Külföldi sajtó Magyarországról: lengyel-magyar két jóbarát

Lengyelország elsősorban Magyarországhoz fordul, szövetségeseket keresve az Európai Uniót gyötrő válságok megoldására - írja a Rzeczpospolita című lengyel lap kedden Beata Szydlo első hivatalos magyarországi útjáról.

Külföldi sajtó Magyarországról: lengyel-magyar két jóbarát

A lengyel miniszterelnök azért látogatott Budapestre, hogy Orbán Viktor kormányfővel közös álláspontot fogalmazzon meg elsősorban az európai migrációs válságról és az EU-tagságról szóló brit népszavazásról - állapítja meg a jobbközép napilap kommentárja. A végső döntés - Csehországgal és Szlovákiával való egyeztetés után - a visegrádi országcsoport jövő hétfőn esedékes prágai csúcstalálkozóján várható, jegyzi meg a cikkíró. A lap idéz egy, név nélkül nyilatkozó magas rangú lengyel tisztségviselőt, aki szerint a brit népszavazást illetően a visegrádi országok között jelenleg lényegesen több az egybecsengő vélemény, mint az eltérés.

 

A közös álláspont szerint az Egyesült Királyságnak az Európai Unióban kell maradnia, de minél kevesebb engedményt kell tenni a briteknek, oly módon, hogy más uniós tagállamok ne élhessenek velük. Az idézett forrás szerint a keleti politikát illetően is alig van eltérés Varsó és Budapest között. "Orbán a NATO állandó közép-európai jelenlétének híve, és ezen mit sem változtat a paksi atomerőmű bővítésére kötött szerződés" - mondta a tisztségviselő, hozzátéve, hogy a lengyel-magyar "közös nevezők" között az uniós klímacsomag iránti szkepticizmus is szerepel.

 

A kommentár olyan szakértői véleményeket idéz, melyek szerint Szydlo budapesti látogatása megmutatta: a lengyel-magyar kapcsolatokban, de az egész térségünk vonatkozásában is Orbán Viktor a kezdeményező fél. Az Európai Uniót fenyegető válságokkal kapcsolatos lengyel álláspont "nem túl átlátható", ami lehetőséget ad arra, hogy a magyar kormányfő az EU felépítésére vonatkozó, "a nemzetek feletti struktúrákat elutasító" saját víziójának, "a nemzetek Európájának" helyességéről győzze meg a partnereit.

 

A balliberális Gazeta Wyborcza kommentárjában hangsúlyozza, hogy a lengyel és a magyar kormányfő "elsősorban az Európai Unióval szemben folytatandó szkeptikus politikát" helyezte kilátásba.

 

Magyarország a populista Orbán Viktor médiahatalmában címmel közölt tudósítást a Libération. A baloldali francia lap a címlapját valamint öt oldalt szentelt a szerinte Magyarországot, Lengyelországot és Szlovákiát fenyegető "tekintélyelvű veszélynek", amellyel szemben "tehetetlen" az Európai Unió. Az összeállításban megjelent egy budapesti riport, amely szerint "propaganda és hazugság a magyar állami televízió napi kínálata", s amióta "Orbán Viktor nacionalista és populista miniszterelnök" 2010-ben visszatért a hatalomba, nincs híradó, amely ne a termelés növekedéséről szólna.

 

A lap szerint az objektív tájékoztatást felügyelő médiahatóság és a médiatanács is a Fidesz befolyása alatt áll, s jóllehet az Európai Bizottság és a Velencei Bizottság is bírálta a médiatörvényt annak korlátozó hatásai miatt, a kormány csak egy-egy passzust változtatott rajta. A tudósító, Florence La Bruyere úgy látja, hogy az elmúlt hat évben a médiatérképet teljesen átrajzolta "Budapest erős embere", s "a hozzáértő újságírókat középszerű kiszolgálókkal váltották fel".

 

Noha a hatalom növeli a monopóliumát, a tájékoztatási szabadság még létezik, hiszen az RTL Klub mindenhol fogható, s annak a hatalommal szembeni kritikus híradóját a nézők 30 százaléka nézi, míg a köztévé híradójának nézettsége alig 2,5 százalékos -olvasható a lapban. A lap szerint kérdés, hogy az RTL meg tudja-e őrizni a súlyát, miközben Orbán Viktor Silvio Berlusconihoz hasonlóan fejleszti a médiabirodalmát, amelyet az 1990-es években még Simicska Lajos hozott létre. Amióta viszont a két régi barát összeszólalkozott és a HírTV kritikusabb hangot üt meg, Orbán új médiumokat hoz létre vállalkozó barátai közreműködésével.

Hozzászólások

Varga: A gazdaság rugalmasságán múlik a nemzetek sikere

A nemzetek sikere egyre inkább azon múlik, hogy meg tudják-e teremteni saját alkalmazkodó- és versenyképességüket, azon, hogy gazdaságuk mennyire rugalmas - mondta a nemzetgazdasági miniszter pénteken Budapesten egy díjátadó ünnepségen.
2017. 10. 21. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Cseh választás - Az ANO magasan megnyerte a képviselőházi választásokat

Az Andrej Babis vezette jobbközép ANO mozgalom magabiztos győzelmet aratott a hétvégi csehországi képviselőházi választásokon - derült ki a véglegeshez közeli részeredményekből. A független Csehországban ilyen nagy arányú győzelmet még egyetlen párt sem aratott parlamenti választáson.
2017. 10. 21. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jövő pénteken szavaz a spanyol parlament felső háza a katalán kormány felmentéséről

Jövő pénteken rendkívüli ülésen szavaz a spanyol parlament felső háza, a szenátus a katalán kormány felmentéséről és a spanyol kormány Katalóniára vonatkozó egyéb javaslatairól - döntött a szenátus elnöksége szombati madridi ülésén.
2017. 10. 21. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ilyen időre számíthatunk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
2017. 10. 21. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódnak a képviselőházi választások Csehországban

Csehországban folytatódnak a képviselőházi választások. Szombaton, a hagyományosan kétnapos választások második napján, reggel nyolctól délután kettőig lehet még szavazni. Az eredményeket az esti órákra ígéri a voksokat összeszámláló Cseh Statisztikai Hivatal.
2017. 10. 21. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A spanyol kormány szombat délelőtt megkezdte rendkívüli ülését

A spanyol kormány szombat délelőtt megkezdte rendkívüli ülését, amelyen végleges döntést készül hozni arról, hogy a katalán függetlenségi törekvésekkel kapcsolatban pontosan milyen intézkedéseket terjeszt be a parlament felső házának, az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva.
2017. 10. 21. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kormányok és internetes óriásvállalatok vállaltak együttműködést a terrorizmussal szemben a G7-es csúcson

A világhálón terjeszkedő terrorista szervezetekkel szemben a kormányok és az internetes óriásvállalatok együttműködésének szükségességét hangsúlyozták az iparilag fejlett országokat tömörítő G7-csoport belügyminiszterei az olaszországi Ischia szigetén pénteken véget ért találkozójukon.
2017. 10. 21. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Külföldi sajtó Magyarországról - Financial Times

A Financial Times című brit üzleti napilap a közép- és kelet-európai régió "ígéretes gazdasági kilátásaival", valamint a térség országainak politikai problémáival foglalkozott.
2017. 10. 21. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy-Britannia tiszteletben tartja a kilépésre vonatkozó kötelezettségvállalásait

Nagy-Britannia tiszteletben tartja a kilépésre vonatkozó kötelezettségvállalásait, a bennmaradó uniós tagországok egyetlen fillért sem fognak veszíteni - jelentette ki Theresa May brit miniszterelnök Brüsszelben pénteken, az uniós tagországok kétnapos csúcstalálkozóján, miközben a bennmaradó 27 tagállam külön egyeztetett a kilépési tárgyalások állásáról.
2017. 10. 21. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Merkel szerint decemberben újabb szakaszba léphetnek a Brexit tárgyalások

Reményét fejezte ki a német kancellár, hogy a Nagy-Britannia kilépéséről folytatott tárgyalások következő, második szakasza december folyamán megkezdődhet. Angela Merkel az uniós vezetők pénteki brüsszeli csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről.
2017. 10. 20. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Oroszország elleni szankciók nem ijesztik el a befektetőket

A befektetők jó ideje a kockázatosabb eszközökben, a kockázatosabb országokban keresik a számukra megfelelő hozamokat. A 2014-ben Oroszország ellen bevezetett szankciók után az orosz kötvénypiac már nem tudott annyi dollárban denominált kötvényt kibocsátani, mint korábban, de a nemzetközi befektetők egy részét ez sem tántorította el az orosz piactól. Sikeres vállalati kötvénykibocsátások voltak többek között a telekommunikáció, az alapvető fogyasztási javak és az ingatlanfejlesztés területén. Az Orosz Vasutak 15 milliárd rubeles kötvénykibocsátását kétszeresen jegyezték túl, és a Novolipetszk (acél) 500 millió dolláros, valamint a Nostrum Oil 725 millió dolláros kötvényibocsátásai is jó fogadtatásra találtak a nyugat-európai és észak-amerikai befektetők körében.
2017. 10. 20. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szigorúbb hangnemet ütött meg Spanyolország Katalóniával szemben

Tegnap letelt a határidő, amit a spanyol kormány adott a katalán vezetésnek, hogy tisztázzák függetlenségi törekvéseiket.
2017. 10. 20. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Németországban gyorsuló ütemben emelkedtek a termelői árak

Gyorsuló ütemben emelkedtek szeptemberben a termelői árak Németországban, jelezve az inflációs nyomás növekedését Európa legnagyobb gazdaságában.
2017. 10. 20. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lengyelországban lesz A Viszkis című film világpremierje

Négy magyar mozifilm és egy animáció szerepel a napokban zajló varsói filmfesztiválon, ahol péntek délután lesz Antal Nimród A Viszkis című alkotásának világpremiere - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel.
2017. 10. 20. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ez történt az EU-csúcstalálkozón

Az Európai Tanács csütörtökön kezdődött brüsszeli uniós csúcstalálkozójának első munkaülését követően következtetéseket fogadott el a migrációról, a digitális Európáról, valamint a biztonságról és védelemről - közölte az uniós tanács sajtószolgálata.
2017. 10. 20. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyar hatóságoknak alá kell írniuk a CEU működését lehetővé tevő megállapodást

A magyar hatóságoknak a határidők meghosszabbítása helyett alá kell írniuk a Közép-európai Egyetem (CEU) működését lehetővé tevő, már letárgyalt megállapodást - emelte ki Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakcióvezetője, felszólítva az uniós tagállamok vezetőit, hogy csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcstalálkozójukon gyakoroljanak nyomást az ügyben Orbán Viktor kormányfőre.
2017. 10. 20. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bulgária a jövőben összehangolja európai uniós agrár szakpolitikáját hazánkkal

A jövőben Magyarország és Bulgária összehangolja majd az európai uniós közös agrárpolitikát (kap) érintő álláspontját, annak érdekében, hogy a gazdák a megfelelő forrásokhoz juthassanak - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Rumen Porozsanov bolgár mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterrel folytatott megbeszélés után, Szófiában a Földművelésügyi Minisztérium (FM) csütörtökön az MTI-nek eljutatott közleménye szerint.
2017. 10. 20. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több ezer egészségügyi dolgozó tüntetett Romániában

Több ezer egészségügyi dolgozó tüntetett csütörtökön Romániában, egyebek mellett a bérezési törvény és a társadalombiztosítási rendszer tervezett reformja ellen.
2017. 10. 20. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Visszatér a politikába Barack Obama

Barack Obama, az Egyesült Államok volt elnöke visszatér a politikába, és demokrata párti kormányzójelöltek mellett kampányol.
2017. 10. 19. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Románia az unió leggyorsabban növekvő gazdasága

Jelenleg Románia az Európai Unió leggyorsabban, évi 6 százalékkal növekvő gazdasága, ahol az ipari termelés idén több mint 8 százalékkal bővült - hangoztatta Mihai Tudose román kormányfő csütörtökön, az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma által Bukarestben megrendezett idei Trade Winds befektetői vándorfórumon.
2017. 10. 19. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás