Advertisement

Innovációval tartható a vegyipar versenyképessége

A teljes ipari átlagot meghaladó mértékben bővült tavaly a hazai vegyipar teljesítménye. A növekedés elérte a 6,4 százalékot, azonban a további hasonló eredmény eléréséhez és az iparág versenyképességének megőrzéséhez szükséges az innováció, valamint a kutatás-fejlesztési aktivitás felpörgetése, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a támogatásokat a most induló EU-s költségvetési időszakban a vegyipar a súlyának és a potenciáljának megfelelően megkapja.

A magyar ipari termelés volumene 2013-ban 1,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi teljesítményéhez képest, ezen belül is a vegyipari termelés, tehát a vegyi anyagok és termékek gyártásának bővülése jóval az ipari átlag felett volt a maga 6,4 százalékával. Az ágazat további növekedése azonban elképzelhetetlen innováció nélkül, amely kulcskérdés a versenyképesség megőrzése érdekében is – jelentette ki dr. Blazsek István, a Magyar Vegyipari Szövetség (Mavesz) elnöke a ma megtartott Vegyipari Innováció 2014 szakmai konferencia összefoglalásaként.
 
A hazai innovációs aktivitást vizsgálva kiderül: az Európai Unió kimutatása szerint a magyar – és általában a közép-európai – innovációs teljesítmény a közepes kategóriába sorolható. Örvendetesnek tekinthető viszont az, hogy az Európai Unió 2020-as stratégiája szerint megfogalmazott intelligens növekedéshez, a tudáson és innováción alapuló gazdaság kialakításához kapcsolódó cél, hogy hazánk 2020-ig 1,8 százalékra növelje a GDP-arányos kutatás-fejlesztési ráfordításokat, ami viszont még mindig elmarad a 3 százalékos EU-szintű célkitűzéstől. A konferencián elhangzott, hogy a vegyiparban azért is kiemelt jelentőségű az aktív és sikeres kutatás-fejlesztési tevékenység, mert az ágazat innovatív képességeinek köszönhetően egyrészt új alapanyagok és fogyasztási javak jönnek létre, másrészt pedig olyan technológiák, amelyek az energia, a nyersanyagok vagy a víz hatékonyabb felhasználásával környezetkímélővé teszik a termelési folyamatokat. Magyarországon a versenyszféra kutatás-fejlesztési ráfordításainak mintegy 15 százaléka a vegyiparban realizálódik, a legutóbbi, 2012-es adatok szerint ez az összeg mintegy 28 milliárd forintot tett ki.
 
A vegyipar gazdasági jelentősége mindenekelőtt abban nyilvánul meg, hogy a nemzetgazdaság valamennyi ága számára állít elő kiváló minőségű termékeket. Az innováció által is segített versenyképesség megőrzése és fejlesztése azon körülmények között talán még inkább felértékelődik, amikor a versenytársak – különösen az Európán kívül működő vállalkozások – egyfelől kevésbé szigorú és bürokratikus szabályozási környezetben, másfelől nagyobb arányú kutatás-fejlesztési ráfordításokkal és alacsonyabb nyersanyag- és energiaárakkal működhetnek.
 
A Magyar Vegyipari Szövetség szakmai konferenciáján az elmúlt időszak iparági ajánlásai után ismételten elhangzott, hogy a hazai vegyipari innováció támogatását a most induló uniós költségvetési időszakban elengedhetetlen az iparági súlyának és potenciáljának megfelelően kezelni. Csupán egy lehetőséget említve: a vegyiparban hatalmas és részben kihasználatlan infrastrukturális adottságok vannak, ezekre alapozva a hazai vállalkozások k+f+i tevékenysége számos versenytársánál könnyebben és olcsóbban bővíthetők.
 
Az innováció és a kutatás-fejlesztés jelentőségét természetesen több meghatározó magyarországi vállalkozás is felismerte, ennek megfelelően már több programot indítottak a hatékonyabb és alacsonyabb költségű termelés, valamint az energiafelhasználás csökkentése érdekében.
 
Szimics Dragan, a Mol Downstream Magyarország polimer marketing- és értékesítési vezetője a társaságnál megvalósuló vegyipari diverzifikációról számolt be, amely során arra jutottak, hogy a szintetikus műgumi szerepének felértékelődése várható a gépjárműiparban. Válaszul a TVK-nál butadiénüzem, valamint műgumigyár létrehozásáról döntöttek, amely a termelését várhatóan 2017-ben kezdi meg egy japán vállalkozással közösen. A BorsodChem képviseletében Klement Tibor biztonságtechnikai és környezetvédelmi igazgató a társaság „Zöld Innováció” programját mutatta be, amely kitér többek között a technológiai szennyvizek kérdésére, a felesleges iszap mennyiségének csökkentésére, valamint a szennyezett talajvizek kármentesítésére is.
 
Dr. Blazsek István, Mavesz elnöke és a Nitrogénművek Zrt. vezérigazgatója a műtrágyák iránti növekvő igények kiszolgálása érdekében tett hatékonyságnövelő és kapacitásbővítő innovatív fejlesztésekről számolt be. A társaság fejlesztési stratégiájának fókuszában a tömegtermékek versenyképes költségű előállítása, a korszerű és megbízható technológiák alkalmazása, valamint a környezetbarát termelés áll. Mindezek érdekében a Nitrogénművek a kapacitásbővítést és az energiafelhasználás szem előtt tartva fejleszti az ammónia- és a salétromsavgyártó üzemét, de folyamatban van a műtrágyagyár kapacitásának bővítése, valamint a műtrágyaraktár korszerűsítése is. A BASF Hungária Zrt. közép-európai regionális értékesítési vezetője, Nick Márton a társaság globális innovációs tevékenységét emelte ki, amely során 2013-ban világszerte 1,84 milliárd eurót fordítottak 3000 kutatás-fejlesztési projektre. Ezek hasznából természetesen a magyarországi vegyipari társaságok is részesültek, hiszen a BASF beszállítóként több hazai gyártót is ellát korszerű alapanyagokkal. A társaság szerint manapság már nem a fejlesztett alkalmazások, hanem a funkcionális megoldások korát éljük, így például a víztisztításnál alkalmazott membránok, a könnyűszerkezetes autókarosszériák vagy éppen a minél hosszabb élettartamú akkumulátorok kifejlesztése áll a jövő kutatásainak középpontjában – tette hozzá a szakember.

Hozzászólások

2019-ben 3,1 százalékkal nőtt a mezőgazdaság termelési értéke

A termelési volumen 0,7 százalékos csökkenése, valamint a termelői árak 3,8 százalékos emelkedése következtében a mezőgazdaság teljes kibocsátási értéke 3,1 százalékkal nőtt idén a tavalyihoz képest - közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán.
2019. 12. 11. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén 87 millió forint bírságot szabtak ki a GDPR miatt

Idén 87 millió forint bírságot szabott ki az adatvédelmi hatóság az uniós adatvédelmi irányelvek (GDPR) megsértése miatt - mondta Péterfalvi Attila a Nemzeti Adatvédelmi és Információbiztonság Hatóság (NAIH) elnöke szerdán egy Budapesten rendezett konferencián.
2019. 12. 11. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre több személyi kölcsönt és áruhitelt veszünk fel az ünnepekre

Az utóbbi két hónapban megugrott a fedezetlen, elsősorban kisebb összegű személyi kölcsönök és áruhitelek felvételének száma - mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője szerdán az M1 aktuális csatornán.
2019. 12. 11. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Még mindig nem bíznak eléggé a betegek a digitális egészségügyben

A betegek többsége a hagyományos orvosi megoldásokat részesíti előnyben a digitális egészségügyi technológiákkal szemben – derül ki a Baker McKenzie friss felméréséből. Az e-egészségügy iránti távolságtartás fő oka a páciensek adatbiztonsággal kapcsolatos aggodalma, miközben sokan az alapvető szabályozási kérdésekkel sincsenek tisztában.
2019. 12. 11. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Itt a vége a panellakások érthetetlen árdrágulásának

A lakáspiac sztárjainál, a legolcsóbban kapható panellakásoknál is megérkezett a lassulás: a budapesti panelek ára júniushoz képes mindössze négyzetméterenként 5 százalékkal 578 ezer forintra nőtt. Az elmúlt félévben bekövetkezett budapesti 5 százalékos áremelkedés azt is jelenti, hogy felére esett vissza a drágulás üteme, hiszen tavaly decemberhez képest jelenleg a panellakások kínálati négyzetméterárai 18 százalékkal magasabbak. A budapesti téglalakások átlagára lényegében stagnált, decemberben 801 ezer forintnál tartott. Vidéken is szerény drágulást mutatnak a tégla- és panellakások, a családi házaknál viszont 15 százalékos drágulás látható.
2019. 12. 11. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elindult a roham a 2020-as éves e-matricákért

Roham indult a 2020-as éves e-matricákért, a megyei és országos éves matricákból 18 százalékkal több fogyott, mint tavaly ilyenkor, ezen belül az országos lefedettséget kínáló jogosultságot december első hetében 85 százalékkal vették meg többen, mint 2018 hasonló időszakában - közölte a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató (NÚSZ) Zrt. szerdán az MTI-vel.
2019. 12. 11. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Európán átívelő innovációs együttműködés indul– itt az X-Europe program!

A Design Terminal a holland The Next Web felkérésére nagyszabású, kétéves programot indít januártól a nyugat-, és a kelet-közép-európai innovációs ökoszisztémák összekapcsolására. A program segítségével a visegrádi régió tudományos kutatáson alapuló, deep-tech innovációit fejlesztő vállalkozásai nyugat-európai piacokon építhetnek kapcsolatokat.
2019. 12. 11. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyszerűsödik a vízjogi engedélyezési eljárás

Jelentősen egyszerűsödik az öntözéshez szükséges vízjogi engedélyezési eljárás - mondta Nagy István agrárminiszter szerda reggel az M1 aktuális csatornán.
2019. 12. 11. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Itt az új tb-törvény - Tartozás esetén nincs ellátás!

Újraszabályozta szerdán az Országgyűlés a társadalombiztosítási (tb) ellátások összes rendelkezését: egységes, 18,5 százalékos társadalombiztosítási járulékkulcsot határoztak meg jövő júliustól, és új rendelkezés az is, hogy aki nem fizeti az egészségügyi szolgáltatási járulékát, három hónap után elesik az egészségügyi szolgáltatás térítésmentes igénybevételének lehetőségétől.
2019. 12. 11. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős karácsonyi forgalomra számítanak az áruházláncok

Erős karácsonyi forgalomra számítanak az áruházláncok, a kiskereskedelem átlagos növekedési ütemét továbbra is meghaladja az iparcikkek forgalmának bővülése - derül ki az MTI által készített körképből.
2019. 12. 11. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ma tizenhárom törvényjavaslatról szavaz az Országgyűlés

Az Országgyűlés ma tizenhárom törvényjavaslatról szóló szavazással zárja őszi ülésszakát.
2019. 12. 11. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi lesz ma a magyar tőzsdén?

Elemzők szerint a Budapesti Értéktőzsde szerdai kereskedésében további korrekció és kivárás várható.
2019. 12. 11. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Környezettudatosságot várnak a fővárosi közlekedési társaságoktól a budapestiek

Gyorsaság, kényelem, költséghatékonyság és környezettudatosság. Egy, a közelmúltban készült felmérés szerint ezen szempontok alapján dönt Budapest lakossága arról, hogy mindennapjai során milyen közlekedési eszközt választ. A környezettudatosság leginkább a fiatalabbak számára lényeges, de minden korosztálynak határozott elképzelése van arról, hogyan lehetne javítani a főváros levegőjének minőségén. A legtöbben elvárják a közlekedési társaságoktól a környezettudatos működést. A Főtaxi, Budapest legrégebbi és legnagyobb taxitársasága a fenntarthatóság érdekében elindítja a Zöldút Programját, amelynek keretében tovább növelik elektromos autóiknak és töltőiknek a számát, és többek között minden évben annyi fát ültetnek, ahány autójuk van a flottában.
2019. 12. 11. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős azonosítás: zökkenőmentes átállás

Több mint hárommillió alkalommal léptek be az Erste Bank ügyfelei a NetBankjukba októberben és novemberben az erős azonosítással, vagyis a mobiltelefonjukra küldött megerősítő üzenet segítségével. Az ügyfelek ötöde már a kényelmes, push üzenetes megoldást választja az SMS pötyögése helyett, megduplázódott a MobilBankot használók száma a pénzintézetnél. A zökkenőmentes átállás nyomán az Erste Bank az internetes kártyás fizetéseknél is bevezeti az erős azonosítást – az előírtnál nyolc hónappal korábban.
2019. 12. 11. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Érdekellentétek feloldása a zöldmezős beruházások esetében

A zöldmezős beruházások egyik legfontosabb kihívása, hogy a hazai jogszabályok alapján gazdasági társaságok nem szerezhetik meg termőföldek tulajdonjogát. A gyakran zöldmezős területekre telepített, egyre népszerűbb napelempark projektek miatt viszont a piacon megjelent az igény egy komplex struktúra kidolgozására, amely a földterület művelés alóli kivonásáig is egyenlő mértékben védi a fejlesztők, a termőföldet értékesítő magánszemélyek és a hitelező pénzintézetek érdekeit.
2019. 12. 11. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jövőre 3,2 százalékkal nőhet a gazdaság

Jövőre már egyértelmű lassulás várható a gazdaságban, mely feltehetőleg 2022-ig folytatódni fog, jövőre így 3,2 százalékkal nőhet a magyar gazdaság - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. az MTI-vel.
2019. 12. 11. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ékszereket és kortárs műveket árverez a BÁV

Történetének legértékesebb ékszerkollekcióját árverezi el december 17-én a BÁV Aukciósház, míg a karácsonyi aukció második napján kortárs festményekre és szobrokra licitálhatnak az érdeklődők a MOM Kulturális Központban Budapesten.
2019. 12. 11. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az üzemanyagárak tavalyi csökkenése miatt lódult meg az infláció

Az elemzőket nem lepte meg a fogyasztói árak emelkedésének novemberi élénkülése, az üzemanyagárak egy évvel korábbi csökkenése önmagában is kellő magyarázattal szolgál a jelenségre.
2019. 12. 11. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A csomagolópapírnál már csak képeslapból dobunk ki többet

Még három hét van karácsonyig, de már november óta ünnepi lázban ég az ország. A bevásárlóközpontok karácsonyi díszben pompáznak, sokan elindultak ajándékbeszerző körútjukra, és az ünnepi menü is kezd összeállni az előrelátó fejekben. De arra vajon mennyire figyelünk, hogy fenntartható, környezetbarát módon készüljünk az ünnepekre? Pedig ez rendkívül fontos lenne, főként a csomagolást illetően, ugyanis óriási mennyiségű – sokszor nem újrahasznosítható – papír és műanyag kerül ilyenkor a kukákba: az Egyesült Királyságban például 300 ezer tonna, mellyel majdnem 260 ezerszer be tudnánk fedni a londoni Big Bent.
2019. 12. 11. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

9,6 milliárd forintból bővíti oroszlányi üzemét a francia Suez

A francia Suez 9,6 milliárd forintból bővíti oroszlányi telephelyét, 85 új munkahelyet teremtve a víztisztító membránokat előállító gyárban - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházás keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.
2019. 12. 11. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások: