Londoni elemzők: gyorsulhatott a magyar infláció a múlt hónapban

Valószínűleg gyorsult a múlt hónapban a fogyasztói árak emelkedési üteme Magyarországon, elsősorban az élelmiszerek és az energiaárak felhajtóereje miatt - jósolták londoni felzárkózó piaci elemzők a februári inflációs adatsor ismertetése előtt.

Az MTI előzetes felmérésébe bevont kilenc nagy citybeli befektetési és pénzügyi elemző ház - Goldman Sachs, Barclays Capital, Bank of America-Merrill Lynch, RBC Capital Markets, JP Morgan, BNP Paribas, 4cast, Capital Economics, UBS - feltörekvő térségi szakelemzői szűk sávban mozgó, 4,0-4,3 százalék közötti előrejelzéseket adtak a tizenkét havi összevetésű, teljes kosárra számolt februári inflációra. A prognózisok átlaga 4,16 százalék.

 

Januárban a várakozásnál jóval alacsonyabb ütemű, 4,0 százalékos tizenkét havi inflációt mértek Magyarországon a decemberi 4,7 százalék után. Az MTI felmérésébe bevont kilenc londoni ház közül hétnek az elemzői jósolták, hogy februárban gyorsult az éves magyarországi infláció az előző havihoz képest; a 4cast és a Barclays Capital szakértői ugyanakkor egyaránt 4 százalékon stagnáló éves ütemet várnak.

 

A Barclays Capital felzárkózó piaci elemzőinek véleménye szerint a továbbra is "nyomott" belső kereslet tarthatta 4 százalék közelében a tizenkét hónapra számolt inflációt. A 4cast szakértői szerint a meredek olajár-emelkedés a múlt hónapban még nem mutatkozott meg teljes mértékben a magyarországi benzinkutak árkijelzőin; a cég ennek az áremelő hatásnak az érvényesülését márciusra várja.

 

A hatóságilag szabályozott körbe tartozó energiaárak a 4cast elemzőinek előrejelzése szerint ugyanakkor "szelíd" mértékben emelkedhettek, és a cég a versenyszférabeli szolgáltatási szektorban is "tartósan nyomott" inflációs adatokkal számol, kiemelve, hogy ez utóbbi szektor kulcsfontosságú mércéje az inflációs várakozásoknak. Az előrejelzési sávon belül a legmagasabb, 4,3 százalékos tizenkét havi februári inflációs ütemet jóslók között vannak a BNP Paribas bankcsoport felzárkózó piaci elemzői, akik szerint a fő felhajtóerőt az élelmiszerek adhatták.

 

A cég szakértői szerint a magyar inflációs pályát meghatározó tényezők között "a nagy ismeretlen" a személyi jövedelemadó-csökkentés, amely növelheti a fogyasztói keresletet, valamint az egyes szektorokra, köztük a kiskereskedelmi hálózatokra kirótt válságadók. A BNP Paribas elemzőinek számításai szerint ha ezeket az adókat az érintett vállalatok teljes mértékben áthárítják a fogyasztókra, az 1 százalékpontot is hozzáadhat az idei és a 2012-es éves átlagos inflációhoz.

 

Valamivel enyhébb, 4,2 százalékos éves inflációt jósoltak a JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői, akik szerint a feldolgozatlan élelmiszerek áremelkedése most már valószínűleg átszűrődött a feldolgozott élelmiszertermékek árába, és így a maginflációba is. Ez utóbbi a JP Morgan szakértőinek előrejelzése szerint a múlt hónapban emiatt 2 százalék környékére emelkedhetett éves összevetésben a januári 1,7 százalékról. (MTI)

Hozzászólások

Rendkívüli ülést tart Országgyűlés

Jövő szerdán tartja az Országgyűlés ellenzéki kezdeményezésre összehívott rendkívüli ülését, amelyen határozatképesség esetén egy klímaügyi határozati javaslatot vitatnának meg.
2019. 09. 15. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mi az antibiotikum-rezisztencia? Miért veszélyes?

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) elindította ismeretterjesztő és szemléletformáló programját az antibiotikum-rezisztencia veszélyeiről és az ehhez kapcsolódó tematikus honlapot - tájékoztatta a hivatal pénteken az MTI-t.
2019. 09. 15. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Könyvtárbuszt adtak át Egerben

Heves megye 23 települését rendszeresen látogató és ott mobil könyvtári szolgáltatásokat nyújtó, korszerűen felszerelt könyvtárbuszt adtak át pénteken Egerben.
2019. 09. 15. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyszámjegyűre mérséklődött a mezőgazdasági termelői árak növekedési üteme

Júliusban ismét egyszámjegyűre mérséklődött a mezőgazdasági termelői árak éves növekedési üteme. A júniusi 10,5 százalékos emelkedést követően júliusban 8,5 százalékkal voltak magasabbak a felvásárlási árak, mint egy éve. Az áremelkedés lefékeződéséhez azonban sem a zöldségek, sem a burgonya árának alakulása nem járult hozzá és az állati termékek felvásárlási ára is kimaradt a lassításból - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján pénteken megjelent legfrissebb adatokból.
2019. 09. 15. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Boris Johnson az EB elnökével fog tárgyalni

Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével tárgyal hétfőn Luxemburgban Boris Johnson brit miniszterelnök.
2019. 09. 15. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tornacsarnokot adtak át Miskolcon

Oktatási, kulturális és szabadidős komplex fejlesztés valósult meg Miskolcon a Fényi Gyula Jezsuita Gimnáziumban: az avasi lakótelepen élőknek is nyitott, közösségi, kulturális feladatokat is ellátó, 1,45 milliárd forintból létrejött Közös-Tér Központot pénteken adták át.
2019. 09. 15. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkentek a nagykereskedelmi árak Németországban

Augusztusban csökkentek a nagykereskedelmi árak Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése alapján.
2019. 09. 15. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megállt az algák szaporodása a Balatonban

A szeptember eleji lehűlés megállította az algák szaporodását a Balatonban, a legutóbbi, nyíltvízi mérések eredménye szerint drasztikusan csökkent az algatömeg a Keszthelyi-öbölben is, ahol korábban a legmagasabb értéket mérték - közölte Vörös Lajos, a Balatoni Limnológiai Intézet (BLI) kutatója az MTI-vel pénteken.
2019. 09. 15. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Európa meggyengült

Meggyengült Európa az elmúlt öt évben Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság elnökének a tevékenysége alatt - mondta Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője szombat este az M1 aktuális csatornán.
2019. 09. 14. 23:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Kreml negatívan értékeli az ukrán elnök szankciófelhívását

A Kreml negatívan értékeli, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Oroszország elleni szankciók fenntartását követelte - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak.
2019. 09. 14. 22:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nyerhettél az ötös lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 37. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2019. 09. 14. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Összehangolt közúti ellenőrzés kezdődik hétfőn

Összehangolt közúti ellenőrzés kezdődik hétfőn egész Magyarországon - közölte a rendőrség szombaton a honlapján.
2019. 09. 14. 20:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakulnak a mezőgazdasági árak - egy ábrán

A mezőgazdasági termelői árak alakulása Magyarországon; Növényi és kertészeti termékek; élő állat és állati termékek; összesen
2019. 09. 14. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarországon a házasságkötés reneszánszát éli

Az idei év első felében a házasságkötések száma közel 8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, Magyarországon a házasságkötés a reneszánszát éli - mondta Novák Katalin Szentendrén, ahol a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) őszi találkozója keretében öt fiatal pár kötött házasságot.
2019. 09. 14. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

50 megállót és vasútállomást újítanak fel

Összesen 700 megállója és vasúti állomása van a MÁV-nak országszerte. Ezek közül ötvenet újítanak fel 2023-ig - mondta Loppert Dániel, a MÁV kommunikációs igazgatója szombaton az M1 aktuális csatornán.
2019. 09. 14. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Akár már ősz végére elkészülhet a váci futballközpont

Akár már ősz végére elkészülhet a váci futballközpont, de legkésőbb jövő tavasszal átadják.
2019. 09. 14. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Decemberben jelenik meg a felsőoktatási felvételi tájékoztató

A felsőoktatási felvételi tájékoztató decemberben jelenik meg - közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel.
2019. 09. 14. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyarország élen jár a csúcstechnológiai beruházásokban

Élen járunk a csúcstechnológiai beruházásokban, Magyarországon a második legnagyobb a világon a csúcstechnológiával gyártó ipar aránya jelenleg - emelte ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.
2019. 09. 14. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mennyire gyakori az orvosi műhiba?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a világon évente legalább 138 millió beteget ér károsodás orvosi műhiba miatt, és közülük 2,6 millióan meg is halnak - jelentették be Genfben pénteken.
2019. 09. 14. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

2022-re egymillió elektromos autót értékesítene a Ford

A Ford 2022-re egymillió új elektromos autó értékesítését tervezi Európában, ez a szám akkorra meghaladhatja a benzines és dízel üzemű járművek eladását.
2019. 09. 14. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások: