Itt az első, átfogó felmérés a hazai autószervizekről

Elindult Magyarország első közösségi szervizkereső oldala, a GarVisor. A weboldalon több mint 2100, előzetesen átvizsgált szerviz szolgáltatásai között kereshetnek országosan, és több szempont alapján értékelhetik is az elvégzett munka minőségét a felhasználók. Az oldal üzemeltetői az elmúlt négy hónapban több mint 5000 autószervizt látogattak végig személyesen. A hiánypótló, hatalmas adatbázisba csak azok a szervizek kerülhettek be, amelyek valóban rendelkeznek az adott szolgáltatás elvégzéséhez szükséges tárgyi feltételekkel – műszerekkel, berendezésekkel –, és vállalták, hogy szolgáltatásaikat a közösség értékelje. Jelenleg országosan 430 településen, összesen 30 féle szolgáltatás alapján – futómű- vagy klímajavítástól kezdve a műszaki vizsgáztatásig – választhatják ki a hozzájuk legközelebb eső, megbízható szervizt az autó- és motortulajdonosok.

Itt az első, átfogó felmérés a hazai autószervizekről

Az online térben fellelhető, nyilvános adatbázisok szerint ma Magyarország területén mintegy 12 ezer szervizszolgáltató működik, az ezekben szereplő adatok többsége azonban nem ellenőrzött. Most elkészült az első átfogó felmérés a hazai autószervizekről: a GarVisor közösségi szervizkereső portál munkatársai felmérték a magyarországi szervizek jelentős részét. A portál munkatársai az elmúlt négy hónapban a nyilvánosan fellelhető adatok alapján több mint ötezer címet látogattak végig személyesen, annak érdekében, hogy egy megbízható országos adatbázist és egy hiánypótló, közösségi szervizkereső alkalmazást hozzanak létre. 


A szolgáltatók akkor kerülhettek be az adatbázisba, ha megfeleltek a portál által támasztott minimális feltételeknek: egyrészt valóban megtalálhatók voltak az adatbázisokban jelzett címeken, másrészt ténylegesen rendelkeztek a feltüntetett tevékenységekhez szükséges tárgyi feltételekkel (műszerekkel, berendezésekkel), harmadrészt valóban szerviztevékenységet folytattak. A felmérés során kiderült, hogy a szolgáltatók ötöde (20,8%) már nem is létezik a bejelentett telephelyen, a szolgáltatók 18,3%-a pedig tevékenysége szerint nem tekinthető járműszerviznek, nem nyújtja a meghirdetett szolgáltatást, vagy nem rendelkezik a feltüntetett szolgáltatás elvégzéséhez szükséges műszerparkkal. A vizsgált több mint ötezer cég további 13,3%-át azért nem vették fel az adatbázisba, mert nem vállalták a közösségi értékelést, vagy a műhely leterheltsége és a munkaerőhiány miatt nem tudnák vállalni további megrendelések ellátását.

Mekkora az esélye, hogy az én autómat lopják el? - kalkulátor


Összességében a felmért szervizek kevesebb mint fele (47,6%-a, 2100 szerviz) felelt meg a felsorolt alapvető feltételeknek.

 



Márkafüggetlen (is) lett a szervizek több mint 90%-a

Elmúlt az az idő, amikor a márkaszerviz csak és kizárólag egy márkára specializálódik. Kiugróan magas ugyanis azon szervizek aránya a feltételeknek megfelelő több mint 2100 szolgáltató között, akik a márkafüggetlenséget is bejelölték a javított márkák sorában. Ez pedig csak úgy lehetséges, hogy a magukat elsősorban márkaszervizként pozícionáló szolgáltatók nagyobb része is bejelölte a márkafüggetlen javítást, mint vállalt szolgáltatást.


A legnépszerűbb Suzuki javítását jelölők együttes száma is jóval kevesebb az egyébként márkafüggetlen javítást is vállalóké mellett. 

 

 

 

A legelterjedtebb márkák javítását vállalja a legtöbb szolgáltató: a Suzuki és a Volkswagen nyitja a sort, amit az Opel, a Skoda és a Renault követ. Az alábbi ábrán a jelölt márkák közül a harminc legtöbbet jelöltet mutatjuk be:

 

Terjedőben a kényelmi szolgáltatások


Az ügyfél kényelmét egyre több szolgáltató tartja fontosnak: erre utalnak a szervizek által vállalt kényelmi szolgáltatások. A legalapvetőbb kényelmi szolgáltatások közül az időpontfoglalást a szervizek 87, a szaktanácsadást 68, az ügyfélvárót 65, a wi-fi kapcsolatot 57, a flotta szervizelést pedig 61 százaléka vállalja. 

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A banki betéti kamatok általában 0-1% közötti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 3,1% (KSH, 2018. június). Így az Ön pénze reálértéken romlik, hiszen az infláció nagyobb, mint a kapott kamat. Mi a teendő ilyen helyzetben?

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen befektetésben gondolkodik?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Miért édemes Önnek regisztrálni, és mi fog történni?
  • Mi a pénzhez értünk, segítünk Önnek pénzügyeiben.
  • A megadott elérhetőségeken szakértőink megkeresik Önt.
  • Kollégáink válaszolnak pénzügyi kérdéseire.
  • Szakértőink segítenek Önnek befektetési döntéseiben, információt adunk döntéseihez.
  • Segítségünkkel számos pénzügyi konstrukciót elérhet (állampapírok, deviza, hazai- és külföldi részvénypiacok, befektetési alapok stb).
  • A tanácsadás díjmentes.
Különös tekintettel az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendeletében („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”) foglaltakra valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”) szerint személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu kezelje. Továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy megadott személyes adataimat a ProfitLine.hu a Partnereink menüpontban feltüntetett szolgáltató partnerei részére továbbítsa további egyeztetés, tájékoztatás, kapcsolatfelvétel céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

Igen alacsony a bankkártyás fizetést lehetővé tevő szolgáltatók aránya – ezt egyelőre a cégek alig 22 százaléka biztosítja –, a bankkártyás fizetést bevezetők jelenleg tehát jól látható versenyelőnyre tehetnek szert a piacon.

 

Az ügyfél mobilitása is egyre fontosabb kérdés a szervizszolgáltatói piacon. Terjedőben van a hozom-viszem szolgáltatás, azaz amikor a szerviz képviselője egy megadott címről elviszi, majd a javítást, karbantartást követően visszaszállítja a járművet – ezt ma már a megbízható szolgáltatók közel fele (43,91%-a) biztosítja. Egyelőre még mindig alacsony azon szolgáltatók száma, akik a javítás idejére csereautót biztosítanak (14,41%), ahogy a non-stop gépkocsi-átvétel (15,05%) is. A non-stop javítási szolgáltatásokat vállaló szolgáltatók aránya pedig egyelőre még ennél is alacsonyabb (7,02%).


Az általánosabbnak számító tevékenységeket végzi a legtöbb szolgáltató, de a speciálisabb műszerezettséget vagy szakértelmet igénylő tevékenységekkel arányosan kevesebben foglalkoznak. Biztosítási ügyintézést viszont már a szolgáltatók 15,28%- kínál, és kifejezetten magas a műszaki vizsgáztatást vállalók aránya: a szolgáltatók negyede foglalkozik ezzel.

 

Hétezer forint alatt van az átlagos óradíj


A GarVisor közösségi szervizkeresőn a szolgáltatók megjelölhetik átlagos vállalási díjaikat is, azonban a szervizszolgáltatók egyelőre nem szívesen adják meg vállalási óradíjaikat – erről csak az összes szerviz 3,19%-a nyilatkozott. Ez alapján az átlagos vállalási óradíj 6735 forint volt, a legmagasabb árat egy budapesti műhely, a legalacsonyabbat pedig egy kalocsai szolgáltató adta meg. Az átlagos ár azonban nem túl pontos mérőszám a piacon, mivel a hazai szervizek meglehetősen specializáltak, az óradíj számítása nagyban függ a vállalt szolgáltatástól is: bizonyos szolgáltatások például a műszerezettségtől, a felhasznált anyagoktól, szakértelemtől stb. függően óradíjra lebontva jóval költségesebbek lehetnek, mint mások.

Jogosan van jogosítványod? - KRESZ és autóvezetési ismeretek kalkulátor

 

Vállalt szolgáltatások: specializált szervizpiac

A GarVisor közösségi szervizkereső adatai a hazai szervizpiac specializáltságára utalnak – ami azt jelenti, hogy a hazai szervizek elsősorban egyes területekre koncentrálnak, és kevés az univerzális, mindennel foglalkozó szolgáltató. Éppen ezért az ügyfél feladata, hogy tájékozódjon a szervizek vállalt szolgáltatásairól, mielőtt elgurulna egy műhelybe.

 

30 féle szempont alapján, csereautóra és ingyenes wifi-re is kereshetünk


Az oldal regisztrált felhasználói összesen 30 féle szolgáltatás alapján kereshetnek szervizek között attól függően, hogy éppen gumisra, karosszérialakatosra, futómű- vagy klímajavításra, izzócserére vagy másra van-e szükségük. Azt is beállíthatják, hogy az adott szerviz végez-e műszaki vizsgáztatást, foglalkozik-e biztosítási ügyintézéssel, vagy autómentéssel, márkafüggetlen szervizről van-e szó, illetve vállalják-e az adott márka javítását.  Az oldal a keresési szempontok alapján csak azokat a szervizeket listázza ki, amelyek a felhasználó által megadott távolságon belül találhatók, és biztosan foglalkoznak az adott szolgáltatással.

 

A szervizek adatlapjairól az is kiderül, hogy az adott szolgáltató házhoz jön-e az autóért, biztosít-e csereautót, vállalnak-e flottakezelést vagy non-stop szervizelést, lehet-e bankkártyával fizetni nála, sőt akár azt is, hogy van-e wifi kapcsolat az ügyfélváróban.


Az autó- és motortulajdonosok értékelhetik is az adott szerviz által elvégzett munkát és szolgáltatásokat, így a többi felhasználó is képet kaphat a szerviz minőségéről. A megbízhatóság érdekében a felhasználói értékeléseket a GarVisor munkatársai egyenként ellenőrzik, így nincs lehetőség arra, hogy rosszindulatú, valótlan értékelések kerüljenek ki egy szerviz adatlapjára, ahogy arra sem, hogy egy szerviz saját magát minősítse fel.


A GarVisor nevű honlap, a garvisor.com és a hozzá kapcsolódó mobilalkalmazás az egész országot lefedő, egyedülálló adatbázist biztosít. Jelenleg 430 település több mint 2100 szolgáltatójának adatai lelhetők fel a rendszerben, azaz szinte nincs olyan pontja az országnak, ahol az autótulajdonosok ne találnának jó néhány szakembert elérhető közelségben. A közösségi szervizkereső használata mind a felhasználók mind a szervizszolgáltatók számára ingyenes.

Nagyot zuhant a brit autóipar termelése

Jelentősen visszaesett júliusban a brit autóipar termelése az elektronikai alkatrészek hiánya miatt az ágazat szakmai képviseleti szervezete, az SMMT csütörtöki jelentése alapján.
2021. 08. 26. 17:00
Megosztás:

Tovább terjeszkedik az AutoWallis

Újbudán, a Kopaszi-gát közelében vásárolt 18 ezer négyzetméteres ingatlant az AutoWallis, amelyen több márkának is helyet adó multimárkás gépjármű kereskedő- és szolgáltató központ fejlesztését tervezi a társaság.
2021. 08. 24. 11:00
Megosztás:

A Continental egy zseniális ötlettel rukkolt elő

Continental akár jövőre megkezdheti a műanyag palackok újrahasznosítását a gumiabroncs-gyártás során, már rendelkezésére áll az ehhez szükséges technológia, amelyet az OTIZ Oriental Industries (Suzhou) Ltd.-vel közösen fejlesztett ki - ismertette a társaság közleményében.
2021. 08. 22. 10:00
Megosztás:

Tovább bővült a használatautó-piac

A magyar használtautó-piacon 464 700 személygépkocsi cserélt gazdát július végéig, 3,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban - közölte a Jó Autók.hu csütörtökön az MTI-vel a DataHouse előzetes adatai alapján.
2021. 08. 19. 11:00
Megosztás:

Nagy-Britanniában 1998 óta nem adtak el ilyen kevés autót

Nagy-Britanniában 29,5 százalékkal, 1998 óta a legalacsonyabb szintre csökkent az eladott új autók száma az idén júliusban részben amiatt, hogy visszavetette a termelést az autóipart globálisan érintő chiphiány, alább hagyott az emberek vásárlási kedve, és még mindig nem nyitott ki az összes autókereskedő sem.
2021. 08. 09. 13:00
Megosztás:

Vegyesvállalatot alapít az LG és a Magna

Tranzakciós megállapodást kötött egymással az LG Electronics (LG) és a Magna International Inc. (Magna), amelynek értelmében a felek egy vegyesvállalatot hoznak létre. Az LG Magna e-Powertrain néven létrejövő új cég székhelye a dél-koreai Incheonban lesz, irányítását pedig egy tapasztalt menedzsment fogja ellátni.
2021. 08. 06. 07:00
Megosztás:

Növelte forgalmát és nyereségét a Honda

Növelte forgalmát és nyereségét pénzügyi éve első negyedévében a japán Honda autóipari konszern, megemelte éves bevételére és nyereségére vonatkozó előrejelzését is.
2021. 08. 05. 07:00
Megosztás:

Kedvezett a nyári nyitás a használtautó-importnak

Júliusban ismét 11 ezer fölötti mennyiségű importált használt személyautót regisztráltak az országban. A DataHouse adatai szerint a behozott használt autók száma 11 588 volt, ami csupán 2 százalékkal marad el az év eddigi legmagasabb értékének számító júniusi szinttől.
2021. 08. 04. 12:00
Megosztás:

Megjelentek a BMW számai - nagy pozitív meglepetés!

A BMW 28,58 milliárd eurós árbevételt ért el a második negyedévben. Ez 43%-os növekedés és jelentősen felülmúlja a 26,78 milliárd eurós piaci konszenzust.
2021. 08. 03. 16:00
Megosztás:

Így látja a jövőt a Volkswagen

Az előzetes számoknak megfelelő második negyedéves profitról számolt be a Volkswagen. Az idei évi kilátásokat vegyesen módosította a társaság.
2021. 07. 29. 12:00
Megosztás:

Jelentős túljegyzéssel zárult az AutoWallis 6,6 milliárd forintos zöldkötvény-aukciója

Jelentős túljegyzéssel zárult az AutoWallis pénteki zöldkötvény-aukciója a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramja keretében. A beérkezett, összesen 10,75 milliárd forint névértékű ajánlatból a meghirdetett mennyiségen felül 10 százalékos túljegyzés került elfogadásra, így összesen 6,6 milliárd forint névértékű 10 éves kötvényt – fix 2,89 százalékos átlagos hozammal – vásároltak meg az intézményi befektetők. Az AutoWallis eddig is elkötelezett volt a fenntartható működés mellett, és az aukció jelentőségét mutatja, hogy az AutoWallis az első vállalat a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában, mely zöldkötvényeket bocsátott ki.
2021. 07. 24. 15:00
Megosztás:

A Volkswagen Csoport a mobilitás új világában is vezető szerepet céloz meg

A Volkswagen Csoport 2030-ig szóló New Auto stratégiájával elindítja történetének legnagyobb átalakulását - mondta Herbert Diess vezérigazgató a Volkswagen Csoport virtuális éves közgyűlésén, pénteken, amelyről a csoport márkáinak magyarországi importőre, a Porsche Hungaria tájékoztatta közleményben az MTI-t.
2021. 07. 24. 05:00
Megosztás:

Fellendült a cseh autóipar

Az idei első fél évben 663 ezer személyautót gyártottak Csehországban 31,7 százalékkal többet az egy évvel korábbinál, de 11,2 százalékkal kevesebb, mint a koronavírus-járvány előtt, 2019 első felében - közölte csütörtökön a cseh autóipari szövetség.
2021. 07. 23. 08:00
Megosztás:

A Mercedes sem tud megmenekülni a chiphiány elől

Az előzetes eredményt követően ma publikálta második negyedéves eredményét a Daimler, de mivel a főbb eredményszámokat már korábban publikálták, így a figyelem a 2021-es kilátásokra összpontosult.
2021. 07. 22. 11:00
Megosztás:

Csaknem 50 százalékkal lettek drágábbak a használt autók

Egyre jelentősebb a saját autó, az önálló mobilitás igénye Magyarországon, mindez pedig nemcsak az új, de – és főként – a használt autók iránti érdeklődés fokozódásában is megmutatkozik. A növekvő kereslet és a piac utánpótlásának drágulása a hazai használtautó-árakat is jelentősen felverte – derül ki a Használtautó.hu piacelemzéséből.
2021. 07. 21. 02:00
Megosztás:

Első féléves rekordot döntött idén a belföldi használtautó-piac

A DataHouse frissen közzétett előzetes adatai szerint a hazai használtautó-piacon 395 000 személygépkocsi cserélt gazdát az első félévben. Ez az érték 5,7 százalékkal haladja meg a tavalyi első félév volumenét. A JóAutók.hu várakozása szerint reális az esély, hogy éves szinten megdől a használtautó-piac forgalmának 2019-ben elért 808 ezres csúcsa.
2021. 07. 20. 20:00
Megosztás:

Jelentősen nőttek a gumiabroncs értékesítések

Jelentősen nőtt az értékesítés miden termékkörben idén a második negyedévben, lényegében újra a két évvel ezelőtti szinten állnak a gumiabroncsgyártók - közölte a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége (ETRMA) gumiabroncs-eladási statisztikái alapján az MTI-vel.
2021. 07. 20. 06:30
Megosztás:

Megerősítette az AutoWallis hitelminősítését a Scope Ratings, 6 milliárd forintos zöldkötvény-kibocsátás jöhet

Hatmilliárd forint összegben bocsáthat ki zöldkötvényeket az AutoWallis az MNB Növekedési Kötvényprogramja keretében, miután a Scope Ratings megerősítette a társaság Bplusz hitelminősítői besorolását. A tőzsde autós vállalata a kibocsátást július 23-án zárt körben tervezi, a befolyó összeget a korábban elfogadott Zöld Finanszírozási Keretrendszerben lefektetett elvek mentén kívánja felhasználni.
2021. 07. 19. 12:00
Megosztás:

Megugrott a forgalomba helyezett új autók száma az EU-ban

Jelentős mértékben emelkedett a forgalomba helyezett új személyautók száma az Európai Unióban júniusban is; immár a negyedik egymást követő hónapban mértek erőteljes növekedést, ami nem meglepő, mivel a koronavírus-járvány miatti szigorú korlátozások és súlyos bizonytalanságok tavaly tavasszal megroppantották az értékesítést.
2021. 07. 17. 03:00
Megosztás:

Új munkahelyeket teremtenek a Suzuki fejlesztései

Új munkahelyeket teremtenek a Suzuki idei fejlesztései, amelyek összértéke eléri a 60 millió eurót - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Esztergomban a külgazdasági és külügyminiszter.
2021. 07. 15. 22:00
Megosztás: