Kína reformokkal próbálja javítani gazdasági helyzetét

Reformok szükségesek ahhoz, hogy Kína lassítsa gazdasági növekedésének visszaesését, és elkerülje a közepes jövedelem csapdáját - mondta Caj Fang, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia (CASS) elnökhelyettese csütörtökön Budapesten, az Antall József Tudásközpont nyári egyetemének keretében megtartott előadásán.

Kína reformokkal próbálja javítani gazdasági helyzetét

Az akadémikus a lakóhely-regisztráció rendszere, a népesedési politika, az állami kézben lévő vállalatok, a képzések, az adópolitika, illetve a finanszírozási- és a bankrendszer reformjának szükségességét emelte ki. Hangsúlyozta: minél több területen hajtanak végre reformokat, annál nagyobb mértékben enyhíthető a gazdasági növekedés lassulása, mely azonban elkerülhetetlen folyamat. E folyamat lassítására azért van szükség, hogy az ország gazdasági fejlődése ne torpanjon meg azelőtt, mielőtt elérné a magas jövedelmi státuszt.
   
A gazdaságkutató rámutatott: az elmúlt negyven év gazdasági fejlődésének egyik legfontosabb tényezője az ország kedvező demográfiai helyzete volt. Az 1980 és 2010 közötti időszakban ugyanis a munkaképes korú lakosság jelentősen megnőtt, miközben az eltartottak száma stagnált, ez a jelenség pedig lehetőséget biztosított arra, hogy a Teng Hsziao-ping elnök által 1978-ban bevezetett nyitás és reform politika lendületes és hosszan fenntartható gazdasági fejlődést eredményezzen. Caj hangsúlyozta: azok a közgazdászok, akik szkeptikus véleményt fogalmaztak meg az ország gyors gazdasági fejlődésének fenntarthatóságával kapcsolatban, nem számoltak ezzel a tényezővel, mert ez a demográfiai minta egyetlen másik fejlődő országra sem jellemző.
   
A gazdasági növekedés mögött álló további tényezők között a kutató említést tett arról, hogy a tőkeképzés a növekedésnek mintegy 60 százalékát generálja, a korlátlan munkaerő-utánpótlás magas tőkemegtérülést eredményez, ráadásul a sajátos demográfiai helyzetnek köszönhetően Kína rendelkezik a világ legmagasabb megtakarítási és befektetési hányadával. Mindezek mellett az ország növelte a gazdaság termelékenységét, a munkaerőt és forrásokat az alacsonyabb termelékenységű szektorokból - például a mezőgazdaságból - a magasabb termelékenységű ágazatokba átirányítva - húzta alá az akadémikus.
   
Caj előadásában kitért arra is, hogy 2010 után a korábbi kedvező demográfiai helyzet fokozatos megszűnésnek indult, és a fejlődő országok között mára Kína vált a leggyorsabb mértékben öregedő társadalommá. Ez a fordulat pedig a növekedési ráta visszaesését eredményezi. Ugyancsak a növekedést lassítja, hogy a munkabérköltségek elkezdtek felzárkózni a fejlett országokkal, a magasabb iskolázottság következtében az emberi tőke utánpótlása lelassul, a tőkemegtérülés csökken, és a munkaerő mobilitása stagnál.

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Hozzászólások

Aláírták az EU-Japán szabadkereskedelmi megállapodást

Aláírták az átfogó szabadkereskedelmi megállapodást az Európai Unió és Japán vezetői kedden Tokióban, ami a felek reményei szerint ellensúlyozza a Donald Trump amerikai elnök kereskedelempolitikája által szabadjára engedett protekcionista erőket.
2018. 07. 18. 04:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul az unió és Kína kereskedelme

Az Európai Unió és Kína kereskedelme (2002-2017); export; import; milliárd euró
2018. 07. 17. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengüléssel zártak a vezető ázsiai tőzsdék

Gyengüléssel zártak a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn, és a még nyitva tartó térségbeli börzék is mindenütt mínuszt jeleztek.
2018. 07. 16. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az USA újabb kínai árukra tervez védővámot kivetni

Az Egyesült Államok további 200 milliárd dollár értékű kínai termékre tervez védővámot kivetni - derül ki abból a listából, amelyet az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalójának hivatala tett közzé helyi idő szerint kedden este Washingtonban.
2018. 07. 11. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Káosz Japánban - áradások és földcsuszamlások

Még mindig országszerte káosz van Japánban, ahol a múlt hét második fele óta tartó heves esőzések áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak - hangzott el az M1 aktuális csatorna kedd esti Híradójában.
2018. 07. 10. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Németország és Kína is elkötelezett a multilaterális világrend mellett

Németország és Kína is elkötelezett a multilaterális világrend mellett - jelentette ki Angela Merkel német kancellár az ötödik német-kínai kormánykonzultációt követően kínai kollégájával, Li Ko-csianggal tartott közös sajtótájékoztatón.
2018. 07. 10. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megemelte árait Kínában a Tesla

A Tesla húsz-, harmincezer dollárral növelte Kínában két elektromos modellje, a Model X és a Model S árát a kínai importvámok emelése miatt - számolt be hétfőn az Electrek autóipari szakmai hírportál.
2018. 07. 09. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szorosabb a gazdasági kapcsolatunk Vietnammal

Dinamikusan bővült a külkereskedelmi forgalom a mezőgazdasági termékek területén Ázsiában az elmúlt években - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel Nagy István miniszter vietnami látogatásáról beszámolva.
2018. 07. 07. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenhet az elektromos autók támogatása Kínában

Csökkentenék az elektromos autók támogatását Kínában a jövő évtől kezdve.
2018. 07. 06. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az ausztrál dollárnak kedvezőek lehetnek az amerikai termékekre kivetett kínai vámok

Ausztrália és Kína kapcsolatai igen erősek. Tavaly Ausztrália szállítmányainak 36%-a ment Kínába, ami a GDP 8%-át tette ki. Az Egyesült Államok és Kína közti feszültség növekedése aggodalmat kelt a déli országban, mert a gazdasága nagy mértékben függ a szén, a vasérc és az oktatási szolgáltatások Kínába irányuló exportjától.
2018. 07. 05. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Makrogazdaság – Csak Kína menthet meg minket

Az Egyesült Államok intézkedéseire Kína eddig hasonló eszközökkel (vagy azok felvetésével) reagált, és igyekezett nem súlyosbítani a helyzetet. Ha Kína igazán szeretné a kereskedelmi háború kirobbanását, akkor annak a leghatékonyabb módja az lenne, ha egészségügyi ellenőröket küldene olyan helyi vállalatokra, amelyeknek kulcsszerepük van az egyesült államokbeli termelésben, és ezeket hetekre vagy hónapokra bezáratná. Az amerikai vállalatokra nézve ez sokkal rombolóbb hatású lenne, mint bármilyen vámemelés.
2018. 07. 05. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Enyhe földrengéssorozat volt Izraelben

Enyhe földrengéssorozat volt szerdán Izraelben, kora reggel észlelték az első, majd késő este az utolsó földmozgást - jelentette a helyi média.
2018. 07. 05. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem lehet packázni Kínával, a Micron Technology lett az áldozat

Nem lehet packázni Kínával, a Micron Technology lett az áldozat
2018. 07. 04. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban az ázsiai tőzsdék

Gyengüléssel zártak a vezető ázsiai tőzsdék szerdán, és a még nyitva tartó térségbeli börzék is mind mínuszban állnak.
2018. 07. 04. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Javult a szolgáltatóipar teljesítménye Kínában

Javult a kínai szolgáltatóipari szektor teljesítménye júniusban.
2018. 07. 04. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Észak-Koreába utazik az amerikai külügyminiszter

Észak-Koreába utazik július 5-én Mike Pompeo, az amerikai diplomácia vezetője - közölte a Fehér Ház szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján.
2018. 07. 03. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rendkívül erős növekedést mérték a kínai szolgáltatóiparban

Öt hónapja a leggyorsabb ütemben növekedett júniusban a kínai szolgáltatóipar teljesítménye, miközben a feldolgozóipar teljesítményének növekedési üteme a vártnál nagyobb mértékben lassult a nemzeti statisztikai hivatal, az NBS hétfőn közzétett kimutatása szerint.
2018. 07. 02. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump szerint az EU ugyanolyan rossz, mint Kína, csak kisebb

"Az Európai Unió valószínűleg ugyanolyan rossz, mint Kína, csak kisebb nála" - fogalmazott Donald Trump amerikai elnök a Fox televíziónak adott és vasárnap sugárzott interjújában a Kínával és az Európai Unióval fennálló kereskedelmi vitákra utalva.
2018. 07. 02. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kötvény kibocsátási szigor jöhet Kínában

A kínai hatóságok betiltanák az egy évnél rövidebb dollárkötvények kibocsátását a vállalatok számára.
2018. 06. 28. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hányadán áll egymással az USA és Kína?

Továbbra is kétes az USA és Kína közötti kereskedelmi viszony, miután sikertelenül zárult a kereskedelmi tárgyalások első köre. Egyelőre nincs hír arról, hogy ez mikor folytatódhatna, így továbbra is a bizonytalanság lehet az úr a piacokon.
2018. 06. 28. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás