Maradtak még kihívások a GDPR kapcsán

Továbbra is komoly kihívást jelent a GDPR gyakorlati alkalmazása során a vállalkozásoknak a jogalap nélkül tárolt személyes adatok törlése. Alternatív megoldást jelenthet az adatok deperszonalizációja, azonban az üzleti érdekek és a jogszabályi megfelelőség közötti egyensúly érdekében fontos a megfelelő stratégia kialakítása.

Maradtak még kihívások a GDPR kapcsán

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy számos technikai és megvalósíthatósági probléma merül fel az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete, a tavaly május óta kötelezően alkalmazott GDPR kapcsán az adatbiztonsági kontrollok technológiai bevezetése és működtetése során. A legnagyobb kihívást továbbra is az éles rendszerekben jogalap nélkül tárolt személyes adatok törlése, valamint a teszt- és fejlesztői környezetek deperszonalizációja jelenti.
 
Hazai és nemzetközi szállítók egyaránt rendelkeznek a deperszonalizációra használható eszközökkel, de egyszerűbb eljárásokhoz akár saját programok is készíthetők. Az egyes deperszonalizációs eszközök és módszerek különböző előnyökkel és hátrányokkal járhatnak, ezért azok megválasztását érdemes szakértőkre bízni.
 
A GDPR alkalmazása során továbbra is az egyik legfontosabb, hogy az adatkezelők tisztában legyenek a kezelt adatok körével és rendelkezzenek megfelelő adattörlési vagy deperszonalizációs stratégiával, illetve gyakorlati megoldásokkal.


„A GDPR egyértelműen előírja a személyes adatokra vonatkozó adattörlési képességet, amelyet a „privacy by design” és „privacy by default” elvek mentén már a rendszerek kialakításánál és fejlesztésénél figyelembe kell venni. A deperszonalizáció egy alternatív megoldást jelenthet, ami nem egyenértékű a törléssel azonban hasonló eredményre vezet, amennyiben az adat és a természetes személy közötti kapcsolatot végérvényesen megszüntetésre kerül. Ehhez megfelelő deperszonalizációs koncepcióra és annak megvalósítására van szükség, amit alapos felmérésnek és tervezésnek kell megelőznie, hogy az adatkezelő elkerülje az eljárásból eredő kockázatokat. A deperszonalizáció megvalósítása költségigényes és hosszas folyamat, egy komplex informatikai környezetben akár több éves projektet és sok tízmillió forintos költséget is jelenthet” - mutatott rá Szöllősi Zoltán, a Deloitte technológiai tanácsadás csoportjának szenior menedzsere.
 

Tudta, hogy bankbetétben romlik a pénze?
A csökkenő kamatkörnyezetben egyre nehezebb jó hozamú befektetést találni. A banki betéti kamatok általában 0-1% közötti éves hozamot fizetnek, miközben az infláció 3,1% (KSH, 2018. június). Így az Ön pénze reálértéken romlik, hiszen az infláció nagyobb, mint a kapott kamat. Mi a teendő ilyen helyzetben?

Töltse ki kalkulátorunkat és megoldást találhat pénzügyeire!
Milyen távra fektet be általában?
   
Mekkora éves kamatot kap jelenleg?
   
Milyen kockázat mellett fektet be Ön?
   
Milyen befektetésben gondolkodik?
 
Milyen éves hozammal lenne Ön elégedett?
   
Szeretne adómentes befektetést?
 
Pénzügyi megoldásunk:
Ahhoz, hogy testreszabott ajánlattal tudjuk Önt felkeresni, kérjük, töltse ki a következő adatokat:
Név:
Irányítószám:
Telefon:
E-mail:
Miért édemes Önnek regisztrálni, és mi fog történni?
  • Mi a pénzhez értünk, segítünk Önnek pénzügyeiben.
  • A megadott elérhetőségeken szakértőink megkeresik Önt.
  • Kollégáink válaszolnak pénzügyi kérdéseire.
  • Szakértőink segítenek Önnek befektetési döntéseiben, információt adunk döntéseihez.
  • Segítségünkkel számos pénzügyi konstrukciót elérhet (állampapírok, deviza, hazai- és külföldi részvénypiacok, befektetési alapok stb).
  • A tanácsadás díjmentes.
Különös tekintettel az Európai Parlament és a Tanács 2016/679 Rendeletében („Általános Adatvédelmi Rendelet” vagy „GDPR”) foglaltakra valamint az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény („Infotv.”) szerint személyes adataim jelen weboldalon történő megadásával hozzájárulok ahhoz, hogy adataimat a ProfitLine.hu kezelje. Továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy megadott személyes adataimat a ProfitLine.hu a Partnereink menüpontban feltüntetett szolgáltató partnerei részére továbbítsa további egyeztetés, tájékoztatás, kapcsolatfelvétel céljából.
Köszönjük megkeresését
Köszönjük megkeresését, kollégáink hamarosan felkeresik a megadott elérhetőségek egyikén.

A személyes adat deperszonalizáció elsődleges célja, hogy további információk felhasználásával se legyen megállapítható, hogy a személyes adat mely konkrét természetes személyre vonatkozik, tehát az adat és a természetes személy közötti kapcsolat végérvényesen megszűnjön.
 
A deperszonalizációs folyamat tulajdonképpen az adatok transzformálását jelenti és amennyiben más adatbázis számára is továbbított adat kapcsán valósul meg, úgy lehetővé kell tenni, hogy a céladatbázis is képes legyen a transzformált adat befogadására és feldolgozására. „Éppen ezért komplex üzleti környezetekben a teljes infrastruktúrán keresztül áramló adatok esetén olyan megoldások kidolgozása szükséges, amelyek biztosítják, hogy a folyamat ne jelentsen kockázatot a napi adatfeldolgozásokban vagy a rendszerek funkcionális működésében. A deperszonalizáció másik fontos szempontja, hogy az értékes adatvagyont csak olyan mértékben tegyük felismerhetetlenné, hogy az kielégítse a jogszabályi elvárásokat, de ugyanakkor későbbi üzleti, statisztikai felhasználásra alkalmas maradjon (pl. üzleti kimutatások, statisztikák készítésére). Nem könnyű megtalálni a megfelelő egyensúlyt az üzleti érdekek és a jogszabályi megfelelés között, ezért is fontos a deperszonalizációs stratégia megfelelő kialakítása és gyakorlati alkalmazása” – tette hozzá Barta Gergő, a Deloitte technológiai tanácsadás csoportjának szenior tanácsadója.

Hozzászólások

Így alakult a lízingpiac - egy ábrán

Finanszírozott összeg a teljes lízingpiacon
2019. 05. 26. 00:05
Megosztás:
Hozzászólások:

40 milliárd forintból fejlesztik a nemzeti parkokat

Mintegy 40 milliárd forintot fordít a kormány a 2014-2020-as időszakban a Széchenyi 2020 programban a nemzeti park igazgatóságok csaknem száz projekt keretében megvalósuló fejlesztéseire - mondta a fejlesztéspolitikai kommunikáció összehangolásáért felelős miniszteri biztos szombaton Lakitelek-Tőserdőn.
2019. 05. 25. 23:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Hamarosan itt a társaságiadó-bevallás határideje

A vállalkozásoknak május 31-éig kell benyújtaniuk a társaságiadó-bevallást, és gondoskodniuk kell a beszámoló letétbe helyezéséről és közzétételéről - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
2019. 05. 25. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Már több mint 540 kilométeren van árvízvédelmi készültség

Már több mint 540 kilométeren van elrendelve árvízvédelmi készültség a magyarországi folyókon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szombaton az MTI-vel.
2019. 05. 25. 21:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyedülálló Európában a nagycsaládos anyák szja-mentessége

Egyedülálló Európában, hogy jövő év január 1-jétől Magyarországon személyijövedelemadó-mentességet kapnak azok az édesanyák, akik legalább négy gyermeket neveltek vagy nevelnek - mondta Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) elnöke az M1 aktuális csatornán szombaton.
2019. 05. 25. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nemzetközi vadállatmentő konferenciát rendeznek az Állatkertben

Vadon élő madarak, kisemlősök és más vadállatok mentéséről rendeznek nemzetközi konferenciát május 27. és 29. között a Fővárosi Állat- és Növénykertben.
2019. 05. 25. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

A fiatalok többsége vegyes érzésekkel, de részt vesz az EP-választásokon

A magyar fiatalok átlagon felül kedvezően vélekednek az EU, illetve az Európai Parlament szerepéről, és a kontinensen a legkevésbé érzik úgy, hogy az intézmény hátráltatná a lakosság érdekeit szolgáló nemzeti döntéseket vagy aláásná nemzeti identitásukat. Noha a politikával szemben bizalmatlanok és mindenki másnál kevésbé optimisták, a hazai fiatal felnőttek többsége részt vesz a vasárnapi EP-választásokon. Kétharmaduk olyan politikai pártra szavazna szívesen, amely őszinte és tényleg az emberek életét akarja jobbá tenni – derül ki a Viacom médiavállalat átfogó nemzetközi kutatásából.
2019. 05. 25. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Fogyasztásösztönző kampány indul a nyúlhús népszerűsítéséért

Látványfőzéssel egybekötött sajtótájékoztatóval indult útnak a Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) valamint a Nyúl Szakmaközi Szervezet és Terméktanács által szervezett nyúlhús fogyasztást ösztönző kampány. Az immár harmadik éve megrendezett promóció célja, hogy növekedjen a jelenleg mindössze 1-2%-os belföldi nyúlhús fogyasztás, valamint, hogy ez, a fehérjében gazdag húsféle legyen része a mindennapi étkezésnek is.
2019. 05. 25. 15:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Közel minden ötödik lakást OTP lakáshitel segítségével vásároltak tavaly

Az OTP Bank több mint 33 ezer lakáshitelt folyósított a tavalyi év során. A fix kamatozású hitelek népszerűsége – a tavalyi évhez hasonlóan - az idei év első három hónapjában is megállíthatatlan; az új igénylések 97 százalékát teszik ki ezek a hiteltípusok. A fix hitelek közül a 10 évre, vagy a futamidő végéig rögzített kamatozású konstrukciók a legnépszerűbbek, amely a magyarok pénzügyi tudatosságának köszönhető.
2019. 05. 25. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Átadták a Budapesti Szent Ferenc Kórház új épületszárnyát

Átadták a Budapesti Szent Ferenc Kórház új épületszárnyát pénteken; a fejlesztés első ütemében egy több mint 1800 négyzetméteres épületrésszel bővült az intézmény, helyet adva további negyven betegágynak, a képalkotó részlegnek, szakrendelőknek, rehabilitációs tornatermeknek és négy családorvosi praxisnak.
2019. 05. 25. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Törlik a Konzum-részvényeket a BÉT terméklistájáról

Július 1-jétől törli a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. törzsrészvényeit a terméklistáról a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) - derül ki a tőzsde vezérigazgatójának BÉT honlapján pénteken közzétett határozatából.
2019. 05. 25. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Lassíthatja a magyar turisztikai ágazat további bővülését a szakképzett munkaerő hiánya

A turizmus teljesítménye évről évre rekordokat dönt Magyarországon: a vendégéjszakák számának bővülése már ötödik éve 5% feletti, a 2018-es év pedig minden idők legjobb turisztikai éve volt. Úgy tűnik, hogy idén is folytatódik a növekedés: márciusban a külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma 1,7, a belföldi vendégforgalom pedig 3,7%-kal emelkedett. Ezt a 2010 óta tartó szárnyalást azonban egyre inkább veszélyezteti a szakképzett munkaerő hiánya, a szektorban ugyanis több ezer üres pozíció áll betöltetlenül. A szállodák nemcsak szakképzettséget nem igénylő munkavállalókat várnak, hanem a turizmus-vendéglátás területén magasan képzett, gyakorlattal rendelkező munkaerőre is óriási igény mutatkozik.
2019. 05. 25. 03:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ritka, fehér oroszlán született a Szegedi Vadasparkban

Világos, szinte fehér oroszlán született a Szegedi Vadasparkban, a ritka színváltozathoz tartozó kölyök gondozóitól a Szonja nevet kapta.
2019. 05. 25. 01:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Családbarát matricákkal látják el a támogatott autókat

Családbarát Magyarország feliratú matricákkal látják el a nagycsaládosok autóvásárlási programja keretében megvásárolt személyautókat - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.
2019. 05. 24. 22:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Ma csak a Mol erősödött a vezető részvények közül

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 11,90 pontos, 0,03 százalékos emelkedéssel, 40 022,62 ponton zárt pénteken.
2019. 05. 24. 20:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Tízből nyolc kismama igényelné a babaváró támogatást

A kismamák 80 százaléka tervezi igénybe venni a július 1-jétől induló babaváró támogatást a City Hitelbróker Kft. (CHB) által várandós kismamák körében végzett kutatása szerint.
2019. 05. 24. 18:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erre a 4 készségre lesz szüksége a jövő munkavállalóinak

A jelen és a jövő munkavállalóinak is nagy kihívást jelent a digitális technológia rohamos fejlődése. Ahhoz, hogy lépést tudjanak tartani a folyamatos változásokkal 4 készséget kell tudniuk alkalmazni: rugalmasnak és agilisnak kell lenniük, miközben nyitottak az élethosszig tartó tanulásra, akár autodidakta módon is – mutat rá a jelenlegi trendre az Adecco Csoport, a világ egyik legnagyobb humán erőforrás szolgáltatásokat nyújtó cége.
2019. 05. 24. 17:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Országosan 30 ezer falusi csok igénylésre számít a Takarék Csoport

Mintegy 150 milliárd forint értékben összesen 30 ezer család részesülhet falusi csok támogatásban három év alatt a Takarék Csoport elemzői szerint. Várakozásaik szerint az ország legnagyobb fiókhálózatát működtető takarékok a falusi csok-támogatások mintegy harmadát fogják kiközvetíteni, főként helyi beágyazottságuknak és az eddigi csok-folyósításokban szerzett jelentős tapasztalatuknak köszönhetően. A programban részt vevő mintegy 2500 település szinte mindegyikéről legfeljebb 15-30 percen belül elérhető egy takarék-fiók. A pénzintézet eddigi tapasztalatai alapján a falusi csok újabb lendületet adhat a helyi családok gyermekvállalásának és otthonteremtésének, és segítheti a helyi, főként építőipari vállalkozások fejlődését.
2019. 05. 24. 16:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Egyre elővigyázatosabban utazik a magyarok többsége

Az elmúlt napok zord időjárása ellenére sokan már a nyári szabadságot tervezgetik, a hazai biztosítók adatai alapján pedig egyre többen szeretnének a család és saját maguk biztonságáról is gondoskodni. Habár évről évre nő az utasbiztosítást kötők száma, az is megfigyelhető, hogy a néhány napos európai utazásokhoz még mindig sokan nem kötnek biztosítást, pedig a baj akár egy pillanat alatt is bekövetkezhet – hívja fel a figyelmet az OVB Magyarország pénzügyi tanácsadó cég.
2019. 05. 24. 15:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Új személyeket jelöltek az Est Media igazgatóságába

Új tagokat jelöltek a vállalat igazgatóságába Papp István és dr. Perger Gábor személyében – tette közzé ma tőzsdezárás után az Est Media Nyrt. A szakembereket a társaság május 28-án folytatódó közgyűlésén választhatják meg, elsődleges feladatuk a stratégiai befektető bevonását célzó tranzakciós folyamat levezénylése, és a tranzakciót követően is szerepet vállalnak a tőzsdei cég vezetésében.
2019. 05. 24. 14:30
Megosztás:
Hozzászólások: