Meghirdették az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázatot

A vállalkozások energiahatékonyságának segítése érdekében - az Országgyűlés fenntartható fejlődést szolgáló testületeinek védnökségével - meghirdették az Energiahatékonysági Kiválósági Pályázatot - tájékoztatták a szervezők az újságírókat szerdán Budapesten.

A pályázat elindításában az Országgyűlés testületei - a Nemzeti Fenntartható Fejődés Tanácsa és az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága - mellett részt vállaltak a tudományos élet, a szakigazgatás, a társadalmi szervezetek képviselői, valamint a mentor vállalatok.

 

Szili Katalin országgyűlési képviselő, a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Tanácsának alapító és tiszteletbeli elnöke, a pályázat védnöke elmondta: a kezdeményezés az önkéntességet, valamint az energiafelhasználás területén történő ésszerű gazdálkodást kívánja díjazni, amely így nemcsak a tudatformálást, hanem a paradigmaváltást is előmozdítja ezen a területen.

 

Az országgyűlési képviselő az elmúlt évek jelentős lépései között sorolta a jövő nemzedékek ombudsmani intézményének létrehozását, valamint a fenntartható fejlődés parlamenti állandó bizottság életre hívását. Hozzátette: ezek a testületek segítik a nagy gazdasági, társadalmi és környezeti rendszerekben felvetődő problémákra adandó válaszok megfogalmazását, de szükséges azoknak az ösztönző rendszereknek a kialakítása is, amelyek helyi szinten támogatják az energiahatékonyság és az energiatakarékosság szempontjainak érvényesülését.

 

Jávor Benedek (LMP), az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke szerint fontos kezdeményezés indult útjára. Emlékeztetett, hogy 2050-ig - 1990-hez képest - 80-90 százalékos szén-dioxid kibocsátás csökkentést kellene végrehajtani. Az állam ezt minden jószándéka mellett sem képes egyedül végrehajtani, ezért is szükséges a társadalom különböző területein tevékenykedők - vállalkozások, civil szervezetek, egyetemek - összefogása ezen a területen. Az országgyűlési képviselő hangsúlyozta a versenyképesség fokozását, amit szintén elősegít a program.

 

Fürjes Balázs Zoltán, a pályázatot szervező Virtuális Erőmű Program Nonprofit Kft. igazgatója rámutatott: a pályázat célja, hogy a vállalkozások energiatudatossága növekedjen az energiahatékonyság területén elért eredmények bemutatásával. Gróf Gyula, egyetemi docens, tanszékvezető, a Műegyetemen folyó Fenntartható Energetika kiemelt kutatási terület vezetője pedig arról beszélt, hogy az általa képviselt felsőoktatási intézmény - az ott folyó kutatások révén - hatékonyan tudja segíteni a Virtuális Erőmű Programot és a most meghirdetett pályázatot is.

 

Az MTI kérdésére a szakértők elmondták: Magyarországon az import energia aránya jelenleg 80 százalék körüli, ami jó esetben - a hatékonyság és takarékosság, valamint a megújuló energiaforrások használatának növelésével - 2020-ra 65-70 százalékra mérsékelhető.

Hozzászólások

Nem segített az eurón Draghi

A világ jegybankárainak tegnapi portugáliai csúcstalálkozóján Mario Draghi megerősítette, hogy 2019 nyaráig nem kíván az EKB emelni a hitelkamaton.
2018. 06. 20. 11:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP részvény - dupla alj alakul?

Megnyugvóban vannak a kedélyek a piacokon a tegnapi sokkot követően.
2018. 06. 20. 10:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Forinterősödés jöhet - rövid távon legalábbis

Tegnap ugyan a szokásos közleményből sok mindent nem vontak le a befektetők, s gyengült tovább a forint, de a később közzétett második közlemény hatására jelentős forinterősödés következett be.
2018. 06. 20. 10:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Erősödés várható ma a tőzsdén

Az elmúlt napok esése után erősödésre számítanak szerdán a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az MTI-nek nyilatkozó szakértők.
2018. 06. 20. 09:30
Megosztás:
Hozzászólások:

MNB: Továbbra is 2019 közepére várható az inflációs cél elérése

A várakozásoknak megfelelően ezúttal sem változtak a kamatszintek, az alapkamat 0,9%-on, az egynapos, és egyhetes fedezett hitelkamat szintén 0,9%-on, az egynapos betéti kamat -0,15%-on maradt.
2018. 06. 20. 09:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Kínai A-osztályú részvények a magyar befektetők számára is

A Saxo Bank a mai napon bejelentette, hogy felvette globális eszközkínálatába a kínai A-osztályú részvényeket.
2018. 06. 20. 08:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Vegyesen alakult a forint

Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a nemzetközi bankközi piacon szerda reggel: az euróhoz, a dollárhoz és a svájci frankhoz képest gyengült, míg a japán jennel szemben erősödött.
2018. 06. 20. 08:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Így lesz jobb minőségű a bor

A szerkezetváltás segítheti, hogy minél nagyobb mennyiségben és még jobb minőségben lehessen borokat előállítani - fejtette ki Viski József agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár a III. Kecskeméti barackpálinka és borfesztivál alkalmából rendezett szakmai konferencián kedden.
2018. 06. 20. 07:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Szigorítja a hitelek felvételét a Magyar Nemzeti Bank

Az MNB október 1-től és 2019. július 1-től szigorít a hitelkihelyezéseken.
2018. 06. 20. 07:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Az Egyesült Államok kilép az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából

Az Egyesült Államok kilép az ENSZ Emberi Jogi Tanácsából - jelentette be kedden Washingtonban Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet, aki szerint a tanács nem méltó a nevére.
2018. 06. 20. 06:30
Megosztás:
Hozzászólások:

Gyakoribb késésekre számíthatunk az európai légiközlekedésben

A késések gyakoriságának növekedésére kell készülni az európai légiközlekedésben a lassú kapacitásbővítés következtében, 2040-re a mostaninál hétszer több járat indulhat akár két órával később a tervezettnél - közölte kedden az európai légiirányítási ügynökség (Eurocontrol).
2018. 06. 20. 06:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Még nem tudni, mikor lesz a Putyin-Trump találkozó

Még nem világos, hogy mikor lesz Vlagyimir Putyin orosz és Donald Trump amerikai elnök találkozója, az időpontot egyelőre nem is mérlegelik a NATO március 11-én és 12-én megtartandó brüsszeli csúcstalálkozóját megelőző időszakban - jelentette ki a Kreml szóvivője kedden újságíróknak.
2018. 06. 20. 05:20
Megosztás:
Hozzászólások:

Fertőzött szúnyogok jelentek meg Csehországban

Az emberekre is veszélyes nyugat-nílusi láz vírusával fertőzött szúnyogokat azonosítottak Csehországban - írta kedden a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap.
2018. 06. 20. 04:30
Megosztás:
Hozzászólások:

RICHTER elemzés

2018. 06. 20. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OPUS elemzés

2018. 06. 20. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Nem csak a jó fizetésért tanulnak új szakmát a magyarok

Évről – évre nő azoknak a felnőtteknek a száma, akik visszaülnek az iskolapadba, hogy új szakmát tanuljanak. Jelenleg is több ezren vesznek részt ilyen jellegű képzéseken országszerte – áll a két vezető budapesti oktatóközpont, a Focus és a Ruander friss piaci elemzésében, amelyből az is kiderül, hogy ezek közül a legkeresettebbek az informatikát érintik, de folyamatosan nő az érdeklődés a fotográfiai, grafikusi, cukrász, illetve állatgondozó kurzusok iránt is. A tanfolyamokat választókat részben a karrierváltás, a jobb állások megszerzése motiválja, de egyre többen vannak azok is, akik azért iratkoznak be, hogy hobbijuknak élve tanuljanak ki egy új szakmát. Ez utóbbinak köszönhetően az elmúlt években sokan szereztek jártasságot például a sör-és sajtkészítésben, illetve a gyümölcspálinka-gyártásban.
2018. 06. 20. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MAGYAR TELEKOM elemzés

2018. 06. 20. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Konzum elemzés

2018. 06. 20. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

MOL elemzés

2018. 06. 20. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

OTP elemzés

2018. 06. 20. 04:00
Megosztás:
Hozzászólások:

Árfolyamok

BÉT Ár % Változás