Magyarország számára kockázatokat hordoz az Európai Unió átalakulása

A német választások után felgyorsulhat az Európai Unió átalakulása, amely Magyarország szempontjából kedvezőtlen lehet, amennyiben a jelenleg legvalószínűbbnek tűnő, mag-Európa forgatókönyv valósul meg. Mindez azonban csak hosszabb távon lenne hatással a magyar gazdaságra, a rövid távú kilátások továbbra is jók: 3,7 százalék körüli gazdasági növekedés és 2,4 százalékos infláció mellett a következő évben az euró árfolyama változatlanul 303-318 forint között mozoghat.

Magyarország számára kockázatokat hordoz az Európai Unió átalakulása

A szeptemberi német választások után Európában a fókusz az Európai Unió jövőjével kapcsolatos tárgyalásokra kerülhet – derül ki az Equilor Befektetési Zrt. friss elemzéséből. Az Európai Bizottság korábban öt forgatókönyvet vázolt fel az unió jövőjével kapcsolatban, mely alapján még a 2019-es európai parlamenti választások előtt elkészülne az átalakulással kapcsolatos terv és cselekvési program. Ezeken alapulva jelenleg a legesélyesebb az úgynevezett mag-Európa projekt, melynek lényege, hogy az ebben résztvevő tagországok közös pénzügyminisztériumot és költségvetést állítanának fel, továbbá az unió minden területén szorosabbá fűznék az integrációt. A folyamat lezárása után az EU inkább egy szabadkereskedelmi övezet lenne, a szűkebb politikai és gazdasági uniót pedig a mag-Európához csatlakozott tagországok alkotnák. Az Equilor szerint Magyarország szempontjából mindenképpen kedvezőtlen lehet a projekt folytatása, hiszen jelentősen megváltozna az uniós támogatási rendszer, a mag-Európán kívüli tagállamok a jelenleginél nagyságrendekkel kevesebb forrást kapnának az EU-tól. A kelet-európai országok közül Csehország és Szlovákia már jelezte, hogy érdeklődik a lehetőség iránt, de Románia is a maghoz szeretne tartozni. Németország és Franciaország mellett Belgium, Olaszország, Hollandia és Luxemburg is a szorosabb unió mellett foglalt állást, így várhatóan mind a mag-Európa projektre szavaznak, és valószínű, hogy a balti államok, továbbá Ausztria és Szlovénia is csatlakozik hozzájuk. Az eurozóna jelenlegi kilátásai kedvezőek, a gazdasági növekedés megnyugtató, ugyanakkor jól kivehetőek a strukturális problémák is. A Brexit-tárgyalásokon továbbra sincs érdemi előrelépés, mivel a brit kormány hivatalosan elutasítja a „végszámla” kifizetését, melynek összege 50-80 milliárd euróra tehető, az EU viszont csak azt követően hajlandó a kilépést követően kötendő kereskedelmi megállapodásokról tárgyalni, miután sikerül megállapodni a fizetendő összegről. Lényegében tehát patthelyzet alakult ki, egyelőre egyik fél sem enged az álláspontjából.


Az Egyesült Államokban az adósságplafon Demokrata voksokkal történő ideiglenes megemelése meglepetésként hatott, ugyanakkor alku tárgyát is képezheti, és Donald Trump kompromisszumra kényszerülhet szeptemberben. Az adóreformokat elhalaszthatják, az ObamaCare sorsa továbbra is kérdéses, így átmeneti költségvetéssel indíthatják a 2018-as pénzügyi évet. Az Equilor szerint mindez az amerikai részvénypiacra is nyomást gyakorolhat, és akár komolyabb árfolyamesés is következhet a tengerentúlon, miközben a kockázatokat növelik az észak-koreai geopolitikai feszültség, valamint a Trump ellen folyó vizsgálatok. Az euró az év hátralevő részében újra gyengülhet a dollárral szemben, az EUR/USD jegyzése év végére visszatérhet az 1,10-es szint közelébe.


Magyarországon
a gazdasági növekedés üteme a második negyedévben elmaradt a várakozásoktól, éves alapon 3,2 százalékos volt a bővülés a várt 3,6 százalékhoz képest, ehhez képest a GDP-bővülés 2017-ben 3,7, jövőre pedig 3,3 százalék lehet. Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője szerint nem változtak a GDP növekedését segítő lényeges tényezők: az év hátralevő részében a növekedést a beáramló uniós források segítik, ami az idei 2239 milliárd forint után jövőre 2418 milliárd forint lehet. Az infláció növekedése idén 2,4, jövőre 2,8 százalék lehet, amelynek ütemét a rendkívül alacsony importált infláció és a jövő évi áfakulcs csökkentések lassíthatják. Az eddigi folyamatok alapján a tervezettnél kedvezőbben alakulhat az idei költségvetés helyzete, mely részben hozzájárulhatott az S&P augusztusi döntéséhez, amikor a hitelminősítő pozitívra módosította a magyar kilátásokat. Az Equilor szerint elképzelhető, hogy a soron következő októberi Moody’s döntés során is pozitívra módosulhat hazánk adósságbesorolása, miután az elmúlt években az ország sérülékenysége számottevően csökkent, jelentős a fizetési mérleg többlet, csökken a külső adósságállomány, stabilabb a bankrendszer, és az alacsony költségvetési hiány mellett az elmúlt hónapokban a rövid távú növekedési kilátások is jelentősen javultak. Ugyanakkor jövőre választási év lesz Magyarországon, ami a hitelminősítők óvatosságában is megjelenhet, így túl korai még arról nyilatkozni, hogy az S&P mikor módosíthatja a pozitív kilátás után magát az országbesorolást is.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfontosabb monetáris eszköze 2015 óta a három hónapos futamidejű MNB-betét, melynek keretösszege folyamatosan, legutóbb idén júniusban csökkent (500-ról 300 milliárdra). Az MNB következő ülésén további 1-200 milliárd forintos csökkentés jöhet, a későbbiekben pedig meg is szűnhet, így a jelenlegi laza monetáris politika a korábban vártnál is hosszabb ideig fennállhat. Az MNB mozgástere továbbra is tág, amit az uniós likviditásbőség is támogat, miközben a kedvező fundamentumok miatt a forint erősödik. A hazai fizetőeszköz erősödésével kapcsolatban a fő kérdés, hogy az hol lépi át az MNB ingerküszöbét, és hol van az a szint, ahol már szóbeli intervencióval próbálják megállítani az erősödést. Az Equilor várakozása szerint a 300 forintos eurószint lehet az a lélektani határ, ahol sor kerülhet a beavatkozásra. A következő évben az euró árfolyama maradhat a korábban megjelölt 303-318 forintos sávban, idén a sáv erősebb felén (305), míg jövő év végén a gyengébbiken (312).


A magyar tőzsdén nyáron tovább folytatódott az árfolyamok emelkedése, ami leginkább a jó vállalati eredményeknek, a pozitív hazai gazdasági folyamatoknak és a kedvező nemzetközi hangulatnak köszönhető. Az Equilor szerint fordulatra utaló jelek egyelőre nincsenek, azonban kisebb-nagyobb árfolyamesés bármikor jöhet, így érdemes a meglévő részvénypozíciókat aktívan kezelni és a kockázatokat csökkenteni. A vezető részvények közül a MOL és a Magyar Telekom részvényei vételre ajánlottak a jelenlegi szinten, míg a Richter és OTP esetében inkább a tartás, korrekciókban felhalmozás javasolt.

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Hozzászólások

Jelentősen élénkült az euróövezet gazdasági aktivitása

Hat éve a legnagyobb ütemben élénkült novemberben a gazdasági aktivitás az euróövezetben a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet csütörtökön közzétett vizsgálata szerint.
2017. 11. 23. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így változik a benzin és a gázolaj ára

95-ös oktánszámú, ólommentes autóbenzin és a gázolaj, havi, országos fogyasztói átlagára, forint/liter
2017. 11. 23. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen alakult a forintárfolyam

Vegyesen alakult a forintárfolyam csütörtök reggel a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizapiacon.
2017. 11. 23. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Ennyivel nőttek a keresetek szeptemberben

Szeptemberben 13,6 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz viszonyítva - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Ezzel negyedik hónapja haladja meg a 13 százalékot az átlagkeresetek éves emelkedési üteme.
2017. 11. 23. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Átadták az Invitech Solutions legújabb adatközpont egységét Budapesten

Átadták az Invitech Solutions legújabb adatközpont egységét szerdán Budapesten; az adatközpont-bővítés, és a létesítmény üzemeltetése a következő tíz évben összesen mintegy 4 milliárd forint közvetlen ráfordítást jelent a társaság számára - közölte a cég az MTI-vel szerdán.
2017. 11. 23. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Élményt kérünk karácsonyra zokni és hajszárító helyett

Mit fogunk adni és mit szeretnénk kapni? Hogyan és kikkel töltjük a karácsonyt, mit szeretnénk valójában az ünnepek alatt csinálni? A Bónusz Brigád és a GKI Digital közös, 2000 magyar internetező karácsonyi terveit vizsgáló kutatásából arra is fény derül, hogy egyre többször kerül élményt adó program a fa alá tárgyi ajándék helyett.
2017. 11. 23. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Újra jó vétel az OTP részvénye

Az elmúlt hetekben lezajlott egy egészséges korrekció az OTP részvényeiben. A fundamentumok eddig is vonzóak voltak, de most már a technikai kép is újra vonzóvá teszi a részvényt, így piaci árfolyamon javasoljuk az OTP részvények vételét.
2017. 11. 23. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A hazánkban élő külföldiek vállalkozóvá válását segíti a Saját Erőből 3.0 program

A hazánkban élő, harmadik országból származó tehetséges, kreatív fiataloknak nyújt támogatást vállalkozói terveik megvalósításában a Saját Erőből 3.0 edukációs és mentorprogram. Az idén harmadik alkalommal megszervezett program számos innovatív vállalkozói ötlet megvalósulásához járult hozzá.
2017. 11. 23. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Eredményesnek bizonyul hazánk és a Siemens együttműködése

Magyarország és a Siemens már több mint egy évszázados együttműködése nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően eredményes - mondta a nemzetgazdasági miniszter szerdán Budapesten, egy rendezvényen.
2017. 11. 23. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

3 milliárd font jut a Brexitre

A brit kormány 3 milliárd fontot (több mint ezermilliárd forintot) különít el a brit EU-tagság megszűnésével összefüggő bármilyen jövőbeni pótlólagos finanszírozási igényre - mondta a következő pénzügyi év költségvetési tervezetét ismertetve szerdán a brit pénzügyminiszter.
2017. 11. 23. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jelentősen javult a fogyasztói hangulat az euróövezetben

Jelentősen javult a fogyasztói bizalom az euróövezetben és az Európai Unióban novemberben - derült ki az Európai Bizottság szerdán közzétett előzetes gyorsbecsléséből.
2017. 11. 23. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A környezetszennyezéstől és a túlnépesedéstől tartanak a magyar városlakók

A magyar városlakók a környezetszennyezést, a túlnépesedést, valamint az élelmiszer-, illetve az energiahiányt tartják a legnagyobb kihívásnak a jövő metropoliszai számára. Budapest pedig 30 éven belül válhat okos várossá – derül ki a Futureal-csoport és a TEDxDanubia által közösen szervezett rendezvényen végzett felmérésből. A Corvin Sétányon megvalósult interaktív esten a közönség az előadókkal közösen arra kereste választ, miként határozzák meg a jövő metropoliszai a lakóik és az egész emberiség sorsát.
2017. 11. 23. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Valaki elvitte a Skandináv lottót

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a november 22-én megtartott 47. heti Skandináv lottó sorsoláson a következő számokat húzták ki:
2017. 11. 22. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nőuralom a magyar adatvizualizációs elitben?

Közös adatvizualizációs versenyt hirdetett a BI Fórum és az OTP Bank. A kiírásra több mint 200 pályázó jelentkezett. A verseny döntőjébe végül 11 pályázó anyaga került be, akiknek élőben, a szakmai zsűri előtt kellett prezentálniuk az OTP Bank Kedvezményprogramjával kapcsolatos elemzéseiket.
2017. 11. 22. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így alakult a forint szerda estére

Vegyesen alakult a forintárfolyam szerdán a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
2017. 11. 22. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Főként az OTP-nek köszönhetően jól teljesített a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 577,32 pontos, 1,46 százalékos emelkedéssel, 40 131,37 ponton zárt szerdán.
2017. 11. 22. 19:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Feloldották a Mall.hu raktárának zárolását

Feloldották a Mall.hu magyarországi raktárának zárolását a hatóságok, ezzel megszűntek a vizsgálat miatt korlátozások az internetes áruháznál - közölte a Mall.hu szerdán az MTI-vel.
2017. 11. 22. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyes zárás az európai tőzsdéken

Vegyes eredménnyel fejezték be szerdán a kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2017. 11. 22. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre több elektromos töltő lesz az országban

Az Okos Jövő Innovációs Klaszter novemberi klubestjén az elektromobilitás kapta a főszerepet. A klubesten dr. Ugron Gáspár, az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója adott elő a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudomány Egyetem Egyesült Innovációs és Tudásközpontjában.
2017. 11. 22. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A hazai pulykaágazat túl van a nehézségeken

A hazai pulykaágazat túl van az utóbbi évek nehézségein, az áfacsökkentés segítette a belső kereskedelem bővülését. A magyar pulykahús kelendő külföldön is, de egyre erősebb a verseny a szomszédos országokkal, főként a lengyel termelőkkel - tájékoztatott a Magyar Pulykaszövetség.
2017. 11. 22. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás