Macron növelné Franciaország befolyását

Kulcsfontosságúnak tartott pozíciók megszerzésével vagy létrehozásával akarja növelni Franciaország gazdasági befolyását az eurózónában Emmanuel Macron a Financial Times szerint.

Macron növelné Franciaország befolyását

Az üzleti lap szerdai elemzésében azt írta, a francia elnök az eurócsoport munkáját szervező két kulcsfontosságú tisztség megszerzésével és az ezurózóna pénzügyminiszteri tisztségének létrehozásával a német befolyást akarja csökkenteni.
   
Emmanuel Macron kormánya jelezte, hogy fontolgatja Bruno Le Maire pénzügyminiszter jelölését az eurócsoport élére Jeroen Dijsselbloem helyére, akinek pártja, a Munkapárt (PvdA) nagyot bukott a hollandiai választásokon és így távozása minden bizonnyal csak idő kérdése. Vannak viszont olyan vélemények, miszerint jobb lenne, ha az eurócsoport elnökét továbbra is egy kisebb ország adná, s a lehetséges jelöltek között szóba került a szlovák, a portugál, a luxemburgi pénzügyminiszter is.
   
Párizs utalt arra, szívesen venné, ha az eurócsoport pénzügyminisztereinek tanácskozását előkészítő munkacsoport élén is francia szakember állna. Jelenleg egy kevésbé ismert, de befolyásosnak tartott osztrák politikus, Thomas Wieser vezeti a csoportot, amelynek élén a francia kormány szívesen látná Odile Renaud-Bassót - mondta a lapnak egy névtelenül nyilatkozó magas rangú brüsszeli diplomata. Egy másik szerint a francia pénzügyminisztérium egyik vezető tisztségviselőjének jó esélyei vannak, bár az eurózóna kisebb országai a munkacsoport finn tagja, Tuomas Saarenheimo jelöléséről is egyeztettek.
   
Jeroen Dijsselbloem és Thomas Wieser helyére az eurócsoport, illetve a munkacsoport választ új vezetőt, ami azt jelenti, hogy Franciaországnak meg kell nyernie magának az eurózóna 19 tagországának többségét.
   
Elemzők szerint Emmanuel Macron aligha számíthat arra, hogy mindkét pozíciót megszerzik, de abban reménykedik, hogy legalább az egyik az övék lehet. Így sem lesz könnyű dolga - emlékeztetnek a Financial Times által idézett szakértők az eurózóna megosztottságára a fiskális fegyelmet szorgalmazó Németország vezette államok és a nagyobb kockázatmegosztást sürgető országok, elsősorban Franciaország között.
   
Hátráltatja a francia erőfeszítéseket, hogy még két évig egy francia, Pierre Moscovici az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekért, adózásért és vámunióért felelős biztosa.
   
A tisztségekért folyó csata csak előszele az eljövendő szakpolitikai háborúnak - mondta a European Policy Centre nevű brüsszeli agytröszt kutatási igazgatója. Janis Emmanoulidis szerint a "német-holland-finn tábor nem bízik a másik táborban, de a tömbökön belül sem teljes a bizalom".
   
Az eurócsoport és a munkacsoport élére januárig kell új embert találni.
  
Ezzel azonban nem ér véget a tisztújítás folyamata, sőt, majd csak 2019-ben csúcsosodik ki, amikor új elnököt kell találni az Európai Központi Bank (EKB) élére Mario Draghi helyére. Abban az évben lép hivatalba az új Európai Bizottság is. Jövő májusban lejár a portugál Vitor Constancio megbízatása az EKB alelnöki székében, amelyet Spanyolország szeretne megszerezni, valamint 2019-ben távozik a bank vezető közgazdásza is, a belga Peter Praet.
   
Fontos pozíciók sokasága válik elérhetővé, széles körű választási lehetőséget biztosítva - kommentálta egy névtelenséget kérő brüsszeli diplomata a Financial Timesnak.
    

Az Angela Merkel vezette német kormány szeretné, ha első németként a Bundesbank elnöke, Jens Weidmann venné át Mario Draghi helyét, az üzleti lap néhány berlini forrása szerint azonban erre nincs sok esély, mert Weidmann az Európai Központi Bankkal ellentétes nézeteket vall a mennyiségi enyhítésről. A német érdekek érvényre juttatását emellett a szeptemberi szövetségi választások is lassítják, a vákuumot pedig Franciaország lobbizásra használja fel Brüsszelben.
   
A francia törekvések nem sokkal az előtt láttak napvilágot, hogy sokak várakozása szerint Németország és Franciaország a német választások után bejelent egy közös kezdeményezést az eurózóna gazdaságának fellendítésére. A növekedés serkentéséről alkotott eltérő véleményük ellenére Emmanuel Macron úgy érzi, kiváló alku születhet a kérdésben. A centrista politikus ötletei között van az eurózóna pénzügyminiszteri tisztségének létrehozása saját költségvetéssel. Amennyiben keresztülviszi, a lehetséges jelöltek között lehet Francois Villeroy de Galhau, a francia jegybank elnöke.
   
Berlinben eddig nem fogadták jól az ehhez hasonló ötleteket - emlékeztetett a Financial Times -, és gazdasági kérdésekben még mindig jelentős a szakadék a német és a francia főváros között, Emmanuel Macronnak azonban nőhet a mozgástere, ha a szeptemberi németországi választások Wolfgang Schäuble, az eurózóna meghatározó és legrégebb óta hivatalban lévő pénzügyminisztere távozásához vezetnek.

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Hozzászólások

Szlovén elnökválasztás - Kevesebben mentek el szavazni

A szlovén országos választási bizottság első adatai szerint vasárnap délig kevesebben mentek el szavazni az elnökválasztáson, mint öt évvel ezelőtt az első fordulóban.
2017. 10. 22. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Elnökválasztás kezdődött ma Szlovéniában

Elnökválasztás kezdődött vasárnap Szlovéniában: reggel hét órakor kinyitottak a szavazóhelyiségek, ahova valamivel kevesebb mint 1,7 millió szavazásra jogosult állampolgárt várnak.
2017. 10. 22. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Cseh választás - Az ANO magasan megnyerte a képviselőházi választásokat

Az Andrej Babis vezette jobbközép ANO mozgalom magabiztos győzelmet aratott a hétvégi csehországi képviselőházi választásokon - derült ki a véglegeshez közeli részeredményekből. A független Csehországban ilyen nagy arányú győzelmet még egyetlen párt sem aratott parlamenti választáson.
2017. 10. 21. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Jövő pénteken szavaz a spanyol parlament felső háza a katalán kormány felmentéséről

Jövő pénteken rendkívüli ülésen szavaz a spanyol parlament felső háza, a szenátus a katalán kormány felmentéséről és a spanyol kormány Katalóniára vonatkozó egyéb javaslatairól - döntött a szenátus elnöksége szombati madridi ülésén.
2017. 10. 21. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ilyen időre számíthatunk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:
2017. 10. 21. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Folytatódnak a képviselőházi választások Csehországban

Csehországban folytatódnak a képviselőházi választások. Szombaton, a hagyományosan kétnapos választások második napján, reggel nyolctól délután kettőig lehet még szavazni. Az eredményeket az esti órákra ígéri a voksokat összeszámláló Cseh Statisztikai Hivatal.
2017. 10. 21. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A spanyol kormány szombat délelőtt megkezdte rendkívüli ülését

A spanyol kormány szombat délelőtt megkezdte rendkívüli ülését, amelyen végleges döntést készül hozni arról, hogy a katalán függetlenségi törekvésekkel kapcsolatban pontosan milyen intézkedéseket terjeszt be a parlament felső házának, az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva.
2017. 10. 21. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kormányok és internetes óriásvállalatok vállaltak együttműködést a terrorizmussal szemben a G7-es csúcson

A világhálón terjeszkedő terrorista szervezetekkel szemben a kormányok és az internetes óriásvállalatok együttműködésének szükségességét hangsúlyozták az iparilag fejlett országokat tömörítő G7-csoport belügyminiszterei az olaszországi Ischia szigetén pénteken véget ért találkozójukon.
2017. 10. 21. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Külföldi sajtó Magyarországról - Financial Times

A Financial Times című brit üzleti napilap a közép- és kelet-európai régió "ígéretes gazdasági kilátásaival", valamint a térség országainak politikai problémáival foglalkozott.
2017. 10. 21. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy-Britannia tiszteletben tartja a kilépésre vonatkozó kötelezettségvállalásait

Nagy-Britannia tiszteletben tartja a kilépésre vonatkozó kötelezettségvállalásait, a bennmaradó uniós tagországok egyetlen fillért sem fognak veszíteni - jelentette ki Theresa May brit miniszterelnök Brüsszelben pénteken, az uniós tagországok kétnapos csúcstalálkozóján, miközben a bennmaradó 27 tagállam külön egyeztetett a kilépési tárgyalások állásáról.
2017. 10. 21. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Merkel szerint decemberben újabb szakaszba léphetnek a Brexit tárgyalások

Reményét fejezte ki a német kancellár, hogy a Nagy-Britannia kilépéséről folytatott tárgyalások következő, második szakasza december folyamán megkezdődhet. Angela Merkel az uniós vezetők pénteki brüsszeli csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről.
2017. 10. 20. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Oroszország elleni szankciók nem ijesztik el a befektetőket

A befektetők jó ideje a kockázatosabb eszközökben, a kockázatosabb országokban keresik a számukra megfelelő hozamokat. A 2014-ben Oroszország ellen bevezetett szankciók után az orosz kötvénypiac már nem tudott annyi dollárban denominált kötvényt kibocsátani, mint korábban, de a nemzetközi befektetők egy részét ez sem tántorította el az orosz piactól. Sikeres vállalati kötvénykibocsátások voltak többek között a telekommunikáció, az alapvető fogyasztási javak és az ingatlanfejlesztés területén. Az Orosz Vasutak 15 milliárd rubeles kötvénykibocsátását kétszeresen jegyezték túl, és a Novolipetszk (acél) 500 millió dolláros, valamint a Nostrum Oil 725 millió dolláros kötvényibocsátásai is jó fogadtatásra találtak a nyugat-európai és észak-amerikai befektetők körében.
2017. 10. 20. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szigorúbb hangnemet ütött meg Spanyolország Katalóniával szemben

Tegnap letelt a határidő, amit a spanyol kormány adott a katalán vezetésnek, hogy tisztázzák függetlenségi törekvéseiket.
2017. 10. 20. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Németországban gyorsuló ütemben emelkedtek a termelői árak

Gyorsuló ütemben emelkedtek szeptemberben a termelői árak Németországban, jelezve az inflációs nyomás növekedését Európa legnagyobb gazdaságában.
2017. 10. 20. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lengyelországban lesz A Viszkis című film világpremierje

Négy magyar mozifilm és egy animáció szerepel a napokban zajló varsói filmfesztiválon, ahol péntek délután lesz Antal Nimród A Viszkis című alkotásának világpremiere - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel.
2017. 10. 20. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ez történt az EU-csúcstalálkozón

Az Európai Tanács csütörtökön kezdődött brüsszeli uniós csúcstalálkozójának első munkaülését követően következtetéseket fogadott el a migrációról, a digitális Európáról, valamint a biztonságról és védelemről - közölte az uniós tanács sajtószolgálata.
2017. 10. 20. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

A magyar hatóságoknak alá kell írniuk a CEU működését lehetővé tevő megállapodást

A magyar hatóságoknak a határidők meghosszabbítása helyett alá kell írniuk a Közép-európai Egyetem (CEU) működését lehetővé tevő, már letárgyalt megállapodást - emelte ki Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakcióvezetője, felszólítva az uniós tagállamok vezetőit, hogy csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcstalálkozójukon gyakoroljanak nyomást az ügyben Orbán Viktor kormányfőre.
2017. 10. 20. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Bulgária a jövőben összehangolja európai uniós agrár szakpolitikáját hazánkkal

A jövőben Magyarország és Bulgária összehangolja majd az európai uniós közös agrárpolitikát (kap) érintő álláspontját, annak érdekében, hogy a gazdák a megfelelő forrásokhoz juthassanak - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Rumen Porozsanov bolgár mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterrel folytatott megbeszélés után, Szófiában a Földművelésügyi Minisztérium (FM) csütörtökön az MTI-nek eljutatott közleménye szerint.
2017. 10. 20. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Több ezer egészségügyi dolgozó tüntetett Romániában

Több ezer egészségügyi dolgozó tüntetett csütörtökön Romániában, egyebek mellett a bérezési törvény és a társadalombiztosítási rendszer tervezett reformja ellen.
2017. 10. 20. 00:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Románia az unió leggyorsabban növekvő gazdasága

Jelenleg Románia az Európai Unió leggyorsabban, évi 6 százalékkal növekvő gazdasága, ahol az ipari termelés idén több mint 8 százalékkal bővült - hangoztatta Mihai Tudose román kormányfő csütörtökön, az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma által Bukarestben megrendezett idei Trade Winds befektetői vándorfórumon.
2017. 10. 19. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás