Itt várható a legtöbb lakás adás-vétel idén

A jelenleg rendelkezésre álló adatokból az Otthon Centrum becslést készített az idei évre várható adásvételekről. A fővárosban 35 ezer lakóingatlan adásvételre számítanak, azon belül a legtöbb tranzakcióra a XIII., XI. és XIV. kerületekben. Az agglomeráció járásai közül a Szigetszentmiklósiban pörög majd leginkább a piac, a vidéki megyei jogú városok közül pedig Debrecenben, Szegeden és Pécsett.

Itt várható a legtöbb lakás adás-vétel idén

„Idén a tavalyihoz hasonló dinamikát várunk. A legtöbb tranzakció továbbra is a nagyvárosokban, a környező településeken és a főváros belső kerületeiben várható. Számításaink szerint Budapesten nem fog tovább nőni a tranzakciószám.” – véli Soóki-Tóth Gábor, Otthon Centrum elemzési vezetője. 2015 óta az adásvételek számában kismértékű csökkenés volt itt érzékelhető. Ennek a tendenciának a folytatódása alapján 2018-ban Budapesten várhatóan 35 ezer lakást értékesítenek (2017: 35,5 ezer). Ez a 2015. évi 39 ezer adásvételhez képest kb. 10%-os csökkenést jelent 3 év alatt. „Mindez nem meglepő figyelembe véve a vándorlási statisztikákat.

Az elmúlt két évben ugyanis megfordult a trend és újra egyre többen költöznek ki az agglomerációba.” – tette hozzá az elemzési vezető. Több évre visszamenőleg a fővárosi agglomeráció, illetve egyes nyugat-magyarországi járások a népesség belső vándorlásának nyertesei, ami hatással van ezen térségekben a lakások iránt megmutatkozó fokozott keresletre. A kiköltözési trend azonban továbbra sem veszélyezteti a fővárosi kerületek vezető szerepét a tranzakciószámok fajlagos (lakónépességre vetített) értékét tekintve.


 
Budapesten abszolút értékben a XIII. kerületben várható a legtöbb tranzakció 3200 darabbal, míg háromezer körül alakul majd a XI. és XIV. kerület értéke. A belvárosi kerületekben 1500-2500 tranzakció várható, az V. kerületben azonban, méretéből fakadóan, csak 730. A budai oldalon a legtöbb adásvétel a XI. kerületben lesz (2900), míg a III. kerületben több mint 2000 várható. A kisebb méretű I. valamint XXII. kerületben félezer adásvétel valószínűsíthető. A külső pesti kerületek közül várhatóan a IV. kerületben lesz a legtöbb adás-vétel (1900 darab), míg a XXIII. kerületben a legkevesebb, mindössze 200 várható. Ezek az értékek nagyon hasonlóak a tavalyi számokhoz, de a belvárosi kerületek többségében mintegy 50 adásvétellel kevesebb várható idén, mint a tavaly.

Hogyan juthatsz egyszer Te is saját lakáshoz? ITT megtudhatod!
 
A vidéki megyei jogú városok esetében a legtöbb tranzakció Debrecenben várható 3850 darabbal, majd Szeged és Pécskövetkezik a sorban 3450 tranzakcióval. A legkevesebb adásvétel Szekszárdon várható (650 darab), ugyanis a rendelkezésre álló utolsó tényadat alapján egy év alatt a gyengén teljesítő Salgótarjánban 40%-kal nőtt az adásvételek száma, megelőzve ezzel a hasonló méretű Tolna megyei székhelyet. Miközben néhány kisebb városban a lakáspiac jelentős bővülése figyelhető meg, addig néhány nagyobb városban, mint Győrben és Debrecenben inkább a stabilitás éve lesz 2018.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A banki betéti kamatok általában 0-1% közötti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 3,1% (KSH, 2018. június). Így az Ön pénze reálértéken romlik, hiszen az infláció nagyobb, mint a kapott kamat. Mi a teendő ilyen helyzetben?

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen befektetésben gondolkodik?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Miért édemes Önnek regisztrálni, és mi fog történni?
  • Mi a pénzhez értünk, segítünk Önnek pénzügyeiben.
  • A megadott elérhetőségeken szakértőink megkeresik Önt.
  • Kollégáink válaszolnak pénzügyi kérdéseire.
  • Szakértőink segítenek Önnek befektetési döntéseiben, információt adunk döntéseihez.
  • Segítségünkkel számos pénzügyi konstrukciót elérhet (állampapírok, deviza, hazai- és külföldi részvénypiacok, befektetési alapok stb).
  • A tanácsadás díjmentes.
Különös tekintettel az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendeletében („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”) foglaltakra valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”) szerint személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu kezelje. Továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy megadott személyes adataimat a ProfitLine.hu a Partnereink menüpontban feltüntetett szolgáltató partnerei részére továbbítsa további egyeztetés, tájékoztatás, kapcsolatfelvétel céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

Az idei évre várható tranzakciószámok a fővárosi kerületekben alacsonyabbak lesznek, mint ami néhány vidéki városban várható, azonban az újépítésű lakások arányában néhány kerületben (különösen a XI. és XIII. kerületben) kimagasló akár 10%-t meghaladó érték várható.
 
A fővárosi agglomeráció járásai közül a legtöbb tranzakció a Szigetszentmiklósi járásban várható, 2100 adásvétel (a legtöbb Szigetszentmiklóson, Szigethalomban, Dunaharasztiban). 1750 darab adásvétel várható az Érdi és Gödöllői járásban, ezen belül is, elsősorban Érden, Gödöllőn és Veresegyházán. Előbbi járás esetében 9%-kal, utóbbiak esetében 7%-kal, illetve 5%-kal várható több adásvétel 2018-ban, mint tavaly. Az Otthon Centrum nem vár növekedést a Budakeszi, a Dunakeszi és a Pilisvörösvári járáshoz tartozó településeken, mely elsősorban a térségben tapasztalható magas – más agglomerációs körzetekhez képest magasabb – árakkal indokolható.

Bár abszolút számok tekintetében néhány városunkban több tranzakció valószínűsíthető, mint bármely fővárosi kerületben, azonban népességszámra vetítve a fővárosi kerületek fölénye egyértelmű. A VII. kerületben 1000 lakosra jutó 36,6 tranzakció másfélszerese, mint a legerősebb város, Pécs 1000 lakosra vetített 24 tranzakciónyi érékénél. A fővárosban szintén kiemelkedő még a VI. valamint a VIII. kerület 1000 lakosra vetített 35,5 és 34 darab tranzakciót számláló értéke, melyet a belváros többi kerülete, valamint a X. és XIV. kerület követ.
 
Mennyi illetéket kell fizetned ingatlan vásárlásakor? ITT kiszámolhatod!

A vidéki városok közül szintén kedvezőnek számít Nyíregyháza, Sopron, Szeged 1000 lakosra vetített 20-22 becsült adás-vétele is. A különbség kisebb a megyei jogú városok között, ugyanis a fajlagos (népességszámra vetített) értékek alapján az utolsó Zalaegerszeg és Érd értéke 1000 lakosra vetítve egyaránt 15 tranzakció, szemben a Budapesten leggyengébbnek számító XXIII. kerülettel, ahol ez az érték mindössze 9 adásvételre becsülhető.
 
A fővárosi agglomerációban várható 1-2 ezreléknyi növekedés ellenére 1000 lakosra vetítve járásonként 8-18 tranzakció várható. A legtöbb a Szigetszentmiklósi és Dunakeszi járás településein, míg legkevesebb a legdrágább Budakeszi és Pilisvörösvári járásokban. Erős év vár a Balaton és Velencei tó menti településekre is. A Gárdonyi járásban 1000 lakosra vetített 26 tranzakció a belvárosi kerületek után a legmagasabb érték, de hasonló ügymenet várható a Balatonnál is. A Balatonalmádi, a Balatonfüredi, a Tapolcai és a Keszthelyi járásban 1000 lakosra vetítve 21-22 tranzakció várható és ettől Siófok és környéke sem sokkal marad el.
 
A leggyengébben teljesítő térségek sorában nem várható változás idén: továbbra is az ország északkeleti és délnyugati szélén elhelyezkedő, nagyobb várost nélkülöző járásokban lesz a legkevesebb adásvétel. Észak-Magyarországon a Bélapátfalvai, Csengeri, Hegyháti, Szikszói, Putnoki, valamint délnyugaton a Sellyei Bólyi, Csurgói járás esetében alig több mint 100 tranzakció várható 2018-ban. Az említett két térségben járásonként 1000 lakosra vetítve 8-10 tranzakciónál nem várható több idén.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Közel 4 százalékos volt a munkanélküliség júliusban

A munkanélküliek száma 189 ezer volt júliusban, a 3,9 százalékos munkanélküliségi ráta 0,1 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz és 0,6 százalékponttal az egy évvel korábbihoz mérve - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 18:00
Megosztás:

Ekkora volt foglalkoztatottak száma az előző hónapban

Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2021. 08. 29. 16:00
Megosztás:

Javult a magyarok egészségértése

Javult a magyarok egészségértése a legtöbb területen, és emelkedett azoknak a száma, akik könnyebben megtalálják és jobban értik az egészséggel kapcsolatos információkat az elmúlt hat évben - közölte reprezentatív felmérése alapján az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete szerdán az MTI-vel.
2021. 08. 29. 12:00
Megosztás:

Még több ezer elektromos készüléknél hibádzik a címkecsere

A tavaly megújított energiahatékonysági címkéket március elejétől az üzletekben is ki kell helyezni. A fogyasztóvédelmi hatóság három hónapon keresztül ellenőrizte az előírás teljesülését a hagyományos és az online kereskedelemben is. Hatezer vizsgált termék több mint negyedénél volt probléma - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 28. 15:00
Megosztás:

Így spórolunk a telefonszámlán egy felmérés szerint

Elsősorban online hívásokkal és üzenetekkel igyekeznek csökkenteni a mobilhasználati költségeiket a magyarok, 47 százalékuk részesíti előnyben a csevegőapplikációkat a hagyományos mobilhívásokkal szemben, 38 százalékuk pedig inkább e-mail-eket küld SMS-helyett - derül ki a transzparens mobilcsomag-összehasonlítással foglalkozó BillKiller friss reprezentatív kutatásából.
2021. 08. 28. 09:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Sporttörténeti kiállítás nyílt Budapesten

Ünnepélyesen megnyitották csütörtök este a helyi sportműhelyek és sportlétesítmények történetét bemutató II. kerületi Sporthistóriák című kiállítást, amely szeptember 2-ig a Klebelsberg Kultúrkúriában, szeptember 3-tól három héten át pedig a Marczibányi téri Művelődési Központban lesz díjmentesen megtekinthető.
2021. 08. 28. 06:00
Megosztás:

A hazai halgazdálkodási ágazat profitálhat az EUROFISH tevékenységéből

Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium (AM) erdőkért felelős helyettes államtitkára és az AM Halgazdálkodási főosztályának vezetői Marco Frederiksennel, az Európai Halászat- és Akvakultúrafejlesztési Nemzetközi Szervezet (EUROFISH) megbízott igazgatójával egyeztettek az EUROFISH és Magyarország együttműködési lehetőségeiről, Budapesten - közölte az AM csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 03:00
Megosztás:

Elkészült a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója

Közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból felújították a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveit - közölte a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) csütörtökön az MTI-vel.
2021. 08. 28. 01:00
Megosztás:

Megszűnik a bérkerékpáros rendszer Nagykanizsán

A létrehozása után öt évvel, a magas fenntartási költségek és az alacsony kihasználtság miatt megszűnik Nagykanizsán a közösségi bérkerékpáros rendszer - egyebek mellett erről is döntött csütörtökön Nagykanizsa közgyűlése.
2021. 08. 28. 00:00
Megosztás:

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest

Egész napos eseménnyel fejeződik be a Zenélő Budapest ingyenes koncertsorozat hetedik évada augusztus 29-én a Millenáris Széllkapu Parkban.
2021. 08. 27. 23:00
Megosztás:

110 ezer rászoruló diák kap ingyenes tanszercsomagot

Több mint 110 ezer rászoruló diáknak osztanak ki ingyenes tanszercsomagot a tanévkezdésre - közölte a lebonyolító Klebelsberg Központ elnöke csütörtökön budapesti sajtótájékoztatón.
2021. 08. 27. 20:00
Megosztás:

Kiváló minőségű a magyar dinnye, de lesz belőle elég?

Kiváló minőségű a magyar dinnye, amelynek termőterülete valamivel csökkent a pandémia hatására, de a hozama emelkedett, így bőven jut a hazai piacra és exportra is - mondta az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Balatonvilágoson, az Agrármarketing Centrum dinnyefogyasztást ösztönző kampányának sajtótájékoztatóján.
2021. 08. 27. 17:00
Megosztás:

Az MKB Bank adózás utáni eredménye elérte a 11,6 milliárd forintot

Az MKB Bank korrigált, konszolidált adózás utáni eredménye a második negyedévben 11,6 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 0,7 milliárdos veszteséggel, illetve az első negyedévi 28,9 milliárdos eredménnyel - tájékoztatta a pénzintézet a befektetőket a Budapesti Értéktőzsde honlapján közölt jelentésben.
2021. 08. 27. 07:00
Megosztás:

Jó hír az ingatlan bérbeadóknak

A januári mélypont után jó hír a bérbeadóknak, hogy a lakóingatlan bérleti díjak országos szinten több hónapja stabilan növekednek. A nyár vége hagyományosan is a lakásbérleti piac főszezonja, így a júliusban regisztrált, a korábbi időszaknál meredekebb áremelkedés nem teljesen meglepő, azonban kérdéses, hogy meddig tarthat még a növekedés, visszatérhetnek-e a járvány előtti, kiugróan magas bérleti díjak vagy megtorpan a növekedés. Az OTP Ingatlanpont szakértője a bérleti díjak emelkedésének hátterét és a jövő kilátásait vizsgálta.
2021. 08. 27. 03:00
Megosztás:

Erre kérte az iskolákat az Emmi

A tanév közeledtével a higiéniás és alapvető egészségvédelmi szabályok fokozott betartására kérte az iskolákat az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) csütörtökön.
2021. 08. 27. 02:00
Megosztás:

Emelkedett az 5, 10 és 15 éves államkötvények aukciós átlaghozama

A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal kisebb összegben, 35 milliárd forintért értékesített 5, 10 és 15 éves lejáratú államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
2021. 08. 27. 00:00
Megosztás:

Az E.ON Hungária Csoport marad a férfi és a női vízilabda ob I névadó főszponzora

A 2021/22-es szezonban is az E.ON Hungária Csoport lesz a női és a férfi vízilabda ob I névadó főszponzora.
2021. 08. 26. 23:00
Megosztás:

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.
2021. 08. 26. 22:00
Megosztás: