Kockázati tőkepiac: pénz van, stratégia ritkán

Ellentmondásokkal teli korszakot élünk, a befektetési döntések nehezebbek, mint valaha. Technológiai alapokra épülő negyedik ipari forradalomról beszélünk, miközben egy globális gazdasági válság hatásai kérdőjelezik meg a pénzügyi szektor fő folyamatainak alapját jelentő axiómákat. E bizonytalan környezetben mutat utat a venture capital üzletágak szereplői számára a szakma tavaszi csúcskonferenciája, amelyen a téma elismert szakemberei osztják meg tapasztalataikat a pénzügyi szektor keresleti és kínálati oldalával. A rendezvény kiemelt előadói Prof. Dr. Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Dr. Oszkó Péter, a Portfolion Zrt. vezérigazgatója, valamint Mr. Paolo Cesarini, az R&D, Innovation and risk capital vezetője.

Vajon csak információs szakadék van a befektetőket kereső startupok és a kockázati tőkealapok közt? Vagy valóban nincs üzleti potenciál a magyar startup piacban? Milyen stratégiával találhat befektetőt egy növekvő cég a nyereségesség fenntartásához? Az ilyen és ehhez hasonló kérdések sora foglalkoztatja a pénzügyi piac szereplőit ma Magyarországon. A március 19-én megrendezésre kerülő Venture Capital Summit (http://vc.ap.hu/) ezek megválaszolására vállalkozik, irányt mutatva a bizonytalan piaci környezetben kiutat keresők számára.

 

A befektetési piac minden szegmensére korábban soha nem látott erők hatnak. A Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület 2012-es évre vonatkozó adataiból kiderül, hogy Magyarország a korai stádiumú (kockázati tőke) befektetéseknél az európai élmezőnybe tartozik, azonban az érettebb stádiumban levő befektetések terén messze lemarad mind az európai, mind a régiós átlagtól. A magántőke befektetések esetében hazánk egyértelműen a sereghajtók közt mozog a növekedési tőke és a kivásárlások tekintetében egyaránt. Mindemellett Magyarország azon kevés országok egyike, ahol a kockázatitőke-befektetések értéke meghaladta a magántőke befektetések érték.

 

A válságból való előre menekülés miatt az állam is lépéskényszerben van. 2013. szeptember közepén jött létre a Nemzetgazdasági Minisztérium és a startup szakma vezető szereplőinek együttműködéseként a BudapestHUB munkacsoport, amelynek célja egy versenyképes hazai startup környezet kialakítása. „A cél nem kisebb, mint a budapesti ökoszisztéma regionális vezető szerepének biztosítása 2020-ra” – nyilatkozta Prof. Dr. Cséfalvay Zoltán.

 

Hogyan érhető el az ehhez szükséges kritikus tömeg? Hogy aknázhatók ki a komparatív előnyök? A Venture Capital Summit résztvevői az ágazat vezető szakembereivel vitathatják a legfrissebb stratégiákat, az optimális megoldásokat.

 

„Kinek és mennyibe fog kerülni a hazai kockázati tőke infrastruktúra kiépítése?” – teszi fel a kérdést Dr. Oszkó Péter március 19-ei előadásában. A Portfolion Zrt. vezérigazgatója olyan kérdésekre ad majd választ, mint, hogy mennyiben lehet működőképes egy kínálatélénkítő gazdaságpolitika a kockázati tőke világában? Milyen veszélyt jelenthet ezzel egyidejűleg a teljes pénzügyi intézményrendszert sújtó közpolitika és a pénzügyi szektor, illetve a tőzsde gyengélkedése? Milyen kockázatokat jelent a befektetői gyakorlat hiánya, mennyiben meghatározó az alapok befektetőinek korábbi megszokott üzleti gyakorlata a befektetési stratégiákra és ebből milyen lehetőségek és veszélyek adódhatnak? Hogyan reagál a startup világ a befektetők által vezérelt fejlődési dinamikára? 

 

„A kisvállalkozások számára 2011-ben az Új Széchenyi Terv keretében megnyílt egy új finanszírozási lehetőség: a Széchenyi Tőkebefektetési Alap tőkebefektetőként közel 100 vállalkozásba fektet be 2015 végéig az ország minden régiójában. A vállalkozások számára új elem, hogy más finanszírozóknál megszokott fedezetek (ingatlan, ingó eszközök, stb.) helyett kisebbségi tulajdonrészt szerez a vállalkozásban, amelyet a vállalkozás tulajdonosai 5 év alatt bármikor megvásárolhatnak” – mondta Dr. Csuhaj V. Imre, a Széchenyi Tőkebefektetési Alap képviseletében, aki a kisvállalkozások tőkefinanszírozásának részleteibe avatja majd be az érdeklődőket a Venture Capital Summit programjában.

 

A konferencia a venture capital szakma képviselőinek széles köréhez szól, köztük a befektetés előtt álló startup-okhoz, a banki és befektetési felsővezetőkhöz, a private banking és prémium banking vezető szakembereihez, biztosítási, ügyvédi és tanácsadói réteghez, akik a legnaprakészebb információk birtokában kívánják optimalizálni területük működését.

Hozzászólások

A Richter felhúzta a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 87,88 pontos, 0,22 százalékos emelkedéssel, 40 475,09 ponton zárt hétfőn.
2019. 06. 24. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Családi autókedvezmény: itt vannak a legnépszerűbb modellek

Egy hét múlva, július 1-től igényelhetik a három- vagy többgyermekes családok a 2,5 millió forintos autóvásárlási támogatást. A JóAutók.hu 7 személyes családi autókat vizsgáló elemzéséből kiderül, hogy idén megötszöröződött az ilyen gépjárművekre irányuló keresések száma, a legnépszerűbb modellek dobogóján pedig a Peugeot 5008, a Citroen Berlingo, valamint a Mitsubishi Outlander állnak. Az elemzés szerint a 2,5 millió forintos támogatást sokan használják majd kategóriaváltásra, így az olcsóbb modellek mellett a 7-10 millió forintos szegmens is jelentős forgalomnövekedésre számíthat.
2019. 06. 24. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem kimaxolt szókincsre és tökéletes nyelvtanra, hanem bátor nyelvtudásra van szükség

Május 22-én írták az általános iskolák 6. és 8. osztályai a nyelvi kompetenciamérés feladatait. Évek óta látható tendencia, hogy sokkal jobb eredményeket érnek el a budapesti iskolások, mint a községi iskolákban tanulók. A hatodikosoknak A1-es, a nyolcadikosoknak A2-es szinten kell tudniuk az idegen nyelven – Funside School nyelviskola angol vezető tanárai úgy látják, hogy a fő probléma az, hogy a gyerekek tudása nem áll biztos alapokon, az idegen nyelvet egyszerű bemagolandó tantárgynak tartják, ahelyett hogy eszköznek tekintenék a világ megismeréséhez. Ez a szemléletváltás nagyot javítana az eredményeken.
2019. 06. 24. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Minden eddiginél nagyobb területen irtják a szúnyogokat

Minden eddiginél nagyobb területen, 471 településen és nyolc budapesti kerületben, összesen 130 ezer hektáron irtják a szúnyogokat a héten - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője hétfőn az MTI-t.
2019. 06. 24. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Stabil jövőképpel bír a hazai nagyvállalati szektor

Óvatos optimizmus és stabilitás jellemzi a hazai nagyvállalatok idei évi kilátásait – jelzi a K&H nagyvállalati növekedési index első negyedéves eredménye. A legnagyobb hazai cégek egyéves várakozásait jelző mutató mindössze 1 ponttal csökkent, így jelenleg 7 ponton áll. A cégek elsősorban saját helyzetükkel bizakodók, hiszen a beruházási szándék és az árbevétel-növekedés várt mértéke is emelkedett, miközben a makrogazdasági környezetet kissé negatívan látják.
2019. 06. 24. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erőteljes növekedést remél a Magyar Suzuki

A Magyar Suzuki Zrt. erős évre számít az idén is, a piaci igényekre reagálva 185 ezer autó gyártását tervezi Esztergomban, megemelve az eredeti, 179 ezer darabos gyártási tervet - mondta Josinobu Abe vezérigazgató hétfőn, Budapesten, sajtótájékoztatón.
2019. 06. 24. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyit fizetünk a görögdinnye kilójáért - egy ábrán mutatjuk

A görögdinnye piaci átlagára, 2000-2017
2019. 06. 24. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mélyen zsebbe kell nyúlni a nyaralókért

A Velencei-tó és a Vértes körzetében nőtt leginkább a gazdát cserélt ingatlanok ára tavaly a kiemelt üdülőkörzetek közül – derült ki a TAKARÉK Index elemzéséből. A legdrágábban továbbra is a Balaton mellett vásárolhatunk ingatlant, ahol a nyaralók a kedvezőbb fekvés miatt átlagosan magasabb négyzetméteráron cseréltek gazdát, mint a lakóingatlanok. A nagy tavak közül a Tisza-tónál lehet a legolcsóbban ingatlanhoz jutni. A Takarék Index elemzőinek prognózisa szerint egyes körzetekben a falusi csok is felfelé hajthatja a nyaralók árát.
2019. 06. 24. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Júliustól csökken a „szochó”, de nem tudni, ki jár jól vele

Már július 1-jétől csökken a szociális hozzájárulási adó, ám az évközi csökkentés fontos kérdéseket vethet fel a cafeteria juttatások esetében – hívta fel a figyelmet a MAZARS új elemzése. A két százalékpontos adócsökkentéssel a munkaadók mindenképp jól járnak, ám elképzelhető olyan eset is, hogy a munkavállalók is többet vihetnek haza. Ez azonban nagyban függ az adott cég szabályzataitól, és a munkavállalóval történő megegyezéstől.
2019. 06. 24. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: A rossz nemzetközi hangulat befolyásolhatja a mai kereskedést

A nemzetközi hangulat hatására negatívan indulhat a kereskedés a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) hétfőn az Equilor Befektetési Zrt. junior elemzője szerint.
2019. 06. 24. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Továbbra is veszi magát a Pannergy

Saját részvény tranzakciókról adott tájékoztatást a tőzsdei társaság a BÉT hivatalos oldalán.
2019. 06. 24. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Romlottak az üzleti, javultak a fogyasztói várakozások

Júniusban, az áprilisi kétéves mélypont, majd a májusi javulás után 2017 kora nyári szintjére esett a GKI konjunktúraindexe. Az üzleti várakozások szinte egész évre jellemző romlása folytatódott, miként a fogyasztóiak javulása is - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. az MTI-vel.
2019. 06. 24. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyire népszerű az autóbérlés Magyarországon?

A magyarok több mint fele csak autója meghibásodásakor bérelne autót, 26 százaléka pedig akkor, amikor járműve műszaki állapotát nem tartja megfelelőnek - derült ki a Budget Autókölcsönző megbízásából készült felmérésből.
2019. 06. 24. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így népszerűsítik a magyar meggyet

A magyar meggy népszerűsítésére ingyenes kóstoltatási akciót tart a jövő héten keddtől csütörtökig a Fruitmarketing Kft. a Balaton déli partján és Bács-Kiskun megye tíz városában, összesen 25 helyszínen.
2019. 06. 24. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Íme Magyarország Szépe

Nagypál Krisztina lett Magyarország Szépe 2019-ben, a showműsorral egybekötött verseny döntőjét élőben közvetítette vasárnap a Duna Televízió és a Duna World csatorna.
2019. 06. 24. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kisebb földrengés volt a Heves megyében

Kisebb, a Richter-skála szerinti 2,3-as erősségű földrengés volt a Heves megyei Tenk közelében vasárnap délután.
2019. 06. 23. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nyerhettél a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 25. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2019. 06. 23. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ismét melegszik az idő

A következő napokban kevesebb helyen várható csapadék. Sok lesz a napsütés és melegszik is az idő: a hét közepén már 35 fok is lehet, de a hétvégére több fokkal mérséklődik a kánikula - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2019. 06. 23. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megvásárolta a Gellért Szállót az Indotek Group

Ötcsillagos szállodaként újulhat meg néhány éven belül a Gellért Szálló, amelynek értékesítéséről néhány nappal ezelőtt állapodott meg egymással a Danubius Hotels Group és az Indotek Group. A Gellért Hotel Budapest egyik legpatinásabb szállodája, de az ingatlan mostanra alaposan megérett a felújításra. Éppen ezért az épületet megvásárló Indotek Group teljes rekonstrukciót kíván végrehajtani a műemléki védelem alatt álló létesítményben az eredeti külső megtartásával, azzal a céllal, hogy a szálloda az eddiginél is színvonalasabb szolgáltatásokkal erősítse a minőségi turizmust Budapesten – közölték az ingatlanfejlesztő társaság képviselői.
2019. 06. 23. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb húsz településen kezdődhetnek bölcsődei fejlesztések

Újabb húsz településen kezdődhetnek bölcsődei fejlesztések mintegy kétmilliárd forint költségvetési támogatásból a bölcsődei fejlesztési program keretében - tájékoztatta Varga Mihály az MTI-t.
2019. 06. 23. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások: