Így profitálhat Ön is mások luxusából

Több, mint 400 százalékos piaci bővülést ért el a személyes luxuscikkek – órák, ékszerek, márkás ruhák, stb – értékesítése az elmúlt 20 év során, évi 88 milliárd euróról 260 milliárd euróra növelve a volumenét.

Így profitálhat Ön is mások luxusából

A 2018-as adatok alapján ez mintegy ötödét teszi ki a globális luxuspiaci vásárlásoknak. A fogyasztók ugyanis további:

- 495 milliárd euró értékben vásárolnak luxusautókat,

- 121 milliárd eurót szánnak különleges gasztronómiai élvezetekre,

- 41 milliárd eurót költenek exkluzív bútorok beszerzésére,

- 190 milliárd eurónyi bevételt generálnak a prémium magánegészségügyi intézmények számára.

A luxusipar így 2019-re, egy 1200 milliárd eurót meghaladó globális és gigantikus iparággá nőtte ki magát, egyre több magán- és intézményi befektető érdeklődését felkeltve ezzel a pénz- és tőkepiacon.

Kulisszatitkok a jövő befektetéseiről

Összefoglalónk egy a jövő befektetéseivel foglalkozó 7 részes cikksorozat ötödik része és a 2019. tavaszán megrendezett Megatrend Investment Pitch 2019 tudásanyagát dolgozza fel. A szakmai rendezvény fókuszában az Aegon Alapkezelő Megatrend befektetési alapja állt, melynek célja, hogy a jövő iparágaiba (például: luxustermékek gyártása- és kereskedelme) fektetve maximalizálja a hozamokat.

Az alap különlegessége, hogy a portfóliómenedzserek munkáját a Corvinus Egyetem hallgatói segítik. A “personal luxury goods” témájával foglalkozó cikkünk is Holczer Balázs és Patócs Dániel szakmai elemzése alapján készült.

Még tovább nőhet luxus iránti kereslet

A piaci elemzők még hosszú évtizedeken keresztül látványos növekedést prognosztizálnak a luxustermékekkel kapcsolatban. Ezt a véleményüket az alábbi 3 tényezőre alapozzák:

- Kiéleződő társadalmi egyenlőtlenségek: A világ lakosságának leggazdagabb 1%-a rendelkezik a globális vagyon 40%-ával, míg a népesség alsó 80%-a mindössze 7%-t birtokolja ennek a vagyonnak. Ez az egyenlőtlenség az elmúlt időszakban csak tovább éleződött, mely trend a jövőben is folytatódik.

- Növekvő metropoliszok: A korábbi hajtómotort jelentő fejlődő országok tízmilliós metropoliszainak (például: Tokyo, Peking, Mumbai, Shanghai, Delhi, Lagos,) népessége még tovább emelkedhet a következő évtizedekben. A nagy számok törvénye alapján így még többen érdeklődhetnek a luxus iránt a jövőben.

- Personal branding elterjedése: Világszerte felértékelődik a személyes márka szerepe, amit a modern társadalom tagjai a karrierútjuk és a magánéletük menedzselésében is egyre tudatosabban használnak.

Az egyéni „image” felépítésének pedig egyik lehetséges formája a luxuscikkek birtoklása. Mindezek tükrében az iparági elemzők úgy vélik, hogy a személyes luxuscikkek jelenlegi 260 milliárd eurós piaca 2025-re akár 320-365 milliárd eurónyira is nőhet, rendkívül jó profitehetőséghez juttatva ezzel a befektetőket.

Milyen cégekre érdemes odafigyelni?

Az elmúlt évtizedekben az érdeklődés az összes prémium- és luxustermék iránt növekedett, ezért sokféle lehetőség vár a befektetőkre a luxuscikkek piacán. Íme, néhány kézenfekvő példa:

- Karakteres prémium autómárkák.

- Luxusutazásokkal kapcsolatos termékeket és szolgáltatásokat kínáló vállalatok.

- Magas presztízsű italmárkák.

- Egyedi ékszereket gyártó- és forgalmazó ismert brandek.

- Exkluzív, extravagáns, de erős márkával rendelkező ruhamárkák tervezői- és forgalmazói.

- Luxusszolgáltatást kínáló magánegészségügyi szolgáltatások.

egyedi ékszer

Magánbefektetőként a luxusiparban

A korábbi cikkeinkben felsorolt önvezető jármű technológiákkal, ESG befektetői szemlélettel, valamint gyógyszeripari- és LNG fejlesztésekkel szemben a luxuscikkek piacát akár laikus rajongóként is jól átláthatja bárki. Így például ráérezhet a jövőbeli trendekre vagy divatirányzatokra. A luxusipar esetében viszont a cégek- és vállalatok száma állítja lehetetlen kihívás elé a magánbefektetőket, hiszen egy jól diverzifikált luxuspiaci befektetéshez akár több tucat vagy mégtöbb vállalat részvényét is be kell emelni a portfólióba. Ez pedig átláthatatlan, kezelhetetlen és magas költségű befektetési portfóliót eredményez egy kisbefektető számára.

Befektetés kollektív formában

A költséghatékony megoldást a luxusipari befektetések esetében is egy olyan alap megvásárlása jelentheti, ami a luxuscikkek piacán is aktív tőkével rendelkezik. Ilyen például az Aegon Alapkezelő Megatrend befektetési alapja, amit akár adómentesen, kedvező díjszabással is megvásárolhat az alábbi gomb megnyomásával:

Hozzászólások

Szerdától prémium kategóriásak a 4iG részvényei

A 4iG Nyrt. részvényei június 19-től prémium kategóriás részvényeknek minősülnek a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatójának határozata alapján - tette közzé a társaság kedden, a tőzsde honlapján.
2019. 06. 18. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben kedd este a reggeli szintekhez képest.
2019. 06. 18. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős pluszban zártak a tőzsdék

Erős nyereségben zártak a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek kedden annak nyomán, hogy Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke újabb gazdaságösztönző intézkedéseket ígért arra az esetre, ha az infláció nem jön lendületbe.
2019. 06. 18. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Richter húzta fel a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 157,92 pontos, 0,39 százalékos emelkedéssel, 40 922,41 ponton zárt kedden, ami a Richter közel 4 százalékos emelkedésének köszönhető, a többi vezető papír gyengült.
2019. 06. 18. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A tőzsdei bevezetés, mint reális exit alternatíva

A május végén megrendezett Venture Capital Summit, a kockázati tőkét középpontba állító szakmai csúcskonferencia keretében felmerült a tőkepiaci bevezetés, mint az exit egyre népszerűbb, reális alternatívája. A témát Tóth József, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. tőkeprogramjának, a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alapnak a tranzakciós igazgatója mutatta be. Bejegyzésünkben ezt a kérdéskört vizsgáljuk meg részletesebben, illetve körbejárjuk, mire kell felkészülnie egy vállalatnak, ha ezt a kilépési
2019. 06. 18. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyűlnek a felhők az Apple körül

Egyre borúsabbak az elemzők az Apple okostelefon értékesítésével kapcsolatban, továbbra is a kínai piac lehet a gyenge pont.
2019. 06. 18. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Itt vannak a részletek a Facebook új kriptovalutájáról a Libra-ról

Ma reggel tette közzé a Facebook azt a 29 oldalas dokumentumot, amiben részleteket közöl a vezetésükkel bevezetni kívánt kriptodevizáról, a Libra-ról.
2019. 06. 18. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Bevált a jóslat! Nem meglepő a MÁP Plusz sikere

Varga Mihály pénzügyminiszter tájékoztatása szerint a jegyzés első hetében 529 milliárd forint értékben váltottak ki az érintett magánszemélyek az új, lépcsős kamatozású konstrukciójából, a Magyar Állampapír (MÁP) Plusz kötvényből. A jegyzési érték minden idők legmagasabb egyhetes forgalmi adata a piacon.
2019. 06. 18. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Saját kriptopénzt tervez a Facebook - emelkedik a részvény

4%-kal emelkedtek tegnap a Facebook részvényei, miután a vállalat saját kriptopénz bevezetését szorgalmazza.
2019. 06. 18. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengén kezdtek a tőzsdék

London kivételével csökkenő indexekkel indult a kereskedés kedden a főbb európai értékpapírpiacokon.
2019. 06. 18. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ma semleges a befektetői hangulat

A nemzetközi befektetői hangulat semleges, így kisebb elmozdulásokat vár nyitás után a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője.A nemzetközi befektetői hangulat semleges, így kisebb elmozdulásokat vár nyitás után a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) kedden az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője.
2019. 06. 18. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint estére

Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben hétfő este a reggeli szintekhez képest.
2019. 06. 17. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen zártak az európai tőzsdék

Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek hétfőn, a befektetők kivárásra rendezkedtek be az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve e heti kamatdöntő ülése előtt.
2019. 06. 17. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Már forognak az MKB Bank részvényei a Budapesti Értéktőzsdén

A mai napon megindult a kereskedés az MKB Bank újonnan bevezetett, standard kategóriás részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén. A pénzintézet 100 milliárd forint össznévértékű törzsrészvényeinek bevezetését követően kezdi meg a kereskedést a BÉT Részvények Standard kategóriájában.
2019. 06. 17. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szép pluszban zárt a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 176,31 pontos, 0,43 százalékos emelkedéssel, 40 764,49 ponton zárt hétfőn.
2019. 06. 17. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Összekapcsolták a londoni és a sanghaji tőzsdét

Összekapcsolták hétfőn a Londoni Értéktőzsdét (LSE) és a sanghaji tőzsdét. A lépés lehetővé teszi, hogy az e piacokon jegyzett vállalati papírokkal letéti jegyek formájában mindkét tőzsdén kereskedni lehessen.
2019. 06. 17. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Zuhan a Lufthansa, szerencsére csak a részvények

A csökkenő jegyárak és az erős verseny miatt idén már másodjára csökkentette 2019-es eredményvárakozását a Lufthansa.
2019. 06. 17. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mától indul a kereskedés az MKB Bank részvényeivel

Hétfőtől kereskednek az MKB Bank Nyrt. részvényeivel a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT).
2019. 06. 17. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedéssel indul a hétfői kereskedés Európában

Indexemelkedéssel indult a kereskedés hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.
2019. 06. 17. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult a BÉT forgalma ezen a héten

Csökkenő forgalom mellett esett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a négynapos kereskedési héten, a BUX 40 588,18 ponton zárt pénteken, 1,39 százalékkal, 571,39 ponttal alacsonyabban az előző heti záró értékénél.
2019. 06. 16. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások: