Magyarország számára kockázatokat hordoz az Európai Unió átalakulása

A német választások után felgyorsulhat az Európai Unió átalakulása, amely Magyarország szempontjából kedvezőtlen lehet, amennyiben a jelenleg legvalószínűbbnek tűnő, mag-Európa forgatókönyv valósul meg. Mindez azonban csak hosszabb távon lenne hatással a magyar gazdaságra, a rövid távú kilátások továbbra is jók: 3,7 százalék körüli gazdasági növekedés és 2,4 százalékos infláció mellett a következő évben az euró árfolyama változatlanul 303-318 forint között mozoghat.

Magyarország számára kockázatokat hordoz az Európai Unió átalakulása

A szeptemberi német választások után Európában a fókusz az Európai Unió jövőjével kapcsolatos tárgyalásokra kerülhet – derül ki az Equilor Befektetési Zrt. friss elemzéséből. Az Európai Bizottság korábban öt forgatókönyvet vázolt fel az unió jövőjével kapcsolatban, mely alapján még a 2019-es európai parlamenti választások előtt elkészülne az átalakulással kapcsolatos terv és cselekvési program. Ezeken alapulva jelenleg a legesélyesebb az úgynevezett mag-Európa projekt, melynek lényege, hogy az ebben résztvevő tagországok közös pénzügyminisztériumot és költségvetést állítanának fel, továbbá az unió minden területén szorosabbá fűznék az integrációt. A folyamat lezárása után az EU inkább egy szabadkereskedelmi övezet lenne, a szűkebb politikai és gazdasági uniót pedig a mag-Európához csatlakozott tagországok alkotnák. Az Equilor szerint Magyarország szempontjából mindenképpen kedvezőtlen lehet a projekt folytatása, hiszen jelentősen megváltozna az uniós támogatási rendszer, a mag-Európán kívüli tagállamok a jelenleginél nagyságrendekkel kevesebb forrást kapnának az EU-tól. A kelet-európai országok közül Csehország és Szlovákia már jelezte, hogy érdeklődik a lehetőség iránt, de Románia is a maghoz szeretne tartozni. Németország és Franciaország mellett Belgium, Olaszország, Hollandia és Luxemburg is a szorosabb unió mellett foglalt állást, így várhatóan mind a mag-Európa projektre szavaznak, és valószínű, hogy a balti államok, továbbá Ausztria és Szlovénia is csatlakozik hozzájuk. Az eurozóna jelenlegi kilátásai kedvezőek, a gazdasági növekedés megnyugtató, ugyanakkor jól kivehetőek a strukturális problémák is. A Brexit-tárgyalásokon továbbra sincs érdemi előrelépés, mivel a brit kormány hivatalosan elutasítja a „végszámla” kifizetését, melynek összege 50-80 milliárd euróra tehető, az EU viszont csak azt követően hajlandó a kilépést követően kötendő kereskedelmi megállapodásokról tárgyalni, miután sikerül megállapodni a fizetendő összegről. Lényegében tehát patthelyzet alakult ki, egyelőre egyik fél sem enged az álláspontjából.


Az Egyesült Államokban az adósságplafon Demokrata voksokkal történő ideiglenes megemelése meglepetésként hatott, ugyanakkor alku tárgyát is képezheti, és Donald Trump kompromisszumra kényszerülhet szeptemberben. Az adóreformokat elhalaszthatják, az ObamaCare sorsa továbbra is kérdéses, így átmeneti költségvetéssel indíthatják a 2018-as pénzügyi évet. Az Equilor szerint mindez az amerikai részvénypiacra is nyomást gyakorolhat, és akár komolyabb árfolyamesés is következhet a tengerentúlon, miközben a kockázatokat növelik az észak-koreai geopolitikai feszültség, valamint a Trump ellen folyó vizsgálatok. Az euró az év hátralevő részében újra gyengülhet a dollárral szemben, az EUR/USD jegyzése év végére visszatérhet az 1,10-es szint közelébe.


Magyarországon
a gazdasági növekedés üteme a második negyedévben elmaradt a várakozásoktól, éves alapon 3,2 százalékos volt a bővülés a várt 3,6 százalékhoz képest, ehhez képest a GDP-bővülés 2017-ben 3,7, jövőre pedig 3,3 százalék lehet. Kiss Mónika, az Equilor vezető elemzője szerint nem változtak a GDP növekedését segítő lényeges tényezők: az év hátralevő részében a növekedést a beáramló uniós források segítik, ami az idei 2239 milliárd forint után jövőre 2418 milliárd forint lehet. Az infláció növekedése idén 2,4, jövőre 2,8 százalék lehet, amelynek ütemét a rendkívül alacsony importált infláció és a jövő évi áfakulcs csökkentések lassíthatják. Az eddigi folyamatok alapján a tervezettnél kedvezőbben alakulhat az idei költségvetés helyzete, mely részben hozzájárulhatott az S&P augusztusi döntéséhez, amikor a hitelminősítő pozitívra módosította a magyar kilátásokat. Az Equilor szerint elképzelhető, hogy a soron következő októberi Moody’s döntés során is pozitívra módosulhat hazánk adósságbesorolása, miután az elmúlt években az ország sérülékenysége számottevően csökkent, jelentős a fizetési mérleg többlet, csökken a külső adósságállomány, stabilabb a bankrendszer, és az alacsony költségvetési hiány mellett az elmúlt hónapokban a rövid távú növekedési kilátások is jelentősen javultak. Ugyanakkor jövőre választási év lesz Magyarországon, ami a hitelminősítők óvatosságában is megjelenhet, így túl korai még arról nyilatkozni, hogy az S&P mikor módosíthatja a pozitív kilátás után magát az országbesorolást is.


A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfontosabb monetáris eszköze 2015 óta a három hónapos futamidejű MNB-betét, melynek keretösszege folyamatosan, legutóbb idén júniusban csökkent (500-ról 300 milliárdra). Az MNB következő ülésén további 1-200 milliárd forintos csökkentés jöhet, a későbbiekben pedig meg is szűnhet, így a jelenlegi laza monetáris politika a korábban vártnál is hosszabb ideig fennállhat. Az MNB mozgástere továbbra is tág, amit az uniós likviditásbőség is támogat, miközben a kedvező fundamentumok miatt a forint erősödik. A hazai fizetőeszköz erősödésével kapcsolatban a fő kérdés, hogy az hol lépi át az MNB ingerküszöbét, és hol van az a szint, ahol már szóbeli intervencióval próbálják megállítani az erősödést. Az Equilor várakozása szerint a 300 forintos eurószint lehet az a lélektani határ, ahol sor kerülhet a beavatkozásra. A következő évben az euró árfolyama maradhat a korábban megjelölt 303-318 forintos sávban, idén a sáv erősebb felén (305), míg jövő év végén a gyengébbiken (312).


A magyar tőzsdén nyáron tovább folytatódott az árfolyamok emelkedése, ami leginkább a jó vállalati eredményeknek, a pozitív hazai gazdasági folyamatoknak és a kedvező nemzetközi hangulatnak köszönhető. Az Equilor szerint fordulatra utaló jelek egyelőre nincsenek, azonban kisebb-nagyobb árfolyamesés bármikor jöhet, így érdemes a meglévő részvénypozíciókat aktívan kezelni és a kockázatokat csökkenteni. A vezető részvények közül a MOL és a Magyar Telekom részvényei vételre ajánlottak a jelenlegi szinten, míg a Richter és OTP esetében inkább a tartás, korrekciókban felhalmozás javasolt.

Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest?

Hozzászólások

Kötelező jelleggel gyűjtik az adatokat a fogyatékossággal élők helyzetéről

Az uniós intézmények megállapodásra jutottak az egyénekre és háztartásokra vonatkozó európai statisztikák közös keretének létrehozásáról, az adatgyűjtés a jövőben terjedjen ki a fogyatékossággal élő emberek életminőségére is - tájékoztatta az MTI-t Kósa Ádám fideszes európai parlamenti képviselő csütörtökön.
2018. 06. 22. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Romlott a fogyasztók bizalma az euróövezetben

Romlott a fogyasztók bizalma júniusban az euróövezetben és az Európai Unióban is - derült ki az Európai Bizottság csütörtökön közzétett előzetes gyorsbecsléséből.
2018. 06. 22. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy-Britannia megőrizné az EU-val kiépített gazdasági kapcsolatokat

A brit pénzügyminiszter szerint Nagy-Britanniának olyan új viszonyrendszert kell kialakítania az Európai Unóval, amely lehetővé teszi az elmúlt évtizedek alatt aprólékos munkával kiépített üzleti kapcsolatok megőrzését a brit EU-tagság megszűnése után is.
2018. 06. 22. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

10 százalékkal bővülhet a játékpiac

Nyáron 10 százalékkal 6,5 milliárd forintra bővülhet a játékok forgalma, az átlagos kosárérték szintén 10 százalékkal lehet magasabb a tavalyinál - derül ki a Játéksziget bolthálózat tulajdonosa, a Formatex, illetve a Regio Játékkereskedelmi Kft. felméréseiből.
2018. 06. 22. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

77 éves diák kapott jeles bizonyítványt Debrecenben

Jeles bizonyítványt vehetett át csütörtökön egy debreceni üzleti iskola legidősebb, 77 éves diákja: a budapesti Mák Istvánné gyógyszertári szakasszisztens képesítést szerzett.
2018. 06. 22. 05:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Az ország egyik legnagyobb családbarát fesztiválját tartják Tatán

Az ország egyik legnagyobb családbarát programját tartják a hétvégén Tatán. A Víz, Zene, Virág Fesztiválon rendezik meg a virágkötők magyar kupáját, de lesz vitorlásverseny, vízi karnevál, repülőshow és vidámpark is.
2018. 06. 22. 05:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Új elektronikus parkolási fizetési rendszert vezettek be Debrecenben

Új elektronikus parkolási fizetési rendszert vezettek be Debrecenben - jelentette be a helyszínen tartott szerdai sajtótájékoztatón a város alpolgármestere.
2018. 06. 22. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Jövőre 30 százalékkal nőhet a SZÉP-kártyával elköltött összeg

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) előzetes várakozásai szerint 30 százalékkal is nőhet a turizmusban SZÉP-kártyával elköltött összeg jövőre az ideihez képest - mondta Könnyid László, a szervezet elnöke az MTI kérdésére csütörtökön, a 2019. évi adótörvényekben megfogalmazott változások kapcsán.
2018. 06. 22. 03:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Budapest és London között indít járatot a LOT lengyel légitársaság

Budapest és London között nyit új járatot jövőre a LOT lengyel légitársaság - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Rafal Milczarski, a LOT vezérigazgatója csütörtökön Budapesten.
2018. 06. 22. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nagy István: a környezetvédelmi problémákat meg kell oldani

A környezetvédelmi kérdések, problémák mindig globális jellegűek, határon átívelők, ezért a megoldásnak is mindig közösnek kell lennie - mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön Budapesten, a visegrádi négyek (V4) környezetvédelmi találkozóján.
2018. 06. 22. 02:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Díjemelésekről döntött a pécsi közgyűlés

A bölcsődei ellátás díjának, a helyi közösségi közlekedés jegy- és bérletárainak, valamint a közterületi parkolás díjainak emeléséről döntött a pécsi közgyűlés csütörtökön.
2018. 06. 22. 02:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Rendkívüli buszjáratokat indít a BKK

Az előző évekhez hasonlóan idén is rendkívüli buszjáratokat indít és több menetrend szerinti járatát is sűríti a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton, a Múzeumok éjszakáján.
2018. 06. 22. 01:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Tovább folytatódik az adócsökkentés Magyarországon

Egyértelműen tovább folytatódik az adócsökkentés Magyarországon - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.
2018. 06. 22. 00:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Bizalmatlanok vagyunk, de mégis használjuk az adalékanyagokat

A magyar fogyasztók többségében bizalmatlanságot kelt az egyes élelmiszerek címkéjéről ismerős adalékanyagok hivatalos neve, holott a hétköznapokban fenntartások nélkül használják azokat - egyebek mellett ez derült ki a Coca-Cola Magyarország megbízásából készített kutatásból.
2018. 06. 21. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így tették ellenállóbbá a sertéseket

Génszerkesztéssel tettek sertéseket ellenállóvá a világ egyik legköltségesebb állatbetegségével szemben - írta a BBC hírportálja.
2018. 06. 21. 21:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyengült a forint

Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon csütörtökön.
2018. 06. 21. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Csökkenéssel zárták a napot az európai tőzsdék

Csökkenéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdeindexek csütörtökön, miközben nőtt a feszültség az olajpiacon a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) miniszteri szintű értekezlete előtt. A Bécsben pénteken kezdődő kétnapos tanácskozáson az OPEC-tagállamok és kartellen kívüli nagy olajexportáló országok a kitermelés napi 300 ezertől 1,5 millió hordóig terjedő emeléséről dönthetnek.
2018. 06. 21. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az európai tendenciákat követve csökkent a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 334,02 pontos, 0,94 százalékos csökkenéssel, 35 049,55 ponton zárt csütörtökön.
2018. 06. 21. 19:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Első Soproni Sörverseny – A Soproni keresi az ország legjobb sörfőzőit

Mi magyarok mindenhez is értünk, így természetesen a sörfőzéshez is. A Soproni most felkutatja a tehetségeket: versenyt hirdet, hogy megtalálja az ország legjobb otthoni sörfőzőjét és legkifinomultabb sörszakértőit. Az Első Soproni Sörverseny során a Soproni az ország legjobb porterét és otthoni sörfőzőjét szeretné fellelni, illetve azokat a sörbírákat is, akik a professzionális zsűriben a fogyasztókat képviselik.
2018. 06. 21. 18:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Továbbra is együttműködik Uganda és Magyarország az agrárium területén

Az ugandai mezőgazdasági, állattenyésztési és halászati, valamint a földért, lakhatásért és városfejlesztésért felelős miniszterekkel tárgyalt a magyar agrárminiszter, Budapesten.
2018. 06. 21. 17:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás