Megkezdte az IMF a venezuelai mentőcsomag előkészítését

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) Venezuela gazdaságának totális összeomlásával számol, és ezért megkezdte egy pénzügyi mentőcsomag összeállításának az előkészületeit.

Megkezdte az IMF a venezuelai mentőcsomag előkészítését

A Financial Times értesülése szerint évi mintegy 30 milliárd dollár támogatásra lesz szüksége Venezuelának, amelynek jelenleg nincs hivatalos kapcsolata az IMF-fel.
   
A lap elemzőket idézve azt írta, hogy Venezuela adósságának az átalakítása minden idők egyik legnagyobb kihívása lehet. Az egyik szakértő azt mondta, hogy "ezt úgy kell elképzelni, mint ha Argentína pénzügyi-gazdasági gondjait összeadnánk Görögországéval".
   
Caracas még 2007-ben szakította meg kapcsolatait az IMF-fel, amely azóta nem ellenőrizhette a helyszínen a gazdaság állapotát. Jelenleg csak alacsony szintű kormányzati tisztviselők adnak - ha adnak egyáltalán - választ az IMF által feltett kérdésekre.  
   
Az IMF illetékesei hangsúlyozzák, hogy még nincs semmi eldöntve a mentőcsomag kapcsán, de a piacnak időben fel kell készülnie azokra az eseményekre, amelyek elindulhatnak Venezuela összeomlásával.  
   
Venezuela az ország történek legsúlyosabb politikai, gazdasági és társadalmi válságát éli. A hatalmas olajkészletekkel rendelkező, de szinte semmi mást nem exportáló ország gazdasága az olaj árának esése és számos hibás gazdasági döntés miatt megroggyant.
   
Az IMF egyelőre tehetetlen Venezuela kapcsán, ugyanakkor szorosan figyelemmel követi, hogy a venezuelai válság miként érezteti hatását a szomszédos országokban.
   
Venezuelában energiahiány van, számos alapvető termék hiánycikké vált, az infláció pedig idén 720 százalék, jövőre pedig 1660 százalék is lehet az IMF előrejelzése szerint.
    

Venezuela GDP-je 27 százalékkal csökkent 2013 óta, a devizatartalék jelentős zsugorodása miatt az elmúlt 5 évben csaknem 80 százalékkal esett vissza Venezuela importja.


Kalkulátor ajánlónk:

Fix számokkal lottózol? Akkor ez neked való kalkulátor

Összeilletek-e a pároddal? Párkapcsolati kalkulátor

Mekkora az agyam a magyar átlaghoz képest

Felpörgött az e-kereskedelem Latin-Amerikában

Az e-kereskedelem növekedése világszerte felgyorsult, és erre a trendre Latin-Amerika sem volt immunis. Ennek ellenére a térségben továbbra is alacsony az elterjedtségi szint, és nagy lehetőségek előtt állnak azon internetes cégek, akik a fogyasztói út optimalizálásába fektetnek, és innovatív módszerekkel a pénzügyi megoldásokat is behozzák platformjaikba. A Fidelity International szakértői most az e-kereskedelmet és az iparág által a régió befektetői számára kínált izgalmas lehetőségeket vizsgálták meg.
2021. 04. 24. 01:00
Megosztás:

Az EU szerint a venezuelai választások nem feleltek meg a normáknak

A venezuelai választási folyamat hitelességének, átláthatóságának és a politikai pluralizmus biztosításának hiánya miatt atavaly decemberi választások nem feleltek meg a nemzetközi normáknak - jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője az unió nevében közzétett közleményében szerdán.
2021. 01. 07. 08:30
Megosztás:

Jelentős növekedésre lehet számítani az e-kiskereskedelemben

A koronavírus járvány ellenére is töretlenül növekszik a legtöbb ország elektronikus kiskereskedelme – köztük Magyarországé is. A trend évről évre hasonló, viszont a koronavírus jelentősen átalakította a vásárlási szokásokat 2020-ban. Összességében 25%-os növekedésre számít Nótin Szabolcs, a Retargeting.Biz online marketing szakértője. Két ellentétes hatás mozgatja a piacot jelenleg: egyrészt az emberek komoly spórolásba kezdtek a vírus második hullámával járó bizonytalanság miatt, másrészt viszont sokan igyekeznek elkerülni a fizikai boltokat és inkább a webshopokat részesítik előnyben. A magyar e-kereskedelem tehát nyertesként fog kijönni ebből a válságból.
2020. 11. 19. 03:30
Megosztás:

Augusztusban indulhat a brazil futballbajnokság

A brazil labdarúgó-szövetség azt tervezi, hogy augusztus 9-én elindítja a bajnokságot az országban dúló koronavírus-járvány ellenére.
2020. 06. 28. 06:00
Megosztás:

Mi a helyzet az Amazonas erdőtüzekkel?

Bár tavaly is több ezer tűz lángolt fel az Amazonas erdőiben, de egy részletes tanulmány szerint az elmúlt 18 évben lényegében átlagosan nem változott a Brazíliában pusztító tüzek száma.
2020. 03. 10. 23:00
Megosztás:

A venezuelai elnök közvetlenül tárgyalna az Egyesült Államokkal

Nicolás Maduro venezuelai elnök kijelentette, hogy kész közvetlen tárgyalásokat folytatni az Egyesült Államokkal.
2020. 01. 19. 21:00
Megosztás:

Mike Pence: Guaidó Venezuela egyetlen legitim elnöke

Mike Pence amerikai alelnök hétfőn biztosította a venezuelai ellenzéket vezető Juan Guaidót, hogy az Egyesült Államok őt tartja a dél-amerikai ország egyetlen legitim elnökének - közölte egy, a beszélgetésüket ismerő személy.
2020. 01. 07. 07:30
Megosztás:

Az EU meghosszabbította Venezuelával szembeni a szankciókat

Az Európai Unió egy évvel meghosszabbította hétfőn a Venezuelával szembeni szankciókat.
2019. 11. 11. 14:00
Megosztás:

Washington 98 millió dollárral segíti a venezuelai ellenzéket

Washington újabb 98 millió dollárral (30 milliárd forint) segíti a venezuelai nem-kormányzati szerveket és a Juan Guaidó ellenzéki vezető irányította parlamentet - jelentette be az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Hivatala (USAID) kedden Washingtonban.
2019. 10. 09. 02:30
Megosztás:

Bővült az Európai Unió venezuelai szankciós listája

Újabb hét magánszemély nevével bővíti venezuelai szankciós jegyzékét az Európai Unió, az érintettek az emberi jogok súlyos megsértéséért felelősek a dél-amerikai országban - közölték szerdán névtelenséget kérő diplomáciai források.
2019. 09. 26. 09:00
Megosztás:

Százmillió dolláros amerikai-brazil befektetési alapot hoznak létre Amazónia védelmére

Százmillió dolláros befektetési alapot hoz létre Amazónia biodiverzitásának megőrzésére az Egyesült Államok és Brazília - ebben állapodott meg pénteki washingtoni tárgyalásain Michael Pompeo amerikai és Ernesto Araújo brazil külügyminiszter.
2019. 09. 16. 05:30
Megosztás:

Mélyrepülésben az argentin gazdaság

Mélyrepülésbe került az argentin gazdaság, mivel az elnöki előválasztás eredményei szerint kevés esély van a liberális gazdaságpolitikát követő köztársasági elnök újraválasztására októberben - mondta a Külügyi és Külgazdasági Intézet Dél-Amerika-szakértője szerdán az M1 aktuális csatornán.
2019. 08. 15. 02:30
Megosztás:

Donald Trump véget vetett a Venezuelával folytatott tárgyalásoknak

Hivatalosan is véget vetett a Venezuelával Barbados szigetén folytatott tárgyalásoknak Donald Trump amerikai elnök a dél-amerikai kormány Egyesült Államokban őrzött vagyonának zárolásával - mondta Rákóczi István Latin-Amerika-szakértő szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
2019. 08. 08. 07:00
Megosztás:

Donald Trump zároltatta a venezuelai kormány vagyonát

Donald Trump amerikai elnök rendelettel hétfőn este zároltatta a venezuelai kormány minden vagyonát.
2019. 08. 07. 03:30
Megosztás:

Az EP szankciókat sürget Venezuelával szemben

Uniós beutazási korlátozást és a válság kirobbanásáért felelősök vagyonának befagyasztását tartalmazó megszorító intézkedések bevezetését sürgették Venezuelával szemben az Európai Parlament képviselői strasbourgi plenáris ülésükön csütörtökön.
2019. 07. 21. 07:30
Megosztás:

Az amerikai kormány szankciókat hozott a venezuelai elnök fia ellen

Az amerikai kormány pénteken szankciókat hozott Nicolás Maduro venezuelai elnök fia, Nicolás Ernesto Maduro Guerra ellen.
2019. 06. 29. 13:30
Megosztás:

Oroszország folytatja a haditechnika karbantartását Venezuelában

Oroszország folytatja a haditechnika karbantartását Venezuelában, ennek a programnak a keretében szállt le orosz katonai gép a dél-amerikai országban - jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kedden a TASZSZ hírügynökségnek.
2019. 06. 25. 13:00
Megosztás:

Venezuela titokban kiárusítja az aranykészletét?

Venezuela titokban kiárusítja az aranykészletét - írta kedden internetes oldalán a The Wall Street Journal című lap.
2019. 06. 19. 07:30
Megosztás:

Előrelépés az Egyesült Államok és Mexikó megállapodása

Előrelépésként értékelte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kutatóközpontjának munkatársa, hogy az Egyesült Államok és Mexikó megállapodott a migráció megfékezéséről, és az Egyesült Államok felfüggeszti hétfőtől kilátásba helyezett vámok bevezetését.
2019. 06. 08. 12:00
Megosztás:

Mexikóban recessziót okozhatnak Trump új vámjai

Londoni pénzügyi elemzők szerint az amerikai gazdaságban hirtelen lassulást, Mexikóban recessziót okozhatnak az amerikai elnök által bejelentett új importvámok.
2019. 06. 01. 03:00
Megosztás: