Jelentősen romlott a befektetői hangulat, de recesszió még nem fenyeget

A globális vállalati hangulati mutató 2016 óta nem látott mélységbe zuhant: a vállalatok a gyengülő fogyasztással és a növekvő költségekkel küzdenek – ez derült ki a Fidelity International legfrissebb Elemzői Felméréséből.

Jelentősen romlott a befektetői hangulat, de recesszió még nem fenyeget

A Fidelity minden évben körkérdést intéz globális elemzői csapatának tagjaihoz, hogy a válaszok segítségével „megmérje a vállalati szféra pulzusát”. Sok más, felülről lefelé végzett makrogazdasági felméréstől eltérően ez a kutatás alulról indul, és kb. 16 000 különálló vállalati megbeszélés eredményeit összesíti: így alakul ki az átfogó, nagy kép. Az idén a vállalatok hangulata a felmérés bevezetése óta* nem látott mértékben romlott: a 2018-as 1,6-os értékről 0,6-re esett vissza.
„Ugyanakkor az idei eredményeket a 2018-as felmérés kiugró eredményének fényében kell értékelnünk. A magabiztosság figyelemre méltó csökkenése ellenére a Fidelity elemzői továbbra is óvatosan derűlátóan ítélik meg az előttünk álló évet: a nullánál magasabb hangulati mutató ugyanis javuló hangulatot jelez” – tette hozzá Al-Hilal István, a Fidelity International magyarországi és romániai értékesítési igazgatója.

1. grafikon: A globális hangulat túl a csúcson - Fidelity hangulati mutató


 
Forrás: Fidelity Analyst Survey, 2019. A Fidelity Hangulati Mutató értéke öt fő terület alapján alakul ki: vezetői bizalom, tőkeberuházások, osztalékpolitika, tőkemegtérülés és mérleg. A 0-nál alacsonyabb pontszám romló, a 0-nál magasabb pedig javuló hangulatot jelez.

Ugyanakkor ez azt jelzi, hogy az érett szakaszában járó üzleti ciklus tovább lassul. A világ különböző tájain dolgozó elemzőink harmada arról számolt be, hogy az ágazata lassuló vagy egyenesen recessziós időszakot él át (tavaly az ilyen válaszadók aránya mindössze 13% volt). Mindössze 20% érzékelt bővülést (a 2018-as 35%-kal szemben). Immár az elemzők 51%-a felelt igennel arra a kérdésre, hogy az üzleti ciklus végén járunk-e (2018-ban még 68%-uk a „nem” mellett voksolt).

Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!

Michael Sayers, a Fidelity International részvény üzletágának elemzési igazgatója így értékelte az eredményeket: „A 2018-as derűs évkezdet helyét idén az óvatosság vette át. Az idei pesszimizmus két fő forrásból táplálkozik: a gyengülő fogyasztásból és a vállalkozások növekvő költségeiből. 2019-ben mindkettő azzal fenyeget, hogy présbe fogja az árréseket. Bár az előttünk álló 12 hónapban átfogó recesszióra nem számítunk, az világosan látszik, hogy újabb lépést tettünk az egy évtizeddel ezelőtt megkezdődött ciklus vége felé, és ennek eredményeképpen ma minden korábbinál nagyobb jelentősége van annak, hogy hogyan állnak a vállalatok a kockázatkezelés kérdéséhez.”

A kínai vállalatok hangulata belépett a negatív tartományba
Az egy éven át egyre fokozódó kereskedelmi kardcsörgetés után, miközben a gazdasági növekedés 28 éve nem látott mélypontra süllyedt**, nem csoda, hogy a Kínával foglalkozó elemzők ítélik meg a legnegatívabban az általuk vizsgált cégek kilátásait. Kína az egyetlen olyan térség, ahol a hangulati mutató negatív értéket (-0,4) vett fel. A Fidelity kínai vállalatokat vizsgáló elemzőinek 70%-a a tőkearányos megtérülés csökkenésére számít 2019-ben – az előző évi felmérés alkalmával ez az arány 29% volt.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A banki betéti kamatok általában 0-1% közötti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 3,1% (KSH, 2018. június). Így az Ön pénze reálértéken romlik, hiszen az infláció nagyobb, mint a kapott kamat. Mi a teendő ilyen helyzetben?

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen befektetésben gondolkodik?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Miért édemes Önnek regisztrálni, és mi fog történni?
  • Mi a pénzhez értünk, segítünk Önnek pénzügyeiben.
  • A megadott elérhetőségeken szakértőink megkeresik Önt.
  • Kollégáink válaszolnak pénzügyi kérdéseire.
  • Szakértőink segítenek Önnek befektetési döntéseiben, információt adunk döntéseihez.
  • Segítségünkkel számos pénzügyi konstrukciót elérhet (állampapírok, deviza, hazai- és külföldi részvénypiacok, befektetési alapok stb).
  • A tanácsadás díjmentes.
Különös tekintettel az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendeletében („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”) foglaltakra valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”) szerint személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu kezelje. Továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy megadott személyes adataimat a ProfitLine.hu a Partnereink menüpontban feltüntetett szolgáltató partnerei részére továbbítsa további egyeztetés, tájékoztatás, kapcsolatfelvétel céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

2. grafikon: Kínában negatívra váltott a vállalatok hangulati mutatója


 
Forrás: Fidelity Hangulati Mutató, Fidelity Elemzői Felmérés, 2019


Marty Dropkin, a Fidelity International kötvénypiaci globális elemzési igazgatója az alábbiakat mondta ezzel kapcsolatban: „A világgazdaság egyik fő motorja, a kínai fogyasztó megtorpant, és ennek láttán a vállalatvezetők a termelés csökkentésére készülnek. Kínával foglalkozó elemzőinknek csaknem a fele (48%-a) arra számít, hogy az előttünk álló évben csökkenni fog a tőkeberuházások volumene. Észak-Amerikában ez az arány 18 %, az EMEA-LatAM térségben pedig mindössze 8%.”


A Trump által előidézett fellendülés vége

Nőnek az USA kormányának intézkedéseivel kapcsolatos aggodalmak, és a várakozások szerint Trump vállalatokat érintő intézkedéseinek nettó hatása összességében negatív lesz.
Globálisan az elemzőink csaknem fele (45%) úgy ítéli meg, hogy Trump intézkedései kedvezőtlenül hatnak majd az általuk vizsgált ágazatra, ami komoly növekedés a tavalyi 13%-hoz képest, és még az egyötödöt se éri el azoknak az aránya, akik szerint a hatás pozitív lesz, szemben a tavalyi 38%-kal.

3. grafikon: A Trump által előidézett kedvező hatás megszűnt, és megfordult az elemzők véleménye isMilyen hatásra számítanak a vállalatai Trump elnök következő két évben várható intézkedései nyomán?

Forrás: Fidelity Elemzői Felmérés 2019
Zöld: Jelentősen pozitív; Világoszöld: Mérsékelten pozitív; Szürke: Semleges; Okkersárga: Mérsékelten negatív; Narancssárga: Jelentősen negatív


Európában, ahol a vállalatvezetők eleinte úgy vélték, hogy Trump növekedésközpontú intézkedései jól jöhetnek nekik, szintén nő a szkepticizmus. A legnagyobb változás azonban mégis az USA-beli elemzők véleményében figyelhető meg, akiknek eleinte óvatos lelkesedése mára teljesen elpárolgott. Mindez a protekcionizmussal kapcsolatos véleményüket tükrözi, melyet több mint kétharmaduk üzleti kockázatként ítél meg. Valójában csak az Ázsián kívüli feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzők aggódnak még ennél is jobban a protekcionizmus miatt.

Az egészségügy továbbra is sztárnak számít

 

Az egészségügy változatlanul fényes fáklyaként ragyogja be az optimizmus borús egét – az elemzői hangulat egymás után a harmadik évben következetesen javul. A mutató a 2018-as 1,1-es értékről 1,4-re javult, aminek fő mozgatórugói a tartós trendek, az idősödő népesség által a gyógykezelések által támasztott kereslet látványos növekedése és a fokozódó túlsúlyosság voltak.

4. grafikon: Az egészségügy továbbra is optimizmusra ad okot


 
Forrás: Fidelity Hangulati Mutató, Fidelity Elemzői Felmérés 2019


Michael Sayers ezt tette hozzá: „Az egészségügy sem immunis a politikai ellenszéllel szemben, főleg az USA-ban, ahol a politikusok felszólították a gyógyszergyártó vállalatokat, hogy csökkentsék a fogyasztókat terhelő költségeket. De mivel defenzív ágazatról van szó, a vállalatok kevésbé vannak kitéve a keresletcsökkenésnek.Az ágazat egyik fő előnye, hogy az emberek sokszor hajlamosak inkább az egészségükre költeni, még ha az egyéb, lényegtelen luxuscikkekre így nem is jut pénzük.”

Hozzászólások

A BÉT forgalma közepes volt, a BUX esett

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 205,72 pontos, 0,50 százalékos csökkenéssel, 40 774,52 ponton zárt csütörtökön.
2019. 06. 20. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősen zártak az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után néhány kivétellel nyereséggel fejezték be a csütörtöki kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2019. 06. 20. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

10-20 milliárd forint közötti kerettel támogathatja a budapesti kkv szektort a Modern Vállalkozások Program

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és a fővárosi kerületi önkormányzatok együttműködésre szólították fel a fővárosi vállalkozásokat a Félévzáró „Kérdezz-Felelek!” reggelin. A rendezvény kiemelt témája volt Budapest infrastrukturális és gazdasági digitalizációja, amelyben főszerepet kaphat a Modern Vállalkozások Program közép-magyarországi régióra történő kiterjesztése.
2019. 06. 20. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Aktív magyar befektetők a hazai vállalatfelvásárlási piacon

A globális folyamatokkal ellentétben 2018-ban Közép-Kelet-Európában csökkent a vállalatfelvásárlások száma, ezért a magyar piacon tapasztalt stagnálás pozitív eredménynek számít régiós összehasonlításban, derült ki a Deloitte a hazai piacot vizsgáló M&A piaci tanulmányából. A körképből az is kiderül, hogy Magyarországon a legerősebb tranzakciós aktivitást a fogyasztói, az ipari és a szolgáltatási ágazatokban mérték tavaly, de feljövőben van az IT szektor is. Az ingatlanpiac szárnyal, a további előrelépést azonban a szűkülő kínálat akadályozza.
2019. 06. 20. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A GKI javította az idei gazdasági várakozásait

Jelentősen emelte több makrogazdasági mutatóra vonatkozó előrejelzését a GKI Gazdaságkutató márciusi előrejelzéséhez képest az első negyedéves robusztus GDP-növekedés hatására.
2019. 06. 20. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint reggelre

Erősödött a forint a főbb devizákhoz képest a nemzetközi bankközi piacon csütörtök reggel.
2019. 06. 20. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A pozitív nemzetközi hangulatot követheti a magyar tőzsde

A pozitív nemzetközi hangulatot követheti a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) csütörtöki kereskedése az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.
2019. 06. 20. 09:10
Megosztás:
Hozzászólások:

A gazdasági növekedés újra elérheti az 5 százalékot

Javította növekedési várakozásait a Századvég Gazdaságkutató Zrt., kedvező esetben azt sem tartják kizártnak, hogy idén is megközelítse, sőt elérje az 5 százalékot a magyar gazdaság bővülési üteme.
2019. 06. 20. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Veszteségben az európai tőzsdék

Vegyes kezdés után csökkenő indexekkel fejezte be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok többsége.
2019. 06. 19. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Fed kamatdöntő ülésére várnak a piacok

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 57,83 pontos, 0,14 százalékos emelkedéssel, 40 980,24 ponton zárt szerdán.
2019. 06. 19. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősen kezdték a napot az amerikai tőzsdeindexek

Az előző napi jelentős, egy-másfél százalékos indexemelkedés után szerdán is árfolyamnyereséggel indult a kereskedés a főbb amerikai értékpapírpiacokon.
2019. 06. 19. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Prémium kategóriában a 4iG

Prémium kategóriába kerültek a mai nappal a 4iG Nyrt. törzsrészvényei a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT). A legmagasabb osztályba csak a legszigorúbb kritériumoknak és szabályoknak megfelelő tőzsdei cégek részvényei kerülhetnek. Az átsorolást a vállalat kezdeményezte, a szintlépés feltételeit a vizsgálati időszakban teljesítette a társaság. Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója és Végh Richárd a BÉT vezérigazgatója ünnepélyes ceremónia keretében indították meg a június 19-i tőzsdei kereskedést.
2019. 06. 19. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Így alakulhat a mai kereskedés

A nemzetközi befektetői hangulat kedvező, így mérsékelt emelkedéssel nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) szerdán az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint.
2019. 06. 19. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szerdától prémium kategóriásak a 4iG részvényei

A 4iG Nyrt. részvényei június 19-től prémium kategóriás részvényeknek minősülnek a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatójának határozata alapján - tette közzé a társaság kedden, a tőzsde honlapján.
2019. 06. 18. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben kedd este a reggeli szintekhez képest.
2019. 06. 18. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős pluszban zártak a tőzsdék

Erős nyereségben zártak a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek kedden annak nyomán, hogy Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke újabb gazdaságösztönző intézkedéseket ígért arra az esetre, ha az infláció nem jön lendületbe.
2019. 06. 18. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Richter húzta fel a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 157,92 pontos, 0,39 százalékos emelkedéssel, 40 922,41 ponton zárt kedden, ami a Richter közel 4 százalékos emelkedésének köszönhető, a többi vezető papír gyengült.
2019. 06. 18. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A tőzsdei bevezetés, mint reális exit alternatíva

A május végén megrendezett Venture Capital Summit, a kockázati tőkét középpontba állító szakmai csúcskonferencia keretében felmerült a tőkepiaci bevezetés, mint az exit egyre népszerűbb, reális alternatívája. A témát Tóth József, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. tőkeprogramjának, a Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alapnak a tranzakciós igazgatója mutatta be. Bejegyzésünkben ezt a kérdéskört vizsgáljuk meg részletesebben, illetve körbejárjuk, mire kell felkészülnie egy vállalatnak, ha ezt a kilépési
2019. 06. 18. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyűlnek a felhők az Apple körül

Egyre borúsabbak az elemzők az Apple okostelefon értékesítésével kapcsolatban, továbbra is a kínai piac lehet a gyenge pont.
2019. 06. 18. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Itt vannak a részletek a Facebook új kriptovalutájáról a Libra-ról

Ma reggel tette közzé a Facebook azt a 29 oldalas dokumentumot, amiben részleteket közöl a vezetésükkel bevezetni kívánt kriptodevizáról, a Libra-ról.
2019. 06. 18. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások: