Jelentős eredménynövekedés a Vienna Insurance Group-nál

A 2014-es üzleti évben Ausztria és a KKE-régió biztosítókonszernje a kihívásokkal teli környezetben egy egyenletes, 9,1 milliárd eurós felszámított biztosítási díjat ért el. A valutahatásokat beleszámítva a konszern ezzel 0,9 százalékos növekedést jegyzett a biztosítási díjakat illetően, habár a rövidtávú, egyszeri kifizetések Lengyelországban, valamint az olasz és román portfóliók az optimalizálási intézkedések miatt tovább csökkentek.

Ez a kifejezetten jó teljesítmény a költségek és kártérítések, illetve a bevétel arányának kereken 4 százalékpontos, 96,7 százalékra javulásának tudható be; a KKE-régióban a Combined Ratio csak 93,4 százalékos volt.


A konszern pénzügyi eredménye a Hypo Alpe Adria / Heta kölcsönök értékhelyesbítéseivel, valamint az éppen aktuális alacsony kamat első hatásaival terhelve 1,1 milliárd euró volt. A Vienna Insurance Group kamatbefektetései (a likvid eszközöket is beleszámítva) a 2014-es üzleti év végén elérték a 31,1 milliárd eurót, és így 4,5 százalékkal nőttek.


Központban a jövedelmezőség – kedvező minden szegmensben és régióban


A Vienna Insurance Group sikeresen, 46 százalékkal, összesen 518,4 millió euróra növelte a nyereségét (adózás előtt). Az eredményben a KKE-részesedés kereken 64 százalékra nőtt. 2011 óta először mutatkozott minden üzleti területen és régióban pozitív eredménymutató. A részvényenkénti eredmény impozáns 75,5 százalékkal, 2,75 euróra nőtt. Ebben pozitív hatása volt a már 2013 végén, a konszern tőkeszerkezetének optimalizálása érdekében kibocsátott, kiegészítő tőkehitellel tett intézkedésnek. A Standard & Poor’s kitűnő értékelésének köszönhető, stabil kilátásokkal a VIG továbbra is a legjobb értékeléssel bíró vállalat az ATX-ben.


„A 2014-es év kitűnő eredményével a Vienna Insurance Group az osztrák ATX tőzsdeindex alapján egyike a három legjobban jövedelmező vállalatnak. Sikeresen munkálkodtunk azon, hogy elkötelezettségünk számos piacon optimális legyen, és kiemelkedően tőkésítettünk. Az osztalék 10 centtel, vagyis részvényenként 1,40 euróra való növelésére irányuló javaslattal részvényeseink is profitálnak a konszern pozitív irányú fejlődéséből” - nyilatkozta Peter Hagen, a Vienna Insurance Group vezérigazgatója.


Kitűnő helyzet Ausztriában


A kereken 24 százalékos piaci részesedéssel a Vienna Insurance Group konszerntársaságai továbbra is vitathatatlanul az elsők az osztrák biztosítási piacon. Ausztriában a felszámított biztosítási díjak elérték a kereken 4,1 milliárd eurót. A vagyonbiztosításon belül – a Duna Biztosítás olaszországi üzletéhez igazítva – 3,6 százalékos növekedést valósítottunk meg. Különösen sikeresnek és keresettnek bizonyult a Bécsi Városi Biztosítási Egyesület, amely az életbiztosításokat illetően 5,3 százalékos növekedést tűzött ki célul, és a vagyonbiztosítást illetően a biztosítási díjakat 3,8 százalékkal növelte. Ez a biztosítás bizonyult az osztrák piacvezető életbiztosításnak.


19 százalékos piaci részesedéssel összességében a VIG a legjobb a fő piacokon


25 évvel a feltörekvő KKE-régióban való terjeszkedés kezdete után a Vienna Insurance Group piacvezetővé vált. Az értékalapú növekedéssel a VIG 2014-ben is tovább terjeszkedett.


KKE – biztos jelenlét, nagymértékű nyereségnövekedés


A Cseh Köztársaság tudhatja magának 178 millió euróval az egész konszernen belül a legnagyobb (adózás előtti) nyereséget. Románia a 6 millió eurós (adózás előtti) nyereséggel kevésbé jövedelmezővé vált. Lengyelország (+9,8 százalék), Szlovákia (+7,6 százalék), valamint a többi piac (+5,4 százalék) 2014-ben rekorderedményeket ért el.

 

Első helyen a legerősebb KKE-piacon, a Cseh Köztársaságban


A biztosítási díjak a KKE-régióban is pozitív tendenciát mutattak. Helyi valutában a biztosítási díjak a Cseh Köztársaságban 1,3 százalékkal emelkedtek. A konszern biztosítási díjaiban való 18,7 százalékos részesedéssel az ország a VIG legnagyobb KKE-piaca. Összességében a cseh konszerntársaságok a 33,7 százalékos piaci részesedéssel elsők a biztosítási piacon. Ezenkívül a már alapból nagyon jó Combined Ratio történelmi csúcsot döntő, 86,2 százalékra süllyedt.


Szlovákia eredményességet mutat


A szlovák VIG-konszerntársaságok a 2014-es üzleti évben is folytatták a jövedelmezőségre összpontosító taktikát. A nyereség (adózás előtt) jelentősen, 7,6 százalékkal emelkedett, a Combined Ratio pedig a kitűnő 91,3 százalékra csökkent. A 33,6 százalékos piaci részesedéssel a Vienna Insurance Group továbbra is messze a legjobb biztosító a konszern ezen fő piacán.


Sikerek a lengyel KKV-knál


A lengyel piacon a Vienna Insurance Group – a rövidtávú, egyszeri kifizetésekkel módosítva – 7,9 százalékos növekedést ért el. A lengyel Compensa sikeresnek bizonyult a KKV-k világában. Mivel Lengyelországban az ilyen cégek több mint 25 százaléka nem rendelkezik a kellő biztosítással, a Compensa innovatív biztosítási termékeivel ezt a potenciális piaci szegmenst célozta meg. A fokozott eladásösztönzésre irányuló kísérletek sikere abban mutatkozott meg, hogy a biztosítási díjak a KKV-k szegmensén belül kereken 35 százalékkal nőttek.

 

A VIG jó úton jár Romániában


A folyamatban lévő átszervezések, valamint a megkésve javuló piaci helyzet miatt a Vienna Insurance Group Romániában kevésbé nyereségessé vált. A portfóliók hosszan tartó átszervezése miatt tudatosan számításba vettük a biztosítási díjak visszaesését. Ennek ellenére a konszern a 19,5 százalékos piaci részesedéssel továbbra is piacvezető maradt a román biztosítási piacon. A Combined Ratio nagymértékben csökkent, de még így is a 100 százalékos mutató felett maradt.


Rekorderedmény és dinamikus növekvés a többi piacon
Körültekintő és eredményorientált jegyzési politikájával a Vienna Insurance Group a többi piacon a helyi számokat alapul véve azt tűzte ki célul, hogy a biztosítási díjak két számjeggyel, 14,5 százalékkal növekedjenek. A Baltikumban (+22,8 százalék), valamint Magyarországon (+15,6 százalék) és Albániában (+40,4 százalék) kiemelkedő a növekedés. Ezenfelül a VIG a többi piacon 51,7 millió eurós (adózás előtti) rekordnyereséget ért el.

 

2015-ös kitekintés
A Vienna Insurance Group 2015-ös eltökélt célja továbbra is a teljes piacnál erősebb növekedés. Tekintettel a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetre a 2015-ös évben a rendes pénzügyi eredmények visszaesésével kell számolni, mert a biztosítási eredmények javulása nem kompenzálható. A csoport a magasabb tőkejövedelmet biztosító magasabb kockázatú befektetéseket a jövőben is kerülni fogja. A Vienna Insurance Group a továbbiakban is elkötelezett, kockázat-tudatos és konzervatív befektetési stratégiáját fogja hűen követni.

Hozzászólások

Együttműködési megállapodást kötött a Rolls-Royce és az MVM OVIT

Szándéknyilatkozatot írt alá a Rolls-Royce és az MVM OVIT Országos Villamostávvezeték Zrt. arról, hogy partnerséget alakítanak ki a Paks II projekt irányítástechnikai rendszereinek megvalósítására és karbantartására - közölte a Rolls-Royce cég kedden az MTI-vel.
2018. 01. 17. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Airbus leállítja a világ legnagyobb utasszállítójának gyártását

Az Airbus leállítja a világ legnagyobb utasszállítója, az A380-as gyártását, ha nem sikerül új megrendeléseket begyűjteni - mondta John Leahy, a toulouse-i gyártó kereskedelmi vezetője hétfőn.
2018. 01. 16. 05:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Lisszabonban mutatja be sikeres vezetőképző programjait a MOL és a SEED Üzleti Iskola

Portugália fővárosában január 17. és 18. között rendezik meg a MERIT Summit fórumot, ahol HR vezetők és üzleti iskolák igazgatói találkoznak több mint húsz országból. A nemzetközi programon Magyarországot a MOL és a SEED Üzleti Iskola képviseli.
2018. 01. 15. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Erste Ingatlan Alap megvásárolta a Market Central Ferihegyet

Az Erste Ingatlan Alap tulajdonába került a legnagyobb magyar kiskereskedelmi park, a Market Central Ferihegy és a mellette található Quadrum irodaház. Az Erste Alapkezelő szerint a magyar gazdaság és a kiskereskedelmi piac bővülése a bérleti díjak növekedését hozhatja magával, ami kedvező kilátást jelent az ingatlanpiaci alapok hozamaira nézve.
2018. 01. 15. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így válhat rémálommá a téli pihenés

Év elején a síelésre és egyéb téli sportra vágyók a hófödte csúcsok felé veszik az irányt, hogy ott pihenjék ki az elmúlt esztendő fáradalmait. A legnépszerűbb úti célnak még mindig Ausztria számít, Franciaországban és Olaszországban általában a hosszabb és költségesebb síelést választók töltik szabadságukat. Habár egyre tudatosabban tervezzük az utazásokat, az OVB Magyarország felmérése szerint még mindig sokan biztosítás nélkül indulnak útnak, pedig korábbi statisztikák alapján a káresemények több mint fele síbalesetből ered.
2018. 01. 15. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Sikeres volt a bértárgyalás a SPAR és a KASZ között

Megállapodott a 2018-as bérekről a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete.
2018. 01. 15. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatja terjeszkedését az Apollo Tyres

Még zajlik a zöldmezős beruházás Gyöngyöshalászon, de az Apollo Tyres már egy újabb gyáregység építését kezdi meg, ezúttal Indiában. Az Apollo Tyres hetedik gyárának alapkőletételére a napokban került sor, a beruházás első fázisára átszámolva több mint 73 milliárd forintot, illetve 237 millió eurót költenek. A világszínvonalú üzemet India délkeleti részén, Andhra Pradesh államban építik fel, 81 hektáron. (Összehasonlításul: Gyöngyöshalászon a gyár 72 hektáron épül fel, a magyar beruházás értéke 475 millió euró.)
2018. 01. 15. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordszintű volt a Jaguar Land Rover tavalyi eladása

Új értékesítési csúcsot döntött a Jaguar Land Rover, 621 ezer 109 gépkocsit adott el Nagy-Britannia legnagyobb autógyártója tavaly - közölte hétfőn az autóipari vállalat.
2018. 01. 15. 11:07
Megosztás:
Hozzászólások:

A Boehringer Ingelheim az eddiginek több mint a duplájára, 250 millió euróra növeli Vállalkozási Alapjának támogatását, amely jelzi a vállalat innováció iránti elkötelezettségét

A Boehringer Ingelheim bejelentette, hogy 100 millióról 250 millió euróra növeli a cég vállalkozási alapjának (Boehringer Ingelheim Venture Fund, BIVF) támogatását. A támogatást sokat ígérő, korai fázisban lévő startup cégekbe fektetik be, amely cégek működési területe elsősorban a regeneratív gyógyászat, a fertőző betegségek kezelése és az immun-onkológia, továbbá a támogatásból növelik az USA-beli portfoliót, és belépnek a digitális egészségügy területére is. A jelentős támogatásnövelés mellett megduplázzák a befektetési menedzserek számát is.
2018. 01. 15. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar régiós vezetőt nevezett ki a Mastercard

2018 januártól Romvári Frigyes a Mastercard régiós ügyfélkapcsolati igazgatójaként folytatja munkáját, ezen belül kiemelt feladata lesz a fizetéstechnológiai cég és az OTP Bank régiós kapcsolatának támogatása.
2018. 01. 14. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új HR vezető a Praktikernél

Márton Katalin lett a Praktiker új HR vezetője. A szakember korábban már dolgozott a barkácsláncnál, majd részt vett a Posta Biztosító felépítésében és a Saint-Gobain Építőanyag Kereskedő Zrt. átstrukturálásában.
2018. 01. 13. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ünnepek után áll fenn a valódi tűzveszély

A lakástüzek jellemzően a karácsonyi időszak során válnak a hírműsorok visszatérő rémképeivé, nem volt ez másként tavaly sem. A lángok szinte mindig gondatlanság miatt csaptak fel, s olyan ártatlannak tűnő ünnepi kiegészítők okozták őket, mint az őrizetlenül hagyott gyertyák, koszorúk, helytelenül gyújtott csillagszórók vagy zárlatos karácsonyi égősorok. De vajon tényleg akkora kockázatot jelent a karácsony, mint ahogy azt a hírekből gondoljuk?
2018. 01. 12. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

WIZZ rekord: több mint 28 millió utas, 24%-os növekedés 2017-ben

A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága ma bejelentette, hogy 2017-ben rekordszámú utast szállított, jelentősen bővítette hálózatát, lebonyolította minden eddiginél nagyobb repülőgép-megrendelését, részben szponzorált pilótaképzést indított, és számos fejlesztést vezetett be a jobb ügyfélkiszolgálás érdekében.
2018. 01. 12. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb nyolcéves szerződést kötött az Alteo Nyrt. leányvállalata és a Heineken

Újabb nyolc évvel hosszabbította meg együttműködését a vezető hazai ipari energetikai szolgáltató ALTEO Nyrt. tulajdonában lévő Soproni Erőmű Kft. és a HEINEKEN Hungária Sörgyárak Zrt. A szerződés keretében a Soproni Erőmű Kft. biztosítja a HEINEKEN Soproni Sörgyárának teljes gőz- és meleg víz igényét. A változó fogyasztói igényeknek megfelelően, valamint a biztonságos, költséghatékony és rugalmas energiaellátás érdekében az ALTEO Nyrt. folyamatosan karban tartja és beruházásokkal teszi még korszerűbbé soproni erőművét.
2018. 01. 11. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Cafetéria 2018: a minimálbér 30 százalékáig adható kockázati biztosítás

A tavalyi évhez képest idén nem változik jelentősen a cafetéria-rendszer, ugyanakkor bizonyos pontokon bővül az igényelhető szolgáltatások köre. Egy friss kutatás szerint a biztosítás egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fix juttatások között. Kockázati biztosítást ebben az évben is havonta a minimálbér 30 százalékáig adhat a munkáltató dolgozóinak.
2018. 01. 11. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

130 millió utassal a Lufthansa Csoport 2017-ben új rekordot állított fel

2017 decemberében a Lufthansa Csoport légitársaságaival 9.3 millióan utaztak, ami az előző év 12. hónapjához képest 19,9 százalékos emelkedést jelent. A rendelkezésre álló utaskilométerek száma az előző évhez képest 14,2%-kal emelkedett, ugyanakkor az értékesítés 15,9 százalékkal bővült. A hónap során nőtt a kapacitáskihasználtság is: 2016 decemberéhez képest 1,1 százalékponttal, 78,9 százalékra emelkedett. Összességében a 2017-es év során a Lufthansa Csoport légitársaságai 130 millió utast köszöntöttek a fedélzeten, amivel új rekordot állítottak fel. A kapacitáskihasználtság a 2017-ben regisztrált 1,1 millió járaton a 2016-os adatokhoz képest nem változott, marad a rekordmértékű, 80,9 százalékos szinten.
2018. 01. 10. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A UPC fellebbez az NMHH-bírság ügyében

A UPC Magyarország Kft. vizsgálja a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) 121 millió forintos bírságról szóló, még nem jogerős határozatának tartalmát, és élni fog a hatályos jogszabályok adta jogorvoslati lehetőséggel - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
2018. 01. 10. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az MCAP Global Finance megvásárolta a Népliget Centert

Az MCAP Global Finance (UK) LLP belépése a magyar ingatlanpiacra újabb bizonyítéka annak, hogy a befektetők bíznak a magyar gazdaság – és benne a kereskedelmi ingatlanpiac – folyamatos növekedésében és biztos alapjaiban.
2018. 01. 10. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

121 millió forintos hírközlési bírságot kapott a UPC

Engedély nélküli szolgáltatásnyújtás miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) újabb, 121 millió forintos bírsággal sújtotta a UPC Magyarország Telekommunikációs Kft.-t, mivel a cég Jászberény után Cegléden is idő előtt indította el a szolgáltatását - közölte a hatóság szerdán az MTI-vel.
2018. 01. 10. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Eddigi legjobb évét zárta a Mapei Kft.

Eddigi legjobb évét zárta 2017-ben az építőipari segédanyagokat gyártó és forgalmazó Mapei Kft., árbevétele 12,53 milliárd forint volt, 27,8 százalékkal több az előző év hasonló időszakához képest, főként az építési piac erősödése következtében - tájékoztatta a társaság szerdán az MTI-t.
2018. 01. 10. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás