Így profitálhat Ön is mások luxusából

Több, mint 400 százalékos piaci bővülést ért el a személyes luxuscikkek – órák, ékszerek, márkás ruhák, stb – értékesítése az elmúlt 20 év során, évi 88 milliárd euróról 260 milliárd euróra növelve a volumenét.

Így profitálhat Ön is mások luxusából

A 2018-as adatok alapján ez mintegy ötödét teszi ki a globális luxuspiaci vásárlásoknak. A fogyasztók ugyanis további:

- 495 milliárd euró értékben vásárolnak luxusautókat,

- 121 milliárd eurót szánnak különleges gasztronómiai élvezetekre,

- 41 milliárd eurót költenek exkluzív bútorok beszerzésére,

- 190 milliárd eurónyi bevételt generálnak a prémium magánegészségügyi intézmények számára.

A luxusipar így 2019-re, egy 1200 milliárd eurót meghaladó globális és gigantikus iparággá nőtte ki magát, egyre több magán- és intézményi befektető érdeklődését felkeltve ezzel a pénz- és tőkepiacon.

Kulisszatitkok a jövő befektetéseiről

Összefoglalónk egy a jövő befektetéseivel foglalkozó 7 részes cikksorozat ötödik része és a 2019. tavaszán megrendezett Megatrend Investment Pitch 2019 tudásanyagát dolgozza fel. A szakmai rendezvény fókuszában az Aegon Alapkezelő Megatrend befektetési alapja állt, melynek célja, hogy a jövő iparágaiba (például: luxustermékek gyártása- és kereskedelme) fektetve maximalizálja a hozamokat.

Az alap különlegessége, hogy a portfóliómenedzserek munkáját a Corvinus Egyetem hallgatói segítik. A “personal luxury goods” témájával foglalkozó cikkünk is Holczer Balázs és Patócs Dániel szakmai elemzése alapján készült.

Még tovább nőhet luxus iránti kereslet

A piaci elemzők még hosszú évtizedeken keresztül látványos növekedést prognosztizálnak a luxustermékekkel kapcsolatban. Ezt a véleményüket az alábbi 3 tényezőre alapozzák:

- Kiéleződő társadalmi egyenlőtlenségek: A világ lakosságának leggazdagabb 1%-a rendelkezik a globális vagyon 40%-ával, míg a népesség alsó 80%-a mindössze 7%-t birtokolja ennek a vagyonnak. Ez az egyenlőtlenség az elmúlt időszakban csak tovább éleződött, mely trend a jövőben is folytatódik.

- Növekvő metropoliszok: A korábbi hajtómotort jelentő fejlődő országok tízmilliós metropoliszainak (például: Tokyo, Peking, Mumbai, Shanghai, Delhi, Lagos,) népessége még tovább emelkedhet a következő évtizedekben. A nagy számok törvénye alapján így még többen érdeklődhetnek a luxus iránt a jövőben.

- Personal branding elterjedése: Világszerte felértékelődik a személyes márka szerepe, amit a modern társadalom tagjai a karrierútjuk és a magánéletük menedzselésében is egyre tudatosabban használnak.

Az egyéni „image” felépítésének pedig egyik lehetséges formája a luxuscikkek birtoklása. Mindezek tükrében az iparági elemzők úgy vélik, hogy a személyes luxuscikkek jelenlegi 260 milliárd eurós piaca 2025-re akár 320-365 milliárd eurónyira is nőhet, rendkívül jó profitehetőséghez juttatva ezzel a befektetőket.

Milyen cégekre érdemes odafigyelni?

Az elmúlt évtizedekben az érdeklődés az összes prémium- és luxustermék iránt növekedett, ezért sokféle lehetőség vár a befektetőkre a luxuscikkek piacán. Íme, néhány kézenfekvő példa:

- Karakteres prémium autómárkák.

- Luxusutazásokkal kapcsolatos termékeket és szolgáltatásokat kínáló vállalatok.

- Magas presztízsű italmárkák.

- Egyedi ékszereket gyártó- és forgalmazó ismert brandek.

- Exkluzív, extravagáns, de erős márkával rendelkező ruhamárkák tervezői- és forgalmazói.

- Luxusszolgáltatást kínáló magánegészségügyi szolgáltatások.

egyedi ékszer

Magánbefektetőként a luxusiparban

A korábbi cikkeinkben felsorolt önvezető jármű technológiákkal, ESG befektetői szemlélettel, valamint gyógyszeripari- és LNG fejlesztésekkel szemben a luxuscikkek piacát akár laikus rajongóként is jól átláthatja bárki. Így például ráérezhet a jövőbeli trendekre vagy divatirányzatokra. A luxusipar esetében viszont a cégek- és vállalatok száma állítja lehetetlen kihívás elé a magánbefektetőket, hiszen egy jól diverzifikált luxuspiaci befektetéshez akár több tucat vagy mégtöbb vállalat részvényét is be kell emelni a portfólióba. Ez pedig átláthatatlan, kezelhetetlen és magas költségű befektetési portfóliót eredményez egy kisbefektető számára.

Befektetés kollektív formában

A költséghatékony megoldást a luxusipari befektetések esetében is egy olyan alap megvásárlása jelentheti, ami a luxuscikkek piacán is aktív tőkével rendelkezik. Ilyen például az Aegon Alapkezelő Megatrend befektetési alapja, amit akár adómentesen, kedvező díjszabással is megvásárolhat az alábbi gomb megnyomásával:

Hozzászólások

Így gyengült a forint

Gyengült a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben hétfő este a reggeli szintekhez képest.
2019. 09. 16. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentős mínuszban a tőzsdék!

Jelentős mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék hétfőn, miközben a kőolaj világpiaci ára meredeken, több mint 13 százalékkal emelkedett a szaúd-arábiai olajlétesítmények ellen hétvégén elkövetett dróntámadások következtében.
2019. 09. 16. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zárt a magyar tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 534,35 pontos, 1,33 százalékos emelkedéssel, 40 819,A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 534,35 pontos, 1,33 százalékos emelkedéssel, 40 819,56 ponton zárt hétfőn.56 ponton zárt hétfőn.
2019. 09. 16. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi rángatja a valutákat?

Átmeneti stagnálás után lassú ütemű forintgyengülésre, és ezáltal felfelé kúszó euróárfolyamra; az angol font esetében pedig a Brexit sorsától függő zuhanásra vagy meredek emelkedésre számít a banki szakértő. Aki rubelbe fektetne, a Krímre figyeljen!
2019. 09. 16. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenéssel kezdheti a hetet a BÉT

Csökkenéssel kezdheti a hetet a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) a kedvezőtlen nemzetközi hangulat miatt - írta az MTI-nek hétfőn küldött előrejelzésében Varga Zoltán, az Equilor elemzője.
2019. 09. 16. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így teljesített a héten a hazai részvénypiac

Növekvő forgalomban mérséklődött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 40 285,21 ponton zárt pénteken, 27,25 ponttal, 0,07 százalékkal alacsonyabban az előző heti záróértékénél.
2019. 09. 15. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Visszautasította a honkongi tőzsde vételi ajánlatát a Londoni Értéktőzsde

Visszautasította pénteken a Londoni Értéktőzsde (LSE) igazgatósága a hongkongi tőzsdét üzemeltető cég vételi ajánlatát.
2019. 09. 14. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint péntek estére

Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben péntek este a reggeli szintekhez képest.
2019. 09. 13. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedéssel zártak a nyugat-európai tőzsdék

Emelkedéssel zártak a vezető európai tőzsdék pénteken, miután az Európai Központi Bank agresszív gazdaságélénkítő csomagot fogadott el az euróövezet gyengélkedő gazdaságának fellendítésére. Javította a kockázatvállalási kedvet az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségek enyhülése is.
2019. 09. 13. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kiemelkedően teljesített a Magyar Telekom

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 218,26 pontos, 0,54 százalékos emelkedéssel, 40 285,21 ponton zárt pénteken.
2019. 09. 13. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így indult a péntek a New York-i tőzsdén

Vegyesen nyitottak a New York-i tőzsde irányadó indexei pénteken.
2019. 09. 13. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kétszámjegyű emelkedést produkáltak idén a legjobb zöldbefektetések

Az utóbbi években jelentősen megnőtt az etikus befektetések közé tartozó, úgynevezett zöldbefektetések népszerűsége a globális tőkepiacokon. Az ilyen eszközökbe invesztálók számára a hagyományos befektetői szempontok – azaz a hozam, a kockázat és a likviditás – mellett az is elsődleges, hogy a pénzükkel hozzájáruljanak a környezeti kockázatok csökkentéséhez, a környezeti szempontból is fenntartható fejlődéshez, illetve a társadalmi célok eléréséhez. A zöldeszközökbe való befektetés a nehezen számszerűsíthető jó érzés mellett ráadásul a befektetés akár jelentős felértékelődését is eredményezheti, ha megfelelő körültekintéssel választjuk ki az instrumentumokat. Ezeknek köszönhetően a zöldbefektetések értéke két év alatt, 2018 elejére 34 százalékkal, 30700 milliárd dollárra nőtt a fejlett piacokon - hívja fel a figyelmet Rotyis József, az SPB Befektetési Zrt. vezető privátbankára.
2019. 09. 13. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Összekaparta magát az EURÓ

Nagy kilengések jellemezték az EUR/USD kurzust tegnap az EKB kamatdöntő ülését követően.
2019. 09. 13. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

London kivételével pluszban nyitottak a tőzsdék

London kivételével indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon.
2019. 09. 13. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

579 millió forint adózott eredményt ért el a 4iG

A 4iG Nyrt. az első fél évben 579 millió forint adózott nyereséget ért el a tavalyi első fél évi 246 millió forint veszteség után, az év végére minden várakozást meghaladhat a társaság eredményessége a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett konszolidált, IFRS szerinti jelentés szerint.
2019. 09. 12. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább döcög a forint

Vegyesen alakult a forint árfolyama a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben csütörtök este a reggeli szintekhez képest.
2019. 09. 12. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zártak az európai tőzsdék

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön.
2019. 09. 12. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Alulteljesített a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 135,66 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 40 066,95 ponton zárt csütörtökön.
2019. 09. 12. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az iráni találkozó hírére nagyot esett a WTI

A WTI 56,11 dollárig esett ma reggel, miután kiderült, hogy Trump a New York-i ENSZ találkozó keretében a hónap végén találkozni szeretne Hassan Rouhani iráni elnökkel.
2019. 09. 12. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újra erőre kapott a forint

Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon csütörtök reggel.
2019. 09. 12. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások: