Raiffeisen

Jelentősen romlott a befektetői hangulat, de recesszió még nem fenyeget

A globális vállalati hangulati mutató 2016 óta nem látott mélységbe zuhant: a vállalatok a gyengülő fogyasztással és a növekvő költségekkel küzdenek – ez derült ki a Fidelity International legfrissebb Elemzői Felméréséből.

Jelentősen romlott a befektetői hangulat, de recesszió még nem fenyeget

A Fidelity minden évben körkérdést intéz globális elemzői csapatának tagjaihoz, hogy a válaszok segítségével „megmérje a vállalati szféra pulzusát”. Sok más, felülről lefelé végzett makrogazdasági felméréstől eltérően ez a kutatás alulról indul, és kb. 16 000 különálló vállalati megbeszélés eredményeit összesíti: így alakul ki az átfogó, nagy kép. Az idén a vállalatok hangulata a felmérés bevezetése óta* nem látott mértékben romlott: a 2018-as 1,6-os értékről 0,6-re esett vissza.
„Ugyanakkor az idei eredményeket a 2018-as felmérés kiugró eredményének fényében kell értékelnünk. A magabiztosság figyelemre méltó csökkenése ellenére a Fidelity elemzői továbbra is óvatosan derűlátóan ítélik meg az előttünk álló évet: a nullánál magasabb hangulati mutató ugyanis javuló hangulatot jelez” – tette hozzá Al-Hilal István, a Fidelity International magyarországi és romániai értékesítési igazgatója.

1. grafikon: A globális hangulat túl a csúcson - Fidelity hangulati mutató


 
Forrás: Fidelity Analyst Survey, 2019. A Fidelity Hangulati Mutató értéke öt fő terület alapján alakul ki: vezetői bizalom, tőkeberuházások, osztalékpolitika, tőkemegtérülés és mérleg. A 0-nál alacsonyabb pontszám romló, a 0-nál magasabb pedig javuló hangulatot jelez.

Ugyanakkor ez azt jelzi, hogy az érett szakaszában járó üzleti ciklus tovább lassul. A világ különböző tájain dolgozó elemzőink harmada arról számolt be, hogy az ágazata lassuló vagy egyenesen recessziós időszakot él át (tavaly az ilyen válaszadók aránya mindössze 13% volt). Mindössze 20% érzékelt bővülést (a 2018-as 35%-kal szemben). Immár az elemzők 51%-a felelt igennel arra a kérdésre, hogy az üzleti ciklus végén járunk-e (2018-ban még 68%-uk a „nem” mellett voksolt).

Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!

Michael Sayers, a Fidelity International részvény üzletágának elemzési igazgatója így értékelte az eredményeket: „A 2018-as derűs évkezdet helyét idén az óvatosság vette át. Az idei pesszimizmus két fő forrásból táplálkozik: a gyengülő fogyasztásból és a vállalkozások növekvő költségeiből. 2019-ben mindkettő azzal fenyeget, hogy présbe fogja az árréseket. Bár az előttünk álló 12 hónapban átfogó recesszióra nem számítunk, az világosan látszik, hogy újabb lépést tettünk az egy évtizeddel ezelőtt megkezdődött ciklus vége felé, és ennek eredményeképpen ma minden korábbinál nagyobb jelentősége van annak, hogy hogyan állnak a vállalatok a kockázatkezelés kérdéséhez.”

A kínai vállalatok hangulata belépett a negatív tartományba
Az egy éven át egyre fokozódó kereskedelmi kardcsörgetés után, miközben a gazdasági növekedés 28 éve nem látott mélypontra süllyedt**, nem csoda, hogy a Kínával foglalkozó elemzők ítélik meg a legnegatívabban az általuk vizsgált cégek kilátásait. Kína az egyetlen olyan térség, ahol a hangulati mutató negatív értéket (-0,4) vett fel. A Fidelity kínai vállalatokat vizsgáló elemzőinek 70%-a a tőkearányos megtérülés csökkenésére számít 2019-ben – az előző évi felmérés alkalmával ez az arány 29% volt.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A banki betéti kamatok általában 0-1% közötti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 3,1% (KSH, 2018. június). Így az Ön pénze reálértéken romlik, hiszen az infláció nagyobb, mint a kapott kamat. Mi a teendő ilyen helyzetben?

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen befektetésben gondolkodik?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Miért édemes Önnek regisztrálni, és mi fog történni?
  • Mi a pénzhez értünk, segítünk Önnek pénzügyeiben.
  • A megadott elérhetőségeken szakértőink megkeresik Önt.
  • Kollégáink válaszolnak pénzügyi kérdéseire.
  • Szakértőink segítenek Önnek befektetési döntéseiben, információt adunk döntéseihez.
  • Segítségünkkel számos pénzügyi konstrukciót elérhet (állampapírok, deviza, hazai- és külföldi részvénypiacok, befektetési alapok stb).
  • A tanácsadás díjmentes.
Különös tekintettel az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendeletében („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”) foglaltakra valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”) szerint személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu kezelje. Továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy megadott személyes adataimat a ProfitLine.hu a Partnereink menüpontban feltüntetett szolgáltató partnerei részére továbbítsa további egyeztetés, tájékoztatás, kapcsolatfelvétel céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

2. grafikon: Kínában negatívra váltott a vállalatok hangulati mutatója


 
Forrás: Fidelity Hangulati Mutató, Fidelity Elemzői Felmérés, 2019


Marty Dropkin, a Fidelity International kötvénypiaci globális elemzési igazgatója az alábbiakat mondta ezzel kapcsolatban: „A világgazdaság egyik fő motorja, a kínai fogyasztó megtorpant, és ennek láttán a vállalatvezetők a termelés csökkentésére készülnek. Kínával foglalkozó elemzőinknek csaknem a fele (48%-a) arra számít, hogy az előttünk álló évben csökkenni fog a tőkeberuházások volumene. Észak-Amerikában ez az arány 18 %, az EMEA-LatAM térségben pedig mindössze 8%.”


A Trump által előidézett fellendülés vége

Nőnek az USA kormányának intézkedéseivel kapcsolatos aggodalmak, és a várakozások szerint Trump vállalatokat érintő intézkedéseinek nettó hatása összességében negatív lesz.
Globálisan az elemzőink csaknem fele (45%) úgy ítéli meg, hogy Trump intézkedései kedvezőtlenül hatnak majd az általuk vizsgált ágazatra, ami komoly növekedés a tavalyi 13%-hoz képest, és még az egyötödöt se éri el azoknak az aránya, akik szerint a hatás pozitív lesz, szemben a tavalyi 38%-kal.

3. grafikon: A Trump által előidézett kedvező hatás megszűnt, és megfordult az elemzők véleménye isMilyen hatásra számítanak a vállalatai Trump elnök következő két évben várható intézkedései nyomán?

Forrás: Fidelity Elemzői Felmérés 2019
Zöld: Jelentősen pozitív; Világoszöld: Mérsékelten pozitív; Szürke: Semleges; Okkersárga: Mérsékelten negatív; Narancssárga: Jelentősen negatív


Európában, ahol a vállalatvezetők eleinte úgy vélték, hogy Trump növekedésközpontú intézkedései jól jöhetnek nekik, szintén nő a szkepticizmus. A legnagyobb változás azonban mégis az USA-beli elemzők véleményében figyelhető meg, akiknek eleinte óvatos lelkesedése mára teljesen elpárolgott. Mindez a protekcionizmussal kapcsolatos véleményüket tükrözi, melyet több mint kétharmaduk üzleti kockázatként ítél meg. Valójában csak az Ázsián kívüli feltörekvő piacokkal foglalkozó elemzők aggódnak még ennél is jobban a protekcionizmus miatt.

Az egészségügy továbbra is sztárnak számít

 

Az egészségügy változatlanul fényes fáklyaként ragyogja be az optimizmus borús egét – az elemzői hangulat egymás után a harmadik évben következetesen javul. A mutató a 2018-as 1,1-es értékről 1,4-re javult, aminek fő mozgatórugói a tartós trendek, az idősödő népesség által a gyógykezelések által támasztott kereslet látványos növekedése és a fokozódó túlsúlyosság voltak.

4. grafikon: Az egészségügy továbbra is optimizmusra ad okot


 
Forrás: Fidelity Hangulati Mutató, Fidelity Elemzői Felmérés 2019


Michael Sayers ezt tette hozzá: „Az egészségügy sem immunis a politikai ellenszéllel szemben, főleg az USA-ban, ahol a politikusok felszólították a gyógyszergyártó vállalatokat, hogy csökkentsék a fogyasztókat terhelő költségeket. De mivel defenzív ágazatról van szó, a vállalatok kevésbé vannak kitéve a keresletcsökkenésnek.Az ágazat egyik fő előnye, hogy az emberek sokszor hajlamosak inkább az egészségükre költeni, még ha az egyéb, lényegtelen luxuscikkekre így nem is jut pénzük.”

Hozzászólások

Gyengüléssel nyitottak az európai tőzsdék

Gyengüléssel kezdték a napot a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön.
2019. 04. 18. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Némi visszaesés várható

Nyitáskor kisebb korrekciót és visszaesést várnak az MTI-nek nyilatkozó elemzők a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön.
2019. 04. 18. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengüléssel zártak a vezető börzék Ázsiában

Gyengüléssel zártak a vezető börzék Ázsiában, ahol a még nyitva tartó néhány piac mindegyike is mínuszban állt csütörtökön.
2019. 04. 18. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A kínai adatok erősítik az eurót és az ausztrál dollárt

A legutóbbi kínai GDP-jelentés szerint Kína gazdasági teljesítménye éves szinten 0,1%-kal meghaladta az elemzői várakozásokat, és az ipari teljesítményről és a kiskereskedelmi forgalomról kiadott márciusi adatok szintén erősebbek a konszenzusos várakozásnál. Ez a fejlemény újabb lendületet adott az eurónak, az ausztrál dollár szintén erősödött az adatok hatására, és több feltörekvő piaci deviza is profitált a javuló kínai kilátásokból.
2019. 04. 17. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így mozgott a forint árfolyama

Vegyesen mozgott a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben szerda este a reggeli szintekhez képest.
2019. 04. 17. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Új történelmi csúcs!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 178,21 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 43 004,51 ponton zárt szerdán.
2019. 04. 17. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több mint 1800-an játszottak a BÉT online tőzsdejátékán

Több mint 1800-an játszottak a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Pénziránytű Alapítvány közös, középiskolás diákoknak szóló idei online tőzsdejátékán; a BÉT Részvényfutam játékosai a BUX index emelkedésénél nagyobb átlagos portfóliónövekedést értek el - közölte a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) szerdán az MTI-vel.
2019. 04. 17. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Töretlen a Netflix terjedése, újabb 9,6 millió új felhasználó

Továbbra is töretlen a Netlfix népszerűsége, miután 9,6 millió új felhasználó iratkozott fel az online streaming szolgáltatásra az idei első negyedévben, szemben a 9 millió körüli elemzői konszenzussal.
2019. 04. 17. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kibékült az Apple és a Qualcomm - látszik is az árfolyamokon

Két éves jogi huzavona után peren kívüli megállapodásra jutott az Apple és a Qualcomm, ami végül úgy tűnik, hogy inkább a Qualcommnak kedvezett.
2019. 04. 17. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Javult Kína gazdasága

A bruttó hazai termék vártnál nagyobb első negyedévi növekedéséről, az ipari termelés közel öt éve legnagyobb mértékű márciusi emelkedéséről számolt be szerdán a pekingi statisztikai hivatal, és arról, hogy a kiskereskedelmi forgalom márciusban tavaly szeptember óta a legnagyobb mértékben nőtt.
2019. 04. 17. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem tudni pontosan, mi várható ma a hazai részvénypiacon

Eltérően ítélik meg a szerdai kereskedés várható irányát a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértők.
2019. 04. 17. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedés várható az európai tőzsdéken

London kivételével emelkedő árfolyamindexekre lehet számítani szerdán a főbb európai értékpapírpiacokon az előző napi pozitív zárás után.
2019. 04. 17. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Örülhetnek a Johnson & Johnson részvényesek

A gyógyszerüzletág jó teljesítménye húzta fel a Johnson & Johnson első negyedéves számait, így a vállalat üzemi eredménye 4%-kal nőtt év/év alapon a korábban megcélzott 0-1%-kal szemben.
2019. 04. 16. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen alakult a forint

Vegyesen alakult a forint árfolyama a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben kedd este a reggeli szintekhez képest.
2019. 04. 16. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban zártak az európai piacok

Pluszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék kedden.
2019. 04. 16. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Waberer's International nem fizet osztalékot

A Waberer's International Nyrt. 2018-as tevékenysége után nem fizet osztalékot - hagyta jóvá az igazgatóság javaslatát a cég április 16-án megtartott közgyűlése - derül ki a cég Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzétett közgyűlési határozataiból.
2019. 04. 16. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Richter kivételével gyengültek a részvények

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 10,38 pontos, 0,02 százalékos emelkedéssel, 42 826,30 ponton zárt kedden.
2019. 04. 16. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentett a Bank of America - esik a részvény a tőzsdén

Év/év alapon 6%-kal emelkedett a Bank of America profitja, részvényenkénti bontásban 0,70 dollárt jelent a várt 0,66 dollárral szemben.
2019. 04. 16. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Különleges kötvényeket hív vissza a Banco Santander

A Banco Santander bejelentette, hogy 1,5 milliárd dollár értékben hív vissza úgynevezett Coco kötvényeket.
2019. 04. 16. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelte GDP-növekedési előrejelzését a Takarékbank

A Takarékbank 4,2 százalékról 4,4 százalékra emelte az idei, és 3,5 százalékról 3,6 százalékra a jövő évi GDP növekedési előrejelzését a gazdaság év eleji lendülete, a vártnál gyorsabb bérkiáramlás, a családvédelmi akcióterv, valamint az erőteljes működőtőke beáramlás hatására - közölte a pénzintézet kedden az MTI-vel.
2019. 04. 16. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:
Raiffeisen