Londoni elemzők: kitarthatott a magyar gazdaság lendülete

Kitarthatott a második negyedévben is a magyar gazdaság erőteljes év eleji növekedési lendülete, de az év későbbi szakaszában már valószínű valamelyes lassulás - jósolták a csütörtökön esedékes első GDP-becslés ismertetése előtt londoni pénzügyi elemzők.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics közgazdászai által használt növekedéskövető modell (GDP tracker) jelzése szerint az éves szintre számolt magyar gazdasági növekedés a második negyedében az első három havihoz hasonló, 3,5 százalék körüli lehetett.

 

A ház elemzői kiemelték, hogy a kiskereskedelmi értékesítés bővülési üteme lassult a második negyedévben, és valószínűleg a mezőgazdasági szektor teljesítménye is lassabban nőtt. Az ipar azonban jól teljesített, kibocsátási értéke negyedévi átlagban 9,7 százalékkal növekedett a tavalyi azonos időszakhoz képest az idei első negyedévben mért 7,5 százalékos éves bővülés után.

 

Mindezt egybevetve a Capital Economics londoni szakértői azzal számolnak, hogy az éves összevetésben számolt GDP-növekedés a második negyedévben hozzávetőleg azonos lehetett az első negyedévivel. A cég elemzői a további negyedévekre azonban lassulást valószínűsítenek. Véleményük szerint ebben az egyik fő tényező az, hogy a magyar gazdaságnak a kormányzati kiadások és a közszférabeli foglalkoztatás növekedése adott felhajtóerőt az idei első fél évben, ez a növekedési forrás azonban kezd kifutni.

 

Mindezek alapján a Capital Economics londoni elemzői 2014 egészére 2,8 százalékos gazdasági növekedést várnak Magyarországon. A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai is 3,5 százalékos éves szintű GDP-növekedést jósoltak a magyar gazdaságban az idei második negyedévre. Számításaik szerint ez negyedéves összevetésben, szezonális és naptári hatással kiigazítva 0,7 százalékos szekvenciális növekedésnek felelhetett meg.

 

A GS elemzői az év hátralévő részében az egész közép- és kelet-európai EU-térségben azzal számolnak, hogy mérséklődnek és stabilizálódnak a negyedéves összehasonlításban számolt szekvenciális növekedési ütemek, és ebből eredően a térség éves növekedése is valamelyest lassulhat. Úgy vélik ugyanakkor, hogy 2015-ben várhatóan ismét gyorsul a régió növekedése a fejlett ipari gazdaságok és elsősorban az euróövezet kilábalását követve.

 

Az idei év második felében azonban a potenciál közelébe mérséklődnek a növekedési ütemek a térségi gazdaságokban, ami azt is jelenti, hogy az e gazdaságokban érvényesülő negatív kibocsátási rés hosszabb ideig marad nyitva. Ez mérsékli az inflációs nyomást, és így módot ad a közép- és kelet-európai jegybankok enyhe monetáris alapállásának fenntartására - hangsúlyozták előrejelzésükben a Goldman Sachs elemzői.

 

A City egyik legnagyobb bankcsoportja, a Barclays befektetési részlegének elemzői az első negyedévinél valamivel gyengébb, 3,2 százalékos éves összevetésű magyar GDP-növekedést várnak a második negyedévre, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy ez is változatlanul élénk növekedési ütemet jelent. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni közgazdászai az első negyedévivel megegyező, 3,5 százalékos éves növekedést jósoltak a második három hónapra. Hozzátették ugyanakkor, hogy becslésük szerint a szezonális kiigazítással számolt, éves szintre kivetített negyedéves összehasonlítású szekvenciális növekedési ütem 2,3 százalékra lassulhatott az ugyanígy számolt első negyedévi 4,5 százalékról.

 

A JP Morgan az idei év egészére 3 százalékos, 2015-re 2,5 százalékos GDP-növekedést vár a magyar gazdaságban. A 4cast nevű londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég szakértői szintén 3,5 százalékos éves összevetésű növekedést jósoltak a második negyedévre, véleményük szerint azonban a közszférabeli foglalkoztatási programok visszafogása a negyedévről negyedévre számolt ütemen már meg fog látszani. A cég ennek alapján csak 0,2 százalékos negyedéves összevetésű növekedésre számít az idei második három hónapban.

Hozzászólások

Minden eddiginél pontosabb vércukormérő magyar fejlesztőktől

Minden eddiginél pontosabb, telemedicinás rendszerrel teljesen kompatibilis vércukormérő készüléket dobott piacra a 100 százalékban magyar, családi tulajdonban lévő 77 Elektronika Kft. Az eNapló telemedicinás felületen a beteg vagy kezelőorvosa beállíthatja, hogy mikor esedékes a következő mérés, melyre az új vércukormérő-rendszer hangjelzéssel figyelmeztet, ösztönözve ezáltal használóját a betegség kontrollálására. Az új okoskészülékhez közel 20 ezer cukorbeteg most térítésmentesen juthat hozzá egy csereprogram keretében.
2019. 11. 14. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vállalkozók online számlázását segíti egy új együttműködés

Egyre könnyebbé válik a magyar vállalkozók élete – hála annak a kiemelt megállapodásnak, ami most született a K&H bank és az online számlázó Billingo között. Az együttműködés értelmében a bank minden régi és új vállalkozói ügyfele 1 éven át ingyenesen használhatja a Billingo Premium felületét. Így megtapasztalhatják, mennyivel praktikusabb a számlázás digitális formája.
2019. 11. 14. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Hódít az agilis módszertan az IT után az üzleti területeken is

A vállalatok többsége már ma is az informatikai fejlesztéseknél létrejött agilis módszertan szerint szervezi a munkát – állapította meg az IFUA Horváth & Partners német nyelvterületen végzett felmérése.
2019. 11. 14. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új szállítási útvonal létesül Wels, Bécs és Budapest között

Wels, Bécs és Budapest között létesít új vasúti szállítási kapcsolatot az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) teherfuvarozással foglalkozó csoportja (ÖBB RCG) - közölte a társaság az MTI-vel.
2019. 11. 14. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Közjegyzői kamara: továbbra is komoly probléma a késedelmes teljesítés vagy nemfizetés

Hiába javult az elmúlt egy-két évben a vállalkozások fizetési morálja, még mindig komoly probléma a cégek közötti tartozás: a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) adatai szerint évente több mint 60 ezer esetben indítanak cégek fizetési meghagyásos eljárást egy másik vállalkozással szemben késedelmes fizetés vagy nemteljesítés miatt. A késedelmes teljesítések jelentős része ugyanakkor megelőzhető lenne, ha a vállalkozások közjegyzői okiratban szerződnének egymás között.
2019. 11. 14. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Visszatért a gyárakba az élet

Szeptemberben 11 százalék feletti pluszt ért el a magyar ipar, vagyis az augusztusi megtorpanás átmeneti lehetett. Az idén 6 százalék körüli többlet jöhet az ágazatban.
2019. 11. 14. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A PSZ azt várja kormánytól, hogy hozzon döntést az oktatásban dolgozók béremeléséről

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) azt várja a kormánytól, hogy hozzon döntést az oktatásban dolgozók béremeléséről.
2019. 11. 14. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nyerhettél a Skandináv lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a november 13-án megtartott 46. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2019. 11. 13. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Már csak egy hét maradt a csoportos társasági adózás választására

November 20-áig regisztrálhatnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV) azok a társaságok, amelyek a 2020-as évtől csoportos társasági adóalanyok kívánnak lenni, kihasználva a lehetőségben rejlő költség- és adómegtakarítási lehetőségeket.
2019. 11. 13. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengén teljesített a hazai részvénypiac

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 275,99 pontos, 0,63 százalékos csökkenéssel, 43 216,34 ponton zárt szerdán.
2019. 11. 13. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Beváltotta a reményeket a jégkármérséklő rendszer

A jégkármérséklő-rendszer alkalmazása felére csökkentette a mezőgazdaságban a jégkárt: a gazdálkodók idén 37 ezer hektárra jelentettek be jégesőkárt, míg két évvel ezelőtt ez még meghaladta a 71 ezer hektárt - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos szóvivője, a szervezet Zala megyei elnöke szerdai sajtótájékoztatóján, Zalaegerszegen.
2019. 11. 13. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Uniós összehasonlításban is kimagasló a magyar ipar szeptemberi teljesítménye

A magyar ipar szeptemberi teljesítménye uniós összehasonlításban is kiváló, a növekedés lehetőségét az új termelőkapacitások belépése fenntartja, de a külső kereslet lanyhulása korlátozhatja a kibocsátás növekedését - vélekedtek az ipari termelés részletes adatai ismeretében az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
2019. 11. 13. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Közelkép a valóságról a magyar startupok kapcsán — és mi lehet a következő lépés a nemzetközi kitöréshez?

A hazai és régiós startupok világáról tartott fórumot november 11-én, Budapesten, az elismerten „európai legjobb modellt” építő Nők/Üzlet/Angyalok Egyesület partnereivel, a Global Traction-al, és az IBM Magyarország Kft-vel.
2019. 11. 13. 14:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Alig nőttek a mezőgazdasági termelői árak szeptemberben

Szeptemberben a mezőgazdasági termelői árak mindössze 1,1 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál.
2019. 11. 13. 13:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Alkalmazást fejlesztett a Magyar Katolikus Rádió

Mobiltelefon-alkalmazást fejlesztett a Magyar Katolikus Rádió, amelyen az élő rádióműsor mellett tematikus csatornák és több új funkció is elérhető - közölte Radetzky András, a rádió vezérigazgató-helyettese az alkalmazást bemutató sajtótájékoztatón, szerdán Budapesten.
2019. 11. 13. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A járműgyártás és az elektronikai készülékek húzták az ipari termelést

Elsősorban a járműgyártás kibocsátásnak 22,0 százalékos, valamint a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának 26,1 százalékos növekedésének köszönhetően az ipari termelés volumene szeptemberben 11,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - erősítette meg szerdán kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
2019. 11. 13. 12:30
Megosztás:
Hozzászólások:

352 új buszt vásárol a Volánbusz

Több mint 20 milliárd forint értékben 352 új autóbusz megvásárlásáról kötött szerződést a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. - közölte a Volánbusz szerdán az MTI-vel.
2019. 11. 13. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre népszerűbb a diákhitel

Folyatódik a tendencia, idén is jelentősen bővül a diákhitelt felvevők száma - közölte a Diákhitel Központ vezérigazgatója szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
2019. 11. 13. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Erős évet zárhat az ingatlanpiac

Az őszi hónapokban ismét jól teljesít az ingatlanpiac, így a tavasz végi és nyári gyengébb hónapok ellenére a tavalyihoz hasonló, erős évet zárhat idén is - derült ki a Duna House Barométeréből.
2019. 11. 13. 11:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Idén személyre szabott kívánságokat is teljesít a Szeretetdoboz-kívánságlista

Az idén először személyre szabott kívánságokat is teljesít a Magyar Református Szeretetszolgálat; a Szeretetdoboz-kívánságlista segítségével a rászoruló gyermekek pontosan azokat az ajándékokat kapják meg, amelyekre vágynak. Az adománygyűjtés december 6-ig tart.
2019. 11. 13. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások: