Innovációval tartható a vegyipar versenyképessége

A teljes ipari átlagot meghaladó mértékben bővült tavaly a hazai vegyipar teljesítménye. A növekedés elérte a 6,4 százalékot, azonban a további hasonló eredmény eléréséhez és az iparág versenyképességének megőrzéséhez szükséges az innováció, valamint a kutatás-fejlesztési aktivitás felpörgetése, ehhez azonban elengedhetetlen, hogy a támogatásokat a most induló EU-s költségvetési időszakban a vegyipar a súlyának és a potenciáljának megfelelően megkapja.

A magyar ipari termelés volumene 2013-ban 1,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbi teljesítményéhez képest, ezen belül is a vegyipari termelés, tehát a vegyi anyagok és termékek gyártásának bővülése jóval az ipari átlag felett volt a maga 6,4 százalékával. Az ágazat további növekedése azonban elképzelhetetlen innováció nélkül, amely kulcskérdés a versenyképesség megőrzése érdekében is – jelentette ki dr. Blazsek István, a Magyar Vegyipari Szövetség (Mavesz) elnöke a ma megtartott Vegyipari Innováció 2014 szakmai konferencia összefoglalásaként.
 
A hazai innovációs aktivitást vizsgálva kiderül: az Európai Unió kimutatása szerint a magyar – és általában a közép-európai – innovációs teljesítmény a közepes kategóriába sorolható. Örvendetesnek tekinthető viszont az, hogy az Európai Unió 2020-as stratégiája szerint megfogalmazott intelligens növekedéshez, a tudáson és innováción alapuló gazdaság kialakításához kapcsolódó cél, hogy hazánk 2020-ig 1,8 százalékra növelje a GDP-arányos kutatás-fejlesztési ráfordításokat, ami viszont még mindig elmarad a 3 százalékos EU-szintű célkitűzéstől. A konferencián elhangzott, hogy a vegyiparban azért is kiemelt jelentőségű az aktív és sikeres kutatás-fejlesztési tevékenység, mert az ágazat innovatív képességeinek köszönhetően egyrészt új alapanyagok és fogyasztási javak jönnek létre, másrészt pedig olyan technológiák, amelyek az energia, a nyersanyagok vagy a víz hatékonyabb felhasználásával környezetkímélővé teszik a termelési folyamatokat. Magyarországon a versenyszféra kutatás-fejlesztési ráfordításainak mintegy 15 százaléka a vegyiparban realizálódik, a legutóbbi, 2012-es adatok szerint ez az összeg mintegy 28 milliárd forintot tett ki.
 
A vegyipar gazdasági jelentősége mindenekelőtt abban nyilvánul meg, hogy a nemzetgazdaság valamennyi ága számára állít elő kiváló minőségű termékeket. Az innováció által is segített versenyképesség megőrzése és fejlesztése azon körülmények között talán még inkább felértékelődik, amikor a versenytársak – különösen az Európán kívül működő vállalkozások – egyfelől kevésbé szigorú és bürokratikus szabályozási környezetben, másfelől nagyobb arányú kutatás-fejlesztési ráfordításokkal és alacsonyabb nyersanyag- és energiaárakkal működhetnek.
 
A Magyar Vegyipari Szövetség szakmai konferenciáján az elmúlt időszak iparági ajánlásai után ismételten elhangzott, hogy a hazai vegyipari innováció támogatását a most induló uniós költségvetési időszakban elengedhetetlen az iparági súlyának és potenciáljának megfelelően kezelni. Csupán egy lehetőséget említve: a vegyiparban hatalmas és részben kihasználatlan infrastrukturális adottságok vannak, ezekre alapozva a hazai vállalkozások k+f+i tevékenysége számos versenytársánál könnyebben és olcsóbban bővíthetők.
 
Az innováció és a kutatás-fejlesztés jelentőségét természetesen több meghatározó magyarországi vállalkozás is felismerte, ennek megfelelően már több programot indítottak a hatékonyabb és alacsonyabb költségű termelés, valamint az energiafelhasználás csökkentése érdekében.
 
Szimics Dragan, a Mol Downstream Magyarország polimer marketing- és értékesítési vezetője a társaságnál megvalósuló vegyipari diverzifikációról számolt be, amely során arra jutottak, hogy a szintetikus műgumi szerepének felértékelődése várható a gépjárműiparban. Válaszul a TVK-nál butadiénüzem, valamint műgumigyár létrehozásáról döntöttek, amely a termelését várhatóan 2017-ben kezdi meg egy japán vállalkozással közösen. A BorsodChem képviseletében Klement Tibor biztonságtechnikai és környezetvédelmi igazgató a társaság „Zöld Innováció” programját mutatta be, amely kitér többek között a technológiai szennyvizek kérdésére, a felesleges iszap mennyiségének csökkentésére, valamint a szennyezett talajvizek kármentesítésére is.
 
Dr. Blazsek István, Mavesz elnöke és a Nitrogénművek Zrt. vezérigazgatója a műtrágyák iránti növekvő igények kiszolgálása érdekében tett hatékonyságnövelő és kapacitásbővítő innovatív fejlesztésekről számolt be. A társaság fejlesztési stratégiájának fókuszában a tömegtermékek versenyképes költségű előállítása, a korszerű és megbízható technológiák alkalmazása, valamint a környezetbarát termelés áll. Mindezek érdekében a Nitrogénművek a kapacitásbővítést és az energiafelhasználás szem előtt tartva fejleszti az ammónia- és a salétromsavgyártó üzemét, de folyamatban van a műtrágyagyár kapacitásának bővítése, valamint a műtrágyaraktár korszerűsítése is. A BASF Hungária Zrt. közép-európai regionális értékesítési vezetője, Nick Márton a társaság globális innovációs tevékenységét emelte ki, amely során 2013-ban világszerte 1,84 milliárd eurót fordítottak 3000 kutatás-fejlesztési projektre. Ezek hasznából természetesen a magyarországi vegyipari társaságok is részesültek, hiszen a BASF beszállítóként több hazai gyártót is ellát korszerű alapanyagokkal. A társaság szerint manapság már nem a fejlesztett alkalmazások, hanem a funkcionális megoldások korát éljük, így például a víztisztításnál alkalmazott membránok, a könnyűszerkezetes autókarosszériák vagy éppen a minél hosszabb élettartamú akkumulátorok kifejlesztése áll a jövő kutatásainak középpontjában – tette hozzá a szakember.

Hozzászólások

Péntektől érkeznek a szeptemberi családtámogatások

Az iskolakezdés segítésére már péntektől érkeznek a szeptemberi családtámogatások; az intézkedés 1,2 millió gyermekes családot érint - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön az MTI-vel.
2019. 08. 23. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Hiventures-től érkezett az MFB új pénzügyi vezetője

Az új vezetők kinevezése során a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) törekszik arra, hogy a kiemelt tapasztalatot igénylő feladatokat az MFB Csoporton belül már bizonyított szakemberek lássák el. Ennek szellemében az MFB Pénzügyi Divíziójának vezetésével Kisgergely Kornélt bízta meg, aki ezt megelőzően az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures Zrt. vezérigazgatói feladatait látta el. A kockázati tőkealap-kezelő új vezetője Katona Bence, a Társaság korábbi vezérigazgató-helyettese lett, míg a korábban az MFB-nél is dolgozó Mikesy Álmos a Hiventures vezérigazgató-helyetteseként dolgozik a továbbiakban.
2019. 08. 23. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

11 százalékkal nőtt a belföldi turizmus a második negyedévben

11 százalékkal nőtt a turizmus a második negyedévben a Szallas.hu becslése szerint. Az átlagos foglalási érték 42 ezer forint volt, a SZÉP-kártyások ennél 70 százalékkal többet fizettek. A közvetített forgalom közel 20 százalékkal nőtt. A legnépszerűbb úti célok a főváros mellett Siófok, Eger és Szeged voltak. A foglalások kétharmada mobilról érkezett.
2019. 08. 22. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult a mai kereskedés a BÉT-en

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 253,50 pontos, 0,64 százalékos csökkenéssel, 39 394,71 ponton zárt csütörtökön.
2019. 08. 22. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarország 365 címmel hirdet országos fotópályázatot

Magyarország 365 címmel országos fotópályázatot hirdet a kormány az ország értékeinek bemutatására - közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerdán Budapesten.
2019. 08. 22. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

1,5 milliárd forintból korszerűsítik a víziközmű-rendszereket

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Víziközművek Állami Rekonstrukciós Alapjából 1,5 milliárd forintot igényelhettek a víziközművek a fenntartható működés biztosítására és a hozzá kapcsolódó rendszerek műszaki állapotának fejlesztésére.
2019. 08. 22. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kevesebb körte terem idén

Az idén az átlagos évekhez képest akár 20-25 százalékkal is kevesebb, mintegy 25 ezer tonna lehet a belföldi körtetermés az előzetes adatok alapján, a minőség megfelelőnek ígérkezik - derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) körképéből.
2019. 08. 22. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hamarosan indul Magyarország legnagyobb informatikai versenye

Hamarosan indul Magyarország legnagyobb online informatikai versenye, az idei feladatok a legmodernebb technológiák, így például az önvezető autók szoftvereinek programozása köré épülnek - közölték a szervezők szerdán az MTI-vel.
2019. 08. 22. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elindult a Debrecen és Szeged Plaza korszerűsítése

Két újabb bevásárlóközpont megújítását kezdi meg egyszerre az Indotek Group, amely a Debrecen Plaza és Szeged Plaza modernizálását egyaránt elindítja augusztus végéig. A rekonstrukció első ütemében mindkét helyszínen a belső tereket frissítik fel, majd ezt követi az épületek külső homlokzatának, illetve környezetének felújítása és átalakítása. A beruházó Indotek Group portfóliójába immár húsz magyarországi bevásárlóközpont tartozik, amelyek korszerűsítésére egyedül 2019-ben mintegy 4 milliárd forintot fordít a társaság.
2019. 08. 22. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökken az államadósság, és azon belül a devizaadósság aránya

Nagyon kedvező, hogy csökken az államadósság, és azon belül a devizaadósság aránya - mondta Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője szerda este az M1 aktuális csatornán.
2019. 08. 22. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Estek a vezető részvények

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 357,69 pontos, 0,89 százalékos csökkenéssel, 39 648,21 ponton zárt szerdán.
2019. 08. 21. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarország gázellátása biztosított 2020-ra

Magyarország gázellátása biztosított 2020-ra, még akkor is, ha nem jön létre az újabb orosz-ukrán megállapodás a gázszállításról - mondta a külgazdasági és külügyminiszter a szerb energetikai és bányászati miniszterrel közös szerdai, tapolcai sajtótájékoztatóján.
2019. 08. 21. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Többlettel zárta a második negyedévet a költségvetés

Az idei második negyedévben az államháztartás finanszírozási oldalról számított nettó pénzügyi megtakarítása 120 milliárd forintot, a negyedéves GDP 1,1 százalékát tette ki. A negyedév végén zárult egy év alatt az államháztartás nettó finanszírozási igénye 517 milliárd forint, a GDP 1,2 százaléka volt, jelentette szerdán a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2019. 08. 21. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Százmilliós lakások kínálják a legjobb látványt a tűzijátékra

A tűzijáték megtekintésére legjobb helyszíneket jelentő rakpartokon magas árat kell fizetni a lakásokért. A Belgrád rakparton például az eladó lakások átlagára 87 millió forint. A budai Bem rakparton még drágábbak, ott átlagosan 144 millió forintért árulják a lakásokat. A legolcsóbb eladó rakparti lakásért 47 milliót, míg a legdrágább luxuslakásokért 720 millió forintot kell fizetni. A számos panorámás lakás és házat felvonultató városrészekben, például az Istenhegyen, Mártonhegyen vagy az óbudai területeken 79-98 millió forint az eladó lakások, házak átlagára.
2019. 08. 21. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Sikeresen lezajlottak az ünnepi programok a fővárosban

Sikeresen megtartottak minden augusztus 20-i ünnepi programot a fővárosban - közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkársága kedd este az MTI-vel.
2019. 08. 21. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Átadták a Petőfi Zenei Díjakat

Tizenkét kategóriában már a negyedik alkalommal adták át a Petőfi Zenei Díjakat a Zamárdiban tartott Strand Fesztivál nyitónapján kedd este.
2019. 08. 21. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több ezer háztartásban szünetel az áramszolgáltatás Zalaegerszegen

Kábelhiba miatt több ezer háztartásban szünetel az áramszolgáltatás Zalaegerszegen, ahol az E.On szakemberei megkezdték a hiba behatárolását - közölte a társaság szóvivője kedden az MTI érdeklődésére.
2019. 08. 20. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szerdától megváltozik a nagykörúti villamospótlás rendje

Szerdától megváltozik a nagykörúti villamospótlás rendje - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-vel.
2019. 08. 20. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Országszerte az államalapításra emlékeznek

Országszerte ünnepségeket, köztük kenyérszentelést, tűzijátékot tartanak ma, az államalapítás ünnepén, Szent István napja alkalmából.
2019. 08. 20. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul az ipari termelés Magyarországon - ábrán mutatjuk

termelői volumenindex, előző év azonos időszaka egyenlő 100,
2019. 08. 20. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások: