MNB: Továbbra is 2019 közepére várható az inflációs cél elérése

A várakozásoknak megfelelően ezúttal sem változtak a kamatszintek, az alapkamat 0,9%-on, az egynapos, és egyhetes fedezett hitelkamat szintén 0,9%-on, az egynapos betéti kamat -0,15%-on maradt.

MNB: Továbbra is 2019 közepére várható az inflációs cél elérése

A piaci szereplők jóval nagyobb érdeklődéssel várták a kamatdöntést követően megjelent közlemény szövegét, ami végül nem tartalmazott lényeges, új elemet, így - egyelőre átmenetileg - tovább gyengült a forint árfolyama. A döntéshozók továbbra is 2019 közepétől várják az inflációs cél fenntartható elérését, az olajárfolyam változását, és annak inflációra gyakorolt hatását csupán átmenetinek tartják. A Monetáris Tanács megítélése szerint az inflációs cél eléréséhez az alapkamat, valamint a laza monetáris kondíciók fenntartása továbbra is szükséges, de a jelenlegi nemzetközi volatilis környezet óvatosabb megközelítést igényel. A Monetáris Tanács a jelenlegi eszköztár alkalmazásával biztosítja az inflációs cél fenntartható eléréséhez szükséges laza monetáris kondíciók fennmaradását.

 

Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!

 
Az elmúlt hetekben folytatódott a hozamemelkedés minden lejáraton. Az állampapírok másodpiacán a 10 éves hozam 3% közeléből 3,5% közelébe szökött fel, az 5 éves hozam pedig elérte a 2%-ot. Ezzel még mindig csak a 2017. első félévében látott szintek közelében vagyunk, ugyanakkor a nemzetközi piaci folyamatok alapján nem számíthatunk érdemi változásra a következő hónapokban, a folyamatosan szigorodó amerikai monetáris politika elszívja a spekulatív tőkét a feltörekvő piacokról. A hozamgörbe meredeksége is nőtt, a negatív piaci folyamatok miatt a hosszú lejáratú hozamszinteket nem sikerült visszafognia a jegybanknak.
 
A hazai állampapírpiaci referenciahozamok alakulása 2017. január 1-től:Forrás: Bloomberg, Equilor
 
Megismerhettük a csütörtökön megjelenő Inflációs jelentés sarokszámait is, a jegybank fefelé módosította mind az inflációs, mind a GDP-növekedési várakozásait is. Az idei évre vonatkozóan 2,5%-ról 2,8%-ra, a jövő évit 2,9%-ról 3,1%-ra módosították, a 2020-as várakozás továbbra is 3,0%. A GDP-növekedés idén a korábban várt 4,2% helyett 4,4% lehet, jövőre 3,3% helyett 3,5%, míg 2020-ban 2,7% helyett 2,8%. Véleményünk szerint a forint tartós, és további gyengülése, illetve az olajárfolyam esetleges további emelkedése esetén fokozódhat a felfelé irányuló inflációs nyomás, és ez a későbbiekben átírhatja a várt inflációs pályát.
 
Az infláció és a maginfláció alakulása 2012. január 1-től:Forrás: Bloomberg, Equilor
 
A nagyobb, nemzetközi jegybankok monetáris politikájában nincs érdemi változás, az Egyesült Államokban a múlt héten a Fed végrehajtotta az idei második kamatemelését, és még 1-2 szigorító lépés várható az év végéig. Az Európai Központi Bank pedig bejelentette, hogy december végéig meghosszabbítja az eszközvásárlási programját, ugyanakkor az év végén befejeződik. A kamatszint legkorábban 2019. második felében emelkedhet elsőként, tehát belátható időn belül az EKB is a monetáris szigorítás útjára lép.

Tőzsde – értesz hozzá? - Tőzsdei, értékpapírpiaci ismeretek felmérő kalkulátor


Részben a feltörekvő piacokról indult tőkekiáramlás, részben a széttartó monetáris politikák miatt az euró-forint árfolyama szignifikánsan átlépte a 318-as ellenállási szintet, mely a korábbi években rendre visszafordította a forintgyengülési hullámokat. Meg kell barátkozni a 318-325-ös sávval, a hosszabb távú technikai kép alapján egyelőre nem várható, hogy tartósan vissza tudna térni a jegyzés a korábbi kereskedési tartományokba. A közlemény megjelenését követően a jegyzés átlépte a 325-ös szintet is, de később visszatért alá. Nem zárhatjuk ki, hogy a következő időszakban a szint fölé gyengül a forint, ez esetben akár a 330-as magasság is elérhető lehet.
 
Az euró-forint árfolyamalakulása 2013. október 1-től:
Forrás: Equilor Trader, Equilor Elemzés

Hozzászólások

Csökkent a várakozási idő a röszkei autópálya-határátkelőn

Négyről egy órára csökkent a várakozási idő azoknak, akik Röszkén az autópályán szeretnének kilépni az országból - közölte a rendőrség hétfőn a honlapján.
2018. 07. 16. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kiegyensúlyozott a hazai növekedés

Kiemelkedőnek tartja a bruttó hazai termék (GDP) bővülésének mértékét a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára. Hornung Ágnes a Magyar Hírlapban hétfőn megjelent interjúban hozzátette, hogy kiegyensúlyozott a növekedés, minden szektor közel azonos szinten teljesít, ezáltal egészségesebb a bővülés szerkezete.
2018. 07. 16. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

BÉT: Mi várható ma?

Iránykeresésre vagy pozitív korrekcióra számítanak a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) hétfőn az MTI-nek nyilatkozó elemzők.
2018. 07. 16. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakul az infláció - egy ábrán mutatjuk

árindex, fogyasztói ár; változás az előző év azonos időszakához képest, %
2018. 07. 16. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ma a jövő évi büdzsé módosító javaslatairól dönt az Országgyűlés

Az Országgyűlés ma kezdi meg nyári rendkívüli ülésszakának utolsó ülését. A képviselők az első napon a jövő évi büdzséhez beérkezett módosító javaslatokról tárgyalnak, majd - várhatóan mintegy kétórás vita után - szavaznak is azokról.
2018. 07. 16. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Varga Mihály pénzügyminiszter az Amazonnál tárgyalt

Varga Mihály az Amazon központjában, az Egyesült Államokban tárgyalt a cég alelnökeivel, és látogatást tett a Boeing-cégcsoportnál - közölte a Pénzügyminisztérium (PM) az MTI-vel pénteken.
2018. 07. 16. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

29 ezer tonna gyorsfagyasztott zöldséget hívott vissza a Greenyard

Mintegy 29,1 ezer tonna 2016 augusztusa és 2018 júniusa között gyártott, Magyarországon értékesített gyorsfagyasztott zöldséget és zöldségkeveréket hívott vissza a forgalomból a Greenyard vállalat, mert fennáll a veszélye annak, hogy azok a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatával szennyeződtek - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken az MTI-vel.
2018. 07. 16. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Kezdődik a Babel Sound Fesztivál

Húsz országból érkeznek fellépők a hétfőn kezdődő Babel Sound világzenei fesztiválra, amelynek a balatonboglári Platán Strand ad otthont.
2018. 07. 16. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Országszerte tartanak az útfelújítások

Több mint 1200 kilométeren újulnak meg utak az országban, ez az utóbbi évek egyik legnagyobb útfejlesztése, felújítása - hangzott el az M1 aktuális csatorna Híradójában szombaton.
2018. 07. 15. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A Bank of America a tőzsdei cégek eddig vártnál nagyobb idei nyereségére számít

Négy százalékkal, 153 dollárról 159 dollárra javította az amerikai S&P 500 indexben szereplő cégek idei részvényarányos nyereségére vonatkozó előrejelzését a Bank of America-Merrill Lynch (BofAML) bankcsoport.
2018. 07. 15. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A következő napokban változékony lesz az időjárás

A következő napokban is változékony lesz az időjárás: a sok napsütés mellett többször várható zápor, zivatar, a szél erős, akár viharos is lehet. Komolyabb lehűlés nem várható, néhol csak 25 fok körül alakulnak a maximumok, a hétvégén viszont akár 33 Celsius-fok is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2018. 07. 15. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nyerhettél a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 28. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2018. 07. 15. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A 2019-es költségvetésről szavaznak a jövő héten

Háromnapos üléssel zárja le nyári munkáját a májusban alakult Országgyűlés. A képviselők hétfőn, kedden és pénteken is hoznak döntéseket a 2019-es költségvetéssel összefüggésben, továbbá határoznak például a gyülekezési jogról és a magánélet védelméről szóló törvényjavaslatokról, valamint elfogadhatják az életvitelszerű közterületi tartózkodás tiltásával összefüggő szabálysértési törvénymódosítást.
2018. 07. 15. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Felújítják a győri vásárcsarnokot

Kétmilliárd forint támogatásból felújítják a győri Hermann Ottó utcai vásárcsarnokot, valamint az ahhoz csatlakozó parkolót és zöldterületet; a parkoló munkaterületét hétfőn adják át a kivitelezőknek - tájékoztatta a város önkormányzata az MTI-t.
2018. 07. 15. 11:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakulnak a mezőgazdasági árak

a mezőgazdasági termelői árak alakulása Magyarországon; növényi és kertészeti termékek; élő állat és állati termékek; összesen
2018. 07. 15. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Közeledik az online számlaadat-szolgáltatásra adott türelmi időszak vége

Közeledik az online számlaadat-szolgáltatásra adott türelmi időszak vége - hívja fel a figyelmet a Deloitte.
2018. 07. 15. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Növekvő forgalomban gyengült a BUX a héten

Növekvő forgalomban csökkent a Budapesti Értőktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten. A BUX 35 641,76 ponton fejezte be a kereskedést pénteken, az előző heti záróértékénél 133,97 ponttal, 0,37 százalékkal alacsonyabban.
2018. 07. 15. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megnyitották a göcseji aratónapokat a Zala megyei Nován

Megnyitották a XXX. Göcseji Aratónapokat szombaton a Zala megyei Nován, és kezdetét vette III. Göcseji Dombérozó elnevezésű, helyi értékeket és hagyományokat bemutató tíznapos rendezvénysorozat,
2018. 07. 15. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A halfogyasztás növelését szorgalmazta az agrárminiszter

Hivatalosan is megkezdődött a Bajai Halfőző Fesztivál szombaton kora este, amikor mintegy ezerötszáz bogrács alatt gyújtották meg a tüzet a Bács-Kiskun megyei városban. Nagy István agrárminiszter az eseményen célként jelölte meg, hogy emelkedjen az országos halfogyasztás átlaga.
2018. 07. 15. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A szövés és a fonás lesz idén a Mesterségek Ünnepe kiemelt témája

A szövés és a fonás lesz idén a Mesterségek Ünnepe kiemelt témája, a kézműves munkákat és népi mesterségeket bemutató fesztivált augusztus 17. és 20. között rendezik a budai Várban.
2018. 07. 15. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás