Ismét fénylik! Itt az idő aranyat venni!

A tőzsde az elmúlt időszakban igazán gyengélkedik, a stratégiai nyersanyagok ára negatív rekordokat döntöget, a bankok által ajánlott kamatlábak is igen alacsonyak. Nem csoda tehát, hogy a befektetők az aranybefektetések felé tekintgetnek az elmúlt időszakban. Amint azt már természetesen tudjuk, a gazdaságilag-politikailag instabil időszakokban az arany nyújtja a legnagyobb befektetési biztonságot - erre a státuszára a nemesfém jelen pillanatban sem cáfol rá.

Ismét fénylik! Itt az idő aranyat venni!

És hogy gazdaságilag instabil, negatív időszakot élünk meg, arra bizonyíték a kínai tőzsde 2015-ös mélyrepülése, valamint az is, hogy a német DAX is jelentős, 10 százalékos csökkenést produkált az elmúlt évben. Így a wall streetes menedzserek számára is erős negatív képet mutat a jelenlegi gazdasági helyzet, hisz ma már globális pénzügyi helyzetekről és ráhatásokról beszélhetünk. Egy ideje már vezető hír az, hogy a nyersolaj árának csökkenése igen drasztikus.

 

A mérvadó északi Brent nyersolaj hordónkénti ára immáron 30 dollár alá esett. Ez egy igen jelentős - mondhatnák azt is - fájdalmas árzuhanás, ha figyelembe veszük azt, hogy másfél évvel ezelőtt ez az ár valahol a 120 dolláros határon mozgott. Nem csoda hát, hogy itt a nyertes mindenképpen az arany - más szavakkal igen jól döntöttek azok, akik nyersolaj helyett aranyba fektették pénzüket, hisz a bizonytalan gazdasági helyzet miatt az arany ára év eleje óta mintegy 3 százalékkal erősödött.

 

Gazdasági szakemberek azonban óvatosan fogalmaznak és egyelőre nem állítják azt, hogy megindult a masszív aranybefektetések időszaka, hisz az arany ára is általános csökkenésben van 2011 óta. Emellett az elemzők azt is figyelembe veszik, hogy eddig is voltak olyan időszakok, amikor az aranyárak rövidebb időszakokra megugrottak.

 

Az elemzők szerint az arany árának jelenlegi megugrása nem csupán gazdasági, hanem politikai okokra is visszavezethető. Itt a legnagyobb jelentősége a világon immáron szinte mindenhol megjelenő arab terrorveszélynek és terrortámadásoknak van. Természetesen emellett olyan konfliktusok is fontos szerepet játszanak, mint például Irán és Szaud-Arábia feszültségei, vagy akár az orosz-ukrán konfliktus is. Nem csoda tehát, hogy ilyen instabil időkben az arany biztos pontként lebeg a befeketők szemei előtt. "A világon jelen pillanatban igen meghatározó érzés a bizonytalanság és a félelem" - ezt már az amerikai pénzügyi szakértő James Cordier jelenti ki, aki hozzáteszi: "Jelen helyzetben a befektetők kivonják pénzüket a tőzsdéről és a sokkal stabilabb és biztonságosabb aranyba fektetik." Ezért nem csoda tehát, hogy egyes befektetési világcégek átértékelik eddigi elvárásaikat a nemesfémmel szemben. Erre jó példa az, hogy előrejelzéseiben a Citigroup immáron 7,5 százalékkal értékelte fel az arany várható árát.

 

A cég elemzőinek elvárásai szerint az arany 2016 végére el fogja érni az 1070 dollár / uncia határértéket.

 

Az arany világpiaci árának alakulása az elmúlt 3 évben

 

arany árfolyama grafikon

 

Hogyan fektessünk aranyba? 

 

A befektetők számára három lehetséges befektetési mód is létezik, ha pénzüket ebben a nemesfémben érzik igazán biztonságban: A legegyszerűbb és talán legbiztonságosabb út az aranyrudak, illetve arany befektetési érmék vásárlása.

 

Egyes információk szerint a müncheni Pro Aurum aranykereskedő cég még a 2015-ös évre az arany árának mintegy 25 százalékos emelkedését jósolta. Ma már elmondhatjuk azt, hogy a cég szakemberei közel álltak az igazsághoz.

 

Egy másik - kockázatosabb megoldás lehet az aranyfedezettel rendelkező részvények és befektetési papírok vásárlása. Harmadik megoldásként a befektetők számára szóba jöhet az is, hogy esetleg aranybányák részvényeibe fektetnek. Meg kell jegyeznünk azonban azt, hogy az utóbbi két esetben természetesen a kockázat is sokkal magasabb a befektetők számára. Összességében elmondhatjuk azt, hogy - gazdasági szakértőkkel együtt - a kisbefektetők is érdeklődve várjhatják az arany árának rövidtávú - 1-2 éves alakulását.

 

Akár már kisebb összeggel is elérhető az arany befektetés Magyarországon. Regisztrácója után szakértőink tájékoztató anyagot küldenek Önnek.

Hozzászólások

Így alakult a forint estére

Vegyesen mozgott a forint a bankközi devizapiacon a főbb nemzetközi devizákkal szemben kedden kora este a reggeli szintekhez képest.
2018. 01. 16. 20:20
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Az idén sem kereskednek a szombati munkanapokon

A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az idén sem kereskednek a szombati munkanapokon - határozott a BÉT vezérigazgatója.
2018. 01. 16. 19:15
Megosztás:
Hozzászólások:

Többnyire pozitívan kezdtek a főbb európai tőzsdék

Vegyesen, többségében mérsékelt indexemelkedéssel nyitottak kedden a főbb európai értékpapírpiacok.
2018. 01. 16. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OPUS részvény - érdemes még most belepiszkálni?

Továbbra sem mutat sokat az Opus árfolyama, bár tegnap a BUX is gyengélkedett. Az új kedvenc kispapírok rallyja is megállt eközben.
2018. 01. 16. 09:48
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult a forint

Vegyesen alakult a forintárfolyam hétfőn a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
2018. 01. 15. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Alulteljesített a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 298,75 pontos, 0,75 százalékos csökkenéssel, 39 579,11 ponton zárt hétfőn.
2018. 01. 15. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyenge kezdés, veszteséges zárás az európai tőzsdéken

Gyenge kezdés után a kereskedési idő végén is többségében veszteségben álltak a főbb európai tőzsdeindexek hétfőn.
2018. 01. 15. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megduplázódtak a dollár-eladások, továbbra is veszik az eurót

A legutóbbi COT-riport által vizsgált időszakban (január 3 – január 9) a dollár shortok állománya megduplázódott a nyolc IMM (International Monetary Market) devizával szemben. Ebben az egyhetes időszakban egyébként a dollár szeptember óta a leggyengébb volt a G10 országok devizáival alkotott keresztekben. Az egyik legfőbb tényező ebben az új rekordig emelkedő euró long állomány, de jelentős volt az AUD fordulata is: a ausztrál dollárt agresszívan shortolták az elmúlt hetekben, de ezt követően nagy mértékben vették, így az AUD pozíciója a COT-riport által megfigyelt alapoknál nettó longra fordult.
2018. 01. 15. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pénteken ismét nőtt a WTI, a Brent 70 dolláros szinten

A WTI 64,4 dolláron állt ma reggel, miután pénteken ismét jelentős áremelkedés volt a piacon.
2018. 01. 15. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Fidelity: Lassabb, de tartós profitnövekedés a globális részvények piacán

2017-ben a részvénypiacokat a globális vállalati nyereségek hajtották, és ez – talán lassabb ütemben – 2018-ban is folytatódhat. Japán fellendülése még nem zárult le, és szerezhet még meglepetéseket a befektetőknek. Jeremy Podger, a Fidelity International munkatársa szerint a geopolitikai kockázatokra továbbra is oda kell figyelni, csakúgy, mint a növekvő inflációra.
2018. 01. 15. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Alig mozgott a forint

A dollárral szemben erősödött, a többi vezető valuta ellenében alig mozdult a forint árfolyama hétfő reggelre a bankközi devizapiacon.
2018. 01. 15. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyar jegybank jelzálogkötvények felvásárlásába kezd – heti devizapiaci jelentés

-Az ipari termelési index novemberben 2,1%-kal csökkent, azonban 3,4%-kal emelkedett az előző év azonos időszakához képest. -A kereskedelmi mérleg novemberben 718 millió euró többletet mutatott. -A kiskereskedelmi forgalom volumene novemberben 6,4%-kal növekedett.
2018. 01. 14. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb rekordzárást vettek célba a főbb amerikai tőzsdeindexek

Pozitív kezdéssel és folyamatos emelkedéssel újabb rekordzárást vettek célba pénteken a főbb amerikai tőzsdeindexek.
2018. 01. 12. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint

A főbb devizákkal szemben különböző mértékben erősödött a forint pénteken a bankközi devizapiacon.
2018. 01. 12. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Indexemelkedéssel zártak a főbb európai tőzsdék

Indexemelkedéssel zártak pénteken a főbb európai értékpapírpiacok.
2018. 01. 12. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kicsit emelkedett a BUX-index

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 105,11 pontos, 0,26 százalékos emelkedéssel, 39 877,86 ponton zárt pénteken.
2018. 01. 12. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kilőtt az EUR/USD

Nagyobb erősödést mutatott az euró a dollárral szemben a tegnapi nap folyamán, miután az EKB publikálta decemberi ülésének jegyzőkönyvét.
2018. 01. 12. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pozitív kezdésre számíthatunk a főbb nyugat-európai tőzsdéken is

Emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2018. 01. 12. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedés várható a Budapesti Értéktőzsdén

A pozitív nemzetközi hangulatnak is köszönhetően emelkedés várható a Budapesti értéktőzsdén (BÉT) az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.
2018. 01. 12. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult a forint péntek reggelre

Az euróhoz képest pár fillérrel gyengült, a többi főbb devizával szemben viszont erősödött a forint a nemzetközi bankközi piacon péntek reggelre.
2018. 01. 12. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás