Kanada nem adhatja ki az Egyesült Államoknak a Huawei pénzügyi vezetőjét

A kanadai törvények szerint nem követett el bűncselekményt, ezért nem is vonható kiadatási eljárás alá Meng Wanzhou – állítja a Huawei Technologies sajtókapcsolatokért felelős alelnöke. Benjamin Howes elmondta, hogy az Egyesült Államok hiába kérte Kanadától a Huawei pénzügyi vezetőjének kiadását, a kanadai törvények alapján Meng asszony nem követett el bűncselekményt, ezért az USA kérelmét semmisnek kell tekinteni. A Huawei továbbra is kiáll a jelenleg házi őrizetét töltő pénzügyi igazgató mellett, és további jogi lépéseket tesz az alaptalan amerikai vádak és jogtalan intézkedések miatt.

Kanada nem adhatja ki az Egyesült Államoknak a Huawei pénzügyi vezetőjét

„A kanadai törvények alapján a Meng asszony elleni vádakban megfogalmazott tevékenységek nem tekinthetők bűncselekmények. Az Egyesült Államok kiadatási kérelme éppen ezért sérti a kanadai kiadatási törvény alapelveit” – mondta Benjamin Howes, a Huawei sajtókapcsolatokért felelős alelnöke.

A Huawei Technologies illetékese szerint az Egyesült Államok Meng asszony elleni vádjai olyan egyoldalú szankciók megsértésén alapulnak, melyekkel az USA Irán pénzügyi szolgáltatásait sújtotta. A kanadai törvények kimondják, hogy senkit sem lehet kiadni büntetés céljából egy másik országnak olyan tevékenységért, amely nem büntetendő Kanadában.

Benjamin Howes elmondta, hogy a kanadai hatóságok azért nem adják ki Meng Wanzhou-t az Egyesült Államoknak, mert az elfogatása előtti banki ügyletek esetében nem áll fenn a vonatkozó törvények megsértésének veszélye, ami így nem jelent kockázatot sem Kanadára, sem pedig a kérdéses bank gazdasági érdekeire.

„Az Egyesült Államok kormányzata által benyújtott bizonyítékok nem elegendők, a Meng asszony elleni vádak pedig alaptalanok. Nincs bizonyíték arra, 2013-ban, Hong Kong-ban egy külföldi banknak bemutatott PowerPoint prezentáció félrevezető volt, sem arra, hogy Meng asszony bármilyen pénzügyi intézményt megtévesztett volna” – tette hozzá az alelnök.

A Huawei sajtókapcsolatokért felelős vezetője szerint a banki tisztviselők teljes mértékben tisztában voltak a szóban forgó üggyel, döntésüket pedig semmilyen módon nem befolyásolta Meng asszony hat évvel ezelőtti prezentációja. Továbbá a bank teljes mértékben tisztában volt a Skycom Iránban folytatott üzletvitelével és tevékenységével, valamint a Huawei és a Skycom kapcsolatával is.

A Huawei Technologies további jogi lépéseket tervez a Meng asszonyt ért jogsértésekre és szabálytalan intézkedésekre hivatkozva. A Meng asszonyt képviselő jogászok 2019. szeptemberében „közzétételi” indítványt nyújtanak be annak érdekében, hogy több releváns felvételt szerezhessenek be a pénzügyi vezető letartóztatásáról, amelyet szintén jogtalannak tartanak.

„A kanadai bűnüldöző szervek súlyos szabálytalanságokat vétettek eljárásuk során, illetve megsértették Kanada Alkotmányát. Repülőtéri letartóztatásakor Meng asszonyt – rutinszerű határellenőrzés álcája alatt – jogellenesen kutatták át. Ez az intézkedés a kanadai kiadatási eljárás rendjét, valamint Meng asszony jogait is súlyosan sértette. Az amerikai vádakban szereplő állítólagos tevékenység Kanadában nem büntetendő, ezért a hatóságoknak azonnali hatállyal szabadon kell engedniük Meng asszonyt” – mondta el a Huawei sajtókapcsolatokért felelős alelnöke.

A Huawei jogi képviselői úgy vélik, hogy az USA Huawei elleni kampánya, valamint az Egyesült Államok elnökének nyilatkozatai is alátámasztják, hogy az ügy politikai és pénzügyi megfontolásokon alapul, nem pedig jogi természetű. A Huawei pénzügyi vezetőjének ügyvédei 2020. januárjában egy további kérvényt nyújtanak majd be a kanadai bírósághoz, amellyel megkérdőjelezik az Egyesült Államok indítványát, és amelyben az USA csalás bűntettének vádjára hivatkozva kérvényezte Meng asszony kiadatását.

„A Huawei teljes mértékben támogatja Meng asszonyt, valamint bízunk abban, hogy a kanadai jogrendszer tisztességesen és hatékonyan eljárva hamarosan megoldást talál az ügyre” – tette hozzá Benjamin Howes.

Hozzászólások

Nem nyugszanak az amerikai fogyasztók

Továbbra is jól teljesítenek az amerikai fogyasztók, ugyanis augusztusban 0,4%-kal nőtt hó/hó alapon a kiskereskedelmi forgalom a várt 0,2%-kal, és az előző havi kiugróan magas 0,8%-kal szemben.
2019. 09. 16. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Százmillió dolláros amerikai-brazil befektetési alapot hoznak létre Amazónia védelmére

Százmillió dolláros befektetési alapot hoz létre Amazónia biodiverzitásának megőrzésére az Egyesült Államok és Brazília - ebben állapodott meg pénteki washingtoni tárgyalásain Michael Pompeo amerikai és Ernesto Araújo brazil külügyminiszter.
2019. 09. 16. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megőrizte első helyét az Az: Második fejezet az észak-amerikai mozikban

Megőrizte első helyét az Az: Második fejezet című bohócos horror az észak-amerikai mozikban, a sztriptíztáncosnőkről szóló krimi is meglepően nagy bevétellel nyitott - írta a Variety.com filmes portál.
2019. 09. 16. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Javult a fogyasztók hangulata az Egyesült Államokban

Javult a fogyasztók hangulata az Egyesült Államokban szeptemberben a Michigan egyetem szokásos havi felmérésének tanúsága szerint, jelezve, hogy az egyre több bizonytalanság dacára a fogyasztók derűlátóak, és emelkedő kiadásaikkal továbbra is támogatják a gazdaság növekedését.
2019. 09. 15. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Washington több száz milliós katonai segélyt ad Ukrajnának

Washington engedélyezte csaknem 400 millió dollár katonai segély folyósítását Ukrajnának - erősítette meg Kijev washingtoni nagykövetsége a hírügynökségekben megjelent információkat.
2019. 09. 13. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kína felfüggeszti egyes amerikai agrártermékek pótvámját

Kína felfüggeszti egyes amerikai agrártermékek - köztük a szójabab és a sertéshús - esetében a pótvámokat, továbbá támogatja amerikai mezőgazdasági termékek beszerzését - jelentette pénteken a Hszinhua kínai állami hírügynökség hivatalos forrásokra hivatkozva.
2019. 09. 13. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így indult a péntek a New York-i tőzsdén

Vegyesen nyitottak a New York-i tőzsde irányadó indexei pénteken.
2019. 09. 13. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tűzszünetet köthet az USA és Kína

Donald Trump bejelentette, hogy megfontolja, hogy átmeneti megállapodást kössön Kínával, ami elhalasztaná az újabb vámok kivetését, és néhány már bevezetett vámot is visszavonna.
2019. 09. 13. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az USA-ban már minden a választások körül forog

A hírek szerint Trump több gazdasági tanácsadója is aggódik amiatt, hogy az amerikai gazdaság esetlegesen recesszió felé halad, így kiemelten fontosnak tartják, hogy legalább részleges megállapodás szülessen Kínával.
2019. 09. 13. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lassult a G20-ak gazdasági növekedése

Lassult a gazdaság növekedése a második negyedévben az első negyedévvel összevetve a 19 legnagyobb gazdaságú országot és az Európai Uniót tömörítő G20-csoportban.
2019. 09. 13. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Peking azt várja Washingtontól, hogy folytassa tárgyalásait Észak-Koreával

Kína üdvözli Észak-Koreának a Koreai-félsziget atommentesítéséről szóló tárgyalások folytatására irányuló pozitív jelzéseit, s azt várja Washingtontól, hogy tegyen lépéseket a tárgyalások folytatására - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Vang Ji kínai külügyminiszter.
2019. 09. 12. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump elhalasztja a kínai termékekre kivetett büntetővámok bevezetését

Az amerikai kormányzat két héttel elhalasztja a kínai termékekre kivetett büntetővámok október 1-jére tervezett bevezetését - közölte Donald Trump amerikai elnök szerda este Twitteren.
2019. 09. 12. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Egyesült Államokban a válság óta most a legkisebb a szegények aránya

Az Egyesült Államokban a 2008-as pénzügyi válság óta most a legkisebb a szegények aránya - tette közzé felmérését az amerikai Népszámlálási Hivatal (CB).
2019. 09. 12. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyes nyitás az amerikai tőzsdéken

Vegyes indexekkel indult a kereskedés szerdán az amerikai értékpapírpiacokon.
2019. 09. 11. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Moszkva nem hisz az orosz-amerikai viszony javulásában

Moszkva nem táplál illúziókat Washingtonhoz fűződő viszonyának javulásával kapcsolatban John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó leváltását követően - mondta újságíróknak szerdán Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.
2019. 09. 11. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kína felfüggeszti az egyes amerikai termékekre kivetett pótvámokat

Egy évre felfüggeszti az egyes amerikai termékekre kivetett pótvámokat a kínai kormányzat vámügyekért felelős bizottsága.
2019. 09. 11. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

2001. szeptember 11. történései - egy ábrán mutatjuk

Terrortámadások az Egyesült Államokban, 2001. szeptember 11.
2019. 09. 11. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump kérésére lemondott az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó

Donald Trump amerikai elnök kérésére kedden lemondott John Bolton, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója - jelentette a Fox televízió és több más amerikai médium, miután Donald Trump amerikai elnök egyik Twitter-bejegyzésében is közölte a lépést.
2019. 09. 11. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csalódottak a befektetők, mínuszban nyitott New York

Mínuszban nyitottak a New York-i tőzsde irányadó indexei kedden elsősorban egy csalódást okozó kínai adatra, ami megerősíti, hogy lassul az ázsiai ország gazdasági növekedése és ami alapján nőtt az a félelem, hogy a recesszió felé sodródik a globális gazdaság.
2019. 09. 10. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Trösztellenes vizsgálat indult a Google ellen

Negyvennyolc amerikai tagállam trösztellenes vizsgálatot indított a Google ellen - jelentette be Ken Paxton texasi ügyész hétfőn Washingtonban.
2019. 09. 10. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások: