Így látja a Századvég az inflációs adatot

A tavalyi év második felének növekvő trendjét követően idén februárban ismét mérséklődött a pénzromlás üteme Magyarországon: az éves inflációs ráta 0,3 százalékra esett vissza - közölte a Századvég Gazdaságkutató Zrt. kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint az alacsony infláció az adó- és illetékváltozásokkal, a mérsékelt külső inflációs környezettel, a változatlan háztartásienergia-árakkal és a csökkenő olajárakkal magyarázható. Ezeken belül kiemelték az általános forgalmi adó (áfa) mérséklését, a bürokrácia csökkentését, az üzemanyagok árának több mint 10 százalékos csökkenését, ami az inflációt 0,9 százalékponttal mérsékelte. Hangsúlyozták: a sertéshús ára éves szinten mintegy 20 százalékkal csökkent, ami 0,2 százalékponttal mérsékelte az inflációt.

 

Az élelmiszerek körében mért alacsony, 1,3 százalékos inflációhoz hozzájárult a tej- és tejtermékek árának csökkenése is, azonban a tavalyi kedvezőtlen időjárás miatti rossz termés jelentős áremelkedést idézett elő a cukor, az étolaj, a burgonya, a zöldségek és a gyümölcsök esetén. Arra is rámutattak, hogy februárban alig változott a háztartási energia ára az egy évvel korábbihoz képest, vagyis a rezsicsökkentések inflációra gyakorolt hatása már nem érezhető. Továbbra is magas a szeszes italok és dohányáruk árának 2,6 százalékos növekedése, ugyanakkor a termékek drágulása 0,9 százalékponttal elmarad a januári értéktől. Az átlagot meghaladó mértékben, 1,8 százalékkal nőtt a tartós fogyasztási cikkek és 1,3 százalékkal a szolgáltatások ára.

 

infláció alakulása magyarországon infografika

 

A tartós fogyasztási cikkek kapcsán kiemelték a járművek árának 4,2 százalékos emelkedését, a szolgáltatások közül pedig a lakbérek, a színház- és mozijegyek, valamint a külföldi utazások árának növekedését. A Századvég Gazdaságkutató szerint mindezen termékek és szolgáltatások árának növekedése a háztartások javuló jövedelmi helyzetére és növekvő fogyasztási hajlandóságára utal. Arról is beszámoltak, hogy a bruttó hazai össztermék (GDP) 2015 negyedik negyedévben a várakozásokat meghaladó, 3,2 százalékos ütemben bővült. A felhasználási oldalon a növekedést elsősorban a beruházás és a fogyasztás húzta, 6,5, illetve 3,5 százalékos növekedésével. A beruházások növekedése az európai uniós források magas felhasználásának köszönhető, míg a fogyasztás növekedése a lakosság javuló jövedelmi helyzetével és az autóhitelesek banki elszámolásával magyarázható.

 

Az export 7,7, míg az import 8,0 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. A külkereskedelem egyenlegének javulása a termékek nettóexport-bővülésének, illetve az energiahordozók csökkenő importjának és a gépek és szállítóeszközök növekvő exportjának köszönhető - tették hozzá. A maginfláció februárban 1,4 százalékra csökkent, egyelőre messze elmarad a jegybank várakozásaitól. A tartósan alacsony külső infláció, az alacsony inflációs várakozások és az áfacsökkentések továbbra is mérsékelt, éves szinten 2 százalék alatti inflációt eredményezhetnek. Ennek megfelelően a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az Európai Központi Bank (EKB) márciusi döntését is figyelembe véve további lazítást hajthat végre.

 

A Századvég Gazdaságkutató szerint a lazításnak nem konvencionális eszközei lehetnek, de az év közepétől kezdve az alapkamat további csökkentése is lehetséges. Azonban a kamat tartásának valószínűségét növeli, hogy az alacsony infláció azon termék- és szolgáltatásáraknak köszönhető, amelyek elsősorban külső tényezőktől függnek vagy egyszeri tételek, míg a fogyasztás élénkülése egyre jelentősebb inflációs nyomást eredményez.

Hozzászólások

Viharos szél miatt az ország nagy részére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki

A sok eső miatt már nem, de a viharos szél miatt az ország nagy részére elsőfokú figyelmeztetést adott ki keddre a meteorológiai szolgálat.
2017. 10. 24. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az 1956-os forradalmat megelőzően komoly ellátási problémák voltak a városokban

Az 1956-os forradalmat megelőzően komoly ellátási problémák voltak a városokban, ez is az egyik tényezője volt a forradalomnak - mondta Boros Imre közgazdász az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.
2017. 10. 23. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Cinema City Filmünnep idei műsorán több mint 50 filmet nézhet meg

A Cinema City Filmünnep idei műsorán több mint 50 filmet, köztük négy premiert és hatot premier előtt nézhet meg a közönség október 26. és 29. között a mozihálózat fővárosi és vidéki termeiben.
2017. 10. 23. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megújulnak a margitszigeti Danubius-szállodák

Megújulnak a margitszigeti Danubius-szállodák: a Danubius Health Spa Resort Margitsziget szálloda közösségi tereinek átalakítása egy hét múlva indul, eközben folytatódik a Grand Hotel szobáinak felújítása is, a beruházások értéke meghaladja az egymilliárd forintot - közölte a szállodaüzemeltető az MTI-vel.
2017. 10. 23. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rengeteg eső lesz országszerte

A sok eső veszélye miatt két megyében és Budapesten a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetés van érvényben, de a többi megyére is első- vagy másodfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat. A fél országban erős szélre is figyelmeztetnek.
2017. 10. 23. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi fiatalnak van nyelvvizsgája Magyarországon

adott évben nyelvvizsgát tett 14-19 évesek; adott évben nyelvvizsgát tett 20-24 évesek
2017. 10. 23. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Dzsesszvilágsztárok Budapestre

A nemzetközi dzsessz-színtérről Dave Holland, Joshua Redman, Nicholas Payton, James Ulmer, Lizz Wright, Robert Fonseca, Jan Garbarek és Victor Wooten is koncertet ad Budapesten a következő egy évben a Get Closer szervezésében.
2017. 10. 23. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Varga Gábor lett a polgármester Medgyesbodzáson

A független Varga Gábort választották polgármesterré a Békés megyei Medgyesbodzáson vasárnap - tájékoztatta a helyi választási iroda az MTI-t.
2017. 10. 23. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A 20. századi magyar történelem legnagyszerűbb eseménye az 1956-os forradalom

A 20. századi magyar történelem legnagyszerűbb eseménye az 1956-os forradalom - jelentette ki a Fidesz frakcióvezetője vasárnap Szentesen.
2017. 10. 23. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jövő év májusától működik az országos jégkár-mérséklő rendszer

Jövő év májusától működik majd az országos jégkár-mérséklő rendszer, amelynek következtében több tízmilliárd forint megtakarítás érhető el évente csak a mezőgazdaságban - közölte a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára pénteken Karcagon.
2017. 10. 22. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kiadós esőzéssel kezdődik a hét

A hétfői ünnepnapon országszerte kiadós esőzésre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat. Több megyére másodfokú, két megyére és a fővárosra a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adták ki a sok eső miatt.
2017. 10. 22. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nyerhettél a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 42. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2017. 10. 22. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változnak az átlagkeresetek

teljes munkaidőben foglalkoztatottak; havi nettó átlagkereset; költségvetés és a versenyszféra; forint/hó
2017. 10. 22. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

17 százalékkal nőtt a fizikai munkát végző dolgozók átlagos bruttó órabére

A harmadik negyedévben 859 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére közel 7 ezer dolgozó béradatainak elemzése alapján, ez 17 százalékos növekedés a tavalyi év hasonló időszakában elért 734 forinthoz képest - közölte a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. az MTI-vel.
2017. 10. 22. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Javult a levegő minősége Nyíregyházán

Javult a levegő minősége Nyíregyházán, a szálló por koncentrációja szombaton a szmogriadó tájékoztatási küszöbértéke alá csökkent - közölte a városháza sajtószolgálata vasárnap az MTI-vel.
2017. 10. 22. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Több megyére és a fővárosra is figyelmeztetéseket adtak ki sok eső miatt

A várható sok eső miatt két megyére és a fővárosra elsőfokú, hat megyére pedig másodfokú figyelmeztetést adott ki vasárnapra az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2017. 10. 22. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kamatdöntés, kiskereskedelmi statisztikai adatok várhatók a jövő héten

Bár elemzők nem várnak változást az alapkamatban, a hosszú hétvége után a jegybank monetáris tanácsának keddi kamatdöntő ülése lesz a hét egyik fontos eseménye, illetve kiskereskedelmi adatok is várhatóak.
2017. 10. 22. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Négymilliárd forintból épül tudásközpont Szekszárdon

Több mint négymilliárd forintos beruházással tudásközpont épül Szekszárdon a Modern városok program keretében. A létesítmény, amelyben könyvtár és levéltár is lesz, a tervek szerint 2019-ben készül el.
2017. 10. 22. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyesült Államok Nagydíja - Hamilton indul az élről, Vettel a második helyről

A negyedik világbajnoki címéért hajtó Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája nyerte a Forma-1-es Egyesült Államok Nagydíjának szombati időmérő edzését, így a vasárnapi futamon ő rajtolhat majd az első helyről.
2017. 10. 22. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Novemberben mutatják be a Luxemburg grófját az Operettszínházban

Az évad első bemutatójaként a Luxemburg grófját láthatja november 4-én a Budapesti Operettszínházban a közönség. A premierhez kapcsolódva különleges jótékonysági árverést is tartanak.
2017. 10. 22. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás