Kikeletre vár az MNB

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatot, így az továbbra is 1,35%-on áll.

Kikeletre vár az MNB

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatot, így az továbbra is 1,35%-on áll. Az alapkamat mértéke egyre kisebb szerepet játszik a gyakorlatban, a jegybank elsősorban a monetáris eszköztár átalakításával kíván fellépni a továbbiakban is, ahogy ezt a január 12-én bejelentett Önfinanszírozási program 3. fázisban láthattuk. Meglátásunk szerint rövid távon továbbra is a nem konvencionális eszközök juthatnak főszerephez, további kamatvágást több okból is elkerülheti a jegybank.

 

Hogyan alakul az alapkamat?

 

 

Forrás: Bloomberg, Equilor A legutóbbi, decemberi inflációs jelentés óta az olaj ára (Brent) további 20%-ot esett, így valószínűsíthető, hogy az MNB a márciusi inflációs jelentésében a 2016-ra várt 1,7%-os fogyasztói árindexet lefelé módosítja. Palotai Dániel, az MNB ügyvezető igazgatója a Euromoney konferencián elmondta, hogy a jegybank 45 dolláros olajárral számolt decemberben, amely a jelenlegi piaci környezet miatt korrekcióra szorulhat.

 

A nettó olajimportőr szerepnek köszönhetően a csökkenő olajár a hazai fogyasztást erősítheti, részben eliminálva a lefelé mutató kockázatokat. Palotai kitért arra is, hogy az előrejelzési horizont végéig, 2017 decemberéig alacsony kamatszintekre rendezkedhetünk be. Így az inflációs kilátások korrigálása ellenére nem várható, hogy a jegybank kamatvágással lépjen fel az infláció élénkítésének érdekében.

 

A kamatmódosítással ugyanis a magyar irányadó kamatszint megközelítené az év végére várhatóan 1%-ra emelkedő amerikai kamatszintet, ahol az amerikai állampapírok árazása sokkal attraktívabbnak bizonyul a magyarral szemben, miközben a jegybankok (a gazdaságok eltérő ciklusa miatt) egymástól széttartó monetáris politikát folytatnak.

 

Meglátásunk szerint az MNB kivár a márciusi inflációs jelentésig, valamint az EKB szintén márciusi kamatdöntő üléséig. Amennyiben az eurózóna jegybankja további monetáris lazító intézkedéseket jelent be, valamint az olaj árában nem következik be jelentős visszapattanás, úgy az MNB számára is nagyobb tér nyílik a nem konvencionális eszközökkel történő lazításra.

 

A harmadik ok, amiért a kamatpályával kapcsolatban nem várunk változást- a márciusi hitelminősítői kör. Azonban ha a hitelminősítők befektetésre ajánlott kategóriába emelnék Magyarországot és ezzel párhuzamosan a lengyel jegybank is 1%-ra csökkentené irányadó kamatszintjét, a helyzetet újra kellene értékelnie a Monetáris Tanácsnak.

 

A 3, 5 és 10 éves állampapír-hozamok

 

 

 

A központi bank az Önfinanszírozási programnak megfelelően április végéig megszünteti a likviditáskezelési céllal tartott kéthetes betétet, a felszabaduló mintegy 1000 milliárd forintos állományt április végéig nullára kívánja redukálni.

 

A felszabaduló források a jegybank kommunikációja szerint az állampapír-piacon csapódhatnak le, elsősorban az 5 és 10 éves lejáraton. A kéthetes betét kivezetésével, a 20%-kal megnövelt kamatswap ügyletekkel (IRS) és ezek még attraktívabb árazásával kívánja az MNB a hosszabb lejáratú állampapírok felé terelni a kereskedelmi bankokat. Az áprilisban esedékes tendereken a már említett 5 és 10 éves államkötvények iránt erős keresletre számíthatunk, lefelé szorítva a teljes hozamgörbe hosszú oldalát, amely egybevág a jegybank középtávú elképzeléseivel.

 

A hazai és európai hitelintézetek államadósság-finanszírozó szerepével kapcsolatban több éve zajlik európai uniós szinten vita. Egy tavaly decemberben benyújtott javaslat szerint az egységes uniós betétbiztosítási rendszerre felkészülve az Európai Unió minden tagországának bankjai csupán saját tőkéjük 25%-nak megfelelő mértékű állampapírt tarthatnának, amelyet Magyarország most jelentősen meghalad. Az MNB álláspontja szerint azonban "a javaslatokkal kapcsolatban figyelembe kell venni, hogy többféle szabályozói folyamat párhuzamosan zajlik…

 

Emiatt egyelőre az is kérdéses, hogy a javaslat hogyan hozható összhangba a már folyamatban levő többi intézkedéssel...A döntéshozók minden bizonnyal figyelembe veszik majd az egyes országok sajátosságait.”

 

A külföldiek kezében lévő magyar állampapír-állomány és annak átlagos futamideje

 

 

 

Forrás: Bloomberg, Equilor

 

 

Mindeközben tovább csökkent a külföldiek kezében levő magyar állampapír-állomány, az elmúlt hónapok állampapír-piaci mozgásait elsősorban az önfinanszírozási program megvalósítási lépései határozták meg.

 

Mivel a december 3-án bejelentett EKB lazítási programja nem hozta a várakozást, az állampapír-hozamok megkezdték a felkészülést a Fed holnapi kamatdöntő ülésére, decemberben újabb hozamemelkedést láttunk.

 

A bizonytalanságot tovább növelik a csökkenő olajárak és az eladói nyomás a vállalati nem befektetési kategóriájú kötvények piacán. Várakozásaink szerint 2016-ban a 320 feletti régiókban mozog majd a forint, de rövid távon inkább a szokásos sávozó kereskedésre számítunk, amelyben a feltörekvő piacokkal kapcsolatos hírektől függően a 306-os támaszt és a 317-es ellenállást is tesztelheti az árfolyam.

 

Kövesse a devizák alakulását online!

Hozzászólások

Rétvári: akkor tud erősödni egy ország, ha a kistelepülési iskoláit is fejleszti

Akkor tud egy ország erősödni, ha a kistelepülési iskoláit is tudja fejleszteni, és 2013 óta végre erre is van pénz - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szombaton a Pest megyei Szokolyán.
2017. 10. 22. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nyerhettél a lottón

Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
2017. 10. 22. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Közel 500 hátrányos helyzetű településre terjesztik ki az idősügyi infokommunikációs programot

Közel 500 hátrányos helyzetű településre terjesztik ki az idősügyi infokommunikációs programot, amely 2018 augusztus végéig 1,2 milliárd forint állami támogatásból valósul meg - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) infokommunikációért felelős helyettes államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.
2017. 10. 21. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ilyen időre számíthatunk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
2017. 10. 21. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyíregyházán a szmogriadó tájékoztatási fokozata van érvényben

Megnövekedett a szálló por koncentrációja az elmúlt két napban Nyíregyházán, a mért értékek meghaladták a szmogriadó tájékoztatási küszöbértékét - közölte az önkormányzat sajtószolgálata szombaton az MTI-vel.
2017. 10. 21. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Informatikusok képzéséhez indít programot az NGM

Négy év alatt legalább 4 ezer informatikai fejlesztő állhat munkába a most induló Informatikai fejlesztői karrier start programnak köszönhetően - jelentette be Varga Mihály az MTI-nek adott nyilatkozatában. A nemzetgazdasági miniszter szerint a projekt során kiképzett szakemberek munkába állítása már rövid távon csökkentheti az IT területen fennálló munkaerőhiányt, és középtávon is megoldást nyújthat az iparág munkaerő-keresletének kielégítésére.
2017. 10. 21. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A befektetők láthatóan bíznak a magyar gazdaságban

A befektetők láthatóan bíznak a magyar gazdaságban - mondta Csath Magdolna közgazdász szombat reggel az M1 aktuális csatornán.
2017. 10. 21. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyit költöttünk zöldségre és gyümölcsre a múlt évben

Több mint 330 milliárd forintot költöttek a magyar háztartások zöldségre és gyümölcsre tavaly, mintegy 12 százalékkal többet az azt megelőző évhez képest, ez a napi fogyasztási cikkek éves forgalmának valamivel több mint a tizede - derült ki a GfK Hungária reprezentatív felméréséből, amelyet a Budapesti Nagybani Piac Zrt. megbízásából végzett.
2017. 10. 21. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hárommilliárd forintból fejlesztenek Szolnokon

Összesen hárommilliárd forintos fejlesztés kezdődik Szolnokon a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében támogatott nyertes pályázatoknak köszönhetően. A beruházások során egyebek mellett egy közösségi térként is funkcionáló őspark is létesül - közölte a szolnoki polgármesteri hivatal sajtóreferense az MTI-vel.
2017. 10. 21. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyi bort termel Magyarország?

egyszer fejtett bor, millió liter
2017. 10. 21. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az adóreformról vitáznak az Egyesült Államokban - devizapiaci elemzői vélemény

-Az átlagos havi bér augusztusban 13,2%-kal, azaz 292 400 forintra nőtt az előző évhez képest. -Augusztusban 36,8%-kal nőtt az építőipari termelés volumene az előző évvel összehasonlítva.
2017. 10. 21. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Külföldi sajtó Magyarországról - Financial Times

A Financial Times című brit üzleti napilap a közép- és kelet-európai régió "ígéretes gazdasági kilátásaival", valamint a térség országainak politikai problémáival foglalkozott.
2017. 10. 21. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Sűrű köd miatti figyelmeztetést adtak ki szombatra is

A tartós, sűrű köd miatti figyelmeztetést szombatra is a fél országra kiadta az Országos Meteorológiai Szolgálat.
2017. 10. 21. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint péntek estére

Enyhén gyengült a forint péntek estére a vezető devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
2017. 10. 20. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT - A nap nyertese az OTP

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 34,41 pontos, 0,09 százalékos emelkedéssel, 39 132,62 ponton zárt pénteken, ami új történelmi csúcs.
2017. 10. 20. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jó irányba mozdultak a befektetők

Miközben szeptemberben újra hatezer milliárd forint fölé emelkedett a befektetési alapokban elhelyezett vagyon, jelentősen megváltozott a megtakarítók által kedvelt befektetési alap kategóriák sorrendje. A favorit egyértelműen a vegyes alapok, miközben a pénzpiaci és kötvényalapok vagyona egyre zsugorodik – tájékoztatott a K&H.
2017. 10. 20. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Két napig nem lehet kereskedni a CIG Pannónia részvényeivel

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) két napra felfüggeszti a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. részvényeinek tőzsdei kereskedését a társaság részvénystruktúrájának átalakítása miatt.
2017. 10. 20. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kampánnyal népszerűsíti a belföldi utazást az MTÜ

A belföldi utazást népszerűsítő kampányt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), Magyarország kiemelt helyeinek, sokszínű, őszi kulináris kínálatának, borainak és borvidékeinek, valamint a Szent Márton napi hagyományok megismerésére ösztönzik a magyar utazni vágyókat.
2017. 10. 20. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Változik a közösségi közlekedés menetrendje október 23-án

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékező ünnepségek, és az azokhoz kapcsolódó közúti forgalmi változások miatt a Budapesti Közlekedési Központ járatai a szokásostól eltérő menetrend szerint közlekednek.
2017. 10. 20. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb belvárosi szórakozóhelyet számoltak fel a rendőrök

Túlszámlázás miatt újabb szórakozóhelyet számoltak fel a rendőrök Budapest belvárosában, huszonegy alkalmazottat előállítottak, közülük ötöt őrizetbe is vettek - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) pénteken a rendőrség honlapján.
2017. 10. 20. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás