Kína reformokkal próbálja javítani gazdasági helyzetét

Reformok szükségesek ahhoz, hogy Kína lassítsa gazdasági növekedésének visszaesését, és elkerülje a közepes jövedelem csapdáját - mondta Caj Fang, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia (CASS) elnökhelyettese csütörtökön Budapesten, az Antall József Tudásközpont nyári egyetemének keretében megtartott előadásán.

Kína reformokkal próbálja javítani gazdasági helyzetét

Az akadémikus a lakóhely-regisztráció rendszere, a népesedési politika, az állami kézben lévő vállalatok, a képzések, az adópolitika, illetve a finanszírozási- és a bankrendszer reformjának szükségességét emelte ki. Hangsúlyozta: minél több területen hajtanak végre reformokat, annál nagyobb mértékben enyhíthető a gazdasági növekedés lassulása, mely azonban elkerülhetetlen folyamat. E folyamat lassítására azért van szükség, hogy az ország gazdasági fejlődése ne torpanjon meg azelőtt, mielőtt elérné a magas jövedelmi státuszt.
   
A gazdaságkutató rámutatott: az elmúlt negyven év gazdasági fejlődésének egyik legfontosabb tényezője az ország kedvező demográfiai helyzete volt. Az 1980 és 2010 közötti időszakban ugyanis a munkaképes korú lakosság jelentősen megnőtt, miközben az eltartottak száma stagnált, ez a jelenség pedig lehetőséget biztosított arra, hogy a Teng Hsziao-ping elnök által 1978-ban bevezetett nyitás és reform politika lendületes és hosszan fenntartható gazdasági fejlődést eredményezzen. Caj hangsúlyozta: azok a közgazdászok, akik szkeptikus véleményt fogalmaztak meg az ország gyors gazdasági fejlődésének fenntarthatóságával kapcsolatban, nem számoltak ezzel a tényezővel, mert ez a demográfiai minta egyetlen másik fejlődő országra sem jellemző.
   
A gazdasági növekedés mögött álló további tényezők között a kutató említést tett arról, hogy a tőkeképzés a növekedésnek mintegy 60 százalékát generálja, a korlátlan munkaerő-utánpótlás magas tőkemegtérülést eredményez, ráadásul a sajátos demográfiai helyzetnek köszönhetően Kína rendelkezik a világ legmagasabb megtakarítási és befektetési hányadával. Mindezek mellett az ország növelte a gazdaság termelékenységét, a munkaerőt és forrásokat az alacsonyabb termelékenységű szektorokból - például a mezőgazdaságból - a magasabb termelékenységű ágazatokba átirányítva - húzta alá az akadémikus.
   
Caj előadásában kitért arra is, hogy 2010 után a korábbi kedvező demográfiai helyzet fokozatos megszűnésnek indult, és a fejlődő országok között mára Kína vált a leggyorsabb mértékben öregedő társadalommá. Ez a fordulat pedig a növekedési ráta visszaesését eredményezi. Ugyancsak a növekedést lassítja, hogy a munkabérköltségek elkezdtek felzárkózni a fejlett országokkal, a magasabb iskolázottság következtében az emberi tőke utánpótlása lelassul, a tőkemegtérülés csökken, és a munkaerő mobilitása stagnál.

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Hozzászólások

Pluszban zártak a vezető ázsiai piacok

Pluszban zártak a vezető ázsiai tőzsdék hétfőn, és a még nyitva tartó térségbeli börzék mutatói is mind a pénteki záróértékük felett mozogtak.
2019. 02. 18. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul a magyar-kínai kereskedelmi forgalom

A magyar-kínai kereskedelmi forgalom alakulása (2004-2017); behozatal; kivitel; milliárd forint
2019. 02. 16. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így teljesítettek az ázsiai piacok

Minimálisan mozogtak a vezető ázsiai börzék csütörtökön.
2019. 02. 14. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Észak-Korea továbbra is katonai fenyegetést jelent

Észak-Korea változatlanul katonai fenyegetést jelent, atomfegyverprogramjának még a csökkentését sem kezdte meg - állította Robert Abrams tábornok, a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatok vezetője kedden, az amerikai szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának meghallgatásán.
2019. 02. 14. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump megkegyelmezhet Kínának

Trump bejelentette, hogy rugalmasan fogja kezeli a március elejei határidőt és amennyiben úgy látja, hogy közeleg a kereskedelmi megállapodás Kínával, akkor nem fogja megemelni a vámokat.
2019. 02. 13. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kínában csökkentek az okostelefon-eladások

Kínában 9,7 százalékkal csökkent az okostelefonok eladása a tavalyi utolsó negyedévben.
2019. 02. 12. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kína és Oroszország a világűr felfegyverzésére készül?

Kína és Oroszország lépéseket tesz a világűr felfegyverzésére - állapította meg elemzésében az amerikai Védelmi Hírszerző Ügynökség (DIA), amely Biztonsági kihívások a világűrben címmel tette közzé jelentését hétfőn.
2019. 02. 12. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hanoiban tartják Donald Trump és Kim Dzsong Un csúcstalálkozóját

Donald Trump és Kim Dzsong Un csúcstalálkozója Hanoiban lesz február 27-én és 28-án - derült ki az amerikai elnök péntek esti mikroblog-bejegyzéséből.
2019. 02. 09. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen zártak a vezető ázsiai tőzsdék

Vegyesen zártak a vezető ázsiai börzék csütörtökön, a még nyitva tartó piacok viszont pluszban álltak a térségben.
2019. 02. 07. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump elnök bejelentést tett

Vietnamban lesz február 27-28-án Donald Trump amerikai elnök és az észak-koreai vezető második csúcstalálkozója. A hírt Donald Trump amerikai elnök jelentette be a képviselőházban az Unió állapotáról kedd este elmondott évértékelő beszédében.
2019. 02. 06. 08:06
Megosztás:
Hozzászólások:

Kínai nők fizettek azért, hogy az Egyesült Államokban szülhessenek

Kaliforniában húsz ember ellen vádat emeltek, mert kínai nők százaival fizettettek azért, hogy az Egyesült Államokban szülhessenek. Az ott született gyermekek ugyanis automatikusan amerikai állampolgárok.
2019. 02. 03. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Észak-Koreának részletesen fel kell tárnia nukleáris és rakétabázisait

Észak-Koreának részletesen fel kell tárnia nukleáris és rakétabázisainak lelőhelyeit, hogy felszámolásuk ellenőrizhető legyen - hangsúlyozta Stephen Biegun, az amerikai külügyminisztérium észak-koreai különmegbízottja csütörtökön a kaliforniai Stanford Egyetemen tartott előadásában.
2019. 01. 31. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Donald Trump derűlátó az amerikai-kínai tárgyalásokat illetően

Donald Trump amerikai elnök derűlátó a Washingtonban szerdán kezdődött amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokat illetően, de úgy ítéli meg, hogy a két ország nem tud átfogó megállapodást kötni addig, amíg a közeljövőben nem találkozik újra kínai kollégájával, Hszi Csin-pinggel.
2019. 01. 31. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Február 1-jén hatályba lép az EU-Japán kereskedelmi megállapodás

Február 1-jén hatályba lép az EU és Japán közötti gazdasági partnerségi megállapodás, amely megszünteti a Japánba exportáló uniós vállalkozásokra háruló, évente mintegy 1 milliárd eurót kitevő vámok túlnyomó többségét - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.
2019. 01. 31. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Trump szerint kormánya helyes külpolitikát folytat

Donald Trump amerikai elnök szerdán több Twitter-bejegyzésében is kitartott amellett, hogy kormánya helyes külpolitikát folytat, noha a hírszerzés vezetői előző nap másként nyilatkoztak.
2019. 01. 31. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kizárták a Huaweit egy cseh állami pályázatból

Kizárták a kínai Huawei távközlési céget egy csehországi állami pályázaton való részvételből - közölte a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap szerdai kiadásában.
2019. 01. 30. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csalódott a Huawei

A Huawei csalódottságának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy az amerikai igazságügyi tárca kedden vádemelési javaslatot tett a cég egyik vezetője ellen, a társaság visszautasította a vádakat.
2019. 01. 29. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen teljesítenek az ázsiai tőzsdék

Gyengüléssel zártak a vezető ázsiai piacok kedden, a még nyitva tartó térségbeli börzék ugyanakkor vegyesen mozogtak reggel hét órakor.
2019. 01. 29. 08:05
Megosztás:
Hozzászólások:

A kínai EU-nagykövet szerint tisztességtelen a Huawei elleni rágalomhadjárat

Súlyos következményekkel járhatna a globális gazdasági és tudományos együttműködés szempontjából, ha az ellene indított "rágalomhadjárat" miatt kizárnák a Huawei kínai távközlési óriásvállalatot a beszerzési tenderekből az 5G mobilhálózatok kiépítésének során Európában - figyelmeztetett a távol-keleti ország Európai Unió melletti nagykövete egy hétfői lapinterjúban.
2019. 01. 29. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A kínai visszaesés már a Caterpillart is elérte

A vártnak megfelelő 14,3 milliárd dolláros árbevételen (+11% év/év) 2,55 dolláros tisztított EPS-t ért el a Caterpillar a negyedik negyedévben, ami alulmúlta a 2,99 dolláros elemzői konszenzust.
2019. 01. 28. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás