Melyik a legjobb természetes édesítő? Csakis a stevia!
Természetes és gyógyhatású
Az egyik legjobb édesítőszer a stevia, azaz a jázminpakóca. Nem csak természetes, de emellett szerfelett édes is. Ma már világszerte elterjedt, míg korábban csak Dél-Amerikában volt ismert. Európában a 19. században vált népszerűvé, azóta szép lassan meghódította az egész világot.
A növény kivonatát ma már mindenhol használják édesítésre, és mivel nem tartalmaz szénhidrátot, így a glikémiás indexe is 0. Ennek köszönhetően cukorbetegek, inzulinrezisztensek és diétázók is maximális hatékonysággal alkalmazhatják. A stevia édesítő hatása harmincszorosa a cukorénak, de akár háromszázszorosa is lehet, ha a kivonatait nézzük. Ennek köszönhetően meglehetősen kevés kell belőle, így nagyon kell figyelni, amikor ezt használjuk.
Figyelemre méltó előnye, hogy nem rontja a fogakat, sőt még vitaminokat is tartalmaz, méghozzá C- és A-vitamint, ezenfelül pedig cink-, vas- és magnéziumtartalma is igen magas.
Előnyei
Erőteljes gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, így akár megfázás, szájfertőzések esetén is alkalmazható, sőt Candida diétába is hatékonyan beilleszthető. Különböző bőrbetegségek esetén is kiváló, így nyugodtan fogyasztható bármikor. Emellett bőrgyógyítás szempontjából is kiváló, sőt sok helyen kozmetikai célokra is használják. Ha teaként isszuk, akkor az emésztés szempontjából fejti ki kedvező hatását. Végül pedig nagyon fontos, hogy a stevia fogyasztása senkinek nem fogja megemelni a koleszterinszintjét.
Többféle formában hozzájuthatsz a steviához, mégpedig porként és tablettaként, továbbá a növény levelét is választhatod. Ezenfelül pedig édesítő folyadékként is, amikkel sütni-főzni lehet igazán jókat.
Szokjunk hozzá!
Mint minden új dolog bevezetésénél, úgy a stevia esetében is fontos a fokozatosság és a kitartás. Lehet, hogy elsőre nem igazán ízlik, mert mondjuk nem jön be az utóíze. Ebben az esetben a legjobb, ha valamivel kombináljuk, majd fokozatosan hagyjuk el a másik adalékot. Ez lehet méz, xilit, juharszirup és még sok más édesítőszer.
A felhasználási területe igen színes, hiszen limonádék, szörpök, sütemények, saláták készítésekor is hatékonyan használható. Akár tejbe vagy növényi italokba, különféle szörpökbe is nagyon jó választás, sőt kávé esetében nincs is jobb, mint egy kis stevia.