Jövőre 35 ezer pedagógus jelentkezhet a minősítési eljárásokra

Jövőre a korábbinál több, 35 ezer pedagógus jelentkezhet minősítési eljárásokra, Balog Zoltán emberi források miniszterének 2017-es keretszámról szóló határozata kedden jelent meg a kormany.hu oldalon.

Jövőre 35 ezer pedagógus jelentkezhet a minősítési eljárásokra

A határozat szerint az emberi erőforrások minisztere a korábbiaknál magasabb keretszámot határozott meg annak érdekében, hogy minél több pedagógus jelentkezhessen az előmeneteli rendszer magasabb fokozataihoz és ezáltal magasabb bérbesoroláshoz szükséges minősítési eljárásokra. A minősítési keretszám és a minősítési tervbe történő felvétel feltételeinek meghatározásakor az Emmi figyelembe vette a köznevelési kerekasztal pedagógus foglalkoztatás munkacsoportja által megfogalmazott szempontokat is. A munkacsoport javaslatainak megfelelően a jövő évi minősítésekre történő jelentkezéskor előnyt élvezhetnek többek között azok, akik komoly szakmai gyakorlattal, számottevő vezetői tapasztalattal vagy pedagógus szakvizsgával rendelkeznek.

 

A minősítési terv a területi egyenlőtlenségek, szakértői hiányterületek csökkentését is segíteni fogja. A határozat alapján minősítő vizsgára, eljárásra kötelezettek lesznek jövőre azok a gyakornok fokozatba besorolt pedagógusok, akik gyakornoki ideje a 2017-ben jár le, akik bekerültek a 2015. évi minősítési tervbe és 2015. évi minősítő vizsgájuk sikertelenül zárult, meghosszabbított gyakornoki idejük a kormányrendelet szerint 2017. évben jár le. Emellett ide sorolják azok a 2014. évi rendkívüli eljárás keretében 2015. január elsejével ideiglenesen pedagógus II. fokozatba besorolt pedagógusokat, akik legfeljebb 32 év szakmai gyakorlati idővel rendelkeznek.

 

A pedagógus II. fokozathoz szükséges minősítési eljárásra azok a pedagógus I. fokozatba besoroltak jelentkezhetnek, akik legalább 20 év szakmai gyakorlattal rendelkeznek. Szintén kérhetik az eljárást azok a pedagógus I. vagy ideiglenesen pedagógus II. fokozatba soroltak, akik bekerültek a 2015. évi minősítési tervbe, de a azévi minősítési eljárásuk sikertelenül zárult, valamint azok a pedagógus I. fokozatba besoroltak, akik legalább 8 év szakmai gyakorlattal és pedagógus szakvizsgával, vagy a kormányrendelet szerint ezzel egyenértékű képzettséggel rendelkeznek. A miniszter határozata szerint mesterpedagógus fokozathoz szükséges minősítési eljárásra azok a pedagógus I. vagy pedagógus II. fokozatba besoroltak jelentkezhetnek, akik legalább 20 év szakmai gyakorlattal, legalább 10 év vezetői vagy magasabb vezetői gyakorlattal, vezetői vagy magasabb vezetői megbízással, - intézményvezetői szakképzettséget tanúsító pedagógus-szakvizsgával rendelkeznek.

 

Feltétel még, a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi törvény hatálya alá tartozó, gyermekvédelmi szakellátást vagy javítóintézeti nevelést nyújtó intézményben betöltött pedagógus munkakör esetén gyermekvédelmi szakellátás témacsoportban megszerzett szociális szakvizsga. Az Oktatási Hivatal emellett 500 embert kér fel tanfelügyeleti és pedagógusminősítési szakértői képzésen való részvételre, mesterpedagógus fokozatot célzó eljárásra. A keretbe azok a pedagógus I. vagy pedagógus II. fokozatba besoroltak kerülhetnek be, akik legalább 14 év szakmai gyakorlattal, pedagógus-szakvizsgával, vagy a kormányrendelet szerint ezzel egyenértékű képzettséggel rendelkeznek és megfelelnek az OH által meghatározott további feltételeknek.

 

A határozat rendelkezik a kutatótanár fokozathoz szükséges minősítési eljárásra való jelentkezésről. Ide azok a pedagógus II. vagy mesterpedagógus fokozatba soroltak kerülhetnek, akik legalább 14 év szakmai gyakorlati idővel, a munkakörük ellátásához szükséges végzettséghez és szakképzettséghez kapcsolódó szakterületen szerzett tudományos fokozattal vagy 1984. szeptember 1-je után szerzett egyetemi tudományos fokozattal, és rendszeres szakmai publikációs tevékenységgel rendelkeznek. Balog Zoltán határozata szerint minősítő vizsgára kötelezettek 2017-ben a nevelési-oktatási intézményben nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő munkakörben, pedagógus szakképzettséggel rendelkező, gyakornok fokozatba besorolt alkalmazottak, akiknek a gyakornoki ideje a 2017. évben jár le. Szintén kötelezettek a bölcsődében, egységes óvoda-bölcsődében, illetve a területi gyermekvédelmi szakszolgálatnál kisgyermeknevelőként, örökbefogadási tanácsadóként pedagógus-munkakörben foglalkoztatott, gyakornok fokozatba besorolt alkalmazottak, akiknek a gyakornoki ideje jövőre jár le.

 

Kitért arra is, hogy pedagógus II. fokozathoz szükséges minősítési eljárásra jelentkezhetnek bölcsődében, egységes óvoda-bölcsődében, illetve területi gyermekvédelmi szakszolgálatnál kisgyermeknevelőként, örökbefogadási tanácsadóként pedagógus-munkakörben foglalkoztatott, pedagógus I. fokozatba besorolt alkalmazottak, akik pedagógus vagy szociális szakvizsgával és legalább 8 év szakmai gyakorlattal rendelkeznek. Azok is jelentkezhetnek, akik bölcsődében, egységes óvoda-bölcsődében, illetve területi gyermekvédelmi szakszolgálatnál kisgyermeknevelőként, örökbefogadási tanácsadóként pedagógus-munkakörben foglalkoztatott, pedagógus I. fokozatba besorolt alkalmazottak, akik legalább 30 év szakmai gyakorlattal rendelkeznek. A feltételeknek legkésőbb a jelentkezés időpontjában kell megfelelni - olvasható a miniszter határozatában.

Hozzászólások

Még megfontolják a kötelező kéményellenőrzést eltörlő törvényt

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek pénteken Áder János köztársasági elnök azt a kedden elfogadott törvényt, amely megszüntette a családi házak kötelező kéményseprőipari ellenőrzését.
2017. 10. 20. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jótékonysági est lesz az Erkel Színházban

Liszt, Schubert és Mozart művei szólalnak meg vasárnap a budapesti Erkel Színházban a Zongoraáriák című esten, amelynek bevétele az Őrzők Alapítványt, a Semmelweis Egyetem II. számú (Túloltó utcai) Gyermekklinika hivatalos alapítványát támogatja.
2017. 10. 20. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Növelnék a magyarok almafogyasztását

Évről-évre csökken az almafogyasztás, az egy főre jutó fogyasztás 12 kilogramm évente, amit 20-25 kilogrammra kellene növelni, ezért indítottak kampányt a fogyasztás élénkítésére - mondta Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárkamara (NAK) országos kertészeti osztályának elnöke az M1 aktuális csatornán pénteken.
2017. 10. 20. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újranyitották a magyar nagykövetséget Bogotában

Újranyitották a magyar nagykövetséget Bogotában, a külgazdasági és külügyminiszter szerint a cél az új kolumbiai fejlődési szakasz nyújtotta lehetőségek kihasználása.
2017. 10. 20. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul a munkanélküliségi ráta

foglalkoztatottak száma, munkanélküliek száma a munkanélküliségi ráta alakulása
2017. 10. 20. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyar hatóságoknak alá kell írniuk a CEU működését lehetővé tevő megállapodást

A magyar hatóságoknak a határidők meghosszabbítása helyett alá kell írniuk a Közép-európai Egyetem (CEU) működését lehetővé tevő, már letárgyalt megállapodást - emelte ki Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakcióvezetője, felszólítva az uniós tagállamok vezetőit, hogy csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcstalálkozójukon gyakoroljanak nyomást az ügyben Orbán Viktor kormányfőre.
2017. 10. 20. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi alma terem Magyarországon

termésmennyiség, ezer tonna
2017. 10. 20. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén 600 ezernél is több turista látogatja az Országházat

Idén várhatóan a 600 ezernél is több lesz az Országházat meglátogató turisták száma, közülük az orosz nyelvű idegenvezetést igénylőké minden bizonnyal meg fogja haladni a 20 ezret - jelentette ki Kövér László házelnök a magyar Parlamentet bemutató kiállítás megnyitóján a moszkvai Suszev Építészettörténeti Múzeumban.
2017. 10. 20. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

2018 márciusáig megújul a Vakok kertje

Október végéig elindul a Városliget táj- és kertépítészeti megújításának első üteme; a Liget Budapest projekt első lépcsőjében, 2018 márciusáig teljes egészében megújul Magyarország első, speciálisan a vakok és gyengénlátók pihenését és kikapcsolódását szolgáló, csaknem egyhektáros parkrészlete is.
2017. 10. 20. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

40 százalékkal több foglalás érkezett a hosszú hétvégére

Jót tesz a hosszú hétvége a belföldi turizmusnak, közel 40 százalékkal többen foglaltak szállást az átlagosnál, Eger, Budapest és Gyula vendégforgalma lesz a legnagyobb a következő napokban - közölte a Szallas.hu legfrissebb adatai alapján.
2017. 10. 20. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

23 milliárd forintos támogatást kaptak a baromfitartók

A Vidékfejlesztési program keretében 22,6 milliárd forinttal támogatta 207 baromfitartó telep korszerűsítését a Miniszterelnökség.
2017. 10. 19. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elindult a magyar alma fogyasztását és vásárlását ösztönző kampány

Elindult a magyar alma fogyasztását és vásárlását ösztönző országos promóciós kampány - jelentette be a Földművelésügyi Minisztérium (FM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.
2017. 10. 19. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősíteni kell a hungarikumok médiamegjelenítését

A Hungarikum Bizottságnak jövőre az újabb értékek feltárása mellett egyre nagyobb hangsúlyt kell helyeznie a hungarikumok médiamegjelenítésére, elsősorban a közszolgálati médiában - mondta Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Hungarikum Bizottság tagja a Hungarikumok Klubjának idei harmadik rendezvényén Budapesten.
2017. 10. 19. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fontos kutatási területen nyert el nemzetközi csúcskonferenciát Budapest

Négy magyar kutatócsoportból álló szervezet, a Wigner fusion nyerte el a világ legnagyobb, fúziós témájú mérnöki konferenciájának rendezési jogát - közölte az MTA csütörtökön az MTI-vel.
2017. 10. 19. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb rekord: a harmadik negyedévben több mint 35.000 állást hirdettek meg

Újabb rekordok dőltek meg a munkaerőpiacon: több mint 35 ezer állást hirdettek meg az elmúlt 3 hónapban a legnagyobb hazai álláskereső portálon. A Profession.hu legújabb, 2017 harmadik negyedéves adatokat feldolgozó riportja szerint alig van olyan szakterület, ami ne küzdene munkaerőhiánnyal.
2017. 10. 19. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Mol húzta pluszba a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 16,44 pontos, 0,04 százalékos emelkedéssel, 39 098,21 ponton zárt csütörtökön.
2017. 10. 19. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Zugló nem lehet vesztese a városligeti hétvégi fizetőparkolás eltörlésének

A Fővárosi Közgyűlés jövő heti ülésén már döntés születhet arról, hogy hétvégén megszűnik a fizetőparkolás a Városligetnél. Zugló polgármestere mindent meg fog tenni azért, hogy ez a változás ne érintse hátrányosan a kerületet, hiszen a rendelet módosítása a Főváros és Zugló között két hónapja létrejött megállapodásra is hatással lesz.
2017. 10. 19. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A fizetések emelkedése új helyzetet hoz

Magyarország mellett az egész régióban jelentősen emelkednek a bérek, részben a munkaerőhiány miatt. Ugyanakkor nemzetközi példák is vannak, például Kína ma már sokkal drágább ország, mint a kétezres évek elején. A fizetések emelkedése az inflációt is felpörgetheti, emellett hozzájárulhat a gépek és robotok forradalmához is.
2017. 10. 19. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén 3,8 százalékos GDP-bővülés, 2,5 százalékos infláció

A Raiffeisen Bank elemzői az idén 3,8 százalékos GDP-bővülésre, és éves átlagban 2,5 százalékos inflációra számítanak - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője a pénzintézet csütörtöki sajtótájékoztatóján csütörtökön Budapesten.
2017. 10. 19. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyi az átlagos nyugdíj Magyarországon

Az átlagos havi nyugdíj összege Magyarországon, 2000-2016 egy ellátottra jutó nominál összeg, nyugdíj vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülők átlagos létszáma
2017. 10. 19. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás