Magyarország számára kockázatokat hordoz az Európai Unió átalakulása

A német választások után felgyorsulhat az Európai Unió átalakulása, amely Magyarország szempontjából kedvezőtlen lehet, amennyiben a jelenleg legvalószínűbbnek tűnő, mag-Európa forgatókönyv valósul meg. Mindez azonban csak hosszabb távon lenne hatással a magyar gazdaságra, a rövid távú kilátások továbbra is jók: 3,7 százalék körüli gazdasági növekedés és 2,4 százalékos infláció mellett a következő évben az euró árfolyama változatlanul 303-318 forint között mozoghat.

Magyarország számára kockázatokat hordoz az Európai Unió átalakulása

A szeptemberi német választások után Európában a fókusz az Európai Unió jövőjével kapcsolatos tárgyalásokra kerülhet – derül ki az Equilor Befektetési Zrt. friss elemzéséből. Az Európai Bizottság korábban öt forgatókönyvet vázolt fel az unió jövőjével kapcsolatban, mely alapján még a 2019-es európai parlamenti választások előtt elkészülne az átalakulással kapcsolatos terv és cselekvési program. Ezeken alapulva jelenleg a legesélyesebb az úgynevezett mag-Európa projekt, melynek lényege, hogy az ebben résztvevő tagországok közös pénzügyminisztériumot és költségvetést állítanának fel, továbbá az unió minden területén szorosabbá fűznék az integrációt. A folyamat lezárása után az EU inkább egy szabadkereskedelmi övezet lenne, a szűkebb politikai és gazdasági uniót pedig a mag-Európához csatlakozott tagországok alkotnák. Az Equilor szerint Magyarország szempontjából mindenképpen kedvezőtlen lehet a projekt folytatása, hiszen jelentősen megváltozna az uniós támogatási rendszer, a mag-Európán kívüli tagállamok a jelenleginél nagyságrendekkel kevesebb forrást kapnának az EU-tól. A kelet-európai országok közül Csehország és Szlovákia már jelezte, hogy érdeklődik a lehetőség iránt, de Románia is a maghoz szeretne tartozni. Németország és Franciaország mellett Belgium, Olaszország, Hollandia és Luxemburg is a szorosabb unió mellett foglalt állást, így várhatóan mind a mag-Európa projektre szavaznak, és valószínű, hogy a balti államok, továbbá Ausztria és Szlovénia is csatlakozik hozzájuk. Az eurozóna jelenlegi kilátásai kedvezőek, a gazdasági növekedés megnyugtató, ugyanakkor jól kivehetőek a strukturális problémák is. A Brexit-tárgyalásokon továbbra sincs érdemi előrelépés, mivel a brit kormány hivatalosan elutasítja a „végszámla” kifizetését, melynek összege 50-80 milliárd euróra tehető, az EU viszont csak azt követően hajlandó a kilépést követően kötendő kereskedelmi megállapodásokról tárgyalni, miután sikerül megállapodni a fizetendő összegről. Lényegében tehát patthelyzet alakult ki, egyelőre egyik fél sem enged az álláspontjából.


Az Egyesült Államokban az adósságplafon Demokrata voksokkal történő ideiglenes megemelése meglepetésként hatott, ugyanakkor alku tárgyát is képezheti, és Donald Trump kompromisszumra kényszerülhet szeptemberben. Az adóreformokat elhalaszthatják, az ObamaCare sorsa továbbra is kérdéses, így átmeneti költségvetéssel indíthatják a 2018-as pénzügyi évet. Az Equilor szerint mindez az amerikai részvénypiacra is nyomást gyakorolhat, és akár komolyabb árfolyamesés is következhet a tengerentúlon, miközben a kockázatokat növelik az észak-koreai geopolitikai feszültség, valamint a Trump ellen folyó vizsgálatok. Az euró az év hátralevő részében újra gyengülhet a dollárral szemben, az EUR/USD jegyzése év végére visszatérhet az 1,10-es szint közelébe.


Magyarországon
a gazdasági növekedés üteme a második negyedévben elmaradt a várakozásoktól, éves alapon 3,2 százalékos volt a bővülés a várt 3,6 százalékhoz képest, ehhez képest a GDP-bővülés 2017-ben 3,7, jövőre pedig 3,3 százalék lehet. Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője szerint nem változtak a GDP növekedését segítő lényeges tényezők: az év hátralevő részében a növekedést a beáramló uniós források segítik, ami az idei 2239 milliárd forint után jövőre 2418 milliárd forint lehet. Az infláció növekedése idén 2,4, jövőre 2,8 százalék lehet, amelynek ütemét a rendkívül alacsony importált infláció és a jövő évi áfakulcs csökkentések lassíthatják. Az eddigi folyamatok alapján a tervezettnél kedvezőbben alakulhat az idei költségvetés helyzete, mely részben hozzájárulhatott az S&P augusztusi döntéséhez, amikor a hitelminősítő pozitívra módosította a magyar kilátásokat. Az Equilor szerint elképzelhető, hogy a soron következő októberi Moody’s döntés során is pozitívra módosulhat hazánk adósságbesorolása, miután az elmúlt években az ország sérülékenysége számottevően csökkent, jelentős a fizetési mérleg többlet, csökken a külső adósságállomány, stabilabb a bankrendszer, és az alacsony költségvetési hiány mellett az elmúlt hónapokban a rövid távú növekedési kilátások is jelentősen javultak. Ugyanakkor jövőre választási év lesz Magyarországon, ami a hitelminősítők óvatosságában is megjelenhet, így túl korai még arról nyilatkozni, hogy az S&P mikor módosíthatja a pozitív kilátás után magát az országbesorolást is.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfontosabb monetáris eszköze 2015 óta a három hónapos futamidejű MNB-betét, melynek keretösszege folyamatosan, legutóbb idén júniusban csökkent (500-ról 300 milliárdra). Az MNB következő ülésén további 1-200 milliárd forintos csökkentés jöhet, a későbbiekben pedig meg is szűnhet, így a jelenlegi laza monetáris politika a korábban vártnál is hosszabb ideig fennállhat. Az MNB mozgástere továbbra is tág, amit az uniós likviditásbőség is támogat, miközben a kedvező fundamentumok miatt a forint erősödik. A hazai fizetőeszköz erősödésével kapcsolatban a fő kérdés, hogy az hol lépi át az MNB ingerküszöbét, és hol van az a szint, ahol már szóbeli intervencióval próbálják megállítani az erősödést. Az Equilor várakozása szerint a 300 forintos eurószint lehet az a lélektani határ, ahol sor kerülhet a beavatkozásra. A következő évben az euró árfolyama maradhat a korábban megjelölt 303-318 forintos sávban, idén a sáv erősebb felén (305), míg jövő év végén a gyengébbiken (312).


A magyar tőzsdén nyáron tovább folytatódott az árfolyamok emelkedése, ami leginkább a jó vállalati eredményeknek, a pozitív hazai gazdasági folyamatoknak és a kedvező nemzetközi hangulatnak köszönhető. Az Equilor szerint fordulatra utaló jelek egyelőre nincsenek, azonban kisebb-nagyobb árfolyamesés bármikor jöhet, így érdemes a meglévő részvénypozíciókat aktívan kezelni és a kockázatokat csökkenteni. A vezető részvények közül a MOL és a Magyar Telekom részvényei vételre ajánlottak a jelenlegi szinten, míg a Richter és OTP esetében inkább a tartás, korrekciókban felhalmozás javasolt.

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Hozzászólások

Nőket segítő központot alakítanak ki Keszthelyen

A nők munkaerőpiaci elhelyezkedését, az atipikus foglalkoztatási formák megismertetését segítő központot alakítanak ki Keszthelyen 200 millió forintos pályázat révén - tájékoztatta a Keszthelyi Városfejlesztő Egyszemélyes Nonprofit Kft. az MTI-t.
2018. 02. 26. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Romániában erős fagyra és hófúvásokra figyelmeztető riasztás lép érvénybe

Erős fagyra és hófúvásokra figyelmeztető narancssárga (másodfokú) riasztást adott ki vasárnap a román meteorológiai intézet az ország déli és keleti megyéire.
2018. 02. 25. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Zárva tartanak az iskolák Olaszországban

Az Olaszországba is megérkezett fagyos hideg miatt az ország több részén, egyebek mellett Rómában az iskolák zárva tartását rendelték el a hatóságok vasárnap.
2018. 02. 25. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rekordhideg volt Kékestetőn

Kékestetőn a nappali maximum is mínusz 10 fok alatt volt vasárnap, ezzel megdőlt a legalacsonyabb maximumhőmérséklet napi rekordja - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.
2018. 02. 25. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Újabb tüntetések Romániában

A kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) ellen rendeztek újabb tüntetéseket vasárnap este Bukarestben és Románia számos nagyvárosában interneten szerveződő ellenzéki csoportosulások, miután a héten Tudorel Toader igazságügyi miniszter a korrupcióellenes főügyész, Laura Codruta Kövesi leváltását kezdeményezte.
2018. 02. 25. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A kínai Geely autógyártó vezetője bevásárolta magát a Daimlerbe

A Geely kínai autógyártó anyacége, a Zhejiang Geely Holding Group tulajdonosa, Li Sufu mintegy 9 milliárd dollárért megszerezte a német Daimler járműgyártó 9,69 százalékát - jelentette be közleményben Li Sufu.
2018. 02. 25. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így nyerhettél a hatos lottón

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 8. héten megtartott hatos lottó számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2018. 02. 25. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Többfelé várható havazás, hófúvás

A következő napokban ismét többfelé várható havazás, az erős szélben hófúvás. Folytatódik a lehűlés, csütörtökön, a tavasz első napján néhol mínusz 20 Celsius-foknál is hidegebb lehet, azután viszont melegedés kezdődik, a hét végén helyenként plusz 9 fok is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.
2018. 02. 25. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Eurovíziós Dalfesztivál - Egy fiatal énekes képviseli Ukrajnát

Kosztyantin Bocsarov, művésznevén Mélovin nyerte az Eurovíziós Dalfesztivál ukrajnai döntőjét angol nyelvű Under The Ladder (A létra alatt) című számával, így idén ő képviselheti hazáját a nemzetközi dalversenyen, Portugáliában.
2018. 02. 25. 13:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenő forgalom mellett mérséklődött a BUX

Csökkenő forgalom mellett mérséklődött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 38 240,09 ponton fejezte be a hetet, az előző heti záró értékénél 898,78 ponttal, 2,30 százalékkal alacsonyabban.
2018. 02. 25. 12:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem járható három mellékút Vas megyében

Hóátfúvás miatt továbbra sem járható három mellékút Vas megyében, ahol további mintegy ötven útszakaszon csaknem száz munkagép dolgozik - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs vezetője vasárnap az M1 aktuális csatornán.
2018. 02. 25. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Különleges ásványbemutatók Miskolcon

Különleges ásványbemutatók, földtudományi játszóház, kiállítások és előadások várják a közönséget a Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválon, amelyet március 3-án és 4-én tartanak a Miskolci Egyetem főépületében - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2018. 02. 25. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Pótlóbusz fog közelkedni a csepeli HÉV helyett március elején

Karbantartás és felújítás miatt nem jár március első hétvégéjén a csepeli HÉV, helyette a teljes vonalon pótlóbusz közlekedik majd.
2018. 02. 25. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Meghosszabbította a Fehéroroszországgal szemben bevezetett szankcióit az EU

Az Európai Unió további egy évvel meghosszabbította a Fehéroroszországgal szemben bevezetett fegyverembargót és négy fehérorosz állampolgár ellen hozott szankciókat.
2018. 02. 25. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Visszaemelte a befektetői kategóriába Oroszországot a Standard & Poor's

isszaemelte Oroszország államadós-besorolását a befektetésre ajánlott kategóriába pénteken a Standard & Poor's pénzügyi szolgáltató csoport globális adósminősítésekért felelős részlege (S&P Global Ratings), a nemzetközi szankciókra és a csökkenő nyersanyagárakra adott prudens szakpolitikai válaszintézkedésekkel indokolva a lépést.
2018. 02. 25. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Íme A Dal 2018 nyertese

Az AWS és a Viszlát nyár című szám nyerte A Dal 2018 című show-műsort szombaton Budapesten.
2018. 02. 25. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

Elvitte valaki az ötös lottót

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 8. héten megtartott ötöslottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:
2018. 02. 24. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Mire számítsunk az OTP-től?

Az OTP negyedik negyedéves eredménye március 2-án hajnalban fog érkezni. Év/év alapon hatalmasat javulhat a bankcsoport eredménye, azonban negyedév/negyedév alapon vissazeséssel számolunk.
2018. 02. 24. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Putyin szerint fontos a fejlett hadsereg

A fejlett fegyveres erők teremtik meg annak feltételeit, hogy az ország fejlődjön, a világban pedig stabil viszonyok alakuljanak ki - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken a Kremlben, a haza védelmezőjének napja alkalmából megrendezett kitüntetésátadáson.
2018. 02. 24. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Északi-sarknál melegebb lesz, mint Magyarországon

Az Északi-sarknál jóval melegebb lesz, mint Magyarországon - jellemezte a várható időjárást szombaton Facebook-oldalán a meteorológiai szolgálat, amely az extrém hideg miatt vasárnapra több megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki.
2018. 02. 24. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás