Megtartotta éves közgyűlését a Zwack

A Zwack Unicum Nyilvánosan Működő Részvénytársaság 2019. június 26-án tartotta Éves Közgyűlését. A Társaság többségi tulajdona 50%+1 részvény a Zwack és az Underberg család közös cégének tulajdonában van, a részvények 26 százalékát a Diageo csoport birtokolja, a többi részvényen mintegy 2600 intézményi- és magánbefektető osztozik.

Megtartotta éves közgyűlését a Zwack

Összefoglaló a 2018-2019-es üzleti év eredményeiről

A magyar szeszesital piac alakulása

A hazai makrogazdasági környezet az elmúlt években kedvezően alakult. A GDP évről-évre bővül, növekszik a lakossági reáljövedelem és ezzel párhuzamosan a Társaságunk számára legmeghatározóbb háztartási fogyasztási kiadások is emelkednek (4,9%; 4,7% és 5,3% az elmúlt három évben).  

Az április-márciusi bolti kiskereskedelemre vonatkozó piackutatási adatok szerint a magyar adózott égetett szeszesital piac volumenben 2%-kal, míg értékben 7,1%-kal növekedett.

A bolti kiskereskedelemben folytatódott az elmúlt néhány évre jellemző tendencia: a közepes alapterületű boltok (szupermarketek és diszkontok) forgalma növekedett (8,2%-kal), míg a  hipermarketek forgalma csökkent (-5%).

Pénzügyi beszámoló

A Társaság bruttó árbevétele 26.341 millió Ft volt, mely 14,2%-kal haladja meg az előző évit. A nettó értékesítés (jövedéki- és népegészségügyi termékadó nélküli árbevétel) 15.739 millió Ft volt, amely 12,8%-kal (1.781 millió Ft-tal) magasabb a bázis időszaki árbevételnél. 


A belföldi értékesítés nettó árbevétele jelentősen növekedett (1.820 millió Ft; 14,7%). A saját termelésű termékek nettó árbevétele a hazai piacon 1.637 millió Ft-tal (17,3%-kal) emelkedett (9.458 millió Ft-ról 11.094 millió Ft-ra). Ezen belül a prémium termékek árbevétele 15,6%-kal, a minőségi termékeké 21,4%-kal nőtt. A növekedés legnagyobb részét a Népegészségügyi Termékadó 2019. január 1-től életbe lépő változása generálta. A módosítás következtében minden szeszesital adóztatásra került, továbbá az adómértékek 20%-kal emelkedtek. Emiatt a pálinkákból és keserű likőrökből decemberben mintegy 3-4 havi fogyásnak megfelelő extra értékesítés történt. A forgalomnövekedés kisebb része a bővülő fogyasztásnak és az új termékbevezetések (Unicum Riserva, Kalumba) kedvező piaci fogadtatásának köszönhető. 


A forgalmazott termékek nettó árbevétele 6,2%-kal nagyobb a bázisnál, melyen belül a Diageo portfolió árbevétele 7,9%-kal emelkedett, míg az egyéb forgalmazott termékek árbevétele 2,4%-kal növekedett.

Mennyi alkoholt ihatok egy nap? - kalkulátor


A kedvező árbevétel adatokhoz egyaránt hozzájárult a volumen növekedése illetve az értékesítési átlag-árak emelkedése.

Az export árbevétel 1.501 millió Ft, mely 2,5%-os csökkenést jelent a bázis időszakhoz képest. Olaszországban a disztribútor váltás miatti egyszeri hatásnak tulajdonítható az árbevétel csökkenés, míg Németországban az előző üzleti év végén kiszállításra került a 2018 nyári promóciós termék, melynek következtében az idei értékesítés csökkent. Ezzel szemben Romániában, Szlovákiában és a Duty Free értékesítésen sikerült jelentős árbevétel-növekedést realizálni.


Az anyagjellegű ráfordítások 574 millió Ft-tal emelkedtek (11,1%), mely alacsonyabb a nettó árbevétel 12,8%-os növekedésénél, így a bruttó fedezeti hányad 0,5 százalékponttal nagyobb az egy évvel ezelőttinél (63,6% helyett 63,1%). A fentiek mögött elsősorban a termékösszetétel kedvező változása áll (jobban emelkedett a magasabb fedezetű saját termelésű termékek forgalma, mint a forgalmazott termékeké).


A személyi jellegű ráfordítások 253 millió Ft-tal (9,3%-kal) nőttek. Az üzleti év elején a Társaság 8%-os bérfejlesztést hajtott végre. Ennek hatását tompította a 2,5 százalékpontos szociális adó csökkentés. Ezen túlmenően növelte a személyi jellegű ráfordításokat, hogy a hosszabb távú ösztönzést szolgáló juttatási elemek (törzsgárda, nyugdíj, menedzsment részvény) várható kötelezettségeire nagyobb összegek kerültek elhatárolásra.


Az értékcsökkenési leírás összege 76 millió Ft-tal (15,6%-kal) emelkedett. Ennek több mint fele az elmúlt évben megvalósított jelentős technológiai fejlesztések következménye (ld. a 2017/18 4. negyedéves jelentésben). Ezen túlmenően üveg-gyártószerszám készletünk egy részét újítottuk meg, illetve néhány, már nem használt eszközre terven felüli értékcsökkenést számoltunk el.


Az egyéb működési ráfordítások 427 millió Ft-tal (12,6%-kal) nőttek. A növekedés teljes egészében a magasabb marketing költéseknek köszönhető. A Fütyülős márka új reklámfilmet kapott, melynek sugárzása is elindult. A Kalumba bevezetését a gasztronómiában kóstoltatásokkal, a televízióban és az interneten reklámfilmmel támogattuk. Továbbá az Unicum marketing kiadásai is növekedtek belföldön és külföldön egyaránt. Olaszországban új reklámfilmmel támogattuk a termék értékesítését. Az egyre nagyobb érdeklődésre számot tartó látógatóközpontjainkban (Budapest, Kecskemét) megújítottuk tájékoztató reklámfilmjeinket.


Az egyéb működési bevételek 67 millió Ft-tal (19,1%-kal) emelkedtek, mely nagyrészt a magasabb marketing költségtérítésből származik.


A Társaság adózott eredménye 2.623 millió Ft, mely 20,0%-kal magasabb a bázisnál (2.186 millió Ft).  Mint ahogy várható volt, az üzleti év utolsó negyedéve minden korábbinál gyengébb eredményt hozott (-717 MFt szemben a tavalyi utolsó negyedéves -330 MFt-tal). A decemberi elővásárlás valamint a jelentős januári polci áremelés okozta fogyasztói sokk következtében a bruttó árbevétel a 2019. január-márciusi időszakban 18,7%-kal, míg a nettó árbevétel 23,8%-kal csökkent, várakozásainknak megfelelően. 

Kilátások a 2019-2020-as üzleti évre

A következő üzleti éves terv összeállításakor a belföldi fogyasztás további – bár az elmúlt évekhez képest csökkenő mértékű – növekedéséből (3,5%-os) indultunk ki. Így bruttó árbevétel szintjén mi is növekedést tervezünk. A már korábban is említett Népegészségügyi Termékadó (NETA) módosítás a következő üzleti évet jelentősen és negatívan érinti. A 20%-os adóemelés következtében a már korábban is NETA köteles termékek polci ára 6-7%-kal, míg a most a törvény hatálya alá kerülő termékek (pálinkák, keserű likőrök) fogyasztói árai a prémium kategóriában 20%-kal illetve a minőségi szegmensben akár 25%-kal is emelkednek. Korábbi tapasztalatok alapján az első évben a volumen visszaesése közel akkora, mint az áremelkedés. Így a következő üzleti évre a nettó árbevétel 10%-ot is meghaladó visszaesésére számítunk.


Társaságunk mindkét leginkább érintett termékkörben jelentős volumenű márkákkal rendelkezik, melyek a cég legnagyobb profit termelői. Emellett a csomagolóanyagok (üveg, kupak, karton, címke) világpiaci árai növekednek. A visszaeső nettó árbevétel és a megnövekedett alapanyagköltségek ellentételezése érdekében a marketing és működési költségek területén költségmegtakarítást tervezünk, azonban a fentiekből összességében 40%-ot meghaladó adózott eredmény visszaesést prognosztizálunk a 2019/20-as üzleti évre.

Hosszabb távon arra számítunk, hogy további két év múlva (a 2021/22-es üzleti évben) érhető el újra 2 milliárd Ft-os adózott eredmény.

További közgyűlési döntések

A Közgyűlés elfogadta a 2018-2019-es üzleti évről és a 2019-2020-as tervekről szóló beszámolót, az Igazgatóság, a Felügyelő Bizottság és a könyvvizsgáló jelentését.


A tulajdonosi kör elismerését fejezte ki a menedzsmentnek és a Társaság összes munkatársának éves tevékenységéért.


A Közgyűlés elfogadta az Igazgatóság javaslatát, így a Társaság 2 645 500 ezer Ft osztalékot fizet, mely a névértékre vetítve 130%-os osztalék-szintet jelent (1 300 Ft/részvény). Az osztalék részvényarányos kifizetése 2019. július 24-én kezdődik.


A Közgyűlés elfogadta Kresimir Crnjevic úr igazgatósági taggá, valamint Kalina Plamenova Tsanova asszony (korábbi igazgatósági tag) felügyelő bizottsági taggá választását 2023. június 26-ig terjedő időtartamra.

A Közgyűlés köszönetet mondott Pavel Reyes Lyubushkin úrnak a Felügyelő Bizottság leköszönt tagjának a Társaság érdekében kifejtett munkájáért.

Jelentősen nőtt a Duna House adózott eredménye és árbevétele is

Az ingatlanközvetítéssel és -fejlesztéssel foglalkozó Duna House-csoport konszolidált adózott eredménye 32 százalékkal, 270 millió forintra nőtt a második negyedévben éves összevetésben, ugyanebben az időszakban a csoport nettó árbevétele 3,4 milliárd forintra emelkedett, ez 2020 második negyedévéhez képest 78 százalékos növekedés - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.
2021. 08. 29. 20:00
Megosztás:

Vitatja a Pannónia Nyugdíjpénztár a jegybank határozatát

A Pannónia Nyugdíjpénztár nem ért egyet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában foglaltakkal, azokat kifejezetten vitatja; a pénztár vezetése vizsgálja a jogorvoslat lehetőségét - tájékoztatta a nyugdíjpénztár az MTI-t.
2021. 08. 28. 07:00
Megosztás:

Az Axel Springer megveszi a Politicót

az Axel Springer német kiadóvállalat a washingtoni Politico hírportál kiadóját, bővítve ezzel amerikai portfólióját - jelentették csütörtökön két amerikai lap, a The Wall Street Journal és a The New York Times internetes kiadásai.
2021. 08. 27. 21:00
Megosztás:

Gyenge nyitás az európai tőzsdéken

Mínuszban indítottak a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken.
2021. 08. 27. 10:00
Megosztás:

Világörökségi hatástanulmány készül a Gellért-hegyi siklóhoz

Az UNESCO előírásainak megfelelő, komplex világörökségi hatásvizsgálat készül a Gellért-hegyi sikló tervezéséhez kapcsolódóan. A vizsgálat célja a megvalósuló beruházásnak a világörökségi helyszín kiemelkedő egyetemes értékeire gyakorolt hatásainak felmérése és további örökségvédelmi javaslatok megfogalmazása. A felméréshez kapcsolódóan olyan látványképek is készülnek, amelyek bemutatják, hogy a legfontosabb fővárosi turisztikai látványpontokból hogyan fog látszódni a felvonó. A Gellért-hegyi sikló új, kiemelkedő turisztikai célpontként segíti Budapest idegenforgalmának újjáélesztését, emellett teljesen kiváltja majd a Gellért-hegy közútjait megterhelő turistabusz-forgalmat. Ezáltal hozzájárul a levegőminőség javulásához és a városrész élhetőbbé válásához.
2021. 08. 26. 13:00
Megosztás:

Gyenge kezdés az európai tőzsdéken

Indexcsökkenéssel indult a kereskedés csütörtökön az európai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 26. 10:00
Megosztás:

Lejegyezték a Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint értékű Nkp-kötvényeit

A Masterplast Nyrt. 9 milliárd forint névértékű kötvényt bocsátott ki, a teljes mennyiséget lejegyezték a kötvények hétfői aukcióján - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn.
2021. 08. 26. 07:30
Megosztás:

Jelentősen nőtt a Rába nyeresége

elentősen, 239,5 százalékkal 1,5 milliárd forintra nőtt a Rába Járműipari Holding Nyrt. adózás utáni nyeresége a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest - közölte a győri székhelyű járműgyártó vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerda este.
2021. 08. 26. 06:30
Megosztás:

Távközlési szuperholdingot hoz létre a magyar állam és a 4iG

Együttműködési megállapodást kötött Mager Andrea, az Antenna Hungária Zrt. (AH Zrt.) tulajdonosi jogait gyakorló nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter és a 4iG Nyrt. (4iG) - tájékoztatta az informatikai cég szerdán az MTI-t.
2021. 08. 26. 06:00
Megosztás:

Így fejezték be a mai kereskedést az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után vegyes indexekkel fejezték be a szerdai kereskedést a főbb európai értékpapírpiacok.
2021. 08. 25. 20:00
Megosztás:

Ma is alulteljesített a BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 540,05 pontos, 1,05 százalékos csökkenéssel, 51 093,80 ponton zárt szerdán.
2021. 08. 25. 19:00
Megosztás:

Vegyes hangulat az amerikai tőzsdéken

Csekély elmozdulással, bizonytalan irányban nyitottak szerdán az amerikai tőzsdeindexek az előző napi rekordok után.
2021. 08. 25. 17:00
Megosztás:

Erősödéssel indítottak az európai tőzsdék

Pluszban nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék szerdán.
2021. 08. 25. 10:00
Megosztás:

Csökkenhet a BUX

Ismét gyengülhetnek az árfolyamok szerdán, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX az 51 500-52 300 pontos tartományban mozog - jelezte az Equilor Befektetési Zrt. szenior elemzője az MTI-nek eljuttatott szerdai kommentárjában.
2021. 08. 25. 09:00
Megosztás:

Vegyes mozgás az ázsiai tőzsdéken

Vegyesen zártak a vezető ázsiai börzék szerdán, és a térségben 8 órakor még nyitva tartó részvénypiacokon sem alakult ki biztos trend.
2021. 08. 25. 08:30
Megosztás:

A Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. jelentős befolyást szerezhet a CIG-ben

A Magyar Nemzeti Bank engedélyezte a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. számára, hogy a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-ben 100 százalékos közvetlen tulajdonon alapuló minősített befolyást szerezzen - közölte a CIG kedden a Budapesti Értéktőzsde honlapján.
2021. 08. 25. 05:30
Megosztás:

Vegyes zárás az európai tőzsdéken

Vegyesen zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden.
2021. 08. 24. 19:00
Megosztás:

Minuszban zárt BUX

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 389,34 pontos, 0,75 százalékos csökkenéssel, 51 633,85 ponton zárt kedden.
2021. 08. 24. 18:00
Megosztás:

Pluszban nyitottak az amerikai tőzsdék

Indexemelkedéssel indult a kereskedés kedden az amerikai értékpapírpiacokon.
2021. 08. 24. 16:00
Megosztás:

Tovább terjeszkedik az AutoWallis

Újbudán, a Kopaszi-gát közelében vásárolt 18 ezer négyzetméteres ingatlant az AutoWallis, amelyen több márkának is helyet adó multimárkás gépjármű kereskedő- és szolgáltató központ fejlesztését tervezi a társaság.
2021. 08. 24. 11:00
Megosztás: