaság idén visszafogott tempóban növekedhet, miközben a kínai lassulástól való félelem miatt az amerikai jegybank részéről óvatos monetáris politika várható. A gazdaság kilátásait befolyásolja a novemberi elnökválasztás is, amelynek eredménye globálisan is éreztetheti hatását, hiszen az átalakíthatja a külkereskedelmi-külpolitikai kapcsolatokat és átrajzolhatja a globális pénzpiaci térképet is.

 

Az euróövezet gazdasága a korábbiakhoz képest mérsékelt ütemű, de növekvő tendenciát mutatott 2015-ben, miközben megosztott teljesítmény jellemzi a tagállamokat. Az Európai Központi Bank (EKB) ambiciózus célkitűzésekkel indult gazdaságélénkítő programja egyelőre csak mérsékelt hatást váltott ki, de a gyengülő euró támogatta a növekedést. Az alacsony kőolajár nem csak az inflációt tartja alacsonyan az euróövezetben, de a fogyasztást és a beruházást is erősíti, emellett a munkaerő-piaci helyzet javulása is támogatja a fogyasztást.

 

Az euró-dollár árfolyamát elsősorban az amerikai és az európai jegybankok egymástól széttartó monetáris politikája mozgatja: az év során az árfolyam továbbra is gyorsan változtathat irányt, de összességében a dollár erősödhet, és az év első felében elérheti a paritást, azaz a két deviza értéke megegyező lehet.


EUR/USD árfolyam alakulása (1 év)

 

eurusd árfolyam

 

Magyar kilátások

 

Az Equilor szerint a magyar gazdaság növekedésének fő motorja tavaly az ipar, a kereskedelem, a szálláshely-szolgáltatás, valamint vendéglátás teljesítményének javulása volt. Az év első három negyedévét tekintve a GDP növekedési üteme 2,8 százalékra lassult az első félévben mért 3,1 százalékról, míg az év egészét tekintve 2,9 százalék lehetett. Miután az uniós finanszírozású szállítási beruházásoknál bekövetkezett a vártnak megfelelő visszaesés, egyelőre nem várható előretörés a feldolgozóipari vagy más ipari beruházásokban. Ez pedig kulcskérdés lehet 2016-ban, mivel a fogyasztás dinamikája hosszabb távon már nem tudja ellensúlyozni az uniós finanszírozás csökkenését.

 

Az MNB várakozásai szerint 2016 második felétől élénkülhet a hitelezési aktivitás, amit kiegészíthet a lakáspiac felívelése, de ezen pozitív folyamatokat részben ellensúlyozhatják a külső, deflációs környezetből származó negatív hatások. 2016-ban az Equilor 2,2 százalékos GDP növekedési ütemmel számol, és egyelőre hosszabb távon sem lát olyan húzóerőt, amely gyors reálkonvergenciát eredményezhetne. Az inflációt hazánkban is elsősorban az olaj tartósan alacsony árfolyama befolyásolja, melynek hatására az 0,6 százalék lehet éves szinten.

 

Az államháztartás hiánya tavaly alacsonyabb, 1,9 százalékos lehetett az előzetesen tervezett 2,4 százalékkal szemben, ami idén 2 százalékra emelkedhet. A folyó fizetési mérleg többlete továbbra is erős, ami támaszt nyújt a forintnak.

 

Felminősíthetik Magyarországot

 

Idén akár két hitelminősítőnél is befektetésre ajánlott kategóriába kerülhet Magyarország. Ez a nemzetközi alapkezelők esetében vételi érdeklődést válthat ki a magyar részvények esetében, és rövid távon erősítheti a forint árfolyamát is. Hosszabb távon azonban a tavaly is tapasztalt forintgyengülést több más folyamat támogatja. A kormányzat a jelek szerint arra rendezkedett be, hogy tartósan alacsony marad az alapkamat, és az államadósságot a lakossági megtakarításokból és a banki kötvényvásárlásokból finanszírozza.

 

Ennek megfelelően az elmúlt hónapok 306-317 forintos sávja után az év elején a felminősítési várakozások miatt a sáv erősebbik feléhez közelíthet az euró árfolyama, míg az év végéig folyamatos gyengülés mellett 320 forintig süllyedhet az árfolyam. Az MNB a tavalyi kamatvágási sorozat után tartósan, 2017 végéig a jelenlegi szinten kívánja tartani az alapkamatot.

 

Az Equilor várakozása szerint a lengyel alapkamat a következő hónapokban fél százalékkal csökkenhet. Amennyiben ez és az EKB újabb monetáris lazítása megtörténik márciusban, az az MNB-t nem újabb kamatvágásra, hanem további nem-konvencionális intézkedések bevezetésére ösztönözheti, így az év végén is 1,35 százalékon állhat az irányadó magyar kamatláb.

 

Részvénypiaci esélyek

 

A részvénypiacokon az európai részvények jobban teljesíthetnek amerikai társaiknál, tekintettel az EKB monetáris programjának alakulására. Az elmúlt évben a BUX a negyedik legjobban teljesítő részvényindex volt a világon, és a kedvezőtlen nemzetközi hangulat, valamint a geopolitikai feszültségek ellenére a magyar részvények továbbra is jól szerepelnek,.ami a magyar piacra irányítja a figyelmet.

 

Egy jelentős globális korrekció azonban a magyar piacot sem hagyná érintetlenül, de az Equilor az első negyedév vonatkozásában optimista, mivel 2016-ban jelentős lehet az átáramlás a lengyel részvényekből a magyar piacra.

 

A magyar részvények közül az idei két kedvenc a Richter és a MOL. A magyar gyógyszercég esetében 6100 forintos, míg az olajrészvény esetében az Equilor 15865 forintos év végi célárral számol, így felhalmozásra, illetve vételre ajánlja a részvényeket.

 

Miért vesztenek sokan a tőzsdén? Elmondjuk, de meg fogsz lepődni...

Hozzászólások

Az Oroszország elleni szankciók nem ijesztik el a befektetőket

A befektetők jó ideje a kockázatosabb eszközökben, a kockázatosabb országokban keresik a számukra megfelelő hozamokat. A 2014-ben Oroszország ellen bevezetett szankciók után az orosz kötvénypiac már nem tudott annyi dollárban denominált kötvényt kibocsátani, mint korábban, de a nemzetközi befektetők egy részét ez sem tántorította el az orosz piactól. Sikeres vállalati kötvénykibocsátások voltak többek között a telekommunikáció, az alapvető fogyasztási javak és az ingatlanfejlesztés területén. Az Orosz Vasutak 15 milliárd rubeles kötvénykibocsátását kétszeresen jegyezték túl, és a Novolipetszk (acél) 500 millió dolláros, valamint a Nostrum Oil 725 millió dolláros kötvényibocsátásai is jó fogadtatásra találtak a nyugat-európai és észak-amerikai befektetők körében.
2017. 10. 20. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pozitívan fogadták a befektetők a Daimler számait

A harmadik negyedévben év/év alapon 14%-kal 2,27 milliárd euróra esett vissza a Daimler profitja, ám ez főként a Mercedeshez kapcsolódó egyszeri 453 milliós költségnek volt köszönhető, amit légzsák problémák és szoftverfrissítések miatti autó visszahívások eredményeztek.
2017. 10. 20. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősen nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Emelkedéssel indult a kereskedés a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken pénteken. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,39 százalékkal, a frankfurti DAX-index 0,60 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,43 százalékkal emelkedett nyitáskor.
2017. 10. 20. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen alakult a forint

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon péntek reggel, a dollárhoz képest gyengült, míg az euróval, a svájci frankkal és a japán jennel szemben erősödött.
2017. 10. 20. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen alakult a forint estére

Az euróval és a dollárral szemben kissé erősödött, a svájci frank ellenében enyhén gyengült a forint csütörtök estig a bankközi devizapiacon.
2017. 10. 19. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Mol húzta pluszba a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 16,44 pontos, 0,04 százalékos emelkedéssel, 39 098,21 ponton zárt csütörtökön.
2017. 10. 19. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elmaradt a várttól az SAP eredménye

Az SAP ma reggel tette közzé harmadik negyedéves számait, ezzel Európában is megkezdődött a gyorsjelentések sora.
2017. 10. 19. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen zártak Ázsia és a csendes-óceáni térség irányadó tőzsdeindexei

Vegyesen zártak Ázsia és a csendes-óceáni térség irányadó tőzsdeindexei csütörtökön. A kereskedés elején elért tízéves csúcsról lefordultak a mutatók a felemásnak tűnő kínai makroadatok közzététele után.
2017. 10. 19. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen nyithatnak a főbb európai piacok

Vegyesen nyithatnak a főbb nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2017. 10. 19. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen mozgott a forint ma reggel

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon csütörtök reggel: az euróhoz képest kissé gyengült, míg a dollárral, a svájci frankkal és a japán jennel szemben enyhén erősödött.
2017. 10. 19. 08:40
Megosztás:
Hozzászólások:

Merre megy az EUR/HUF árfolyama? Elemzés

Az elmúlt közel 2 hétben jelentősen, mintegy 5 forintot erősödött az euró a forinttal szemben. Ennek elsődleges oka azonban szerintünk mindössze a profitrealizálás, nem pedig a fundamentumokban bekövetkezett változás. Ugyanis azok a befektetők, akiknek sikerült a szeptemberi emelkedő trendet meglovagolniuk, szép nyereségre tehettek szert mindössze néhány hét alatt, melyet most igyekeznek realizálni. Az emelkedő trend eltörésével pedig felerősödtek ezek a profitrealizálási törekvések.
2017. 10. 19. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint estére

Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb nemzetközi devizákkal szemben szerda kora este a reggeli értékekhez képest.
2017. 10. 18. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Az OTP húzta fel a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 171,99 pontos, 0,44 százalékos emelkedéssel, 39 081,77 ponton zárt szerdán.
2017. 10. 18. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zártak a nyugat-európai piacok

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók szerdán.
2017. 10. 18. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kevés elmozdulást vár az elemző a Budapesti Értéktőzsdén

Kevés elmozdulásra számít szerdán a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértő.
2017. 10. 18. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A prémium kategóriába kerülnek a Masterplast részvényei

Október 18-ától a prémium kategóriába sorolják át a Masterplast Nyrt. jelenleg standard kategóriában lévő törzsrészvényeit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatójának a tőzsde honlapján kedden közzétett határozata szerint.
2017. 10. 17. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pozitív meglepetést okozott a Goldman

Pozitív meglepetést okozott a Goldman Sachs is harmadik negyedéves számaival.
2017. 10. 17. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Felülmúlta a várakozásokat a Johnson & Johnson

Felülmúlta a várakozásokat a Johnson & Johnson a harmadik negyedéves gyorsjelentésében.
2017. 10. 17. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült ma a forint

A dollárral szemben viszonylag nagyobb, az euróval és a svájci frankkal szemben csak kisebb mértékben gyengült a forint kedden a bankközi devizapiacon.
2017. 10. 17. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Profitot realizáltak a Mol befektetői

Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 210,11 pontos, 0,54 százalékos csökkenéssel, 38 909,78 ponton zárt kedden.
2017. 10. 17. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás