Kína ellenségesen viselkedik az Egyesült Államokkal

Az Egyesült Államok számos területen ellenséges magatartást tapasztal Kína részéről - jelentette ki John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó kedden egy washingtoni konferencián.

Kína ellenségesen viselkedik az Egyesült Államokkal

Egy konzervatív alapítvány háromnapos rendezvényén Bolton kifejtette: szerinte Kína a Dél-kínai-tengeren mesterséges szigetek polgári célúnak beállított létrehozásával, a nemzetközi kereskedelemben tanúsított tisztességtelen gyakorlatával és az afrikai kontinensen folytatott terjeszkedésével fenyegetést jelent.    

A nemzetbiztonsági tanácsadó felhívta a figyelmet Pekingnek az erőltetett technológiai transzferek ügyében tapasztalható törekvéseire, akárcsak az amerikai vállalkozásokat érintő kínai hátrányos megkülönböztetésekre.    

Bolton kitért arra is, hogy egyes amerikai nagy tech cégek, mint például a Google, nem az amerikai, hanem inkább a kínai védelmi minisztériummal működnek együtt. Hangsúlyozta, hogy ez nemzetbiztonsági kérdés.    

A konferencián Peter Thiel, a PayPal egyik alapítója szintén a Google-t ostorozta. Felszólította a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) és a Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA), hogy indítson vizsgálatot a Google és Kína kapcsolatairól, tárja fel, vajon a kínaiak "beszivárogtak-e" a Google-hoz. A milliárdos üzletember ugyancsak aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a Google szerinte együttműködik a kínai védelmi erőkkel. Ezt "hazaárulásnak" minősítette.
   
Thiel, aki a Facebook igazgatótanácsának is tagja, azt állította: a Google tudatosan döntött úgy, hogy együttműködik a kínai védelmi minisztériummal. Szerinte ez meg is történt, a kínai hírszerzés kompromittálta az amerikai óriásvállalat menedzsmentjét.
   
Tavaly az Alphabet - a Google anyavállalata - úgy döntött, hogy nem újítja meg a mesterséges intelligencia katonai célokra történő kifejlesztésére vonatkozó szerződését a Pentagonnal. A céget bírálatok érték azért is, mert kiderült: a kínai piacra történő bejutás érdekében lehetővé tette, hogy a kínai hatóságok előzetesen cenzúrázzák keresőrendszerét.
   
A Google cáfolta Peter Thiel állításait. Ezeket ugyanakkor kedden Donald Trump is megismételte. Az amerikai elnök a kormányülés előtt újságíróknak kijelentette: a kormány megvizsgálja az Alphabetre, illetve leányvállalatára, a Google-ra vonatkozó állításokat.
    

Márciusban Joseph Dunford, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője hasonló véleményt fogalmazott meg egy kongresszusi meghallgatáson. "Nagy aggodalommal figyeljük, hogy egyes gazdasági szereplők együttműködnek Kínával, tudván, hogy az együttműködésnek van (Kína számára) közvetett haszna is" - mondta.

Vegyes hangulat az amerikai tőzsdéken

Csekély elmozdulással, bizonytalan irányban nyitottak szerdán az amerikai tőzsdeindexek az előző napi rekordok után.
2021. 08. 25. 17:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen zártak a vezető ázsiai börzék szerdán, és a térségben 8 órakor még nyitva tartó részvénypiacokon sem alakult ki biztos trend.
2021. 08. 25. 08:30
Megosztás:

Nem úgy nőtt mint várták az új családi házak értékesítése Amerikában

Az elemzők által vártnál kevésbé nőtt az új családi házak értékesítése az Egyesült Államokban júliusban, miután az előző három hónapban csökkent.
2021. 08. 25. 04:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Indexemelkedéssel indult a kereskedés kedden az amerikai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 24. 16:00
Megosztás:

Az olaj ára nagyot emelkedett, Kínában (állítólag) nincs új Covid fertőzés

A WTI a soron következő, októberi határidőre 66 dollárig emelkedett. A hírek szerint Kínában nem találtak új Covid fertőzést az elmúlt napokban, ami jót tett a piacnak, ráadásul az ázsiai országban kezd az élet teljesen visszatérni a korábbi kerékvágásba.
2021. 08. 24. 13:00
Megosztás:

Teljes jóváhagyást kapott a Pfizer az Egyesült Államokban

Teljes jóváhagyást kapott az Egyesült Államok szövetségi élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti hatóságától (FDA) az amerikai Pfizer és a német BioNTech gyógyszeripari vállalatok közösen kifejlesztett koronavírus elleni vakcinája - jelentette be hétfőn az FDA.
2021. 08. 24. 07:30
Megosztás:

Indexemelkedéssel tértek magukhoz az amerikai tőzsdék

Indexemelkedéssel tértek magukhoz a hétfői nyitásban az amerikai tőzsdeindexek a gazdasági növekedés ütemével szemben kialakult kételyek miatt az elmúlt héten elszenvedett veszteségekből.
2021. 08. 23. 17:00
Megosztás:

Újra itt van, a nagy csapat… helyett a hurrikánszezon

Idén is megérkezett a hurrikán szezon. Szerencsére most még nem tűnik olyan vészesnek a dolog. A Henri nevű hurrikánt nemrég visszaminősítették trópusi viharrá, és mostanában érkezik meg New Yorkba illetve New England-be, ahol felkészülten várják.
2021. 08. 23. 16:00
Megosztás:

Nőtt a kínai távközlési szektor bevétele

Jelentősen nőtt a kínai távközlési szektor bevétele az idei első hét hónapban - közölte a kínai ipari és informatikai minisztérium.
2021. 08. 23. 12:00
Megosztás:

Trump és Biden is hibázott?

Milos Zeman cseh államfő úgy véli, hogy Afganisztán esetében Donald Trump és Joe Biden amerikai elnök is hibát követett el és felelős a kialakult kedvezőtlen afganisztáni helyzetért. Szerinte az ottani események megmutatták, hogy szükség van a NATO reformjára is.
2021. 08. 22. 14:00
Megosztás:

Nagy mértékben csökkent a munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma

Az elemzők által vártnál nagyobb mértékben csökkent a munkanélküli segélyt kérő amerikaiak száma a múlt héten.
2021. 08. 20. 08:00
Megosztás:

Veszített lendületéből a feldolgozóipar a philadelphiai körzetben

Az elemzők által várt gyorsulás helyett lassult a feldolgozóipar bővülése az Egyesült Államok harmadik legnagyobb, közép-atlanti térségében augusztusban.
2021. 08. 20. 07:00
Megosztás:

Semmi meglepetés, mégis nagyot esett az amerikai tőzsde

A Federal Reserve tegnap közzétett jegyzőkönyve nem szolgált új információval az amerikai jegybank monetáris politikáját illetően.
2021. 08. 19. 15:00
Megosztás:

Vegyes indexekkel kezdik a napot az amerikai tőzsdék

Vegyesen indult a kereskedés szerdán az amerikai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 18. 17:00
Megosztás:

Nőtt az USA ipari termelése

A vártnál nagyobb mértékben nőtt az Egyesült Államok ipari termelése júliusban a Federal Reserve keddi jelentése alapján.
2021. 08. 18. 00:05
Megosztás:

Megszűnt a legnagyobb hongkongi tüntetéseket szervező szövetség

Bejelentette feloszlását vasárnap a legnagyobb hongkongi tüntetéseket megszervező jogvédő ernyőszervezet, a Civil Human Rights Front (CHRF) - jelentette internetes kiadásában a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.
2021. 08. 16. 08:00
Megosztás:

Az Egyesült Államok evakuálja a nagykövetség személyzetét

Az Egyesült Államok evakuálja a kabuli amerikai nagykövetség - még az afgán fővárosban tartózkodó - személyzetét, miután a tálibok betörtek a városba - jelentette be vasárnap Anthony Blinken amerikai külügyminiszter az ABC amerikai televíziónak adott interjújában.
2021. 08. 15. 18:00
Megosztás:

Izrael visszahívta Varsóból nagykövetségének vezetőjét

Izrael visszahívta Varsóból nagykövetségének (ügyvivő) vezetőjét az elkobzott lengyelországi ingatlanok visszaszolgáltatását akadályozó törvény miatt - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál.
2021. 08. 15. 16:00
Megosztás:

Megemelkedett a koronavírusos esetek száma Obama születésnapi összejövetele után

A Barack Obama korábbi amerikai elnök hatvanadik születésnapja alkalmából tartott, több száz fős összejövetel után megemelkedett a koronavírusos esetek száma azon a Massachusetts állam partjainál fekvő szigeten, ahol a rendezvényt tartották - jelentette a Breitbart News című amerikai lap brit forrásra hivatkozva.
2021. 08. 15. 03:00
Megosztás:

A kínai kikötő lezárás újabb gondokat okozhat

A világ harmadik legforgalmasabb kikötőjében, a Ningbo-Zhoushan-ban határozatlan időre lezárták egy egyik terminált.
2021. 08. 14. 00:05
Megosztás: