Javult Magyarország versenyképessége!

Közzétették az IMD Versenyképességi Évkönyv 2014-es kiadásának legfőbb eredményit. A legversenyképesebb ország a 2014-as Évkönyvben az Egyesült Államok, előkelő pozícióját a gazdaság rugalmassága adja (resilience), ami többek közt a jobb foglalkoztatási adatokban érhető tetten, illetve abban, hogy hatékonyabban aknázza ki technológiai és infrastrukturális előnyét. Őt követi hatékony üzleti szektoráról, exportáló képességéről ismert Svájc (2), Szingapúr (3) és Hong Kong (4).

Az Évkönyvet a svájci IMD – a világ egyik vezető üzleti iskolája – szerkeszti az ICEG European Center független hazai kutatóintézet és más nemzeti partnerek közreműködésével. A 2014. évi kiadványban 60 ország versenyképességi rangsora szerepel. Az Évkönyv kétharmad részben a 2013. év hivatalos statisztikáira, egyharmad részben pedig a 2014 márciusában lefolytatott 4300 vállalatvezető véleményfelmérésére épít.

 

Európa összességében jobban teljesít a 2013-as Évkönyvhöz képest. A legversenyképesebbnek bizonyult európai országok közt találjuk Svájcot (2), Svédországot (5), Németországot (6), Dániát (9) és Norvégiát (10). Érdekesség, hogy már nem csak a mag-országok mutatnak javulást, hanem a periféria országai közül Írország (15), a hat helyet javult Spanyolország (39) és a három helyet erősödött Portugália (43) is. Hozzájuk képest a politikai instabilitással és bizonytalansággal küzdő, valamint a világ harmadik legnagyobb szuverén adósság-piacának számító Olaszországnak (46) nem sikerült trendfordulót elérnie. Görögország (57) pedig továbbra is lejtőn van.


A kelet-közép-európai térségben is fokozatos javulás mutatkozott meg. Románia (47) nyolc pozíciót, Csehország (33), Magyarország (48) és Szlovákia (45) két-két helyet, Bulgária (56) egy pozíciót javított relatív rangsorbeli helyén a 2013-as Évkönyvhöz képest. Hozzájuk képest Szlovénia (55), Lengyelország (36) és Litvánia (34) három-három helyet rontott.


A feltörekvő gazdaságok java része fokozatosan veszít nemzetközi versenyképességéből.  Kína (23) pozíciója elsősorban az üzleti környezet problémái miatt romlott, míg India (44) és Brazília (54) inkább a hatékonysági gondokkal jellemezhető munkaerő-piaca miatt veszített versenyképességéből. Az úgynevezett BRICS-országok közül Oroszország (38) relatív pozíciója négy helyet javult a 2013-es Évkönyvhöz képest, de a Dél-Afrikai Köztársaság (52) is javított egy pozíciót. A rangsorban összességében a legnagyobb javulást Románia (8 pozíciót javulva) könyvelhette el, míg a legnagyobb relatív eséstMexikó (41) mutatta.

 

Magyarország a versenyképességi rangsorban


Magyarország pozíciója a versenyképességi rangsorban javulásról árulkodik, hiszen a 2013. évi Évkönyv 50. helyéhez képest a 2014-es Évkönyvben a 48. helyen szerepel. Hazánk közvetlen környezetében lévő országok között találjuk Ukrajnát (49) és Romániát (47). A Visegrádi országok
közül Szlovákia (45) és Csehország (33) is két-két helyet javított előző évi pozíciójához képest. Lengyelország viszont már nem volt képes javítani versenyképességén, a 2014-es Évkönyvben három hellyel a 2013. évi eredménye mögött, a 36. pozíciót szerezte meg. Szlovénia pénzügyi és gazdasági gondok jeleit mutatja továbbra is, ezért nem meglepő, hogy tovább rontva tavalyi eredményén, a rangsor 55. helyén zárt.


Az IMD Versenyképességi Évkönyve négy dimenzió szerint veszi szemügyre a gazdaságok aktuális állapotát és állítja rangsorba őket, e négy dimenzió a következő: (i) gazdasági teljesítmény, (ii) kormányzati hatékonyság, (iii) üzleti hatékonyság, valamint (iv) az infrastruktúra dimenziója. Magyarország esetében a vizsgált négy dimenzió közül a gazdasági teljesítményben és az infrastruktúrában volt tapasztalható érzékelhető javulás, míg a másik két dimenzióban egy-egy pozíciónyi relatív romlás mutatható ki.

 

i. A legjelentősebb javulás a gazdasági teljesítmény dimenziójában mutatkozott, hiszen e tekintetben hazánk a 2013. évi relatív rangsorbeli 44. pozíciójáról a 2014. évi kiadványban már a 32. helyre került. Ezt a változást elsősorban a külkereskedelem (áru- és szolgáltatás export), a tőkebefektetések javuló trendjei, a megélhetéssel összefüggő költségek csökkenése eredményezte.

 

ii. A kormányzati hatékonyság relatíve alig változott, a tavalyi 52. helyről az 53-re lépett vissza. A szinte stabilnak mondható pozíciót a javuló közpénzügyi menedzsmenttel (értsd: a fiskális indikátorok számszaki javulása) lehet legfőképp magyarázni. Az egy helyes pozícióvesztést pedig az átláthatóság érzékelt romlásával és az elöregedő társadalom által megtestesített és továbbra is jelen lévő kihívással lehet magyarázni. Az elért eredmények fönntarthatóságát (válságadókra támaszkodás, egyszeri eredményt hozó intézkedések) továbbra is kérdésesnek tartják a vállalatvezetők.


iii. Az üzleti hatékonyság a 2013. évi 55. helyről az 56-ra romlott. E mögött alapvetően a termelékenység és a beruházási kedv képeződik le, de a fiatalok külföldi munkavállalásai (elvándorlás) munkaerő-piacra kifejtett kártékony hatásai munkálkodnak. Valamint a közpolitika globalizációval szembeni attitűdjét is érzékelték a vállalatvezetők.


iv. Az infrastruktúra területén hazánk relatív pozíciója egy helyet javult, a 2013. évi kiadványbeli 38. helyről a 37. helyre jött föl. Javulását többek közt olyan indikátor javulása alapozta meg, mint technológiai infrastruktúra jellemzéseként felhasznált magas technológia-tartalmú export alakulása. E terület lassú javulása mögött a fenntartható fejlődés biztosíthatóságában, az innovációs kapacitás további erősíthetőségében, a zöld technológiai megoldások fölfuttathatóságában lévő bizonytalanságok állnak, amelyekre a vállalatvezetői felmérés is ráerősít.

Hozzászólások

Szerdától prémium kategóriásak a 4iG részvényei

A 4iG Nyrt. részvényei június 19-től prémium kategóriás részvényeknek minősülnek a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatójának határozata alapján - tette közzé a társaság kedden, a tőzsde honlapján.
2019. 06. 18. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben kedd este a reggeli szintekhez képest.
2019. 06. 18. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős pluszban zártak a tőzsdék

Erős nyereségben zártak a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek kedden annak nyomán, hogy Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke újabb gazdaságösztönző intézkedéseket ígért arra az esetre, ha az infláció nem jön lendületbe.
2019. 06. 18. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Aprózódó földterületek, növekvő árak

2018-ban 13%-kal több tranzakció keretében 2%-kal kevesebb termőföld cserélt gazdát, mint egy évvel korábban. Az árak emelkedése immár bő évtizedes távlatban töretlen, így a tavalyi 9%-os drágulás alapján elmondható, hogy egy hektár, 2010-ben vásárolt termőföld ára 2018-ra összességében már átlagosan két és félszeresére emelkedett – derül ki a NAV ingatlanforgalmi adatbázisát feldolgozó legfrissebb OTP Termőföld Értéktérképből.
2019. 06. 18. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Derékfájás kezelése: mik a legjobb fájdalomcsillapító módszerek?

Miközben ma már a gyerekek között is egyre több a derék- és hátfájós, a legtöbben nem veszik elég komolyan a problémát. Pedig a tünetek nem múlnak el maguktól, sőt, idővel csak rosszabbodik a helyzet.
2019. 06. 18. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Richter húzta fel a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 157,92 pontos, 0,39 százalékos emelkedéssel, 40 922,41 ponton zárt kedden, ami a Richter közel 4 százalékos emelkedésének köszönhető, a többi vezető papír gyengült.
2019. 06. 18. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kibertámadás fenyegeti Oroszországot

Oroszország ellen készülő újabb kibertámadásokra figyelmeztetett Szergej Nariskin, az orosz Külső Hírszerző Szolgálat (SZVR) igazgatója kedden Ufában, egy, a biztonsági szolgálatok vezetőinek részvételével megtartott tanácskozáson.
2019. 06. 18. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

2 éves mélypontra esett Kína amerikai állampapír állománya

Áprilisban 2 éves mélypontra, 1110 milliárd dollárra csökkent a Kína által tartott amerikai állampapír állomány.
2019. 06. 18. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A tőzsdei bevezetés, mint reális exit alternatíva

A május végén megrendezett Venture Capital Summit, a kockázati tőkét középpontba állító szakmai csúcskonferencia keretében felmerült a tőkepiaci bevezetés, mint az exit egyre népszerűbb, reális alternatívája. A témát Tóth József, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. tőkeprogramjának, a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alapnak a tranzakciós igazgatója mutatta be. Bejegyzésünkben ezt a kérdéskört vizsgáljuk meg részletesebben, illetve körbejárjuk, mire kell felkészülnie egy vállalatnak, ha ezt a kilépési
2019. 06. 18. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyűlnek a felhők az Apple körül

Egyre borúsabbak az elemzők az Apple okostelefon értékesítésével kapcsolatban, továbbra is a kínai piac lehet a gyenge pont.
2019. 06. 18. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Itt vannak a részletek a Facebook új kriptovalutájáról a Libra-ról

Ma reggel tette közzé a Facebook azt a 29 oldalas dokumentumot, amiben részleteket közöl a vezetésükkel bevezetni kívánt kriptodevizáról, a Libra-ról.
2019. 06. 18. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Bevált a jóslat! Nem meglepő a MÁP Plusz sikere

Varga Mihály pénzügyminiszter tájékoztatása szerint a jegyzés első hetében 529 milliárd forint értékben váltottak ki az érintett magánszemélyek az új, lépcsős kamatozású konstrukciójából, a Magyar Állampapír (MÁP) Plusz kötvényből. A jegyzési érték minden idők legmagasabb egyhetes forgalmi adata a piacon.
2019. 06. 18. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Létszámleépítés a Santandernél

A Banco Santander megegyezett a spanyol szakszervezettel a létszámcsökkentésről.
2019. 06. 18. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkent az infláció az euróövezetben

Egyéves mélypontra csökkent az infláció májusban az euróövezetben, és folytatódott a fogyasztói árak csökkenése az EU egészében is - közölte kedden az Eurostat, megerősítve a június elején közölt előzetes adatokat.
2019. 06. 18. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Miért célszerű folyamatosan mérnünk az ügyfeleink elégedettségét?

Az ügyfél-elégedettség mérése fontos feladat. Ennek a segítségével minden egyes fejlesztés és innovatív megoldás olyan irányban történhet meg, ami az a vásárlók igényeit megfelelően fogja szolgálni.
2019. 06. 18. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mit érdemes tudni az Airzone-ról?

Építkezne, esetleg felújítana? A legújabb szabályzatokat követve modernizálni szeretné otthona fűtését, szellőztetését? Az Airzone olyan korszerű megoldásokat kínál a szellőztető- és fűtésrendszerek kiépítésénél, ami már a jövőbe mutat!
2019. 06. 18. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nehéz a fordulat a Boeingnek

Megkezdődött tegnap a Nemzetközi Párizsi Airshow, ami eddig az Airbus további erősödését és a Boeing további vesszőfutását hozta magával.
2019. 06. 18. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kínai piaci szereplőknek mutatkozott be a Budapesti Értéktőzsde Sanghajban

Múlt héten rendezték meg a kínai-magyar tőkepiaci együttműködés jegyében az első Hungary Investor Day-t Sanghajban. Az elsősorban kínai befektetési alapkezelőket és szolgáltatókat megszólító konferencián előadást tartott Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde vezérigazgatója is. A találkozó célja a kínai-magyar gazdasági együttműködés szorosabbra fűzése, amelynek kiemelt területét adják a tőkepiacok.
2019. 06. 18. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Saját kriptopénzt tervez a Facebook - emelkedik a részvény

4%-kal emelkedtek tegnap a Facebook részvényei, miután a vállalat saját kriptopénz bevezetését szorgalmazza.
2019. 06. 18. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Balatonfüred a legdrágább vízparti település

A Balaton parti településeken a fővárosihoz hasonló ingatlanárakat találhatunk, derül ki a Duna House közleményéből. Egyes településeken már meghaladta az 500 ezer forintot a használt lakások négyzetméterára, a 400 ezer forint környéke pedig már átlagosnak tekinthető. A Velencei-tónál sem különb a helyzet, egy év alatt mintegy 20 százalékkal nőttek az árak.
2019. 06. 18. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások: