Kína lassabb ütemű, de fenntarthatóbb növekedési pályára állhat

Politikai szempontból igen fontos év Kínában az idei. Júliusban csúcsosodott ki azoknak a hosszú folyamatoknak az eredménye, amelyek biztosíthatják, hogy Hszi Csin-ping elnök nemcsak az elkövetkező öt évben maradhat vezető, de talán jóval hosszabb időn keresztül is.

Kína lassabb ütemű, de fenntarthatóbb növekedési pályára állhat

Hszi elnök számára komoly bázist jelent az elmúlt évek látványos növekedése és az a korrupcióellenes harc, amely számos prominens pártfunkcionárius bukását is okozta. Az elnök könnyen bebetonozhatja hatalmát a soron következő, tizenkilencedik pártkongresszuson.
 
A politikai bizottság hét állandó tagja közül öten vissza fognak vonulni. Miután Hszi a közelmúltban a megbízható embereit ültette kulcsfontosságú pozíciókba, valószínű, hogy az új bizottság kifejezetten erős hátországa lesz az elnöknek.
 
Hatalmi bázisának megszilárdításával szinte biztosnak tűnik, hogy Hszi Csin-ping az elkövetkező öt évnél még jóval hosszabb ideig meg fogja tartani elnöki posztját, így tovább folytathatja a gazdasági reformok hosszú távú programját, és továbbra is törekedhet Kína nemzetközi szerepének és súlyának megerősítésére.
 
A pártkongresszus szokásos előfutára az ötévente megrendezett nemzeti pénzügyi konferencia, amelyet az elmúlt hónapban bonyolítottak le. A konferencia fő témája a rendszerszintű pénzügyi kockázatok elleni hatósági védekezés volt, a hosszú távú pénzügyi stabilitás fenntartása érdekében.
 
A pénzügyi rendszerben változatlanul az eladósodottság mértéke a legaggasztóbb tétel – Kína GDP-arányos hitelállománya tovább növekszik, ami már a reálgazdaságra is veszélyt jelenthet. A konferencia záróbeszédében Hszi elnök hangsúlyozta, hogy kiemelkedő fontossággal bír az állami tulajdonú vállalatok eladósodottsági szintjének mérséklése.
 
Az eladósodottság mértékének csökkentése elsősorban a nemrégiben létrehozott Pénzügyi Rendszer Stabil Fejlesztéséért Felelős Bizottság által hozott szigorúbb szabályozóknak köszönhetően valósulhat meg. Ez az új bizottság a kínai központi bankkal együtt küzd majd a pénzügyi rendszer eladósodottságának csökkentéséért.
 
Az állami tulajdonú vállalatok megreformálása egy olyan fontos lépés lehet, amelyre a piaci szereplők már régóta várnak. A legfrissebb HSBC beszámolóban az elemzők megjegyezték, hogy az állami tulajdonú vállalatoknál van a vállalati hitelek 70 százaléka, miközben az ország gazdasági teljesítményéhez 30 százaléknál kisebb arányban járulnak hozzá.
 
Úgy tűnik, hogy Kína egyre kevésbé aggódik a tőke kiáramlása miatt. Az év folyamán tapasztalt dollárgyengülés (renminbi-erősödés) hatására az onshore befektetők pénzkivonásától való félelmek megszűntek – ezek a befektetők a saját devizájuk gyengülése miatt már nem motiváltak abban, hogy a pénzüket gyors ütemben külföldre vigyék. Hozzá kell tenni, hogy a kiáramlás ütemét mérsékelték a hatósági intézkedések is.
 
A történet azonban nem kizárólag a tőkekiáramlásról szól – a kínai eszközök egyre nagyobb súllyal szerepelnek a nemzetközi befektetési portfóliókban is. Ahogyan Kína tőkepiaca fejlődik és egyre jobban hozzáférhetővé válik, úgy lesznek a hatóságok is egyre nyugodtabbak az országból kifelé tartó pénzekkel kapcsolatban. A Citibank közelmúltban publikált beszámolója szerint a jövőben 2017-re úgy tekintenek majd, mind fordulópontra a globális eszközallokáció mezején” – és itt Kína szerepének átértékelődésére kell gondolni.
 
Az árnyék-bankrendszer, a vagyonkezelési termékek és az ingatlanpiac működési feltételeinek megszigorítása, valamint a monetáris politikai megszorítás a hitelimpulzus gyors ütemű csökkenéséhez vezetett. A hitelimpulzus csökkenése kapcsán erősödtek a kínai gazdasági növekedés lassulásával kapcsolatos aggodalmak, ami rányomhatja bélyegét a nyersanyagok iránti keresletre. A mutató számítását végzők között egyetértés mutatkozik azon a téren, hogy a kínai hitelezési ciklusok körülbelül kilenc hónappal járnak a reálgazdaság teljesítménye előtt, így a hitelimpulzus mutatójának 2016 végén tapasztalt csúcsával számolva 2017 második felére várható gyengébb gazdasági teljesítmény.
 
Emellett kijelenthető, hogy annak mértéke, ahogyan a hitelimpulzus a kínai gazdaság működésére hat, jóval nagyobb a „Régi Kína” típusú termelői modellben, mint a belföldi fogyasztáson és a szolgáltató szektoron alapuló „Új Kína” modellben, amelynek irányába a döntéshozók igyekeznek kormányozni az ország gazdaságát. Ez az „Új Kína” modell már most domináns részt képvisel a gazdaságban, és ez a jövőben egyre hangsúlyosabbá válik majd.
 
A hitelimpulzus jelenleg tapasztalt mérséklődése összességében pozitív hatással is lehet a kínai belföldi piac egészére, ha figyelembe vesszük a közelmúltban lezajlott nemzeti pénzügyi konferencia finanszírozási stabilitásra vonatkozó tematikáját. Ugyanez nem mondható el sajnos a világgazdaság többi országáról – különösen kedvezőtlen a helyzet azoknak a nyersanyag exportőröknek az esetében, amelyek a „Régi Kína” modelljére építették fel növekedési terveiket.

Forrás: Andrew Bresler, Saxo Bank


Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Hozzászólások

Putyin aláírta az Észak-Koreával szembeni szankciókról szóló rendeletet

Rendeletet írt alá hétfőn Vlagyimir Putyin orosz elnök az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozata által elrendelt, Észak-Korea elleni gazdasági korlátozó intézkedésekről. A határozatot a Biztonsági Tanács 2016. november 30-án fogadta el a Phenjan által 2016. szeptember 9-én végrehajtott ötödik kísérleti atomrobbantás után. A döntés megtiltja a szén, vas és vasérc importját Észak-Koreából, de nem vonatkozik a létfontosságú élelmiszerek szállítására.
2017. 10. 16. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lassult az infláció Kínában

Szeptemberben csökkent a fogyasztói árak éves növekedési üteme Kínában a nemzeti statisztikai hivatal hétfőn közzétett kimutatása szerint.
2017. 10. 16. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Netanjahu gratulált Trumpnak merész döntéséhez

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök gratulált Donald Trump  "merész döntéséhez" azzal kapcsolatosan, hogy az amerikai elnök azzal vádolta Iránt, nem tartja be a nukleáris megállapodásban foglaltakat.
2017. 10. 14. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Észak-koreai válság: A tárgyalás az egyetlen megoldás

Az Észak-Koreai válság megoldására szolgáló mindhárom katonai forgatókönyv teljes mértékben irreális, ezért a tárgyalás az egyetlen életképes verzió - jelentette ki a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársa az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.
2017. 10. 11. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ígéretes lehetőségek Kína megnyíló tőkepiacán

Kína több programja is tőkepiacának megnyitását célozza. A Bond Connect program a külföldi alapkezelők számára könnyíti meg a belépést az ország kötvénypiacára, a Stock Connect program pedig integrálja Hong Kong, Sanghaj és Shenzen piacait, és megteremti a lehetőségét annak, hogy újabb magas kapitalizációjú cégek részvényei kerüljenek be a nemzetközi alapok portfólióiba. Emellett Kína bekerült a Nemzetközi Valutaalap SDR kosarába is, ilyen módon a renminbi a nemzetközi tartalék devizák klubjába is bekerült. Kína megnyitotta alapkezelési üzletágát is, amelynek eredményeképpen a külföldi alapkezelők akár 100 százalékban is tulajdonosai lehetnek helyi alapkezelő társaságoknak – ennek hatására az olyan alapkezelők, mint például a Man Group, a Bridgewater Associates és a Fidelity International már el is indították saját kínai alapjaikat. Továbbá a kínai döntéshozók abba az irányba mozdultak el, hogy a külföldi biztosítók számára lehetővé tegyék egészség-, nyugdíj- és természeti katasztrófákra kötött biztosítások kínai forgalmazását.
2017. 10. 09. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vélhetően nem fegyveres beavatkozásra gondolhatott Trump Észak-Koreával kapcsolatban

Vélhetően nem a fegyveres beavatkozásra gondolhatott Donald Trump abban a Twitter-üzenetében, amelyben azt írta, hogy Észak-Koreával kapcsolatban csak egy megoldás létezhet - mondta az Eötvös Loránd Tudományegyetem Koreai Tanszékének vezetője hétfőn az M1 aktuális csatorna műsorában.
2017. 10. 09. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Európai Unió és India kereskedelme - egy ábrán mutatjuk

Az Európai Unió és India kereskedelme, 2005-2015; Export; Import
2017. 10. 08. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenőben van Szaúd-Arábia gazdasága

A pénzügyi világválság óta először Szaúd-Arábia gazdaságának teljesítménye két egymást követő negyedévben is csökkent, miközben a sivatagi királyság az alacsony olajárakkal küszködik, vállalkozásai pedig nehezen tudnak megbirkózni a gazdasági reformokkal.
2017. 10. 03. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar megoldással újabb okos parkolóhelyek épülnek Kínában

Többségi tulajdont szerzett a GB & Partners közreműködésével a magyar fél abban a kínai projekttársaságban, amely 10 ezer „okos parkolóhelyet” épít és üzemeltet 20 évig a Jiangsu tartománybeli Yangzhong városban. Az EPS Global Zrt. partnerével, a ZTE kínai telekommunikációs vállalat közlekedéstechnológiai leányvállalatával a keleti nyitás politikájának emblematikus együttműködését bővítette a Magyar Export napján további 90.000 parkolóhelyről szóló megállapodással.
2017. 10. 02. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Észak-koreai válság - Trump időpocsékolásnak tartja a tárgyalásokkal való próbálkozást

Donald Trump amerikai elnök időpocsékolásnak tartja, hogy külügyminisztere megpróbál tárgyalni Észak-Koreával.
2017. 10. 02. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

A UPS Kína vezető kiscsomag kézbesítőjével hoz létre közös vállalatot

Kína a világ leggyorsabban növekvő kiscsomag-kézbesítési piaca, a vegyes vállalkozás révén pedig az SF Holding 331 kínai városban jelenlevő 13 000 kiszolgálóhelye egyesül a UPS 220 országot integráló hálózatával.
2017. 10. 01. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Észak-koreai válság - Ebből még lehet fegyveres konfliktus

Brit stratégiai elemzők szerint mára reális lehetőséggé vált, hogy az észak-koreai válság fegyveres konfliktussá fajul.
2017. 09. 29. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Törökország felfüggeszti légi forgalmát Észak-Irakkal

Törökország péntek estétől felfüggeszti légi forgalmát az észak-iraki kurd autonóm régióval - közölte szerdán az erbíli török főkonzulátus az NTV török hírtelevízió beszámolója szerint.
2017. 09. 28. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Washington újabb szankciókat hozott Észak-Korea ellen

Washington újabb szanciókat foganatosított Észak-Korea ellen.
2017. 09. 26. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Először teszteltek önvezető légitaxit Dubajban

Először teszteltek önvezető légitaxit Dubajban, egyelőre utasokat nem szállított - jelentette be a közlekedési hatóság hétfőn.
2017. 09. 26. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Phenjan azzal vádolja Washingtont, hogy háborút hirdetett ellene

Phenjan azzal vádolja Washingtont, hogy Donald Trump amerikai elnök háborút hirdetett Észak-Korea ellen.
2017. 09. 26. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Orbán Viktor különleges kapcsolatot szeretne kiépíteni Magyarország és Vietnam között

Különleges kapcsolatot szeretne kiépíteni a kormány Magyarország és Vietnam között - mondta Orbán Viktor kormányfő hétfőn Hanoiban, a Nguyen Xuan Phuc vietnami miniszterelnökkel folytatott tárgyalását követő közös sajtótájékoztatón.
2017. 09. 25. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Donald Trump nem szeretne atomháborút

Az amerikai pénzügyminiszter vasárnap az észak-koreai válságról beszélve kijelentette: Donald Trump elnök nem akar atomháborút.
2017. 09. 24. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csak ezért nem támad Amerika Észak-Koreára

Az Egyesült Államok azért nem fog csapást mérni Észak-Koreára, mert biztos abban, hogy a kelet-ázsiai országnak van nukleáris fegyvere - jelentette ki az orosz külügyminiszter az NTV televízió által vasárnap sugárzott interjújában.
2017. 09. 24. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Aggasztó az Egyesült Államok és Észak-Korea közötti szájkarate

Matura Tamás külpolitikai szakértő szerint egyre aggasztóbb az Egyesült Államok és Észak-Korea közti "szájkarate", amely új szintre lépett a héten.
2017. 09. 23. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás