Legyen fair play, azaz mit jelent a jóhiszemű pereskedés?

A peres felek és a per többi résztvevője kötelesek a perbeli jogaikat jóhiszeműen gyakorolni és a kötelességeiknek eleget tenni. A bíróság pedig köteles biztosítani, hogy ez tényleg így is legyen. A polgári perrendtartásról szóló törvény rendelkezései azonban a gyakorlatban nem feltétlenül érvényesülnek. Miért nem?

Legyen fair play, azaz mit jelent a jóhiszemű pereskedés?

A jogszabály a bíróságot arra kötelezi, hogy megakadályozza a jóhiszemű pervitel követelményével ellentétes magatartásokat (pl. ami a per elhúzódásához vezethet), valamint hogy figyelmeztesse a feleket a jóhiszemű pervitel követelményére (és a rosszhiszemű pervitel következményeire is). A figyelmeztetés történhet szóban vagy írásban, előre vagy utólag, egyszer vagy ismételten is.


A Polgári Perrendtartásról szóló törvény (továbbiakban Pp.) 8. §-a számos olyan esetet felsorol, amikor a bíróság köteles pénzbírsággal sújtani a felet, a képviselőjét, vagy akár a per többi résztvevőjét. Ilyenek például, ha valaki jobb tudomása ellenére vagy nagyfokú gondatlanságból valótlanságot állít, vagy igaz tényt tagad, lényeges tényt elhallgat vagy alaptalanul hivatkozik valamilyen bizonyítékra. Ilyen az is, ha valaki indokolatlanul késedelmeskedik a nyilatkozattétellel, adott cselekménnyel, vagy felhívás ellenére sem tesz nyilatkozatot, határidőt mulaszt, felesleges költségeket okoz.


A bíróság eszköztárába tartoznak egyéb szankciók is. Ilyen például, hogy a bíróság köteles elrendelni annak a tanúnak, szakértőnek az elővezetését, aki szabályszerű idézés, kirendelés ellenére ismételten nem jelenik meg, és ezt nem menti ki megfelelően, illetve aki a tárgyalásról engedély nélkül eltávozik. A bíróság köteles naponta csökkenteni annak a szakértőnek a munkadíját, aki a véleménynyilvánítással alapos ok nélkül késlekedik és a rendelkezésére álló határidő alatt a határidő meghosszabbítását nem kéri, illetve a meghosszabbított határidő alatt sem nyilvánít véleményt.


A fenti rendelkezések célja természetesen nem az, hogy a rosszhiszeműen eljáró felet, egyéb személyt jó alaposan megbüntesse a bíróság, hanem az, hogy az eljárás szükségtelen elhúzódását meg lehessen előzni.

Az elmúlt években számtalan ügyünkben tapasztaltuk, hogy – rendszerint jogi képviselővel eljáró – felek nyilvánvalóan rosszhiszeműen járnak el: mondvacsinált indokokkal késleltetik az ítélethozatalt, bizonyíthatóan valótlanságokat állítanak. Bár rendszeresen kértük, a bíróságok mégsem jutottak el odáig, hogy az ilyen feleket rákényszerítsék a jóhiszemű pervitelre.


A bíróság nincs mindig egyszerű helyzetben, hiszen gondosan mérlegelnie kell, hogy az adott cselekmény vagy mulasztás van-e olyan jelentős, hogy a rend fenntartása érdekében már be kell avatkoznia. Az előbbi példa szerinti ügyben (az előzményekre is tekintettel) álláspontunk szerint nem kérdéses, hogy az eljárás komolyságának megőrzése érdekében a szándékos perelhúzó magatartást szankcionálni kellene.


Az új Pp. szabályozása januártól


A nemsokára hatályba lépő új polgári perrendtartási törvény, melyet a 2018. január 1-jén és az azt követően indult ügyekben kell alkalmazni, részben megváltoztatja a jelenlegi szabályozást. Bár a vonatkozó törvényjavaslat indokolása szerint az új jogszabály ebben a vonatkozásban a perkoncentráció elve köré csoportosítva koncepcionális váltást hoz, nem várható, hogy az emberi természetet is megváltoztatná.


A szöveg szintű módosítások nem feltétlenül jelentenek előrelépést. Így például a bíróság immár nem „köteles biztosítani”, hogy az eljárás valamennyi résztvevője a jogait rendeltetésszerűen gyakorolja és perbeli kötelességeinek eleget tegyen, hanem „hozzájárul” a felek eljárási kötelezettségeinek teljesítésének lehetőségéhez. Noha a törvényjavaslat indokolása ezt a közrehatási tevékenységet „az aktív bírói attitűd előírásaként” aposztrofálja, nehéz ebben jelentős előrelépést látni. Nem világos az sem, hogy a jogok gyakorlásának bírói elősegítése miért vesztette volna jelentőségét.


Az új eljárási alapelvek közül hiányzik a per eldöntése céljából jelentős tények elhallgatásának szankcionálása is, immár csak valótlanságok állítása esetén bírságolhat majd a bíróság - márpedig félrevezetni elhallgatással is lehet.


Előremutató lehet ugyanakkor az, hogy a felek mostantól kötelesek lesznek előmozdítani az eljárás koncentrált lefolytatását. Az eljárás egyszerűsödni fog azzal, hogy a bíróságnak immár nem lesz kötelessége figyelmeztetni a feleket a jóhiszemű pervitel követelményére, a felek enélkül is kötelesek lesznek jóhiszeműen eljárni (a fentiek szerint némileg megváltozott tartalommal).

Kérdés, hogy a bírói gyakorlat hogyan fogja értelmezni és alkalmazni a megváltozott elveket, illetve hogy mennyiben fog módosulni a bírók attitűdje az új előírások hatására.


Aki pert indít vagy abban egyébként részt vesz, annak célszerű felkészülnie arra, hogy a bíróság a többi szereplőt egy-egy övön aluli ütésért nem feltétlenül fogja meginteni, így a per hosszabb ideig tarthat, mint amire a fél kezdetben számít. Ugyanakkor tapasztalataink alapján megéri etikusan pereskedni, mert hosszú távon a szavahihetőség általában kifizetődőbb.


A per kellően ütemes lefolytatása bírságolás nélkül is megoldható. Nagymértékben a bíróság hozzáállásától – az eljáró bíró személyiségétől – függ ugyanis, hogy meddig merik feszíteni a húrt a per résztvevői. A bírói tekintélyt időről-időre eréllyel kell kiérdemelni, a Pp. 8. § csak végső fegyelmező eszköz. Nyilvánvaló rosszhiszeműség esetén viszont alkalmazni lehetne és kellene – ennek hiányában a jogszabály szövege csupán írott malaszt marad.

A per elhúzásában jártas jogi képviselők ellen pedig érdemes a per hatékony befejezésében jártas képviselőt megbízni.

 

Forrás: Dr. Tivadar Krisztián ügyvéd, Tivadar Ügyvédi Iroda


Kapcsolódó kalkulátorok:

Mennyi adójóváírás járna nekem éves szinten?

Mennyi adót kell fizetni albérlet kiadásakor?

ÁFA adó-kalkulátor

Hozzászólások

Elon Musk ismét bebizonyította: a marketing nagy mestere

Azt követően, hogy a Tesla tegnapi gáláján meglepetésszerűen lerántotta a leplet egy új Roadsterről, ami minden eddigi gyorsulási rekordot megdönt a közúti forgalomba helyezett autók közül és egy töltéssel akár 1.000 kilométer megtételére is képes lesz.
2017. 11. 18. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul a magyar tejkereskedelem

Tehéntej-behozatal; tehéntejkivitel (tonna)
2017. 11. 18. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Szeretetdobozokat gyűjtenek Nagykanizsán

Egyházak és civil szervezetek, önkormányzatok közreműködésével idén is ajándékokkal megtöltött szeretetdobozokat gyűjtenek Nagykanizsán és térségében, ahol tavaly több mint négyezer csomagot állítottak össze az adományozók.
2017. 11. 18. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az építőipar húzhatja a magyar GDP-t?

Boros Imre közgazdász szerint az építőipar húzhatja a közeljövőben a magyar GDP-t, tízezer új lakás építése 1 százalékkal emeli a nemzeti bruttó összterméket.
2017. 11. 18. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Egyesült Államok 10,5 milliárd dollár értékben ad el Patriot rakétavédelmi rendszereket Lengyelországnak

Az Egyesült Államok 10,5 milliárd dollár értékben ad el Patriot rakétavédelmi rendszereket Lengyelországnak.
2017. 11. 18. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jövőre megújul Bonyhád egyik központi tere

Jövő tavaszra megújul Bonyhád egyik központi tere. Park és rendezvénytér készül 475 millió forintos beruházással - tájékoztatta a város önkormányzata az MTI-t.
2017. 11. 18. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új gént azonosítottak egy ritka betegség kialakulásának hátterében magyar tudósok

Több mint kétévnyi kutatómunkával új gént azonosított egy szerteágazó idegrendszeri tüneteket eredményező, eddig tisztázatlan genetikai hátterű ritka neurológiai betegség kialakulásának hátterében egy magyar kutatócsoport - közölte a Semmelweis Egyetem az MTI-vel pénteken.
2017. 11. 18. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Jobbik bevezetné az elektronikus szavazást

A Jobbik - kormányra kerülése esetén - 2022-től lehetővé tenné a voksok elektronikus leadását mind a választásokon, mind a népszavazásokon - közölte országgyűlési képviselőjük pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.
2017. 11. 18. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul Magyarország és Brazília kereskedelmi forgalma

Magyarország és Brazília kereskedelmi forgalma, 2005-2016; behozatal; kivitel; millió forint
2017. 11. 18. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Koraszülötteket és családjukat segítő program indult a Dél-Alföldön

Hároméves, a koraszülötteket és családjukat segítő programot indított 1,2 milliárd forintos uniós támogatással a Korábban Érkeztem Alapítvány.
2017. 11. 18. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ön is meggazdagodhat, ha Mészáros Lőrincet másolja!

Mészáros Lőrinc jelenleg Magyarország 8. leggazdagabb embere. Vagyona megközelítőleg 105,7 milliárd forint, legalábbis a Forbes legfrissebb gazdaglistája szerint (Forbes, 2017, november). Mészáros Lőrinc vagyona nagyon dinamikusan bővül, hiszen tavaly ilyenkor még csak 35 milliárd forintra becsülték a vagyonát, így egy év leforgása alatt megháromszorozta tőkéjét a felcsúti polgármester. Hogyan tudunk mi is pénzt keresni Mészáros Lőrinc nyomdokán haladva? Mutatjuk!
2017. 11. 18. 04:01
Megosztás:
Hozzászólások:

Merkel: érdemes tovább küzdeni a kormányalakításért

Érdemes egy "második fordulót" tartani és tovább küzdeni a kormányalakításért - mondta Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben a CDU/CSU jobbközép pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek első közös kormányának megalakításáról szóló egyeztetések újabb fordulója előtt.
2017. 11. 18. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Megkezdődött A zene éjszakája Budapesten

Megkezdődött pénteken A zene éjszakája - csak klasszikusan elnevezésű esemény, amelyen nyolc belvárosi helyszín ad otthont mások mellett Bartók, Strauss és Gershwin műveit megszólaltató minikoncerteknek Budapesten.
2017. 11. 18. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nevet kapott egy csillagközi aszteroida

Nevet kapott az első ismert aszteroida, amely a csillagközi űrből a Naprendszerbe érkezett. Az 'Oumuamua nevet kapta, amelynek jelentése hawaii nyelven "elsőként érkező távoli üzenet" .
2017. 11. 18. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A kutyatartás csökkentheti a halálozás kockázatát

A kutyatulajdonosok körében alacsonyabb volt a szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyéb tényezők okozta halálozások kockázata, mint a kutyátlanoknál egy 12 évet felölelő svédországi vizsgálat során, amelynek eredményeiről a Scientific Report című folyóiratban számoltak be a kutatók.
2017. 11. 18. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Több mint 34 milliárd eurós fejlesztési program a Volkswagennél

Több mint 34 milliárd eurós (10,6 ezer milliárd forint) fejlesztési programot indít a Volkswagen AG (VW), hogy lépést tartson az autóipar átalakulásával - közölte pénteken a német gépjárműgyártó csoport.
2017. 11. 17. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen mozgott a forint

Vegyesen alakult a forint árfolyama reggel óta, az euróhoz képest erősödött, a dollárhoz és a frankhoz képest ugyanakkor gyengült péntek kora estig a bankközi piacon.
2017. 11. 17. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A Mol húzta felfelé a BUX-ot

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 297,45 pontos, 0,76 százalékos emelkedéssel, 39 279,75 ponton zárt pénteken.
2017. 11. 17. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

372 milliárd forinttal gazdagodtak a háztartások

A háztartások nettó pénzügyi megtakarításai 372 milliárd forintot tettek ki a harmadik negyedévben, ami az időszakra eső GDP 3,9 százalékával egyenértékű, a szeptember végéig eltelt egy évben 1697 milliárd forintra rúgott ez az összeg, a GDP arányában 4,6 százaléknak felelt meg - jelentette a pénzügyi számlák előzetes adatai alapján pénteken a Magyar Nemzeti Bank (MNB).
2017. 11. 17. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vasárnapig elhúzódhatnak a német koalíciós egyeztetések

Vasárnapig elhúzódhatnak az egyeztetések Berlinben a CDU/CSU jobbközép pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek első közös kormányának megalakításáról.
2017. 11. 17. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás