Luxuscikk lehet a kávé?

Egyre több a kávéivó a Földön, de egyre kevesebb a kávé. Ez radikális áremelkedéseket és globális kávéhiányt hozhat az elkövetkezendő években, évtizedekben. A Nestlé akciótervet dolgozott ki, hogy kivegye részét a kávétermelés fenntarthatóvá tételében.

Miközben a szupermarketek polcain sorakoznak a legkülönbözőbb fajtájú és kiszerelésű kávék, a kávéházak kínálata pedig alig fér el az itallapon, eszünkbe sem jut, hogy a világ kávétermelése veszélyben lehet, és – előremutató intézkedések hiányában – rövid időn belül kávéhiány léphet fel. Pedig a kávé messze több, mint egy ital: a társadalmi érintkezés egyik elengedhetetlen hozzávalója, a baráti beszélgetések állandó résztvevője, a reggeli ébredés megbízható segítője.

 

Nehéz elképzelni a napunkat kávé nélkül, márpedig – ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak –, az élelmiszerárak, köztük a kávéárak meredek emelkedésére számíthatunk 2050-ig. Ennek oka, hogy Földünk lakossága folyamatosan nő – az elmúlt 10 évben évente 2,5 százalékkal –, míg az élelmiszerforrások nem tudják ennek sebességét követni. Továbbá a fejlődő országok átalakuló fogyasztási szokásai is hatással lesznek a kávéfogyasztás növekedésére. A több mint egymilliárdos népességű Kínában, a tradicionálisan teafogyasztó országban a kávé fokozatosan a fiatalok divatos italává válik. Így a ma még alapvető élelmiszernek tekintett termékek rövid időn belül luxuscikkekké válhatnak. A kávéárak tíz év múlva 45 százalékkal lehetnek magasabbak a mostaninál, ezáltal a kávézás mindennapi szokás helyett csak ünnepi alkalmakhoz kapcsolódó tevékenységgé válhat a tömegek számára.

 

Hogy ez a kedvezőtlen jelenség megelőzhető legyen, a világ vezető kávégyártója, a Nestlé már évek óta keresi a megoldást a Közös Értékteremtés üzleti megközelítés jegyében, és olyan megoldásokat kínál a kávétermesztőknek, amelyekkel egyre jobb minőségben és növekvő mennyiségben szüretelhessék a kávéjukat. A helyi mezőgazdaság fejlődése egyszerre érték a termesztőknek, a társadalomnak és a Nestlének is. Együttműködésben az Esőerdő Szövetséggel (Rainforest Alliance), a Fenntartható Mezőgazdaság Hálózatával (Sustainable Agriculture Network) és a Közös Kódex a Kávéközösségért (Common Code for the Coffee Community) szervezettel a vállalat célja a NESCAFÉ terven keresztül, hogy minél inkább érdekeltté tegye a kávétermesztésben a jelenlegi ültetvényeseket és a jövő farmereit. Ennek keretében világszerte 220 millió magas hozamú, a növényi betegségeknek ellenálló kávépalánta átadásával támogatja őket 2020-ig, amelyből 38 milliót már szét is osztottak. Ennek köszönhetően a termelők fiatalíthatják növényállományukat, amely így megsokszorozhatja a termés mennyiségét, ezáltal pedig nagyobb jövedelmet biztosít majd a gazdák számára.

 

A Nestlé a NESCAFÉ-terv elnevezésű, a kávéellátást biztosító akciótervének része az is, hogy a termesztés mellett a gyártást is fenntarthatóvá tegyék, és minden eszközzel csökkentsék az ökológiai lábnyomukat. Ehhez pedig tisztább és természetes hűtéstechnikát alkalmaznak: a feleslegből termelnek energiát, hogy tisztább forrásokkal dolgozhassanak.

 

Hama egy kis falu 500 kilométerre Addisz Ababától, Etiópia fővárosától. Itt termesztik a Yirgacheffe Arabica nevű kávét, amely a világ egyik legértékesebb kávébabja. De hiába a magas minőség, a helyi farmerek belekerültek a csökkenő termesztés és a növekvő adósság ördögi körébe. De vajon miért? Mielőtt a NESCAFÉ elindította programját, a farmereknek gyakran elfogyott a pénze a következő szüret előtt, ezért vagy lemondtak az ültetvényeikről, vagy a következő évi termésre vettek fel hitelt, amellyel adósságcsapdába kormányozták magukat. Ezért a NESCAFÉ-nak megoldást kellett találnia arra, hogy hogyan javítsák a farmerek cash-flowját, csökkentsék a költségeket és növeljék a profitjukat, mindehhez pedig fenntartható megoldásokat kínáljanak nekik.


Az első lépés a technológia megújítása volt: a faluban ugyanis a kávébab szemeket egy meglehetősen elavult eszközökkel vették ki a héjukból, amely rengeteg víz felhasználását igényelte, ráadásul az eljárás során feleslegessé váló anyagokból nem csak, hogy nem csinálhattak értékes komposztot, hanem mérgező anyagként még a folyókat is szennyezte – ez pedig gyökeres ellentétben állt a felelős mezőgazdasággal.


A NESCAFÉ csapata modern hámozó rendszert hozott Dél-Amerikából, amely Etiópia első ilyen berendezése volt. Míg a régi szerkezet 50-60 liter vizet is elhasznált, addig az újnak elég 2-3 liter is elég, és a mosásból visszamaradt szerves hulladék komposztálásának lehetősége pedig a talaj minőségének javítását szolgálja. Egy agronómus-szakember pedig új, hatékonyabb módszereket tanított meg a helyi kávétermesztőknek.

Jól érezték a magyarok: drága mulatság lett a kávézás

Átlépte az 500 forintos lélektani határt egy csésze kávé átlagára a magyar városközpontokban – derült ki a ClientFirst Consulting felmérésből. Az országszerte 124 kávézót próbavásárlásokkal felmérő cég kutatásából az is kiderült, hogy csaknem 15%-kal drágább az ország nyugati országrészében ugyanaz a kategóriájú kávé, mint a keleti megyékben. A felmérés ugyanakkor arra is rámutatott, hogy habár számos helyen igyekeznek javítani a vásárlói élményen, a magas ár nem feltétlenül jelenti azt, hogy az ügyfél jobb minőségű terméket és magasabb szintű kiszolgálást kap.
2021. 07. 01. 12:30
Megosztás:

Mindenki rosszul főzi a kávét?

A kotyogóst mindenki ismeri, szinte minden háztartásban megtalálható és sokan használják nap, mint nap. Azt viszont már valószínűleg kevesen tudják, hogyan kell az eszközzel igazán jó kávét főzni. Pedig a titok nyitja egyszerű.
2018. 01. 18. 06:30
Megosztás:

Kávéshow-val nyitja a szezont Gyenesdiás

A Balaton fagylaltja után a Balaton kávéját is szeretnék megtalálni és népszerűsíteni a Gyenesdiáson másodszor tartandó Balaton Barista Bajnokság keretében, az egyre több minőségi étterem és bor után a "feketelevesnek" is nagyobb figyelmet szentelve - mondta el a rendezvény ötletgazdája és szervezője az MTI-nek.
2017. 05. 05. 22:00
Megosztás:

Így főzte a kávét a Starbucks

Tegnap többek között a Starbucks publikálta negyedéves számait piaczárás után. A negyedik üzleti negyedévét zárta le a társaság, a tisztított részvényenkénti profit 1 centtel meghaladva az elemzők várakozását 56 centre nőtt az egy évvel ezelőtti 43 centről.
2016. 11. 04. 14:30
Megosztás:

Így ünneplik a kávé világnapját

Kávékóstolókkal, bemutatókkal, workshopokkal és barista bajnoksággal ünnepli a kávé világnapját vasárnap a Tesla Budapestben A kávé napja elnevezésű rendezvény.
2016. 09. 29. 14:30
Megosztás:

Mennyiért is isszuk a kávét? - ábra

a kávé termelői átlagára, amerikai cent fontonként
2016. 09. 29. 00:30
Megosztás:

Évi 141 ezer zsák kávé elfogy

A világ kávétermelése (2008-2014) (1000 zsák)
2016. 09. 28. 14:35
Megosztás:

A presszókávé a magyar autósok kedvence

A magyar autósok legkedveltebb kávéja a presszó, a magyarországi OMV-benzinkutakon elfogyasztott 2,5 millió csésze több mint felét ilyen formában kérik a vásárlók – derül ki az OMV Hungária adataiból. Az olajtársaság mostantól kizárólag méltányos kereskedelemből származó, FAIRTRADE minősítéssel rendelkező kávét kínál 101, VIVA kávézóval rendelkező töltőállomásán.
2016. 08. 24. 21:00
Megosztás:

Sokat iszogatunk, keveset beszélgetünk barátainkkal

Legféltettebb titkunkat inkább bíznánk rá, mint a szerelmünkre, jó eséllyel a középiskolában ismertük meg, és leginkább Facebook messengeren beszélgetünk vele. Ő a legjobb barátunk. Átfogó, nem reprezentatív, online kutatást végzett a NESCAFÉ és az Index a barátságról. Az Igazán barátok? felmérésből az is kiderül, hogy a magyarok hisznek-e a barátságban férfi és nő között.
2016. 05. 24. 20:00
Megosztás:

Az első vidéki Nespresso üzlet Győrben várja a minőségi kávé szerelmeseit

A Nestlé Nespresso S.A. május 17-én nyitotta meg első vidéki üzletét, melynek a győri Árkád bevásárlóközpont ad helyet. A Nespresso hazai népszerűségének növekedése és az egyre nagyobb kereslet indokolta, hogy a minőségi kávét nyújtó világmárka Budapesten kívül is terjeszkedjen. A Nespresso számára fontos a személyes kapcsolat a fogyasztókkal, és a Nespresso Boutique lehetőséget ad arra, hogy a vásárlók egy exkluzív környezetben tapasztalják meg a márka nyújtotta élményt.
2016. 05. 18. 19:00
Megosztás:

Kávédrágulás jön, érdemes bezsákolni

A világpiaci kávéárak két éve nem látott alacsony szinten vannak a fő kávétermesztő Brazília kedvező terméskilátásai miatt, ám a kereslettől elmaradó kínálat miatt hosszabb távon drágulás jöhet. Magyarországon az év első hónapjában már többet kellett fizetni a kávéért, mint 2015 második felében - közölte az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az MTI-vel.
2016. 03. 28. 11:30
Megosztás:

Ön megőrülne ha reggel nem ihatna kávét?

Hamarosan a kávé árának változásában is érezhetőek lesznek a klímaváltozás hatásai a Természetvédelmi Világalap (WWF) jelentése szerint.
2016. 02. 05. 04:04
Megosztás:

Jó termés várható kávéban, megjelentek a vevők a piacon

Május óta a 120 és a 140-es szintek között, sávozó mozgást láthatunk a kávé árfolyamában, a gyakorlott kereskedők ezt a fajta mozgást kedvelik a legjobban, jó idény várható a kávé termésben, az árfolyam visszacsorgott 10 %-ot, megjelentek a vevők a piacon.
2015. 10. 22. 10:19
Megosztás:

Ismét emelkedhet a kávé ára

Több mint tizenöt százalékkal nőhet a kávéfogyasztás közel kétharmadát adó Arabica kávéfajta tőzsdei ára 2016. szeptember végéig amiatt, hogy kereslete immár második éve várhatóan meghaladja a kínálatát - közölte a nemesfém-forgalmazással és árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az MTI-vel.
2015. 03. 16. 11:00
Megosztás:

A kínálatszűke felnyomhatja a kakaó és a kávé árát

Az Arabica típusú kávé határidős árfolyama a szűkös kínálat miatt fontonként (1 font=0,4536 kilogramm) a mostani 160 cent körülivel szemben ismét 300 centet érhet, míg a kakaó azért drágulhat, mert készletei „meglehetősen bizonytalan szintekre” mentek le – véli Sunny Verghese, az Olam International alapítója és vezérigazgatója.
2015. 02. 20. 06:00
Megosztás:

Esik az Arabica kávé és a cukor ára

Csökkent az Arabica típusú kávé határidős árfolyama az amerikai határidős árutőzsdén, miután a heves esőzések hatására a 2015/16-os szezon terméseredményei a legnagyobb termesztő Brazíliában a vártnál bőségesebbek lehetnek. A cukorárak pedig a zuhanó olajárak és a gyenge brazil reál miatt nyomottak.
2014. 12. 04. 10:00
Megosztás:

Jön a génmódosított kávé?

A tudósoknak sikerült azonosítaniuk a feketekávé génjeit, ez olyan áttörés, ami új megvilágításba helyezheti a babokat, egyúttal utat enged a géntervezésnek. Ezáltal az alkalmanként szűkössé váló kávékínálat is növekedhet, ami az árak emelkedésének is gátat szabhat. A lelkes kutatók persze elhallgatják a hátrányokat.
2014. 09. 18. 14:30
Megosztás:

Megjöttek a várt amerikai makroadatok

Vegyesre sikeredtek a ma közzétett amerikai makroadatok, míg a kiskereskedelmi értékesítés és az import árak a vártnál jóval kisebb mértékben emelkedtek, addig a New York-i régió feldogozóiparának aktivitása jelentősen nőtt.optimizmust.
2014. 07. 15. 14:42
Megosztás:

Kétéves csúcson az arabica kávéfajta ára

Kétéves csúcsra emelkedett az arabica kávéfajta ára a folytatódó brazil szárazság miatt, aminek a hatására globális kávéhiány lehet a 2014/2015-ös idényben és valószínűleg a következő évben.
2014. 03. 10. 17:30
Megosztás:

Világszerte drágulhat a kávé

A rossz terméskilátások és a brazíliai aszály miatt az idén eddig több mint 50 százalékkal drágult a kávé alapanyagának ára, ennek hatására hamarosan Magyarországon is többe kerülhet az élénkítő ital - közölte az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az MTI-vel.
2014. 03. 04. 15:00
Megosztás: