Közeleg a kijózanodás kora a részvénypiacokon

Tavaly nagyon jó évet zártak a részvénypiacok, idén azonban eljöhet a trendforduló. Óvatos és alaposan megfontolt döntéseket kell hoznunk a befektetésekről, mert néhány világgazdasági bizonytalanság komoly kockázati tényezőt jelent. Az amerikai kereskedelmi háború, egyes papírok túlárazottsága és a gazdasági válság kezelésére bevetett eszközök mellékhatása is bizonytalanságot rejt magában – vázolta a világgazdasági trendeket befolyásoló legfontosabb piaci aktualitásokat Pálfi György, az Aegon Alapkezelő részvény portfólió menedzsere.

Közeleg a kijózanodás kora a részvénypiacokon

A szén-monoxidérzékelők feltalálása előtt kanárikat használtak a bányákban a gyilkos gáz kimutatására. A kanárik már jelzik a veszélyt, de az emberek továbbra is vígan bányásszák odalent a szenet - illusztrálta részvénypiaci folyamatokat egy hasonlattal az Aegon Prémium legutóbbi Ügyfélklubján Pálfi György, az Aegon Alapkezelő részvény portfólió menedzsere.


„Nem keressük folyamatosan a veszélyt. Visszavágtuk a kockázatokat, és inkább mazsolázunk a kínálkozó lehetőségek közül” – ismertette a megváltozott befektetési stratégiát a szakember.

 

A pénzügyi válságot követő növekedési hullámban elértünk a növekedési és likviditási ciklus tetejét és ma még senki nem tudja megmondani, meddig tart a tetőzés. A világgazdaságban láthatók bizonyos geopolitikai kockázatok is, ezért óvatos és alapos befektetői döntésekre van szükség, a befektetőknek érdemes az eddigiekhez képest rövidebb befektetési időtávban gondolkodni, aktívabban kezelni a piaci pozíciókat – véli Pálfi György, aki kifejtette: az Aegon Alapkezelőnél ennek jegyében kezelik a különböző befektetési alapokat, így a Maratont és a Panoráma Származtatott Alapot is.

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A banki betéti kamatok általában 0-1% közötti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 3,1% (KSH, 2018. június). Így az Ön pénze reálértéken romlik, hiszen az infláció nagyobb, mint a kapott kamat. Mi a teendő ilyen helyzetben?

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen befektetésben gondolkodik?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Miért édemes Önnek regisztrálni, és mi fog történni?
  • Mi a pénzhez értünk, segítünk Önnek pénzügyeiben.
  • A megadott elérhetőségeken szakértőink megkeresik Önt.
  • Kollégáink válaszolnak pénzügyi kérdéseire.
  • Szakértőink segítenek Önnek befektetési döntéseiben, információt adunk döntéseihez.
  • Segítségünkkel számos pénzügyi konstrukciót elérhet (állampapírok, deviza, hazai- és külföldi részvénypiacok, befektetési alapok stb).
  • A tanácsadás díjmentes.
Különös tekintettel az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendeletében („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”) foglaltakra valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”) szerint személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu kezelje. Továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy megadott személyes adataimat a ProfitLine.hu a Partnereink menüpontban feltüntetett szolgáltató partnerei részére továbbítsa további egyeztetés, tájékoztatás, kapcsolatfelvétel céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

A szakember a legfontosabb piaci aktualitásokat elemezve rámutatott: tavaly nagyon jó évet zártak a részvénypiacok. Idén azonban árfolyamok volatilitása ismét jelentősen növekedett, a fejlődő piacok pedig túl vannak egy komoly esésen is. Míg 2017-ben a profitvárakozásokat rendre felfelé módosították az elemzők, ebben az évben ennek éppen az ellenkezője történik.


Kivételt képez az Egyesült Államok, ahol az adóreform és a részvény-visszavásárlások hatására továbbra is optimista a hangulat. Nem úgy a világ többi részén, a Donald Trump által indított kereskedelmi háború világszerte borzolja a kedélyeket:

 

Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!


A befektetők utoljára a 2011-es európai hitelválságtól féltek annyira, mint most a védővámok bevezetésétől és kiterjesztésétől. A szabadkereskedelem korlátozása azonban nem csak a befektetői, de a vállalati döntéseket is befolyásolja. Sokan kivárnak és átmenetileg elhalasztják a befektetési döntéseket. De ezen túl is számos kockázati tényezővel kell szembenézniük a befektetőknek.

 


Elkezdett gyengülni a kínai deviza, a jüan is. 2016-ban ennek hatására hatalmas pánik tört ki, most ugyanez szerencsére nem tapasztalható a piacokon, hiszen a kínai vezetés tudatos lépését láthatjuk, melyek célja, hogy tompítsa a védővámok esetleges negatív hatását.


Fékezőleg hat az árfolyamokra a világgazdaság likviditásának alakulása is. Ez tetőzik a világban, de a fejlődő piacokon már a pénzkiáramlás is megindult. A likviditást különböző monetáris politikák mentén alakítják a központi bankok. A tengerentúlon a kamatemelést és a korábban a piacokra öntött óriási mennyiségű pénzhalom csökkentését tűzte ki célul a megváltozott monetáris politika - hívta fel a figyelmet Pálfi György. A kamatszint csaknem minden országban elérte a mélypontot, a kérdés csak az, hogy a legnagyobb piacokon – az USA után - mikor kezdődik el a kamatemelés. Az Európai Unió valószínűleg még jó darabig nem kényszerül emelésre, részben azért, mert még törékenyebb a gazdasági növekedés, mint Amerikában. Az Európai Központi Banknak (ECB) stratégiát kell alkotnia arra, milyen eszközökkel tudja élénkíteni a gazdaságot, ha kedvezőtlen folyamatok indulnak el a világgazdaságban és felüti a fejét a recesszió réme. 


Bár a gazdaság még pörög, a részvénypiacok pezsegnek, a tíz évvel ezelőtt kitört pénzügyi válság kezelése még nem ért véget. Most a válságkezelő intézkedések mellékhatásainak kezelésével van teendő - mutatott rá Pálfi György. Ilyen például az eladósodottság szintje: a fejlett piacokon az államkötvények aránya és az államok kitettsége magas. Törökország és Argentína ráadásul komoly strukturális problémákkal küzd, fizetési mérleghiányuk jelentős. Ha bármilyen gazdasági lassulás kezdődik, ezek az országok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy negatív piaci turbulencia alakuljon ki, amely teljes globális gazdaságra kihathat.


Tőzsde – értesz hozzá? - Tőzsdei, értékpapírpiaci ismeretek felmérő kalkulátor

 

A válságkezelő intézkedések, különösen a piacokra öntött likviditás, indokolatlanul túlértékeltté tettek bizonyos papírokat. A Facebook értéke például jelenleg megegyezik a teljes orosz tőzsde értékével. Kiemelkedően nagy a technológiai szektor súlya is, az indexek 25-30 százalékát adja. Ez a túlárazottság komoly gondokat okozhat, ha eljön a kijózanodás korszaka – véli Pálfi György.

Hozzászólások

Így zárta a hetet a BÉT

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 257,42 pontos, 0,66 százalékos emelkedéssel, 39 328,39 ponton zárt pénteken.
2018. 11. 16. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszban zártak az európai tőzsdék

Mínuszban zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2018. 11. 16. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint péntek estére

Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben péntek este a reggeli szintekhez képest.
2018. 11. 16. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyenge kezdés az amerikai tőzsdéken

Gyengüléssel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon az előző napi erős zárás után.
2018. 11. 16. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Lezárul az Opus Global tőkeemelése

A Mészáros Építőipari Holding Zrt. 51 százalékos üzletrészének apportjával, valamint a Mátrai Erőművet tulajdonló a Status Power Invest (SPI) Kft. 55 százalékos tulajdonának megvásárlásával lezárul az Opus Global Nyrt.-nél idén februárban bejelentett tőkeemelés. A saját tőke több mint 200 milliárd forinttal nő - tájékoztatta a társaság az igazgatóság csütörtöki döntéséről pénteken az MTI-t.
2018. 11. 16. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A kriptodeviza piac összeomlása elérte az Nvidia-t

Hiába emelkedett tegnap nagyobbat a félvezetők árfolyama az USA-ban, a piaczárást követő Nvidia és Applied Materials gyorsjelentések ismét elrontották a hangulatot.
2018. 11. 16. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengécske számok az Applied Materialstól

Az Applied Materials negyedik negyedéves gyorsjelentése sem tartogatott túl sok pozitívumot, noha erre már a nagyobb félvezetőgyártók eddigi kommentjei alapján részben számítani lehetett.
2018. 11. 16. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

További felhajtóerőre vár az arany

A hét közepén az arany megint visszapattant az 1200 dollár/uncia ellenállásról, amelyet már többször is teszteltaz elmúlt napokban. Bár ez a legutóbbi lokális erősödés egybeesett a Bitcoin esésével, azért egy igazi feltámadáshoz több tényezőre lenne szükség.
2018. 11. 16. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősen indult a kereskedés az európai tőzsdéken

Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken a főbb európai értékpapírpiacokon.
2018. 11. 16. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: A szakértők eltérően ítélik meg a kereskedés várható irányát

Eltérően ítélik meg a kereskedés várható irányát a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) pénteken az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértők.
2018. 11. 16. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Veszteségbe fordultak az európai tőzsdék

Erős kezdés után veszteségbe fordult a kereskedés csütörtökön a főbb európai értékpapírpiacokon.
2018. 11. 15. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben

Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben csütörtök este a reggeli szintekhez képest.
2018. 11. 15. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pluszban nyitottak az európai tőzsdék!

Pluszban nyitottak az irányadó mutatók a fontosabb nyugat-európai tőzsdéken csütörtökön, az előző napi gyengülés után.
2018. 11. 15. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Emelkedés várható a magyar tőzsdén

A kedvező nemzetközi hangulat hatására emelkedésre számít a kereskedés nyitásakor a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) csütörtökön a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője.
2018. 11. 15. 08:38
Megosztás:
Hozzászólások:

Estére erőre kapott a forint

Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben szerda este a reggeli szintekhez képest.
2018. 11. 14. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: A Mol teljesített a legjobban

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 862,91 pontos, 2,26 százalékos emelkedéssel, 39 115,56 ponton zárt szerdán.
2018. 11. 14. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyenge kezdés után veszteséggel zártak a tőzsdék

Gyenge kezdés után veszteséggel zártak szerdán a főbb európai értékpapírpiacok.
2018. 11. 14. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős kezdés az amerikai tőzsdéken

Erőteljes indexemelkedéssel indult a kereskedés szerdán az előző napi vegyes zárás után az amerikai értékpapírpiacokon.
2018. 11. 14. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Banzai Cloud 2,5 millió dollár tőkét vont be

A Banzai Cloud lezárta 2,5 millió dollár értékű befektetési fordulóját a közép-európai PortfoLion Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezetésével. A befektetők között találjuk továbbá a FastVentures és Euroventures társaságokat is – ez utóbbi már a cég 2017. évi alapítása óta jelen van a cégben angyalbefektetőként.
2018. 11. 14. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Út a tőzsdére: adatokra építve lép szintet a WebEye

Idén novemberben lezárja vertikális fúzióját és zártkörűen működő részvénytársasággá alakul a járműkövetés regionális piacvezető szereplője, a WebEye. A magyar tulajdonú telematikai cég hosszútávú célkitűzései között szerepel a tőzsdei bevezetés is, az ehhez szükséges cégforma-váltás is a tervezett növekedési és akvizíciós célokat támogatja.
2018. 11. 14. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás