Így telt Szlovénia 2017-es éve

A migrációs válság kezelése, a választások és a diplomáciai offenzíva jegyében telt a 2017-es év Szlovéniában, az év második felét teljesen beárnyékolta a Horvátországgal folytatott határvita.

Így telt Szlovénia 2017-es éve

A szlovén parlament még az év elején elfogadta a külföldiekről szóló törvény módosítását, ami lehetővé teszi, hogy az illegális migránsok belépését már a határon elutasítsák. Erre azután került sor, hogy 2016 márciusában a nyugat-balkáni útvonalon található országok fokozatosan lezárták határaikat a migránsok előtt. Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy az adott országban akarnak menedéket kérni. Amennyiben mégis illegális határsértést követ el valaki, a hatóságok visszakísérik az államhatárra és visszaküldik abba az országba, ahonnan érkezett. A törvénymódosítás ellen számos szlovén és külföldi civil és nemzetközi szervezet is tiltakozott.
    

Annak ellenére, hogy Miro Cerar szlovén miniszterelnök balközép koalíciós kormánya 2014 óta a szlovén költségvetési hiányt az európai uniós követelmény, a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alá szorította, és az ország gazdasági aktivitása nagyban javult, számos külföldi befektetés valósult meg, csökkent a munkanélküliség is, a bankszektor pedig stabilizálódott, jelentősen csökkent a kormányfő támogatottsága. Cerar pártját, a Modern Közép Pártot (SMC) a választók mindössze 5,5 százaléka támogatja.
    

Az egyre jobb gazdasági mutatók ellenére az év második felét teljesen beárnyékolta a Horvátországgal folytatott határvita.
    

A nemzetközi döntőbíróság Szlovénia javára döntött a Horvátországgal fennálló határvita ügyében a Pirani-öböl közepén húzódó határvonalat illetően, amelyet az ítélet szerint módosítani kell, hogy a szlovénok ne csak horvát területi vizeken keresztül tudjanak kijutni az Adriai-tengerre. Szlovénia üdvözölte a döntést, Horvátország azonban nem tekinti kötelező érvényűnek.
    

Horvátország és Szlovénia 2009-ben fordult nemzetközi döntőbírósághoz a fennálló határvita miatt, de Zágráb 2015-ben egyoldalúan kihátrált a döntőbírósági rendezéstől, miután a horvát sajtóban olyan lehallgatási felvételek leiratai jelentek meg, amelyek arra utalnak, hogy a szlovén fél a bíróság szlovén tagján keresztül Ljubljana számára kedvező döntést lobbizott ki.
    

Szlovénia több arra irányuló próbálkozása után, hogy tárgyaljon Horvátországgal a döntés végrehajtásáról, az álláspontok az év végéig sem közeledtek egymáshoz.
    

Szlovénia ezért kisebb diplomáciai offenzívát indított az Európai Unióban (EU) Zágráb ellen.
    

Karl Erjavec külügyminiszter úgy vélte: az Európai Bizottságnak (EB) nyomást kell gyakorolnia Horvátországra, hogy elfogadja a hágai nemzetközi döntőbíróság határozatát. A diplomácia vezetője az EU-tagállamok között is megpróbált támogatókat szerezni az ügyhöz. Horvátország azonban továbbra is annak kétoldalú rendezését szorgalmazza.
    

Cerar tárgyalna horvát kollégájával, mert a határvitát le akarja zárni a 2018-as parlamenti választások előtt, ugyanis nem szeretné, ha az kampánytémává válna. Erjavec ugyanakkor az ítélet párbeszéd nélküli végrehajtását szorgalmazza. A külügyminiszter az év végén bejelentette, hogy Ljubljana pert készül indítani Horvátország ellen, és Szlovénia blokkolta Zágráb csatlakozását is a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD).
    

Két másik szomszédjával, Magyarországgal és Ausztriával ezzel szemben jó viszonyt ápol Ljubljana, habár kisebb diplomáciai feszültséget okozott Szlovénia és Ausztria között a szigorított határellenőrzés. Ljubljana elviekben nem ellenzi a belső határok ellenőrzését, de a kormány úgy vélte: nem volt szükség szeptemberben az osztrák-szlovén határon Ausztria részéről bevezetett szigorított határellenőrzés meghosszabbítására.
    

A Szlovénia és Horvátország közötti feszültség rányomta a bélyegét a szlovén elnökválasztásra is, amelynek egyik fő témája a szlovén-horvát határvita volt. Borut Pahor hivatalban lévő államfő volt a miniszterelnök, amikor horvát kollégájával, Jadranka Kosorral megállapodtak, hogy döntőbírósági úton rendezik a határvitát.
   
A novemberben tartott elnökválasztás második fordulóját ugyan Borut Pahor nyerte meg a szavazatok 52,94 százalékával, de alig maradt el tőle Kamnik polgármestere, a baloldali Marjan Sarec, aki a voksok 47,06 százalékát szerezte meg.
    

Belpolitikai csatározásoktól sem volt mentes a múlt év.
   
A balközép kormánykoalíció minden lépését élesen bírálta az ellenzék, ami komoly erőpróba elé állította a kormányt, folyamatosan védekezni kényszerült, de ez egyelőre nem okozott szakadást a koalícióban. A közelgő parlamenti választások azonban eredményeztek nézeteltéréseket a Cerar vezette SMC és a nagyobbik koalíciós párt, a Karl Erjavec külügyminiszter által vezetett balközép Szlovén Nyugdíjasok Pártja (DeSUS) között. A legnagyobb ellentétek a már említett szlovén-horvát határvita miatt alakultak ki. Továbbá Cerar pártja saját jelöltet indított az elnökválasztáson, Erjavec pártja ezzel szemben Pahort támogatta.
    

A parlamenti választásokat nagy valószínűséggel június elején rendezik meg Szlovéniában.

 

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képes

Hozzászólások

Vegyes kezdés várható az európai tőzsdéken

Vegyes kezdésre lehet számítani hétfőn a főbb európai értékpapírpiacokon.
2018. 01. 22. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kedden veszi kezdetét a Világgazdasági Fórum

Kedden kezdődik és négy napon át tart a 48. Világgazdasági Fórum a svájci Davosban, ahol számos állam- és kormányfő mellett a gazdaság és a pénzügyi élet kiemelkedő képviselői vesznek részt.
2018. 01. 22. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

2017 rekordév volt a magyar-német agrárkereskedelemben

Várhatóan újabb történelmi csúcsra emelkedett a magyar-német agrárkereskedelmi forgalom 2017-ben 2016 után - közölte a Földművelésügy Minisztérium (FM) pénteken a berlini Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche - IGW) kezdetének alkalmából.
2018. 01. 22. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi nehezíti Ukrajna helyzetét?

Az Ukrajna határai mentén kialakult konfliktusok mellett például az országot fenyegető járványok is nehezítik az állam helyzetét - mondta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Társadalomtudományi Kutatóközpontjának főmunkatársa vasárnap az M1 aktuális csatornán.
2018. 01. 21. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Száz párt készül indulni az olasz parlamenti választásokon

Több mint száz olaszországi politikai formáció regisztrálta magát vasárnapig a márciusi parlamenti választásra, amelyen jelöltként Paolo Gentiloni jelenlegi miniszterelnök is indul. A felmérések szerint nagy meglepetésnek azonban a volt miniszterelnök Silvio Berlusconi számít.
2018. 01. 21. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyivel nőtt az orosz államadósság tavaly

Oroszország államadóssága tavaly 14,952 milliárd dollárral (2,9 százalékkal) 529,084 milliárd dollárra emelkedett előzetes számítások szerint - áll az orosz központi bank honlapján.
2018. 01. 21. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hétfőn derül ki, hogy kit javasolnak Katalónia elnökének

Roger Torrent, a katalán törvényhozás elnöke hétfőn dönt arról, hogy kit javasol Katalónia elnökének, miután a napokban konzultált a pártokkal - közölte a katalán parlament pénteken.
2018. 01. 21. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar sör nyert díjat egy cseh sörversenyen

Három bronzérmet nyert a békésszentandrási Szent András Sörfőzde Európa egyik legrangosabb szakmai sörversenyén, a Csehországban megrendezett nemzetközi World Beer Idolon - tájékoztatta a kézműves főzde pénteken közleményben az MTI-t.
2018. 01. 21. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Honnan származnak a házi pulykák?

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint a házi pulykák az ősi Mexikóból származnak, az aztékok és a maják nemcsak étkezési céllal, hanem kulturális jelentőségük miatt tarthatták az állatokat, amelyeket különböző szertartásoknál, áldozatok bemutatásánál is használtak.
2018. 01. 21. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Esélyesek lehetünk a legjobb európai úti cél címre

Február 8-ig lehet szavazni a legjobb európai úti célokra a European Best Destinations versenyén, amelyre a szervezet Budapestet is jelölte - hangzott el az M1 aktuális csatorna pénteki adásában.
2018. 01. 21. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem valószínű, hogy Nagy-Britannia visszalépne az EU-ba

A brit kormány második legmagasabb rangú tisztviselője szerint nem valószínű, hogy Nagy-Britannia újból csatlakozna az Európai Unióhoz, ha az jelenlegi formájában működik a jövőben is. David Lidington szombaton megjelent lapnyilatkozatában ugyanakkor utalást tett arra, hogy ha az EU átalakul, a jövőbeni brit döntéshozók megfontolhatják, hogy az új szerkezetű európai együttműködési formával milyen kapcsolatrendszert alakítsanak ki.
2018. 01. 21. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Becslések szerint húsvétra lehet német kormány

A legoptimálisabb becslések szerint húsvétra lehet német kormány - mondta szombaton Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense az M1 aktuális csatornán a német koalíciós tárgyalásokról.
2018. 01. 20. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Franciaországnak szüksége van Németországra az európai reformokhoz

Emmanuel Macron francia elnök pénteken jelezte, hogy Franciaországnak szüksége van Németországra Európa megreformálásához.
2018. 01. 20. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Görögország és Spanyolország is jobb osztályzatot kapott

Görögországnak és Spanyolországnak is az eddiginél jobb államadós-besorolást adott pénteken két nemzetközi hitelminősítő. Az osztályzatjavítások indoklásában egyaránt szerepel a javuló költségvetési és növekedési teljesítmény.
2018. 01. 20. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az INA bezárná egyik finomítói üzemét

Az INA horvát olajipari vállalat megoldást javasol a sziszeki finomító üzleti tevékenységének javítására és veszteségének csökkentésére, eszerint bezárná egyik sziszeki üzemét és legfeljebb 40 alkalmazottat áthelyezne - közölte az INA az MTI-hez eljutatott közleményében, amelyben az általa megbízott Deloitte nemzetközi tanácsadó cég elemzésére hivatkozik.
2018. 01. 19. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedéssel zártak pénteken az európai tőzsdék

Vegyes kezdés után kedvező makrogazdasági jelzéseknek köszönhetően indexerősödéssel zártak pénteken az európai értékpapírpiacok.
2018. 01. 19. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentősen csökkent Ukrajna népessége

Évről évre egyre csökken Ukrajna lakossága, a tavalyi év első 11 hónapjában 181 500 fővel lett kevesebb az ország népessége, amely jelenleg mintegy 42,4 millió, nem számítva az Oroszország által önkényesen elcsatolt Krím félszigeten élőket - hozta nyilvánosságra pénteken az ukrán állami statisztikai hivatal legfrissebb demográfiai adatait.
2018. 01. 19. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vaklárma volt a lépfeneriadó Brüsszelben

Nem találtak lépfenét a laboratóriumi vizsgálatok során abban a gyanús borítékban, amely miatt csütörtökön ki kellett üríteni Theo Francken belga menekültügyi és migrációs államtitkár brüsszeli irodáját - jelentette a Le Soir című belga napilap pénteken.
2018. 01. 19. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lassult a német termelőiár-infláció

Lassult decemberben a termelői árak növekedési üteme Németországban.
2018. 01. 19. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jó a briteknek és a franciáknak is a Brexit utáni együttműködés

Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint ha Nagy-Britannia európai uniós kilépése, a Brexit után együttműködési szerződés keretében sikerül "kitolni" a határokat, az jó Nagy-Britanniának és Franciaországnak is.
2018. 01. 19. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás