Kedvező az európai befektetési környezet, de lassulás jöhet a második félévben

Az euróövezet gazdasági növekedésének üteme 2016 negyedik negyedéve óta a pozitív tartományban mozog, a makrogazdasági adatok pedig az év eleje óta a várakozásoknál általánosságban kedvezőbben alakultak.

Kedvező az európai befektetési környezet, de lassulás jöhet a második félévben

A magas munkanélküliségi ráta és lassú ütemű növekedés éveit követően sínre kerül a gazdaság. Számos mutató már most arra utal, hogy a növekedés lendülete stabil marad – ilyen mutató például az új autók forgalomba helyezésének tízéves csúcsát jelző indikátor, illetve a közelmúltban publikált fogyasztói felmérések eredményei is.
 
Az év első felében a piac félreárazta a politikai kockázatokat. A politikai kockázatok Európa-szerte mérséklődtek, és a hangsúly az Amerikai Egyesült Államokra tevődött át, ahol egyre nagyobb Trump elnök felelősségre vonásának kockázata.
 
Nőtt a tőkebeáramlás az eurózónában
 
A mérséklődő politikai kockázat, valamint a jól teljesítő gazdaság bizalmi hullámot indított meg, és megnőtt a tőkebeáramlás az eurózónában. Az európai részvénypiacok szintén nagy erőkkel igyekeznek behozni a lemaradásukat (az év elejétől számítva a hozamuk elérte a 15,4 százalékot, szemben az Egyesült Államok 7,1 százalékos hozamával).
 
Azt a folyamatot, amelynek során a befektetők ismét az európai eszközök felé fordulnak, részben magyarázzák az amerikai piacok esetleges korrekciójával kapcsolatos aggodalmak is.
 
Nemzetközi szinten a befektetések intenzitása lassan elmozdul a 2016 augusztusában elért mélypontról, amikor a növekedés üteme éves szinten 1% alatt maradt. 2016 utolsó negyedévében egyértelműen fordulatot tapasztalhattunk, a mostani üzleti felmérések pedig már azt sugallják, hogy a növekedés lendülete továbbra is dinamikusan emelkedik majd.
 
Az euróövezetben a tőkekiadások erőteljesen alakultak 2017 első negyedévében, és a gazdasági előrejelzések alapján várható, hogy az elkövetkező hat hónapban is folytatódik a trend. A tőkekiadások reneszánsza ugyanakkor még nem eldöntött tény, mivel számos vállalat még várakozó állásponton van.
 
Az euróövezetnek azonban szembe kell néznie egy olyan kihívással is, amely gáncsot vethet az egész fejlődési folyamatnak. A piacok nem hisznek abban, hogy a jegybankok képesek lesznek elérni a kitűzött inflációs és munkabér célokat
 
Az euróövezetben a gazdasági mutatók közül leginkább az infláció és a munkabérek szintje mutat elmaradást. Az olaj ára nem segít a helyzeten, tekintettel a nyersolaj esetében a közelmúltban tapasztalt eladói nyomásra. A munkabérek növekedése 2016 negyedik negyedévében és 2017 első negyedévében egész kedvező képet mutatott, de ezt követően a várakozásokat lefelé módosították.
 
Várható, hogy a munkabérek növekedésének üteme középtávon továbbra is visszafogott marad, figyelembe véve, hogy (az EKB statisztikái alapján) az euróövezet munkavállalóinak 18 százaléka jelenleg is alulfoglalkoztatott. Ezek fényében kérdéses, hogy az EKB szeptemberben bejelenti-e a mennyiségi lazítás fokozatos kivezetését. Elképzelhető, hogy a bejelentést az év végéig elhalasztják – függően persze a makrogazdasági adatokról. A döntés halasztása kedvező hatással lehet a piacok alakulására, ugyanakkor arra figyelmeztetné a piacot, hogy az euróövezet gazdasági fellendülése korántsem annyira szilárd, mint ahogy azt hittük.
 
Csökkenő hitelimpulzus
 
Eddig úgy néz ki, hogy Európában a hitelállomány bővülése általánosságban pozitív hatással van a gazdasági aktivitásra. Az Európai Unió versenyszférájának növekedési üteme jelentős mértékben megélénkült az unió magjának tekinthető országokban, különösen Németországban és Franciaországban (ahol 2016 közepéhez képest jelentős fellendülést tapasztalhattunk), ugyanakkor változatlanul negatív növekedési környezetet láthatunk a mediterrán országokban – különösen igaz ez Olaszországban, amely az euróövezet betegének tekinthető.
 
Ha a folyamatokat nézzük, akkor a kép már nem annyira pozitív. 2017 első negyedévében a hitelimpulzus intenzitása csökkent, de ezt középtávon ellensúlyozhatják a rendkívül kedvező aggregát keresleti adatok (különösen a beszerzési menedzser index alakulása).
 
A nagy kérdés az, hogy az euróövezet meddig képes ellenállni a hitelimpulzus nemzetközi szinten tapasztalható gyengülésének. A lassulás alapvetően Kína teljesítményének tudható be – Kínában sajnos egyre több az improduktív beruházás, de hatása van az egyre szigorodó hitelfeltételeknek is, amellyel az árnyék-bankrendszer ellen kívánnak fellépni. Kisebb mértékben ugyan, de Európára hatással van az Egyesült Államok gazdaságának lassulása is (ami egyébként teljesen normálisnak tekinthető a gazdasági ciklus aktuális szakaszában, nyolcévnyi növekedést követően).
 
Amennyiben a hitelállomány alakulása és a GDP növekedés között hagyományosnak tekinthető hathónapos eltolódás most is fennáll, akkor az a nemzetközi gazdaság (beleértve az euróövezetet is) számára azt jelenti, hogy az év második felében a növekedés ütemének csökkenése várható.
 
Természetesen ez a fajta előrejelzés nem tekinthető egzaktnak, hiszen könnyen elképzelhető egy jegybanki intervenció, vagy egy kínai gazdaságélénkítő csomag is, hogy a fentebb vázolt helyzet elkerülhetővé váljon. Talán naiv gondolatnak tűnik, de Merkel és Macron szövetsége a német választásokat követően elindíthat egy sikeres politikai folyamatot a megfeneklett európai integráció előremozdítására, amelynek eredményeképpen az optimista hangulat tartóssá válhat.
 
A francia és a német vezetők érdekei most tényleg azonos irányba mutatnak, és ebből eredően olyan ambiciózus európai projektek indulhatnak el, mint Giscard d’Estaing és Helmut Schmidt korában.

Forrás: Christopher Dembik, Saxo Bank


Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Hozzászólások

Vegyesen zártak a vezető ázsiai tőzsdék

Vegyesen zártak a vezető ázsiai tőzsdék csütörtökön, és a még nyitva tartó néhány piacon sincs egyértelmű trend.
2018. 01. 18. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Enyhe emelkedés várható a magyar tőzsdén

Enyhe emelkedésre számítanak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
2018. 01. 18. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Reggelre gyengült a forint

Csökkent a forint árfolyama szerda este óta a főbb devizákhoz képest csütörtök kora reggelig a bankközi piacon.
2018. 01. 18. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tavaly a Szigeté volt az év legjobb zenei felhozatala

A Line-up of the year, azaz a tavalyi év legjobb zenei felhozatalának díját vehették át a Sziget képviselői az European Festival Awards, a fesztiválok legnagyobb megmérettetésének díjátadó gáláján szerdán késő este a hollandiai Groningenben - közölte a Sziget sajtóiroda az MTI-vel.
2018. 01. 18. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rendkívüli ülésszakra hívják össze a bukaresti parlamentet

Rendkívüli ülésszakra hívják össze a bukaresti parlamentet, hogy beiktassák Románia új kormányát - jelentette be szerdán Liviu Dragnea házelnök, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, miután az államfő kormányalakítási megbízást adott a párt nőszervezete vezetőjének, Viorica Dancila EP-képviselőnek.
2018. 01. 18. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hazánk is bemutatkozik Európa egyik legnagyobb turisztikai vásárán

Magyarország is bemutatkozik Európa egyik legnagyobb nemzetközi turisztikai vásárán, a FITUR-on, amelyet szerdán nyitott meg a spanyol királyi pár Madridban.
2018. 01. 18. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Elhárult a bioetanol- és fehérje-előállítást fenyegető veszély

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülése 7 százalékban határozta meg a hagyományos bioüzemanyag-előállítás használati mértékének szintjét, ezzel hosszú távon elhárult a bioetanol- és fehérje-előállítást fenyegető veszély - közölte Gyürk András, Hölvényi György és Erdős Norbert, a Fidesz-KDNP EP-képviselői közös nyilatkozatukban szerdán.
2018. 01. 18. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Az energiafogyasztás legalább 35 százalékát megújuló forrásokból kellene fedeznie 2030-ra az EU-nak

A teljes energiafogyasztás legalább 35 százalékát megújuló forrásokból kellene fedeznie 2030-ra az Európai Uniónak, s ezzel párhuzamosan az energiahatékonyságot is ugyanekkora mértékben kellene növelni az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén szerdán elfogadott tárgyalási mandátum értelmében.
2018. 01. 18. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A macedón elnök nem írta alá az albán nyelvet hivatalossá tevő törvényt

Gjorge Ivanov macedón elnök nem írta alá az albán nyelvet hivatalossá tevő törvényt, amelyet a szkopjei parlament múlt csütörtökön fogadott el - közölte a Vesti.mk macedón hírportál.
2018. 01. 18. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új határőrizeti szerződést köt Párizs és London

Emmanuel Macron francia elnök és Theresa May brit miniszterelnök egy új határőrizeti szerződést jelent be a Nagy-Britanniába átjutni próbáló migránsok kezelését hivatott Le Touquet-megállapodás kiegészítésére - közölte szerdán a francia elnöki hivatal.
2018. 01. 18. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Stagnált a befektetési alapok vagyona decemberben

A befektetési alapok vagyona tavaly decemberben mindössze 0,1 százalékkal, 6 milliárd forinttal csökkent a tőkeáramlás és a hozamok eredőjeként - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) szerdán az MTI-vel. A szervezet tagjai 2017 december végén 6135 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, egy év alatt 5,7 százalékkal, 331 milliárd forinttal nőtt az alapok vagyona.
2018. 01. 18. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult az infláció az unióban

2016. december/2017. december - a fogyasztói árak 12 havi változása; EU-28; euróövezet; tagállamok
2018. 01. 17. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hamarosan bemutatják A Viszkist a romániai mozikban

Január 26-án mutatják be Antal Nimród A Viszkis című filmjét a romániai mozikban.
2018. 01. 17. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint estére

Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb nemzetközi devizákkal szemben szerda kora este a reggeli értékekhez képest.
2018. 01. 17. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így keressünk pénzt a részvény osztalékból!

Az E.On árfolyama visszatesztelte a hosszú távú emelkedő trendvonalat, ráadásul a 200 napos mozgóátlagot is érintette a kurzus, így egy rendkívül erős támaszról jöhet a fordulat.
2018. 01. 17. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ma csak a Mol tudott kis mértékben emelkedni

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 140,90 pontos, 0,36 százalékos csökkenéssel, 39 543,26 ponton zárt szerdán.
2018. 01. 17. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A gyors internet csak egy ígéret?

A gyors internetelérés sok esetben nem több a hálózati szolgáltatók üres ígéreténél a német szövetségi hálózati felügyelet, a Bundesnetzagentur szerdán közzétett tanulmánya szerint.
2018. 01. 17. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megalakult az új katalán parlament

Megalakult Katalónia új összetételű parlamentje szerdán Barcelonában, amely első ülésén megválasztotta a törvényhozás új, függetlenségpárti elnökét, valamint elnökségét.
2018. 01. 17. 17:15
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedik a Bank of America árfolyama

A vártnál kisebb mértékben emelkedett a Bank of America (BofA) bevétele és profitja a tavalyi negyedik negyedévben, árfolyama ennek ellenére enyhe pluszban áll a New York-i tőzsde nyitása előtti elektronikus kereskedésben.
2018. 01. 17. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Húsz százalékkal növelte okostelefon-eladásait a Huawei

Tavaly több mint 15 százalékkal növelte globális értékesítési árbevételét a kínai Huawei Technologies Co. Ltd. mobil távközlési berendezés gyártó és szolgáltató vállalat, okostelefon-eladásai Európában több mint húsz százalékkal növelte - tájékoztatta szerdán az MTI-t a Huawei Technologies Hungary Kft.H
2018. 01. 17. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás