MNB: Továbbra is 2019 közepére várható az inflációs cél elérése

A várakozásoknak megfelelően ezúttal sem változtak a kamatszintek, az alapkamat 0,9%-on, az egynapos, és egyhetes fedezett hitelkamat szintén 0,9%-on, az egynapos betéti kamat -0,15%-on maradt.

MNB: Továbbra is 2019 közepére várható az inflációs cél elérése

A piaci szereplők jóval nagyobb érdeklődéssel várták a kamatdöntést követően megjelent közlemény szövegét, ami végül nem tartalmazott lényeges, új elemet, így - egyelőre átmenetileg - tovább gyengült a forint árfolyama. A döntéshozók továbbra is 2019 közepétől várják az inflációs cél fenntartható elérését, az olajárfolyam változását, és annak inflációra gyakorolt hatását csupán átmenetinek tartják. A Monetáris Tanács megítélése szerint az inflációs cél eléréséhez az alapkamat, valamint a laza monetáris kondíciók fenntartása továbbra is szükséges, de a jelenlegi nemzetközi volatilis környezet óvatosabb megközelítést igényel. A Monetáris Tanács a jelenlegi eszköztár alkalmazásával biztosítja az inflációs cél fenntartható eléréséhez szükséges laza monetáris kondíciók fennmaradását.

 

Jó helyen van a befektetésed? Tudd meg ITT!

 
Az elmúlt hetekben folytatódott a hozamemelkedés minden lejáraton. Az állampapírok másodpiacán a 10 éves hozam 3% közeléből 3,5% közelébe szökött fel, az 5 éves hozam pedig elérte a 2%-ot. Ezzel még mindig csak a 2017. első félévében látott szintek közelében vagyunk, ugyanakkor a nemzetközi piaci folyamatok alapján nem számíthatunk érdemi változásra a következő hónapokban, a folyamatosan szigorodó amerikai monetáris politika elszívja a spekulatív tőkét a feltörekvő piacokról. A hozamgörbe meredeksége is nőtt, a negatív piaci folyamatok miatt a hosszú lejáratú hozamszinteket nem sikerült visszafognia a jegybanknak.
 
A hazai állampapírpiaci referenciahozamok alakulása 2017. január 1-től:Forrás: Bloomberg, Equilor
 
Megismerhettük a csütörtökön megjelenő Inflációs jelentés sarokszámait is, a jegybank fefelé módosította mind az inflációs, mind a GDP-növekedési várakozásait is. Az idei évre vonatkozóan 2,5%-ról 2,8%-ra, a jövő évit 2,9%-ról 3,1%-ra módosították, a 2020-as várakozás továbbra is 3,0%. A GDP-növekedés idén a korábban várt 4,2% helyett 4,4% lehet, jövőre 3,3% helyett 3,5%, míg 2020-ban 2,7% helyett 2,8%. Véleményünk szerint a forint tartós, és további gyengülése, illetve az olajárfolyam esetleges további emelkedése esetén fokozódhat a felfelé irányuló inflációs nyomás, és ez a későbbiekben átírhatja a várt inflációs pályát.
 
Az infláció és a maginfláció alakulása 2012. január 1-től:Forrás: Bloomberg, Equilor
 
A nagyobb, nemzetközi jegybankok monetáris politikájában nincs érdemi változás, az Egyesült Államokban a múlt héten a Fed végrehajtotta az idei második kamatemelését, és még 1-2 szigorító lépés várható az év végéig. Az Európai Központi Bank pedig bejelentette, hogy december végéig meghosszabbítja az eszközvásárlási programját, ugyanakkor az év végén befejeződik. A kamatszint legkorábban 2019. második felében emelkedhet elsőként, tehát belátható időn belül az EKB is a monetáris szigorítás útjára lép.

Tőzsde – értesz hozzá? - Tőzsdei, értékpapírpiaci ismeretek felmérő kalkulátor


Részben a feltörekvő piacokról indult tőkekiáramlás, részben a széttartó monetáris politikák miatt az euró-forint árfolyama szignifikánsan átlépte a 318-as ellenállási szintet, mely a korábbi években rendre visszafordította a forintgyengülési hullámokat. Meg kell barátkozni a 318-325-ös sávval, a hosszabb távú technikai kép alapján egyelőre nem várható, hogy tartósan vissza tudna térni a jegyzés a korábbi kereskedési tartományokba. A közlemény megjelenését követően a jegyzés átlépte a 325-ös szintet is, de később visszatért alá. Nem zárhatjuk ki, hogy a következő időszakban a szint fölé gyengül a forint, ez esetben akár a 330-as magasság is elérhető lehet.
 
Az euró-forint árfolyamalakulása 2013. október 1-től:
Forrás: Equilor Trader, Equilor Elemzés

Hozzászólások

Székesfehérvár az okosvárossá válás küszöbén

A Vodafone Magyarországgal kötött megállapodásnak köszönhetően Fejér megye székhelye lehetővé tette a városlakók számára az okos parkolás lehetőségét. A szolgáltató rendszerének köszönhetően Székesfehérváron mintegy száz parkolóhely foglaltsági állapotát követhetik nyomon a lakosok a mobiljuk segítségével. A legmodernebb technológiákat bemutató sajtótájékoztatón a résztvevők láthatták a századik NB-IoT megoldással működő parkolószenzor telepítését is.
2018. 12. 10. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Már januárban szükséged lenne a Diákhitelre? Még hat napod van!

Az év vége közeledte az első tanulmányi félév utolsó Diákhitel-igénylési határideje is egyben. A hallgatók az első szemeszterben december 15-éig adhatják le diákhitel kérelmeiket, s az újévben január 15-én kaphatják kézhez a megigényelt kölcsön összeget. A szabad felhasználású Diákhitel1 rekordalacsony, 2,3%-os kamatozással, míg a Diákhitel2 továbbra is egyedülállóan kedvező feltételekkel, 0%-os kamattal igényelhető az önköltséges képzésben.
2018. 12. 10. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyire óvatos lenne a Fed?

A héten továbbra is az USA-Kína kapcsolatok lehetnek a fókuszban, emellett pedig szerdán a novemberi inflációs adatokra figyelhetnek a befektetők. Ez a Fed-nek is egy fontos iránymutatás lehet a jövő heti kamatdöntő ülés előtt.
2018. 12. 10. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordösszegű hitelfelvételre számít az MNB

Rekordösszegű hitelfelvételre számít a Magyar Nemzeti Bank (MNB) idén karácsonykor: 450 milliárd forint fölött lehet a felvett személyi kölcsönök összege - mondta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szóvivője az M1 aktuális csatornán hétfőn.
2018. 12. 10. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elfogadták a vízilabda szabálymódosításait

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szervezet (FINA) elfogadta a vízilabdára vonatkozó szabálymódosító-csomagot, amelynek célja leginkább a játék felgyorsítása.
2018. 12. 10. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mínuszokra számíthatunk a tőzsdén

A negatív nemzetközi hangulat miatt esés várható a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) is hétfőn az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértők szerint.
2018. 12. 10. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ingyenes karácsonyi rendezvényeket tart a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

Idén karácsonykor is ünnepi programokkal és ajándékokkal örvendeztet meg 3200 magyarországi és határon túli, nehéz anyagi körülmények között élő, rászoruló gyermeket a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ).
2018. 12. 10. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Már januárban dönthet a kormány a Digitális Sport Stratégiáról

Már januárban dönthet a kormány a Digitális Sport Stratégiáról, melyről fórumot rendeztek az Új Hidegkuti Nándor Stadionban.
2018. 12. 10. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

106 magyar település létesíthet ingyenes wifi-hozzáférési pontokat

Az Európai Bizottság kihirdette WiFi4EU finanszírozási programjának pályázati eredményeit, amely szerint mintegy 2800 európai helység, köztük 106 magyar település létesíthet ingyenes wifi-hozzáférési pontokat - közölte az uniós bizottság pénteken.
2018. 12. 10. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nyolcszázmillió forintos áfacsalást lepleztek le

Nyolcszázmillió forintnyi általános forgalmi adót (áfa) csalt el Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egy műtrágyával kereskedő bűnszervezet - tájékoztatta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense pénteken az MTI.
2018. 12. 10. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változik a méz ára

felvásárlási átlagár, Ft/kg; átlagár az állatpiacokon és -vásárokon, Ft/kg
2018. 12. 09. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Megvan az ország legnagyobb adventi koszorúja

Az ország "legnagyobb adventi koszorúja" lett a diósgyőri vár, amelynek már két bástyáját világítják meg - egy-egy gyertyát szimbolizálva - advent második vasárnapján - hangzott el az M1 aktuális csatornán vasárnap.
2018. 12. 09. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nyerhettél a hatos lottón!

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 49. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2018. 12. 09. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Borús, csapadékos időnk lesz

A jövő héten is borús, csapadékos idő várható: eső, ónos eső, hó is lehet. Kisebb lehűlésre is készülni kell, többfelé a maximumok is fagypont körül alakulhatnak - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, melyet vasárnap juttattak el az MTI-nek.
2018. 12. 09. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Még mindig nem javult a levegő minősége

Továbbra is több helyen kifogásolt a levegő minősége a magas szállópor-tartalom miatt.
2018. 12. 09. 16:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Mézeskalácsfalu épül Vácrátóton

Az adventi időszakban idén is felépül Vácrátóton a mesebeli Mézeskalácsfalu, amelyet először a Mindenki karácsonya elnevezésű rendezvényen lehet majd megtekinteni december 15-én - tájékoztatta a Pest megyei település polgármestere az MTI-t.
2018. 12. 09. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Magyar adventi fesztivált tartanak New Yorkban

Advent alkalmából magyar örökség fesztivált tart szombat-vasárnap New Yorkban a Magyar Ház.
2018. 12. 09. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Nézzük, hogyan jártak a magyar tőzsdések!

Csökkenő forgalomban esett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe az elmúlt héten, a BUX 39 384,56 pont zárt pénteken, 724,81 ponttal, 1,81 százalékkal alacsonyabban az előző heti záróértékénél.
2018. 12. 09. 09:50
Megosztás:
Hozzászólások:

Szili Katalin szerint a kárpátaljai magyarságnak éreznie kell, hogy az anyaország mellette áll

A kárpátaljai magyarságnak éreznie kell, hogy az anyaországi magyarság nem mögötte, hanem mellette áll, segíti a szülőföldön történő megmaradását, boldogulását és mostani küzdelmének sikeres megvívását - jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott szombaton Beregszászon.
2018. 12. 09. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szén-monoxid-mérgezés történt Kozármislenyben

Három embert szállítottak kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanújával egy kozármislenyi lakásból szombat este - közölte az MTI-vel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).
2018. 12. 09. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás